Kövess minket!

Médiapiac

A Fox News lassan belesimul a liberális fősodor orgánumainak sorába

Furcsa dolgok történtek mostanában az amerikai tévécsatorna háza táján.

Vannak cenzúrára utaló jelek, elhamarkodott döntések, némely témákról pedig nem lehet teljesen szabadon beszélni. A Fox pálfordulása azonban egy kisebb konzervatív csatornának még jól jöhet – írja összeállításában a V4NA hírügynökség.

A Fox News 1996-ban kezdte meg a sugárzást, célja vállaltan az volt, hogy a konzervatív nézőket megfogja. A televíziós csatorna az évek során azonban egyre inkább kezdett belesimulni a liberális mainstream sajtóorgánumok sorába. A folyamat az elmúlt napokban csúcsosodott ki.

Bár a Fox alapvetően barátian viszonyult Donald Trumphoz, az amerikai elnök az elmúlt időben többször is kritizálta a csatornát. Idén nyáron Trump nagyon keményen odaszúrt a Foxnak a CBN televíziónak adott interjújában.

“Nem tetszik, amit ott csinálnak. (…) Egyáltalán nem vagyok elégedett a Fox-szal, és a szavazóim sem azok. Hirtelen a Fox News is politikailag korrekt akar lenni. A mi embereink tették naggyá, és úgy tűnik, mintha ezt egyedül maga a Fox News nem értené”

– fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy hétvégén a napközbeni műsorokban hajtóvadászatot indítottak ellene.

Trump az elnökválasztás napján a Fox and Friends című műsornak adott interjúban is kritizálta a csatornát, többek között azt állította, hogy a televízió sokat változott az elmúlt négy évben, illetve több megjelenést biztosítottak a demokratáknak, mint a republikánusoknak.

Az elmúlt időszakban a Fox rengeteg olyan hibát követett el, amely cenzúrára enged következtetni, illetve olyan témák is akadtak, amelyeknek láthatóan nem örültek a szerkesztők, és próbálták eltussolni azt. A Fox még a kampányban lényegében megvédte Soros György amerikai tőzsdespekulánst.

A csatorna az amerikai képviselőház korábbi elnökével, Newt Gingrichcsel készített interjút. A politikus arról beszélt, hogy némely városokban

“az erőszakot baloldali, rendőrellenes, bűncselekménypárti kerületi ügyészek okozzák, akik nem hajlandók börtönbe zárni az embereket”.

Hangsúlyozta, hogy

“ezeket a progresszív ügyészeket Soros György pénzéből választották meg”.

Harris Faulkner, a Fox News műsorvezetője azt mondta Gingrichnek, hogy nem szükséges Sorost bevonni a vitába, nem kellene megemlíteni a nevét. Ekkor néhány másodperces kínos pillanat tanúi lehettek a nézők, mert Gingrich erre visszakérdezett:

“Miért is ne beszélhetnénk arról, hogy dollármilliárdokat költ a zavargásokra?”

Harris Faulkner később bocsánatot kért a kínos pillanatokért.

A választás estéjén a Fox továbbá egy érthetetlen döntést is hozott, ugyanis nagyon hamar, látszólag megalapozatlanul azt állították, hogy Joe Biden behúzta Arizonát. Ez azért is furcsa, mert más csatornák ezt nem jelentették ki. Az államban még e cikk írásakor is számolták a voksokat. A Fox nem vonta vissza a döntését, ami felháborodást váltott ki a konzervatívok között.

Még a CNN sem mondta ki, hogy Biden nyerte volna Arizonát.

Az ügy mögött az állhat, hogy a Foxnál egy Arnon Mishkin nevű demokrata elkötelezettségű ember dönt az államok odaítéléséről az egyes jelölteknek. Mivel még tart a szavazatszámlálás, lehetséges, hogy a csatornának igaza lesz, és Biden megnyeri Arizonát, azonban november harmadikán egyértelműen túl korai volt győztest hirdetni.

