Kövess minket!

Marketing

Világkongresszuson mutatja be fejlesztéseit a Deutsche Telekom

A dolgok internete (IoT) és az informatikai integráció terén felhalmozott szakértelmére építve a csoport innovatív okos város megoldásokat mutat be egész Európában.

Bonntól Budapestig, Gijóntól Dubrovnikig, Bukaresttől Prágáig – a Deutsche Telekom okos város kezdeményezéseinek köszönhetően egyre kényelmesebbé válik az élet sok európai nagyvárosban. A cég partnereivel, és a városok vezetésével azon dolgozik, hogy a változások előnyeit mind a városlakók, mind pedig az önkormányzatok egyaránt élvezhessék. A távközlési szolgáltatók közül elsőként a Deutsche Telekom vezette be az új Narrowband, vagyis keskenysávú IoT technológiára épülő innovatív okos város megoldásokat.

A városoknak számos kihívással kell megküzdeniük, hiszen az urbanizáció, az ebből eredő gazdasági és környezeti változások, valamint a nemrégiben bekövetkezett technológiai átalakulás által támasztott követelményekkel kell szembesülniük

– nyilatkozta Ralf Nejedl, a Deutsche Telekom európai szegmensének Értékesítési & szolgáltatási vezetője. „A Deutsche Telekom smart city megközelítése arra összpontosul, hogy a városok egyértelmű fókuszpontok mentén adhassanak választ ezen kihívásokra, miközben javul a városlakók életminősége, növekszik a biztonság, egyre több látogató érkezik a településre, és mindez támogatja a gazdasági fejlődést” – teszi hozzá.

A Deutsche Telekom régóta együttműködést folytat városokkal és technológiai partnereivel, és ezek keretében olyan pilot projekteket valósított meg, mint például az okos parkolás, közösségi közlekedés szervezés vagy az intelligens közvilágítás. Most a Deutsche Telekom újabb okos városban alkalmazható megoldásokat mutat be, mint például a közbiztonságot, az elektromos járművel töltését, illetve az okos hulladékgazdálkodást segítő szolgáltatásokat.

Az egyik ilyen megoldást a Kiwi Security biztosítja. Ez a szolgáltatás javítja a városlakók és látogatók biztonságát, ugyanis videókamerákkal megfigyeli a közterületeket, fejlett képelemzési megoldásokat alkalmaz, és ezáltal automatikusan észleli az incidenseket és értesíti azokról a hatóságokat.

További példa az EcoMobile elnevezésű, intelligens hulladékgazdálkodási megoldás, amely hatékonyabbá és átláthatóbbá teszi a hulladéklerakást. A szemetes tartályok úgynevezett RFID matricákkal vannak ellátva, melyek jelet küldenek a szemétszállító jármű hátoldalán elhelyezett vevőkészülékre, részletezve az adott cím, a megrendelt szolgáltatások illetve a tartályok telítettségi adatait. Az adatok biztonságos megoldással a felhő alapú adatbázisba kerülnek, ahonnan automatikusan továbbítják azokat az önkormányzat hulladékgyűjtő vállalatának erőforrás tervezési (ERP) programjához.

Az elektromos járművek töltésére kifejlesztett rendszer összeköti a parkolók üzemeltetőit az energiaszolgáltatókkal, biztosítva a biztonságos és egyszerű töltési lehetőséget az elektromos járművek tulajdonosai számára. A megoldással tovább bővíthető a töltőállomások hálózata. Európában jelenleg 60 ezer töltőpont létezik, becslések szerint azonban 2020-ra csaknem 4 millió elektromos járművet fognak használni a kontinensen.

A múlt hónapban a Deutsche Telekom Németországban élőben mutatta be a világ első Narrowband-IoT alapú end-to-end rendszerét, amely a holnap okos városának alapja lesz. A Narrowband-IoT technológia alacsony költséggel, nagy területen képes hálózati, valamint hatékony beltéri lefedettséget biztosítani, minimális energiafogyasztás mellett. Ideális megoldást kínál tehát nagyszámú intelligens városi megoldás esetén, melyeknél gyakran csak kis mennyiségű információ továbbítására van szükség, például “ki vagy bekapcsolás”, “tele vagy üres” illetve “szabad vagy foglalt”.

A Deutsche Telekom első Narrowband-IoT okos város alkalmazása egy Németországban, Bonn városában már működő intelligens parkolási rendszer. A Deutsche Telekom jövőre egész Európában be kívánja vezetni a Narrowband-IoT hálózatát, és már jelentősen előrelépett a Narrowband IoT alapú okos város megoldások fejlesztése terén, a bonni ‘Narrowband IoT Prototyping Hub’ kezdeményezések, valamint a berlini és krakkói hub:raum létesítményeiben zajló fejlesztések eredményeként.

Piacvezetőként, a Deutsche Telekom továbbra is az okos fejlesztések hajtómotorja marad. A Smart City World Congress rendezvényen a csoport bemutatja az okos városra vonatkozó jövőképét, valamint az intelligens városi megoldásait Barcelonában, november 15-17. között. Az expón idén először önálló standdal vesz részt a Deutsche Telekom európai szegmense, melynek megjelenését teljes körűen a T-Systems Magyarország koordinálja.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom