Kövess minket!

Médiapiac

1 milliárdos potenciál az online videóreklámban

Nemzetközileg egyre inkább alapoznak a hirdetők az online videótartalmakhoz kapcsolódó reklámokra, itthon azonban egyelőre edukálni és egységesíteni kell a piacon – derült ki a Playertise kutatásából. Az ezt bemutató sajtóeseményen elhangzott: a targetálhatóság és a jó mérés fontos lenne a terjedéshez. Az IAB videós munkacsoportja mindenesetre fogadkozik: ismét aktivizálják magukat.

Vocskó György

Jövőre a megkérdezett online piaci döntéshozók 85 százaléka tervez online videóban hirdetni – derült ki a Playertise online videóhirdetési platform kutatásából, amelyhez az IAB Hungary biztosított platformot. A szegmens a becslések szerint eddig 0-5 százalékos részesedést hasított ki az online büdzsékből, a válaszadók háromnegyede ki sem próbálta e hirdetési módot. 2012-re vonatkozóan ugyanakkor a megkérdezett, médiaköltések felett diszponáló döntéshozók 62 százaléka 1-9 százalékos részt szán az online videóra, 23% 10-14 százalékos részarányra számít, míg 6% 25-49 százalékra. Ez a jövő évre vonatkozóan 0,8-1,2 milliárd forintos növekedési potenciált jelent a hazai online piac számára, s hasonló nagyságrendben bővülhetnek a szomszédos piacok is – becsülte Vocskó György, a Playertise projektvezetője.

A BrightRoll adatai szerint az amerikai médiatulajdonosok 63 százaléka szerint az online videohirdetésekben rejlik a legnagyobb bevétel-növelési potenciál, s az e szegmensből származó pénzek 2012-ben elérhetik a 2,2 milliárd dollárt, három év alatt pedig triplázódhat a költés. Itthon és régiónk egészében azonban gyökeresen más a helyzet, mint a fejlett piacokon: bár a jelek bíztatóak, a piacok még nem tudtak megindulni. Ennek többek között az edukáció és a piaci sztenderdként elfogadott, egységes mérés hiánya is az oka. A kutatás szerint akkor költetnének online videóra lelkesebben a hirdetők, ha az megfelelően targetálható lenne, s transzparens számok, egységes platformok és mutatók, más médiatípusokkal összevethető számok állnának rendelkezésre. A kihívások mellett pozitívum, hogy a válaszadók szívesen élnének az online videóban rejlő kreatív lehetőségekkel, s kevésbé hisznek a tévészpotok sima adaptálásában.

Miközben a majd száz megkérdezett döntéshozó 63 százaléka úgy tervezi, hogy növeli online reklámköltését, nem lesz könnyű új pénzeket elhódítani. A nemzetközi trendek ugyanis azt mutatják, hogy többnyire a tévés költésekből csoportosítanak át pénzt az online videóra, itthon viszont a piaci szereplők inkább a netes költések átcsoportosítása révén költenének többet a videóhirdetésekre. Ez alapján nem kell aggódnia a tévének az új hirdetési formák terjedése miatt, akkor sem, ha a kutatásból az jött ki, hogy 68% szerint az online videóreklámok jobb interakciót jelentenek, mint a tévészpotok.

Hogy mely médiatípusoktól, vagy az online piacon belül mely reklámeszközöktől hozhat el pénzt rövid- vagy középtávon az online videó, egyelőre nehéz megmondani. Ilyen típusú jóslásra sem Vocskó György, sem a poraiból feltámadt, éppen tegnap ülésező IAB Video Munkacsoportot vezető Bányai Zsolt, a Videa felelős szerkesztője nem vállalkozott. Utóbbi szakember elmondta: 2012-ben egyfelől az ügynökségi oldal és az ügyfelek edukálása, illetve a piaci sztenderdizáció jelentik a prioritást. Első körben a munkacsoport azt próbálja elérni, hogy a médiatulajok egységesítsék az általuk kínált online videós reklámozási formák elnevezését. Mint kiemelte: ez látszólag apróság, valójában már ebben az első lépésben katyvasz keletkezik, ami nehezíti a költések ide áramlását.

Médiapiac

Baloldali aktivisták és antifák támadtak egy forgatócsoportra

A városban uralkodó tarthatatlan állapotokról készítettek volna műsort, amikor rájuk támadtak az aktivisták, egy jobboldali politikust tojással dobáltak meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Elszabadultak az indulatok a Lyon no-go zónájaként emlegetett la Guillotière nevű kerületben, amikor a CNews hírportál megbízásából egy forgatócsoport érkezett a városba, hogy a környéken uralkodó tarthatatlan állapotokról készítsenek riportot. A kerületre akkor figyelt fel a média, amikor bejelentették, hogy a kerület egyik boltját, a Casino lánchoz tartozó szupermarketet Gabriel-Péri téren lévő boltját bezárják délután 5 órakor, mivel nincsenek biztonságban az ott dolgozók, olyan sok a környéken a drogos.

A CNews stábja személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületben, ezért a “Face á la rue” című műsor készítője, Jean-Marc Morandini a Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt elnöke, Jordan Bardella társaságában a városba ment, hogy riportot forgasson.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében.

A tiltakozó tömeg ellenére megkezdték a forgatást, melyen Jordan Bardella jobboldali politikus is részt vett, a távolból azonban petárdadurrogás hallatszott, és közvetlen közelről is megzavarták a forgatást.

Szélsőbalos és antifa aktivisták támadtak a stábra, mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze és lefasisztázták a riportert és a politikust, továbbá azt skandálták, hogy engedjék szabadon a Daltons nevű rapper banda tagjait és zárják be Morandinit.

A les Daltons nevű rapper banda néhány tagja is részt vett a megmozduláson, ők már korábban is felhívták magukra a hatóságok figyelmét azzal, hogy rendszeresen tartanak városi rodeókat, ami miatt több személyt is letartóztattak közülük. A banda felvételt készített, melyen látszik, hogy pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek az utcán a CNews adásának idején.


Videólejátszó

Lyon polgármestere, a zöld párti Grégory Doucet közleményt adott ki a történteket követően, melyben azzal vádolja a műsor készítőit, hogy csupán az volt a céljuk, hogy megbélyegezzék a szóban forgó kerületet és az ott lakókat. A városvezető szerint pozitív dolgok is történnek a la Guillotière nevű kerületben.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Jordan Bardella is, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt firtatta, hogy ha Gérald Darmanin belügyminiszter szerint Franciaországban nincsenek törvényen kívül eső területek, akkor a la Guillotière nevű városrész vajon mi.

Bardella arról is beszámolt a műsorban, hogy az említett lyoni városrészben hemzsegnek a drogos illegális bevándorlók és Marine Le Pen az egyetlen, akinek lesz bátorsága ennek véget vetni – írta a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom

Médiapiac

Nyertest hirdetett egy vidéki rádiós pályázaton és bírságolt az NMHH

A Kaposvár 97,5 MHz pályázat nyertesének az egyedül jelentkező Karc FM Média Kft.-t hirdette ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) cégtáblája Budapesten, az I. kerület Ostrom utca 23-25-ben, fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A heti ülésén a testület helytelen termékmegjelenítés miatt bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára, a Pesti TV-t pedig burkolt, a Hír TV-t túl hangos reklám miatt figyelmeztette.

A grémium a Balatonfüred 96,2 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásában nyilvántartásba vette az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

A testület 140 ezer forintos bírságot rótt ki a TV2 szolgáltatójára, amiért az Életmódi egyik júliusi, termékmegjelenítést tartalmazó műsorában reklámértékű információkat közölt egy benzinkút szolgáltatásairól, amit a jogszabályok nem tesznek lehetővé.

A Pesti TV szolgáltatóját a Boomerlázadás júliusi adásaiban megjelenő burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a Médiatanács, a műsorban bemutatott verseskötetről ugyanis olyan többletinformációkat tett közzé, amelyek a reklámokra jellemző módon segítették a népszerűsítést.

A Hír TV szolgáltatóját pedig azért figyelmeztette a testület, mert az év harmadik negyedévében tizennyolcszor adott le túl hangos reklámot vagy műsorelőzetest.

A médiatörvény a nézők védelme érdekében egyértelműen előírja, hogy a reklámok, a televíziós vásárlási műsorok, műsorelőzetesek, illetve az ezek közzétételét jelző figyelemfelhívás átlagos vagy a nézők által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Álhíreket terjesztenek a baloldali médiumok

A betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Nem kétszázmillióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően

– hangsúlyozta a baloldali médiumok hazugságaira reagálva az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő), amelyek a Jelen cikke nyomán azt az álhírt terjesztették, hogy ötmilliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben, idén tavasszal lejárt PCR-tesztet selejtez le az állam, ami mintegy kétszázmillió forint pluszköltséget jelent. 

Az Okfő közleménye szerint a beszerzett PCR-tesztek a kórházak számára folyamatosan rendelhetők a koronavírus-járvány kezdete óta. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a rövid idő alatt eredményt adó, így a járvány hatékonyabb kezelését biztosító gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét. 

Az egészségügyben mindig a betegbiztonság a legfontosabb szempont, éppen ezért a betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú

 – húzták alá a Magyar Nemzet cikke szerint.

Tovább olvasom