Az elnökválasztás körül több gyanús, csalásra utaló jel is előkerült, azonban a Fox valamiért nem szívesen foglalkozik ezekkel, legalábbis élő adásban nem.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház sajtófőnöke néhány napja sajtótájékoztatót tartott, amelyben többek között arról beszélt, hogy a választás nem ért véget, és szólt arról is, hogy a jogszerű szavazatokat akarják megszámoltatni.

Ekkor a Fox elkapcsolt az élőben mutatott sajtótájékoztatóról, és a műsorvezető, Neil Cavuto magyarázni kezdte, hogyMcEnany csalással vádolja a másik oldalt, és ezt bizonyítani kellene.

Egy másik eset során egy bekapcsolva maradt kamera felvette Sandra Smith műsorvezető reakcióját arra a felvetésre, hogy attól, mert a sajtó valakit elnöknek nevez ki, még nem lesz az. Smithen jól látszik az értetlenség.

Úgy tűnik, hogy a csatorna nem is akarja titkolni, hogy a volt alelnöknek szurkoltak. A Fox tulajdonosának, Rupert Murdochnak a felesége,Kathryn Murdoch, miután a sajtó november 7-én Joe Bident nevezte meg győztesnek, a Twitter-oldalára azt írta ki, hogy “megcsináltuk”.

A Fox pálfordulásának azonban győztesei is lehetnek. Ilyen például a Newsmax, amely egy kisebb jobboldali, konzervatív csatorna.

A Fox arizonai fiaskója, illetve, hogy Floridát csak csúszva ítélték oda Trumpnak, annyira felháborította a konzervatívokat, hogy hangot is adtak nemtetszésüknek.

“Nem számít, milyen eredmények születnek ma este, egy dolog rendkívül egyértelmű: a Fox már nem állíthatja, hogy tisztességes és kiegyensúlyozott csatorna lenne. Sok elfogult zugíró van ott, és ezt rengeteg ember észreveszi. A Newsmaxen nézem a választási eredményeket”

– írta Travis Tritt countryénekes.

Andrew Giuliani, az elnök különleges asszisztense pedig azt nyilatkozta a csatornának, hogy a Newsmaxet nézik minden tv-n a Fehér Házban.

Médiapiac

Öngólokat lő a baloldali sajtó a Pegasus-ügyben

Ismét kiderült az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán, hogy a baloldali sajtó azt sem tudja miről ír vagy beszél.

Közzétéve:

A borítóképen Kálmán Olga. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Előbb a 444.hu nevezte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert „az elhárítás vezetőjének” – miközben az Pintér Sándor –, majd nem sokkal később a baloldal saját maga akadályozta meg egy országgyűlési tényfeltáró bizottság felállításának lehetőségét, mivel Kálmán Olga DK-s politikus feljelentést tett, és olyan ügyben amelyben nyomozás folyik, nem lehet létrehozni tényfeltáró bizottságot.

Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte az RTL Klub riportere arról, hogy Magyarország vásárolt-e az izraeli kémszoftverből. A miniszter válasza pontos és tényszerű volt – emlékeztetett az Origo.

Azt mondta a riporternek, hogy akár mindketten bajba kerülhetnek, ha érdemben válaszolna, ugyanis ez az információ államtitok, amit ha a miniszter megsért, akkor a riporter felbujtó lehet. Az ellenzéki sajtó Dobrev Klárát idézve azonnal hisztérikus hazudozásba kezdett, azt írva: „a miniszter megfenyegette az újságírót”. 

Pedig mindössze annyi történt, hogy Pintér Sándor figyelmeztette a riportert a hatályos törvényekre. A hazai jogszabályok ugyanis a titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit kiemelt védelemben részesítik.

Az arra jogosult szervek által használt titkos információgyűjtő eszközök és módszerek összessége, azok műszaki-technikai adatai a 2009. évi CLV. törvény szerinti minősített adatnak tekinthető.

A Büntető Törvénykönyv (Btk. 265.§ (1) bekezdés b pont) szerint aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz minősített adattal visszaélés bűncselekményét követi el, és akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Btk. szerint a felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. A felbujtó esetében is az elkövetőre irányadó büntetési tételt kell alkalmazni. Egyébként a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény is leszögezi, hogy a sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást.

Mindebből az következik, hogy a belügyminiszter válasza világos és tényszerű volt, semmilyen fenyegetést nem tartalmazott.

Mint ismert, a baloldali sajtó az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán azzal vádolta meg a kormányt, hogy törvénytelenül hallgatott le ellenzéki és kormánypárti politikusokat és újságírókat.

Az állításokat még közvetett bizonyítékokkal sem sikerült alátámasztaniuk, az ügyben eddig született tényszerű cikkekben több a kérdés, mint a válasz. Ennek ellenére a baloldal a megalapozatlan állításokra lényegében egy lejáratókampányt konstruált – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Két éve befejezték a tévésorozatot, de nem tudott róla senki

Jövőre, a 25. évaddal véget ér az Arthur című rajzfilmsorozat, amelynek a gyártása egyébként már két évvel ezelőtt leállt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Arthur című, itthon is látott rajzfilmsorozat alkotója, Kathy Waugh mintegy véletlenül árulta el egy friss interjúban, hogy a szérián már régóta nem dolgoznak, a stáb már két éve megtartotta a gyártást lezáró partit.

A sorozat ezzel együtt még képernyőn van, a PBS várhatóan 2022 telére jut el az utolsó epizódig – derült ki Jason Szwimmer podcastjában, a Finding DW-ban.

Az Arthur nevű földimalacról szóló történeteket Waugh 1996-ban kezdte el gyártani Marc Brown könyvei alapján: a sorozat így a 25. évaddal ér majd véget, ami rekordnak is számít az amerikai televíziózásban, hiszen a gyerekeknek szóló rajzfilmsorozatok közül korábban egyik sem futott még ilyen sokáig – számolt be róla az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Remek nézettséggel tért vissza a Szerencsekerék a TV2-re

A legendás vetélkedő július 19-én tért vissza a TV2 képernyőjére megújult formában, Kasza Tibi műsorvezetésével.

Közzétéve:

TV2

Az első heti nézettségi adatok alapján elmondható, hogy a Szerencsekerék az első öt adással átlagosan a legnézettebb műsor volt a saját idősávjában mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, 4+ és 18-49) – közölte a csatorna PR osztálya.

A kereskedelmileg fontos 18-59 évesek körében az első öt adás átlagosan 14,9%-os közönségarányt ért el, a teljes lakosság körében 16,2 százalékot, a 18-49 év közöttiek esetében pedig 15,4 százalékot. A Szerencsekerék idősávjában az RTL Klub volt a második legnézettebb csatorna a vizsgált korcsoportokban (A18-59: 12,7%; A4+: 12,4%; A18-49: 13,5%).

Érdekesség, hogy a fiatalabb nézők is nagy arányban kapcsoltak a műsorra, annak ellenére, hogy a Szerencsekerék 2001-ben, 20 éve volt utoljára a TV2 képernyőjén. Vagyis nem csak a nosztalgia játszott szerepet a választásban, hiszen a 13-17 év közötti nézők életkorukból adódóan nem emlékezhetnek a régi TV2-es adásokra, mégis 19,4%-os átlag közönségarányt ért el a Szerencsekerék ebben a nézői szegmensben.

A teljes lakosság körében a legnézettebb adás a hétfői volt, 677 ezres átlagos nézőszámmal (AMR).

2021 júliusa részben a sporteseményekről szól, a Labdarúgó-Európa-bajnokság a hónap elején és a pénteken elstartolt Olimpia kiugró nézettségi adatokat produkál. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy havi átlagban a TV2 a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban és a TV2 Csoport is tartja piacvezető pozícióját júliusban.

A csatornák rangsora átlag közönségarány alapján, teljes napra vetítve a 18-59 évesek körében: TV2: 7,4%, RTL Klub: 7,1%, M4 Sport 5,2% (vizsgált időszak: 2021. július 1-25.) A csatornacsaládok versenye ebben az összehasonlításban: TV2 Csoport: 21,6%, RTL Magyarország: 18,5%, MTVA 9,9%.

Borítókép: Sydney van den Bosch és Kasza Tibor

Tovább olvasom