Kövess minket!

Médiapiac

3D csatornát indít a közmédia

A kísérleti projekt az Antenna Hungáriával és a Samsunggal együttműködésben valósul meg. Az olimpia után döntenek a folytatásról.

m3D néven indít 3D csatornát az MTVA június 25-ével. Ennek nyomán a MinDigTV platform budapesti előfizetői díjmentesen nézhetik 3D-ben a Labdarúgó Európa Bajnokság július 1-jei döntőjét – amennyiben van erre alkalmas tévéjük. Az Antenna Hungária egyébként már korábbi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy lesznek a közmédiával 3D-s tesztek a nyáron, ennek a részletei derültek ki a mostani eseményen.

A mostani 50 napos kísérleti projekt az olimpia végéig, azaz augusztus 13-ig tart, és bár a sport lesz a központi elem, a 3D adáshoz kapcsolódóan filmeket is vásárolt a közmédia – jelentette be Rákay Philip, az MTV programigazgatója és Szabó László Zsolt, az MTVA vezárigazgató-helyettese.

Hogy pontosan mi lesz a műsorrend, még nem tudni, mert elmondásuk szerint a hosszas engedélyeztetési eljárás után néhány héttel ezelőtt kaptak zöldutat a hatóságtól, és a filmvásárlások is nemrég zajlottak le. A csatornán a sport mellett koncerteket, ismeretterjesztő- és természetfilmeket lehet látni, ezek egy részét most szinkronizálják még.

A fő attrakció az Olimpia lesz, ezt a közlés szerint már nem kizárólag az Antenna Hungária DVB-T platformján lehet országosan nézni megfelelő készülékkel és szemüveggel, hanem az MTVA tárgyal kábelszolgáltatókkal is. Utóbbiak július 2-tól kínálhatják az m3D-t.

A Londoni Olimpiát egyébként mindössze tizenkét ország adja 3D-ben: Magyarország mellett az Egyesült Államok, Kína, Hong Kong, Japán, Ausztrália, Korea, Brazília, Anglia, Franciaország, Olaszország, és az Arab Emirátusok.

A sajtótájékoztatón elhangzott: itthon a gyártói adatok alapján becsülve 150 ezer kifejezetten 3D-s televízió lehet, ami a majd 4 millió tévés háztartáshoz képest kicsiny szám, de – amennyiben a technológia és a tartalomkínálat fejlődik, a fogyasztói élmény pedig kényelmesebbé válik – a piac nagyot fejlődhet néhány év alatt. Itthon egyébként, ahogyan globálisan is, a tesztben résztvevő Samsung a piacvezető gyártó az okostévé piacon. A márkatulajdonos olyan szempontból is érintett a témában, hogy évek óta támogatja a MOB-ot.

Szabó László Zsolt elmondta: a tesztsugárzást követően együttesen döntenek a partnerekkel, hogy lesz-e folytatás. Ha technológiailag, üzletileg reálisnak tűnik a dolog, akkor jöhet az engedélyeztetés az NMHH-nál. Amennyiben nem folytatják, a most megvett filmek akkor is használhatóak lesznek, mert azok zömére a 2D-s HD jogokat is megvették.

A 3D adásokat nem kizárólag a tévé képernyőjén követhetik a nézők, hanem a moziban is nézhetik speciális szemüveggel az olimpiai eseményeket azok, akiknek nincsen alkalmas tévékészülékük. Mindt Buda Andrea, a Cinema City marketingvezetője elmondta: jelenleg az Arena Plazában, Debrecenben és Győrben lesz biztosan mozis 3D közvetítés, de további helyszínekről is tárgyalnak még.

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom

Médiapiac

Nyerteseket hirdettek két vidéki és két fővárosi rádiós frekvenciapályázaton

A Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz frekvenciát a KAtolikus Rádió, a Budapest 100,3 MHz és a Budapest 105,9 MHz frekvenciát a Roma Rádió kapta meg.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Nyertest hirdetett a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi, valamint a Budapest 100,3 MHz és a Budapest 105,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – tájékoztatta az NMHH pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a két vidéki médiaszolgáltatási lehetőségre irányuló pályázati eljárás nyertese az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt., míg a fővárosiakat a szintén egyedül pályázó Roma Rádió Kft. és az LBK Sport Kft. nyerte.

A testület a Dunaújváros 99,1 MHz, a Dunaföldvár 104,1 MHz, a Kalocsa 94,5 MHz és a Székesfehérvár 106,6 MHz helyi vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálata során a dunaújvárosi pályázati eljárásban hiánypótlásra szólította fel, míg a székesfehérvári pályázati eljárásban nyilvántartásba vette az egyedül pályázó Karc FM Média Kft.-t.

A Dunaföldvár 104,1 MHz és a Kalocsa 94,5 MHz pályázati eljárásában nyilvántartásba vette az ugyancsak egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t. A Szeged 87,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat alaki vizsgálata során viszont a grémium megtagadta az egyedül pályázó Radio Plus Kft. nyilvántartásba vételét, ugyanis alakilag érvénytelen volt a pályázata – írták.

Közölték, a médiatanács ugyanakkor véglegesítette az Esztergom 92,5 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű, a Debrecen 104,6 MHz és a Nyíregyháza 91,1 MHz körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű, továbbá a Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára szóló pályázati felhívásokat.

A testület az X AND A Kft. kérelme alapján 180 napra szóló ideiglenes hatósági szerződés megkötéséről döntött a körzeti vételkörzetű Budapest 92,9 MHz tekintetében – olvasható az NMHH közleményében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bírságolt és figyelmeztetett a médiatanács

A szerződéses vállalások és a termékmegjelenítésre, támogatásra vonatkozó szabályok megszegése miatt szabott ki bírságot, valamint figyelmeztetett műsorszolgáltatókat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Közzétéve:

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága által pénteken az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál.

A velencei 90.4 Best FM kevesebb magyar zenét, míg a kiskunfélegyházi Rádió Smile kevesebb szöveget, magyar zenét, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, továbbá közszolgálati műsorszámot tett közzé, e tekintetben megsértette a vonatkozó törvényi rendelkezést is, valamint több zenét, ismétlést és reklámot tett közzé a megengedettnél, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

A kaposvári 99,9 Rádió 1 szolgáltatójára és vezető tisztségviselőjére összesen 20 ezer forint bírságot rótt ki a tanács, mert az adó kevesebb zenét sugárzott szerződéses vállalásaihoz képest – írták.

Közölték, a médiatanács 100 ezer forint bírságot szabott ki a Balaton Televízió szolgáltatójára és figyelmeztette a Somogy TV-t. Előbbi médiaszolgáltató az egyik áprilisi, termékmegjelenítést tartalmazó műsorában olyan reklámértékű információkat közölt egy bemutatott termékről, amelyek közvetlen vásárlásra ösztönözhették a nézőket. Egy másik adásban pedig a műsort támogató cég termékeinek bemutatása ugyancsak vásárlásra buzdító hatású lehetett, amit a jogszabályok nem tesznek lehetővé.
Utóbbi szolgáltató a vizsgált augusztusi adáshéten nyolc alkalommal elmulasztotta közzétenni a termékmegjelenítésről szóló tájékoztatást a műsorszámok végén, emellett két esetben a műsorszámot támogató vállalkozások termékeiről reklámértékű információkat tett közzé – olvasható.

A közleményben kiemelték, a médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Közölték: bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat.

Augusztusban az RTL Klub Survivor – Celebek a civilek ellen! című műsor egyik epizódjában, valamint a TV2-n sugárzott Bohém rapszódia című filmben nem volt olyan tartalom, amely indokolta volna első esetben a 12-esnél magasabb, 16-os, míg a második esetben a 16-osnál magasabb, 18-as korhatár-besorolást.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete eljárása nyomán, amely állampolgári bejelentésre indult a Magyar Nemzet online felületén februárban megjelent cikkel kapcsolatban, a médiatanács hatósági eljárást indított – írták a kommünikében.

.

Tovább olvasom