Kövess minket!

Médiapiac

A Central Csoport megvásárolja a lengyel WSiP tankönyvkiadó-, és oktatási szolgáltatót

Magyarország egyik vezető befektetési csoportja, a Central Csoport bejelentette, hogy a mai napon megállapodott az Advent International befektetői csoporttal Lengyelország egyik legnagyobb, innovatív oktatási szolgáltatásokat nyújtó cége, a Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne S.A. („WSiP”) megvásárlásáról. Az akvizíció a Central Csoport közép-kelet európai befektetési stratégiájának fontos lépése.

A WSiP a lengyel oktatási rendszer 70 éves múlttal rendelkező, kiváló minőségű szolgáltatást nyújtó, elismert szereplője. A társaságot az Advent International 2010. februárban vásárolta meg, és ezt követően jelentős üzletfejlesztésen ment keresztül. Az eredetileg nyomtatott tankönyveket gyártó társaság az elmúlt évek során innovatív, digitális oktatási anyagokat és megoldásokat – többek között önképző tananyagokat, oktatói segédanyagokat, digitális szolgáltatásokat is – kínáló céggé alakult. Jelenleg mind az iskolai rendszerű, mind az hagyományos iskolarendszeren kívüli oktatás terén is átfogó szolgáltatásokat kínál. Az oktatási rendszer minden szintjén jelen van a 3-18 év közötti fiatalok számára szóló termékeivel és szakképzési anyagaival – olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

Az eladó Advent International szóvivője a megállapodás kapcsán a következőket mondta: „Miután az Advent megvásárolta a WSiP-et, jelentősen átalakult annak üzletmenete.

Az organikus növekedési stratégiának, valamint a tudatos üzletfejlesztésnek együttesen köszönhetően az átfogó termékportfoliójával a WSiP az egyik legfontosabb szereplővé lépett elő a hagyományos tankönyv szegmensben és digitális oktatási megoldások terén is a lengyel piacon.

A társaság regisztrált online felhasználóinak száma több mint 700 százalékkal emelkedett ez alatt az időszak alatt, amire igazán büszkék vagyunk. Sikeres együttműködést kívánunk a WSiP és a Central Csoport számára a jövőben!”

A Central Csoport Magyarország egyik vezető stratégiai befektető társasága, amely számos iparágban – így többek közt a média, könyvkiadás, oktatás, egészségügyi innovációk, gyártás, repülési szektor, és ingatlankezelés terén – rendelkezik érdekeltségekkel. A WSiP tranzakció szempontjából is fontos, hogy a befektetői csoport tulajdonolja Magyarország egyik meghatározó online és nyomtatott magazinkiadóját is. Médiaportfoliójában megtalálhatóak az magyar magazinpiac legnépszerűbb nyomtatott és digitális szórakoztató, ismeretterjesztő és életmód kiadványai.

A Central Csoport emellett az elmúlt években folyamatosan invesztált a könyvkiadásba is, ennek eredményeként jelenleg mintegy 600 különféle könyvet ad ki Magyarországon, köztük a népszerű Harry Potter sorozat köteteit, skandináv krimiket, és gyermekkönyveket is. A jövőben ezen szaktudására és iparági tapasztalataira támaszkodva a Central Csoport arra törekszik, hogy eredményesen támogassa a WSiP működését a lengyel kiadói-, és médiapiacon.

Maximálisan elkötelezettek vagyunk a közép-kelet európai régió fejlődése mellett. Öröm és megtiszteltetés számomra ez a befektetés, hogy jelen lehetünk a lengyel könyvkiadói szektorban. A Central Csoport komoly szaktudással rendelkezik a média, könyvkiadás, ismeretterjesztő anyagok gyártása és nyomdai folyamatok terén.

Várakozással tekintünk a WSiP menedzsmentjével és az egész társasággal való közös munka elé.

Biztos vagyok benne, hogy sokat tanulhatunk egymástól a jövőben” – fogalmazott közleményben Varga Zoltán, a Central Csoport alapítója.

„Az elmúlt években a WSiP jelentősen bővítette az iskolák, vállalatok és lakosság számára kínált, modern oktatási szolgáltatásainak körét. Az új területeken tevékenységünk volumene már elérte a korábbi tankönyvkiadásaink szintjét. Piacvezető szerepet töltünk be a nyelviskola hálózatok szegmensében – Profi-Lingua és Empik School név alatt -, valamint a tanárok képzése és szakmai fejlesztése terén is. Meggyőződésünk, hogy a Central Csoport kiemelkedő tapasztalata a modern média és digitális kommunikáció terén jelentős támogatást biztosít majd számunkra a további bővüléshez ezeken a területeken, kifejezetten bizakodóak vagyunk a jövőt illetően” – nyilatkozta Jerzy Garlicki a WSiP vezérigazgatója.

A tranzakciót a lengyel versenyhatóságnak (UOKiK) még jóvá kell hagynia.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom