Kövess minket!

Marketing

Vállalkozások, álmok és egy rendetlen eb

A Synetiq csapata összeszedte az áprilisi reklámok mérésének érzelmi bombáit. A Dulux, a Sberbank és a Vodafone is átment a neuromarketing teszten.

A Synetiq a riportjaikban az alábbiaknál részletesebben, jelentről-jelenetre elemzik a reklámokat, vizsgálják a film hatását a márkára, a packshotot és az általános mellett a főbb célcsoport reakcióit is. De hogyan hat egy hirdetés az emberekre, vagy miért lehetett sikeres egy-egy versenytárs? Mindezt fel lehet vázolni az érzelmi hatásmechanizmus alapján, akár visszamenőleg is.

Dulux

A Dulux nehéz helyzetben volt, hiszen a festékmárkák felhozatala kifejezetten erős volt áprilisban. Azonban a gag-ekre és túlzásokra épülő szpot elnyerte a nézők szívét.

A reklám elején a nyakig sáros kutya és a belőle padlóra csöpögő mocsok azonnal ellenérzést váltott ki a nézőkből, amit a lakás tulajdonosok iránt érzett együttérzésként is értelmezhetünk. A magát megrázó kutya lassított jelenete kognitíve leterhelte a nézőket, a minden irányba repülő sár pedig fokozta a kényelmetlenséget, de ezt sikerült feloldani a lassított effektekkel, felébresztve a nézők kíváncsiságát. Az ezt követő jelenetek tovább fokozták mindezt, így a vízlepergető falfesték ajánlata még nagyobbat csattant. Az ártatlanul körbepillantó eb vagy a nyikorogva integető kínai macskaszobor pedig szórakoztatni tudtak. Az érdeklődés egészen a reklám végéig fent maradt, a középre fókuszáló packshot, majd az abból megjelenő brand tag jól vezették a tekintetet.

Sberbank

A Sberbank rövid időn belül második olyan kampányával rukkolt elő, amiben az álmok elérésével próbálja motiválni jelenlegi és potenciális ügyfeleit. Legújabb kreatívjuk eredményeit elnézve úgy látják, ez sikerült nekik.

A reklámban megjelenő álmok kellemes hangulatot teremtettek, aminek következtében a nézők mind érzelmileg, mind pedig tudatosan kapcsolódni tudtak a szereplőkhöz és vágyaikhoz. A hangulatos, csillagos ég és az idilli ölelkező pár pozitív érzelmeket ébresztettek, a nő kívánságával pedig nem volt nehéz együtt érezni. Az aranyos kisfiú kedves édesanyjával tetszett a nézőknek. A valóra váltott álmok pozitív végkincsengést adtak a történetnek. Az álmodozó hangulatnak és a vizuálisan attraktív jeleneteknek (csillagos égbolt, anyuka mosolya) köszönhetően a közönség figyelme fent maradt és bele tudták magukat képzelni a karakterek helyzetébe. A reklám általános hangulata sikerrel közvetítette a magyar “kisember” vágyait – saját szoba, álomutazás – és bemutatta, hogy mindezt, ha segítséggel is, de el lehet érni. Bár érzelmileg ez a “segítség” kevésbé volt vonzó (a személyi kölcsön kissé földhöz ragadtabb ajánlat volt a pátoszos üzenet után), tudatosan relevánsnak és meggyőzőnek találták azt. A különleges termékjellemző (garantált kamatajánlat) pedig minden tekintetben aktivitálzni tudta a nézőket.

Vodafone

Az újabban kifejezetten az egyedi stílussal és üzenettel operáló telekommunikációs reklámok világában ritkább, hogy egy claimekre és reason-to-believe-ekre építő szpot igazán magára tudja vonni a figyelmet. Ebből az okból kifolyólag is kiemelkedő a Vodafone vállalkozásokat megcélzó kreatívja – írják.

A Vodafone logó figyelem felkeltőnek bizonyult és a márkamegjelenésre pozitívan reagáltak a nézők. A reklám szürke képi világa eleinte megnehezítette a bevonódást, viszont a váratlan effektek és az azokkal párosított frappáns voice-over hatásosnak bizonyultak (pl. az irodának hitt városkép emelkedése – “érdemes új nézőpontból ránézni”). A hívószavak, mint “hatékony”, “rugalmas” és “jobb” ebben az esetben sem hagyták hidegen a közönséget és egyre inkább pozitív hangulatba kerültek egészen a reklám csúcspontjáig. Ennek köszönhetően pedig a legjobb érzelmi állapotban találkozhattak a packshottal.

Dacára annak, hogy a szolgáltatást elsősorban vállalkozóknak szánták, az általános nézőközönség érzelmeire igazán pozitívan hatott a reklám a beszédes effekteknek és a meggyőző, letisztult kommunikációnak köszönhetően – írja Andorkó Dóra elemző.

Marketing

Új plakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum

A plakátokon Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter együtt szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CÖF-CÖKA kampányának plakátja, forrás: Facebook / @civilosszefogas

– Megkezdte második plakátkampányát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – közölte a Magyar Nemzettel Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke. Hozzátette: először vidéken jelentek meg a plakátok, amelyekkel kedd óta már Budapesten is lehet találkozni.

A plakátokon Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert közösen ábrázolják, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjére „mini Feri” néven hivatkoznak, a két baloldali politikus kinézete pedig a népszerű Austin Powers-filmek főgonosz szereplőit idézi.

Mint Csizmadia közölte, a plakátok terjesztését a CÖF által alapított cég, a Kövess Minket 2022 Kft. végzi. – Egyetértünk azzal, ami a plakátokon látható – tette hozzá az elnök. 

Tovább olvasom

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary idei jelöltjeit

Közöttük miniagyat és miniszívet létrehozó magyar startup, gyermekotthon és egy fiatal olimpikon is szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik jelölt, a vajdasági RTV 2-es csatornája környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozatának, a Zöldgömbnek a csapata, középen Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője, forrás: Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary a

Hass, alkoss, gyarapíts!

felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönségnek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek – Oláh Zsanett, Pintér-Tomka Emese, Böszörményi- Nagy Gergely, Remete Tibor, Trunk Tamás, Bagossy Norbert, Gém Péter, Mádai Vivien, Trellay Levente, Margaret Ann Dowling, Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa, Nagy Viktor, Nagy Anna – a Highlights of Hungary-ra a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, amelyekre mindenki büszkén nézhet fel.

A jelöltek között civil szervezetek, sportolók, üzleti, tudományos és kulturális eredmények is szerepelnek.

A jelöltek teljes listája IDE KATTINTVA érhető el.

A szavazás február elején kezdődik és két hétig tart, a díjátadót online rendezik február 24-én. A díjazottak idén is 2-2 millió forintban részesülnek.

Tovább olvasom