Kövess minket!

Marketing

Vadnyugati viszonyok? ″A kirajzolódó kép lesújtó″

Évekig volt tetszhalott állapotban a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) sportmarketing-tagozata, amelybe pár hónap alatt lehelt életet egy lelkes szakemberekből álló csapat. Céljaikról a tagozat elnökét, Nagy Lászlót kérdeztük.

Tavaly szeptemberben alakították újra a tagozatot. Milyen indíttatásból?

Amikor megalakult a Havas Sports & Entertainment, azt a feladatot kaptam, hogy nézzem meg, miképpen működik idehaza a sportmarketing. Találkoztam marketingesekkel, sportolókkal, szövetségekkel, klubokkal, az államigazgatás szakembereivel, és az volt a benyomásom, hogy vadnyugati viszonyok uralkodnak a szektorban.

Mindenki lövöldöz mindenre, nincs olyan rendezőelv, stratégia, amely köré szerveződhetne ez az iparág.

Ekkor megnéztem, hogy van-e olyan szervezet, amely segíthetne valamiféle rendet tenni, mire kiderült, hogy pro forma létezik, de évek óta nem működik.

Miért volt tetszhalott állapotban az MMSZ sporttagozata? Nem volt rá igény?

Hogy a 2014-ben életre hívott sporttagozat alapítói mit rontottak el, nem tudom, nem vizsgáltam. Egy biztos: a piaci igény megvan rá a hirdetők, a márkák és a sportolók részéről. A növekvő reklám zaj ban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy hiteles személyiségek szólítsák meg a fogyasztókat, és a sikeres sportolóknál – akik mögött komoly teljesítmény van – nehezen találni autentikusabb arcokat.

Tudjuk, hogy a fogyasztók többnyire emocionális alapon döntenek, és jelentőségteljes kapcsolatra vágynak a márkákkal, a szurkolás pedig ilyen elképesztően erős emóciókat képes kelteni. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a sportmarketingnek van kultúrája, sajnos idehaza ez egyelőre csak nyomokban lelhető fel.

Az MMSZ pár éve végzett egy kutatást arról, hogy a marketing mennyire része a sportklubok életének. A kirajzolódó kép lesújtó.

Mi szükség van egy külön tagozatra, miért nem bízzák a piacra?

Megtehetné a Havas Media Group, hogy felvesz néhány szakembert, és szépen, lassan formálja a piacot. Ám őszinte leszek: nehezen találni ma négy-öt olyan, hazai sporthoz értő marketingest, aki ezt nyugati színvonalon tudná csinálni.

A tao és Hosszú Katinka országában nincs meg a megfelelő know-how?

A taoféle támogatási rendszer miatt viszszaszorulóban van a klasszikus sportszpon zoráció. Egyrészt tegyünk különbséget a támogatás és a szponzoráció között: az utóbbi esetében a márkák és a sportolók kapcsolata kétoldalú folyamat, ahol a cégek joggal várnak ellenszolgáltatást.

Másrészt a látvány- és az olimpiai sportágak többsége jól finanszírozott rendszerben működik, ám mi lesz a többivel? Van ugyanakkor egy olyan nagyvállalati hirdetői réteg – például a MOL, a Telekom –, amely számára a sportolók használata nemcsak marketingkommunikációs kérdés, hanem nemzeti ügy is.

Nagy László

Az MMSZ-ben alapvetően a kkv-szektor tömörül. Őket hogyan lehet bevonni a sportmarketingbe?

Nincs szó arról, hogy a tagozat vagy csak erre, vagy csak arra a szektorra célozna. Nekünk az MMSZ egy ernyőszervezet: egy teljesen új szervezet létrehozása rengeteg energiát igényelne, nem beszélve az ezzel járó adminisztrációról. Ráadásul az MMSZ-ben jelen van az akadémiai marketingtudás is, olyan neves szakemberekkel, professzorokkal dolgoznak együtt, mint Piskóti István vagy Papp-Váry Árpád.

Edukációra szorul a piac?

Abszolút, ez a legfontosabb. Konferenciákra, workshopokra van szükség, együtt kell működni az érintett egyetemekkel.

Jó lenne, ha a sportolói és a marketingoldal félszavakból is megértené egymást.

Legyen világos, hogy mit várhatnak el a sportolók, mit kaphatnak cserében, és hogyan tudják a cégek a kampányaikba bevonni, image- és márkaépítésre használni őket. Több munkacsoport működik a tagozaton belül, az egyik pont az edukáció kérdésével foglalkozik. Májusban volt egy konferenciánk, emellett készítettünk egy social listening kutatást az e-sportról. A hosszú távú cél pedig a legjobb sportmarketingprojektek díjazása. Bízunk benne, hogy sikerül átmozgatni a piacot.

 

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg a sportmarketing-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

Marketing

Megválasztották az Önszabályozó Reklám Testület elnökét

Továbbra is Molnár Kálmán, az Unilever Jogi- és Vállalati Kapcsolati Igazgatója marad az Önszabályozó Reklám Tesület (ÖRT) elnöke – közölte a testület szerdán az MTI-vel.

Közzétéve:

A közlemény szerint az ÖRT idei közgyűlése megerősítette a szervezet vezetését, így a következő három évben ismét Molnár Kálmán lesz a testület elnöke, Mező László (Medicom) és Galavics András (MTVA) pedig az alelnökök.

Fazekas Ildikó igazgatóként a stratégiai feladatokra koncentrál, Gerendi Zsolt főtitkár a szervezet operatív vezetését látja el.

A testület honlapján elérhető tájékoztatás szerint a reklám önszabályozás érvényesítése érdekében a magyarországi reklámipar európai mintára, 1996-ban hozta létre az Önszabályozó Reklám Testületet. Az ÖRT tagsága három nagy csoportra osztható: reklámozók, reklámszolgáltatók, média. A reklámozói oldalon megtalálhatók mind a nagyvállalatok, mind a kisebb vállalkozások.

A reklámszolgáltatói oldalhoz a reklám és médiaügynökségek mellett ügyvédi irodák vagy akár filmstúdiók is csatlakozhatnak.  A média oldal képviselői között jelen vannak a nyomtatott és digitális, valamint az elektronikus és közterületi média cégek is.

Tovább olvasom

Marketing

Forgalomélénkítő kampánnyal segítik a fürdőket

Forgalomélénkítő kampánnyal segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a fürdőket: “Kikapcsol, gyógyít, feltölt” – ezzel a szlogennel indították el a napokban a legújabb, az ország gyógyfürdőit a középpontba állító belföldi és nemzetközi kampányát.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint az MTÜ marketingkommunikációs eszközeivel az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került turisztikai szolgáltatókat támogatja.

A reklámkampány célja, hogy a forgalomélénkítés által növekedjen a szolgáltatók bevétele, ami hozzájárulhat az energiaköltségek kigazdálkodásához.

A november közepén elindított téli kampány az ország gyógy- és termálvízkincsét, világszínvonalú fürdőit népszerűsíti. A reklámok azonos üzenettel jelentek meg Németországban, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az MTÜ a téli imázskampány keretében olyan globális médiapiaci partnerekkel dolgozik együtt, mint a New York Times, a Le Figaro, a National Geographic, vagy Condé Nast Traveller.

Az online és social media kommunikáció mellett nagy hangsúlyt kapnak a televíziós és print megjelenések, illetve a kampányfilm az online utazási irodák, köztük az Expedia és az eDreams Odigeo felületein is megjelenik. Emellett a légimarketing együttműködésekkel a hirdetések a British Airways, a Jet2 és a KLM légitársaságok oldalain is láthatóak.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte: a kialakult energiaválság által leginkább érintett turisztikai szolgáltatók között nagy számban találhatók fürdők, ezért is kerültek a téli kampány fókuszába. A cél, hogy minél több belföldi és külföldi utazót elérve hívják fel a figyelmet Magyarország világszínvonalú gyógy- és termálvíz kincsére, valamint az erre épülő hazai fürdőkultúrára. Bíznak abban, hogy a kampány jelentősen hozzájárul majd a magyar fürdők forgalmának növekedéséhez.

A közleményben kitértek arra, hogy az MTÜ november végétől tervezi az adventi időszakot meghatározó események, hagyományos karácsonyi vásárok belföldi és nemzetközi népszerűsítését is.

Borítókép: Fürdőzők a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda kültéri medencéjében

Tovább olvasom

Marketing

Többmilliárdos bevételtől esik el a főváros a reklámtenderügy miatt

A fővárosi tömegközlekedés költségvetésében 2022 végéig közel 3,5 milliárd forint bevételkiesést okoz az úgynevezett reklámtenderügy a baloldali fővárosi vezetés miatt. Karácsony Gergely ugyanis három éve megakadályozta a BKV-reklámtender egyik jelentkezőjének győzelmét. A francia hátterű vállalat viszont a koronavírus-járvány idején már nem tartotta az eredeti ajánlatát, később pedig már hiába próbálta meg a városvezetés aláírni a szerződést, a JCDecaux kihátrált az üzletből.

Közzétéve:

Villamoson elhelyezett reklámok és egy villamosmegállóban közterületi plakátok, fotó: MTVA/MTI/Róka László

– Sajnos nem egyszer és nem kétszer hívtuk fel Karácsony Gergely figyelmét az elmúlt években arra, hogy a jogszerűtlenül elkaszált reklámtenderrel súlyos veszteségeket okozott a fővárosnak – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

A Világgazdaság által megismert adatokból ugyanis kiderült: 2022 végéig összesen közel 3,5 milliárd forint kiesést okoz a fővárosi tömegközlekedés költségvetésében az úgynevezett reklámtenderügy.

A főváros baloldali többsége 2019 végén akadályozta meg, hogy a JCDecaux nevű francia cég követelményeknek megfelelő ajánlata nyerjen a BKV hirdetési közbeszerzésén.

Karácsony Gergely kezdeményezésére ezzel elmeszelték a fővárosi közlekedési vállalat reklámfelületeinek négy évre szóló bérbeadását.

Az eset miatt a BKV még 120 millió forintos bírságot is kapott. A főváros ugyan egy év után vissza akart táncolni az üzletbe, vagyis mégis tető alá hozta volna a koncessziót. Az érvényes ajánlatot benyújtó cég a világjárvány okozta válságra hivatkozva azonban visszalépett. A Világgazdaság szerint ennek eredményeként összességében több milliárd forinttól esik el a budapesti tömegközlekedés.

A reklámtendert egyébként még a korábbi,  Tarlós István-féle városvezetés írta alá, az eredményhirdetés azonban az önkormányzati választások utánra csúszott át.

A JCDecaux azonban hiába indult kedvező ajánlattal a tenderen (havi 142 millió forintos bérleti díjat ígérve, ami éves szinten 1,7 milliárd forint), amelyet a BKV járműágazatához, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért írtak ki.

Sajtóhírek akkoriban kiemelték azt is, hogy a francia cég ajánlata nemcsak érvényes volt, hanem a bírálat során kifejezetten magas pontszámot is kapott, de ez is kevésnek bizonyult. Karácsonyék az elutasító döntésükkel azt is megakadályozták, hogy a fővárosi cégek egy évnél hosszabb időre kössenek szerződést a reklámfelületeik hasznosítására.

A BKV ugyanis négy plusz négy évre kötött volna szerződést, de ezek után képtelen volt teljesíteni a koncessziós eljárást.

Wintermantel Zsolt most a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: már nem tud másra gondolni, mint hogy a főpolgármester szándékosan okozott kárt a budapestieknek, hiszen évek teltek el, és nem írt ki újabb eljárást a BKV reklámfelületeinek értékesítésére.

A főpolgármester tehetetlensége mostanra 3,5 milliárd forint veszteséget okozott Budapestnek, ebből a pénzből pedig több mint harminc új, saját buszt is vásárolhatott volna a BKV, vagy négy új CAF-villamost, és nem kellene bezárnia a fogaskerekűt, vagy éppen kivilágíthatná az ünnepekre Budapestet

– emelte ki a frakcióvezető. Hozzátette: arról ne is beszéljünk, hogy esély sem lenne azokra a csődközeli állapotokra, amelyekkel Karácsony folyamatosan fenyegetőzik, hacsak nem éppen az a főpolgármester célja, hogy a jövőre kezdődő önkormányzati választási kampány idejére szándékosan csődbe vigye a fővárost.

Tovább olvasom