Kövess minket!

Médiapiac

2017-re a világ fele netezni fog

Már most is 40 százalék felett vagyunk, ami az év végére 2,9 milliárd felhasználót jelenthet globálisan.

Megjelent az ENSZ széles sávú internettel foglalkozó bizottságának friss State of Broadband jelentése, melyből megtudható: 2017-ben már a világ népességének több mint fele rendelkezhet internetes hozzáféréssel. A legjelentősebb hajtómotort jelenleg az okostelefonok és a táblagépek gyors terjedése jelenti.

Már most is 40 százalék felett van az internetezők aránya, ami azt jelenti, hogy a 2013-as 2,3 milliárd után 2014 végére a netezők száma elérheti a 2,9 milliárdot. Mobil széles sávú hozzáféréssel 2014 végére 2,3 milliárd felhasználó rendelkezhet, öt év múlva ez a szám már 7,6 milliárd lehet a jelentés szerint. Már most is háromszor annyi mobilos széles sávú kapcsolat van, mint hagyományos fix vonalas.

A széles sávú internethez való hozzáférés terén Dél-Korea vezet: tavaly a háztartások 97, idén 98 százaléka rendelkezik ilyennel. Ha a fix vonalas széles sávú hozzáférések népességhez viszonyított arányát tekintjük, Monaco áll az élen 44 százalékkal, megelőzve a tavalyi elő Svájcot. Míg tavaly mindössze ez utóbbi piacon volt 40 százalék felett a penetráció, mostanra az előbbi kettőn túl Dánia és Hollandia is átlépte a határvonalat.

Ha azt nézzük, hogy az egyes országokban hányan neteznek, az Egyesült Államok a 19., megelőzve a németeket (20.), az ausztrálokat (21.), elmaradva viszont az Egyesült Királyságtól (12.), Japántól (15.) és Kanadáról (16.), emeli ki a jelentés.

Összesen 77 olyan ország van, ahol az online penetráció meghaladja az 50 százalékot, szemben a tavalyi 70-nel. A legalacsonyabb online penetrációt Afrika szub-szaharai régiójában mérték: Etiópiában 1,9%, Nigerben 1,7%, Sierra Leonéban 1,7%, Guineában 1,6%, Szomáliában 1,5%, Burundiban 1,3%, Eritreában 0,9% az arány.

A teljes jelentés és egy sor más érdekesség elérhető ezen a linken: http://www.itu.int/net/pressoffice/press_releases/2014/46.aspx#.VCE0m1eiJFI

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom