Kövess minket!

Médiapiac

2,6 perc késleltetés

Tovább növekedett az általános szórakoztató csatornák közönségaránya – derül ki a Nielsen Közönségmérés 2013 harmadik negyedévére vonatkozó adataiból. A késleltetett tartalomfogyasztás aránya egyelőre 1 százalék körül alakul.

2013 negyedik negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 57 percet töltött a tévékészülékek előtt, pontosan ugyanannyit, mint az előző év ugyanezen időszakában – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból. A gyerekek tévénézéssel töltött ideje 3 óra 14 percről 3 óra 30 percre nőtt, a 18-49 éves korcsoporté pedig 3 óra 30 perc volt, egy perc híján ugyanannyi, mint az előző évben. Az 50 évesek és idősebbek ugyanakkor 5 perccel kevesebb időt töltöttek a televízió előtt, mint egy évvel korábban: átlagosan 6 óra 24 percet.

A vizsgált negyedévében az országos kereskedelmi csatornák együttes közönségaránya a teljes népesség körében 28.8% volt, 5.9 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző év ugyanezen időszakában. Az általános szórakoztató csatornák részesedése 17,6%, a közszolgálati csatornáké pedig 15,5% volt. Ez mindkét típus esetében 2,1 százalékpontos növekedést jelent 2012 ugyanezen időszakához viszonyítva. Ennél kisebb mértékben, 0,9 százalékponttal emelkedett a filmcsatornák részesedése a nézett időből. A filmcsatornák közönségaránya így 9,1%, a gyerekcsatornáké 5%, a hírcsatornáké 4%, az ismeretterjesztő csatornáké 4,7%, a sportcsatornáké 2,6%, a zenecsatornáké 2,8%, az életmódcsatornáké pedig 2,1% volt 2013 negyedik negyedévében.

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedés arányai az egyes műsortípusok esetében eltérőek. A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése 11,3%-os volt, míg a műsorfogyasztásnak 17,3%-át tette ki ez a műsortípus. A műsorfogyasztás aránya magasabb volt a sugárzás arányánál ezen kívül a nem zenei szórakoztató, a hír, aktuálpolitika, gazdaság, sport, valamint az információs műsortípusok esetében is. Ellenkező irányú az eltérés a zenével, művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos, valamint a reklámokat, műsorajánlókat is tartalmazó egyéb műsortípus esetében.

A teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 0,9%-át, azaz átlagosan 2,6 percet fordított késleltetett tartalom fogyasztására 2013 negyedik negyedévében. A 4-17 éves korosztály tévézésre fordított idejének ennél nagyobb részét, 1,2%-át tette ki az időben eltolt tartalom fogyasztása, ez abszolút értékben szintén 2,6 percet tesz ki. A 18-49 évesek 3,1 percet, a teljes tévézéssel töltött idejük 1,3%át, az 50 év felettiek pedig 2 percet, a tévézéssel töltött idejüknek mindössze 0,5%-át fordították felvett tartalom visszanézésére.

A napi fogyasztási cikkek termékosztályainak negyedik negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján felállított rangsorát az élelmiszer-kereskedelem vezeti. A második helyen a hipermarket, a harmadikon pedig az egyéb kereskedelem kategóriájába tartozó termékek televíziós hirdetései állnak. Ezt követően megjelennek a toplistában az ünnepi időszak jellegzetes termékosztályai, a szeletes csokoládé, bonbon, kávé, parfüm, kölni és a cukorka is – áll a Nielsen Közönségmérés jelentésében.

 

Grafikonok és további számadatok alább, a kapcsolt dokumentumban.

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom

Médiapiac

30 éves lett a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió műsora

Dupla műsorral és visszaemlékezésekkel ünnepli a Vendég a háznál című családi műsorának 30 éves jubileumát a Kossuth Rádió.

Közzétéve:

MTI Fotó: Bruzák Noémi

1992. május 4. óta szól a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió családi műsora, ami jelenleg minden hétköznap, 11:32-től hallható. A műsor középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll, ezért is kapta a “Gyerekekről felnőtteknek” alcímet.

A Vendég a háznál immáron három évtizede kíséri és segíti a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat a nevelésben és a gyermekgondozásban; iránytűként szolgál a családi kapcsolatok, az egészségügy, az oktatás és a családpolitikai döntések területén.

Kossuth Rádió népszerű műsorát ünnepelve május 25-én, szerdán dupla adással készül a hallgatóknak: utánajárnak, hogyan alakult néhány egykori riportalanyuk sorsa, és az is kiderül, melyek a szerkesztők legkedvesebb témái. A rádió közösségi média oldala is tartogat meglepetést: rövid hangképekkel, bejátszókkal, a hallgatók visszajelzéseiből és a legjobb pillanatokból idézik meg a műsor indulása óta eltelt 30 évet.

Borítókép: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája az elismerés átadása után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én

Tovább olvasom