Kövess minket!

Marketing

Vállalkozások, álmok és egy rendetlen eb

A Synetiq csapata összeszedte az áprilisi reklámok mérésének érzelmi bombáit. A Dulux, a Sberbank és a Vodafone is átment a neuromarketing teszten.

A Synetiq a riportjaikban az alábbiaknál részletesebben, jelentről-jelenetre elemzik a reklámokat, vizsgálják a film hatását a márkára, a packshotot és az általános mellett a főbb célcsoport reakcióit is. De hogyan hat egy hirdetés az emberekre, vagy miért lehetett sikeres egy-egy versenytárs? Mindezt fel lehet vázolni az érzelmi hatásmechanizmus alapján, akár visszamenőleg is.

Dulux

A Dulux nehéz helyzetben volt, hiszen a festékmárkák felhozatala kifejezetten erős volt áprilisban. Azonban a gag-ekre és túlzásokra épülő szpot elnyerte a nézők szívét.

A reklám elején a nyakig sáros kutya és a belőle padlóra csöpögő mocsok azonnal ellenérzést váltott ki a nézőkből, amit a lakás tulajdonosok iránt érzett együttérzésként is értelmezhetünk. A magát megrázó kutya lassított jelenete kognitíve leterhelte a nézőket, a minden irányba repülő sár pedig fokozta a kényelmetlenséget, de ezt sikerült feloldani a lassított effektekkel, felébresztve a nézők kíváncsiságát. Az ezt követő jelenetek tovább fokozták mindezt, így a vízlepergető falfesték ajánlata még nagyobbat csattant. Az ártatlanul körbepillantó eb vagy a nyikorogva integető kínai macskaszobor pedig szórakoztatni tudtak. Az érdeklődés egészen a reklám végéig fent maradt, a középre fókuszáló packshot, majd az abból megjelenő brand tag jól vezették a tekintetet.

Sberbank

A Sberbank rövid időn belül második olyan kampányával rukkolt elő, amiben az álmok elérésével próbálja motiválni jelenlegi és potenciális ügyfeleit. Legújabb kreatívjuk eredményeit elnézve úgy látják, ez sikerült nekik.

A reklámban megjelenő álmok kellemes hangulatot teremtettek, aminek következtében a nézők mind érzelmileg, mind pedig tudatosan kapcsolódni tudtak a szereplőkhöz és vágyaikhoz. A hangulatos, csillagos ég és az idilli ölelkező pár pozitív érzelmeket ébresztettek, a nő kívánságával pedig nem volt nehéz együtt érezni. Az aranyos kisfiú kedves édesanyjával tetszett a nézőknek. A valóra váltott álmok pozitív végkincsengést adtak a történetnek. Az álmodozó hangulatnak és a vizuálisan attraktív jeleneteknek (csillagos égbolt, anyuka mosolya) köszönhetően a közönség figyelme fent maradt és bele tudták magukat képzelni a karakterek helyzetébe. A reklám általános hangulata sikerrel közvetítette a magyar “kisember” vágyait – saját szoba, álomutazás – és bemutatta, hogy mindezt, ha segítséggel is, de el lehet érni. Bár érzelmileg ez a “segítség” kevésbé volt vonzó (a személyi kölcsön kissé földhöz ragadtabb ajánlat volt a pátoszos üzenet után), tudatosan relevánsnak és meggyőzőnek találták azt. A különleges termékjellemző (garantált kamatajánlat) pedig minden tekintetben aktivitálzni tudta a nézőket.

Vodafone

Az újabban kifejezetten az egyedi stílussal és üzenettel operáló telekommunikációs reklámok világában ritkább, hogy egy claimekre és reason-to-believe-ekre építő szpot igazán magára tudja vonni a figyelmet. Ebből az okból kifolyólag is kiemelkedő a Vodafone vállalkozásokat megcélzó kreatívja – írják.

A Vodafone logó figyelem felkeltőnek bizonyult és a márkamegjelenésre pozitívan reagáltak a nézők. A reklám szürke képi világa eleinte megnehezítette a bevonódást, viszont a váratlan effektek és az azokkal párosított frappáns voice-over hatásosnak bizonyultak (pl. az irodának hitt városkép emelkedése – “érdemes új nézőpontból ránézni”). A hívószavak, mint “hatékony”, “rugalmas” és “jobb” ebben az esetben sem hagyták hidegen a közönséget és egyre inkább pozitív hangulatba kerültek egészen a reklám csúcspontjáig. Ennek köszönhetően pedig a legjobb érzelmi állapotban találkozhattak a packshottal.

Dacára annak, hogy a szolgáltatást elsősorban vállalkozóknak szánták, az általános nézőközönség érzelmeire igazán pozitívan hatott a reklám a beszédes effekteknek és a meggyőző, letisztult kommunikációnak köszönhetően – írja Andorkó Dóra elemző.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom