Kövess minket!

Marketing

Végre megszólalt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal vezetője

Három ügynökséget fognak megbízni, ezek árversenyt fognak folytatni. Összességében 10-15 milliárd forintos megtakarítást vár Nobilis Márton, derül ki a Portfolio.hu-nak adott interjúból.

Interjút készített Nobilis Mártonnal a Portfolio.hu. Röviden a következők derültek ki belőle:

 • Olcsóbb, hatékonyabb kommunikációs közbeszerzéseket akar az állam, eddig 40 milliárdot költöttek, most 25 milliárdos keretösszegről írnak ki közbeszerzést. A nagy pooltól azt is várják, hogy az érintett állami hirdetők közül a kisebbek számára is elérhetővé váljanak a nagyobb kedvezmények.
 • A keretmegállapodásnak három ügynökségi nyertes elesz, ezek a keret minden egyes lehívásakor versenyezni fognak, és a legolcsóbb lesz a befutó. Szakmai szempontokat csak a kiválasztáskor mérlegelnek, utána már csak az ár dönt. Amikor ennek a rendszernek a lehetséges hátulütőire rákérdezett a Portfolio.hu (“Éppen ebből adódik a kérdés, hogy hogyan tudja kezelni a rendszer azt a sokszínűséget, hogy például a Szerencsejáték Zrt.-nek, a Honvédelmi Minisztériumnak és a Művészetek Palotájának egymástól teljesen eltérő igényei vannak?”), ezt a választ kapták:

Nem nehéz felfedezni, hogy az eddigi rendszerben kinek és mi volt az érdeke? Mostantól azonban – miután közpénzről van szó – nem az egyéni szempont, hanem a szakmai és a hatékonysági számít. A legnagyobb tiszteletem mellett ugyan, de aki az állam, vagyis a köz pénzén él, annak a legtisztább és a legvilágosabb szabályokhoz kell alkalmazkodnia. Ha a saját pénzét költi, lehetnek más szempontok, de ha az adófizetőkét, akkor nem. Amúgy a rendszer képes lesz kezelni a sokszínűséget, de itt minden hirdetés a közönséget kell szolgálja.

 • Augusztusban várható eredményhirdetés, onnantól minden az NKH-n fut keresztül. Ez alól kivétel az MNB, illetve az Országgyűlés felügyelete alá tartozó olyan szervezetek, mint pl. az NMHH vagy az MTVA.
 • Ha az NKH felügyelete alá tartozó valamely szervezet hirdetni akar, egy online felületen tudja az igényét benyújtani, és a kiválasztott három ügynökség tud erre ajánlatot tenni.
 • A Nemzeti Kommunikációs Hivatalhoz nem jön át azon szervezetek hirdetési büdzséje, amellyel gazdálkodnak, azaz a hivatal mindössze a lebonyolításért felel, a kommunikációstratégiai döntésekért nem.
 • Az ügynökségi bónusz eltörlése lekerült a napirendről. Egy kérdésbe és válaszba zanzásítva mutatjuk, miért:

P.: Az ügynökségek mennyit tudnak, fognak keresni?

N. M.: Nálunk semmit. Ön is tudja, hogy a hirdetési piacon a felületgazdáknál lehet pénzt keresni. Ott meg majd megalkusznak.

Érdemes a teljes cikket elolvasni.

  Marketing

  Húsz busz árát égette el eddig a főváros a reklámtenderen

  Tovább tart a fejetlenség a BKV reklámtendere kapcsán: a két év halogatás után szeptember elején végre kiírt eljárás mindössze alig egy hónapot ért meg és október közepén már vissza is vonták.

  Közzétéve:

  MTI/Kovács Tamás

  A pályázati dokumentációban az olvasható, hogy a közbeszerzést eredménytelennek minősítették, de “valószínűsíthetően” megismétlik majd – számol be róla a Világgazdaság. Hozzáteszik: az okokról a tömegközlekedési vállalat azt írta a Népszava megkeresésére, hogy az érdeklődő cégek részéről számos kérdés és észrevétel érkezett a társaság felé, ebből kifolyólag szükségessé vált a kiírás újbóli áttekintése. Erre viszont az ajánlattételi határidő közelsége miatt már nem volt lehetőség, ezért inkább visszavonulót fújtak.

  A döntés változatlanul fenntartja a 2019 novemberében létrejött, Budapest és a BKV költségvetése szempontjából kifejezetten hátrányos állapotot. Az akkor frissen főpolgármesterré választott Karácsony Gergely első intézkedéseinek egyikeként megtorpedózta a már csak aláírásra váró reklámtendert. A még a Tarlós érában – hosszas huzavona után – lebonyolított közbeszerzésre a francia hátterű multi, a JCDecaux Hungary Zrt. (JCD) érvényes ajánlatot nyújtott be és

  havi 142 millió, évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek négy plusz opcionálisan további négy évre szóló hasznosítási jogáért.

  Csakhogy erre a pénzre máig nem ismert indokból a közgyűlés a főpolgármester indítványára nemet mondott, a megállapodás megszületését pedig egy határozattal ellehetetlenítette.

  Ezzel érvényben maradt az az évtizedes modell, hogy a budapesti tömegközlekedés reklámfelületeit a Peron Reklám Kft. és a Promix Zrt. hasznosítja, amelyért havonta összesen 63,7, évente tehát körülbelül 765 millió forintot szed be a főváros a két cégtől. Ez körülbelül két és félszer kevesebb annál, mint amit a JCD ajánlott.

  Karácsony Gergely ugyan azonnal megígérte, hogy új közbeszerzést folytatnak le a tárgyban, amely eredményeképp jóval magasabb összeghez jut majd hozzá Budapest, mindez azonban máig nem valósult meg. Sőt, az immáron szinte napra pontosan két éve tartó helyzet súlyos veszteségeket termel: a BKV naponta nagyjából 2,6 millió, havonta mintegy 80 millió, évente csaknem egy milliárd forintot bukik.

  Tehát ebben az ügyben 2019 novemberétől 2021 októberéig majdnem kétmilliárd forintot égetett el a városvezetés, miközben a Covid-járvány nyomán bezuhant utasforgalom enyhítésére a tömegközlekedésnek minden forintra szüksége lenne. Nem beszélve arról, hogy a folyamatosan járműproblémákkal küszködő BKV-nak ebből az összegből hozzávetőlegesen húsz, teljesen új buszt is lehetett volna vásárolni.

  Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a BKV Zrt. új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszainak forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen a társaság dél-pesti telephelyén 2020. január 20-án

  Tovább olvasom

  Marketing

  Hónapról hónapra ötszázféle új tévéreklámot sugároztak az első félévben

  Hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálták, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

  Közzétéve:

  Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

  Havonta ötszáz, még nem látott tévéhirdetés kerül a nézők szeme elé, a teljes reklámmennyiségnek pedig több mint a felét továbbra is az újak teszik ki – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén elfogadott, az idei első félévet vizsgáló tanulmányából, amelynek részleteiről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

  Az NMHH kommunikációs igazgatósága közölte:

  a hatóság hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálta, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

  Az újonnan közzétett reklámok a teljes reklámmennyiség több mint felét (55,6 százalék) tették ki, ami kevéssel meghaladta a tavalyi időszak eredményét (51,9 százalék).

  A legtöbb (43 százalék) új reklámot az általános szórakoztató csatornákon (ilyen többek között a Viasat3, a Cool TV, a Comedy Central vagy az AXN) láthatták a nézők – írták.

  A korábbi év azonos időszakával összevetve az új reklámokat továbbra is a kereskedelmi szektor dominálja (39,3 százalék kontra 41,6 százalék). A gyógyhatású készítmények (12,7 százalék), az élelmiszer (7,7 százalék), a szolgáltatás (4,4 százalék) és a szépségápolás (5,1 százalék) részesedése egyaránt felülmúlta a szabadidőszektorét (4,2 százalék), amely évek óta visszaszorulóban van – sorolták a közleményben.

  A hangsúlyozottan hazai terméket, szolgáltatást népszerűsítő reklámszpotok aránya a tavalyi azonos időszakhoz képest számottevően (4,9 százalékról 6,4 százalékra) emelkedett – tették hozzá.

  Tovább olvasom

  Marketing

  Kihirdették a Highlights of Hungary új nagyköveteit

  Az ország legszeretnivalóbb, legizgalmasabb kezdeményezéseit és vállalkozásait díjazzák.

  Közzétéve:

  Borítókép: a Highlight of Hungary nagykövetei és csapata

  A Highlights of Hungary-ra a nagykövetek kategóriák nélkül jelölik azokat a kiemelkedő magyar teljesítményeket, amelyek közül egy a közönség-, egy pedig a nagyköveti díjat kaphatja meg februárban – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

  “Tavaly az előzetes várakozásainkat messze felülmúlta az egész évad iránti érdeklődés. A nagykövetek a maguk területén rendkívül eredményes szereplők, önazonosnak érzik a Highlights of Hungary célját, hogy népszerűsítsék az elismerés kultúráját”

  – idézte a közlemény Oláh Zsanettet, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatóját.

  Az idei nagykövetek között van Bagossy Norbert Fonogram-díjas zenész, énekes, a Bagossy Brothers Company alapítója; Trunk Tomi YouTuber, Z generáció szakértő; Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó kapus; Mádai Vivi televíziós műsorkészítő, a Mokka műsorvezetője; Trellay Levente, a 100sparks alapítója, a Telep és a Telep Galéria, valamint a Budapest Bägel alapítója; Gém Péter, a Dorko márka és a Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központ alapítója; Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője; Margaret Ann Dowling, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Brand Irodájának vezetője; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet kommunikációs vezetője; valamint a Highlight of Hungary csapata.

  A jelöltek listája januárban válik nyilvánossá, ezt követően februárban szavazhat a közönség. Ekkor dől el, hogy idén mely személyek, vállalkozások vagy társadalmi kezdeményezések kapják a Highlights of Hungary elismerést.

  Októberben és novemberben a közönség is beleszólhat a jelöltállításba: a Highlights of Hungary Facebook-oldalán kommentben, valamint Instagram-oldalán is bárki felhívhatja a nagykövetek figyelmét a számukra fontos személyekre és vállalkozásokra.

  A 2013-ban alapított, független Highlights of Hungary célja, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén évente elismerje és széles körben megismertesse a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket, valamint közösséget szervezzen azok alkotói és alakítói köré.

  Tovább olvasom