Kövess minket!

Médiapiac

1 milliárd netre kapcsolt tévé lesz a háztartásokban 2020-ra

Idén év végére 339 millió ilyen készüléket használhatnak a fogyasztók világszerte a Digital TV Research kutatása szerint.

Egymilliárd közelében a piac

2020-ra 965 millió internetre kapcsolódni képes televíziókészüléket használhatnak világszerte a tévénézők, ami jelentős ugrás lenne a 2010-es 103 millióhoz, de még a 2014 végére várható 339 millióhoz képest is.

A Digital TV Research 51 országot lefedő kutatása szerint ez azt jelentené, hogy 2020-ra már a tévék majdnem harmada (30,4%) lenne az internetre kapcsolható készülék, szemben a 2010-es 4,2 százalékkal. 2014 végére 12,1 százalékos aránnyal számol a kutatócég.

2020-ban Dél-Korea járhat élen a connected TV piacon, itt a készülékek több mint fele (52,7%) tartozhat e szegmensbe. Az ázsiai országot az Egyesült Királyság (50,6%) és az Egyesült Államok (47,0%) követi.

Ha azt vizsgáljuk, hogy abszolútértékben mely piacokon bővül a leginkább az internetre kapcsolt tévék szegmense, akkor Kínát kell kiemelnünk, amely a kb. +700 millió készülékből 160 milliót fed le. A 2013 és 2020 közötti időszakban eközben az amerikai piac 92 millió, míg az indiai 75 millió ilyen tévével bővül.

Az okostévék lenyomják a netre kapcsolt konzolokat

A televíziók internetre kapcsolásának legnépszerűbb módját 2010-ben még a játékkonzolok (PlayStation, Wii, Xbox) használata jelentette. A netre kapcsolások fele (51%) így valósult meg 2010-ben.

2020-ra 202 millió netre kapcsolt játékkonzollal számolhatunk, ennek a negyedét (50 milliót) az Egyesült Államok adja, melyet Kína (22 millió) és Japán (18 millió) követ. A növekedés motorja abszolútértékben is az amerikai piac lesz, mivel a 2020-ig tartó 111 milliós növekedésből itt realizálódik 18,5 millió, míg Kínában +17 millióval lehet számolni.

Érdekesség, hogy az okostévék tavaly lenyomták a játékkonzolokat, és 2020-ban már ezek teszik ki a netre kapcsolt televíziók piacának 36 százalékát, azaz darabszámuk eléri a 346 milliót. A legnagyobb piac ekkor már Kínáé lesz 74 millióval, melyet az Egyesült Államok követ 56 millió darabbal. A 2013-2020 közötti 248 millió bővülés zömét három ország adja: Kína (+65 millió), India (+29 millió) és az Egyesült Államok (+27 millió).

A fentieken túl az egyéb netre kapcsolási módok, páldául a speciális set top boxok piaca is jelentősen bővül. Ez utóbbiak száma a 2010-es 4 millió és a 2014 végére várható 36 millió után 2020-ra eléri a 183 milliót, ezen belül Kína (37 millió) és az Egyesült Államok (31 millió) lesznek a két vezető piac.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom