Kövess minket!

Marketing

Vadnyugati viszonyok? ″A kirajzolódó kép lesújtó″

Évekig volt tetszhalott állapotban a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) sportmarketing-tagozata, amelybe pár hónap alatt lehelt életet egy lelkes szakemberekből álló csapat. Céljaikról a tagozat elnökét, Nagy Lászlót kérdeztük.

Tavaly szeptemberben alakították újra a tagozatot. Milyen indíttatásból?

Amikor megalakult a Havas Sports & Entertainment, azt a feladatot kaptam, hogy nézzem meg, miképpen működik idehaza a sportmarketing. Találkoztam marketingesekkel, sportolókkal, szövetségekkel, klubokkal, az államigazgatás szakembereivel, és az volt a benyomásom, hogy vadnyugati viszonyok uralkodnak a szektorban.

Mindenki lövöldöz mindenre, nincs olyan rendezőelv, stratégia, amely köré szerveződhetne ez az iparág.

Ekkor megnéztem, hogy van-e olyan szervezet, amely segíthetne valamiféle rendet tenni, mire kiderült, hogy pro forma létezik, de évek óta nem működik.

Miért volt tetszhalott állapotban az MMSZ sporttagozata? Nem volt rá igény?

Hogy a 2014-ben életre hívott sporttagozat alapítói mit rontottak el, nem tudom, nem vizsgáltam. Egy biztos: a piaci igény megvan rá a hirdetők, a márkák és a sportolók részéről. A növekvő reklám zaj ban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy hiteles személyiségek szólítsák meg a fogyasztókat, és a sikeres sportolóknál – akik mögött komoly teljesítmény van – nehezen találni autentikusabb arcokat.

Tudjuk, hogy a fogyasztók többnyire emocionális alapon döntenek, és jelentőségteljes kapcsolatra vágynak a márkákkal, a szurkolás pedig ilyen elképesztően erős emóciókat képes kelteni. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a sportmarketingnek van kultúrája, sajnos idehaza ez egyelőre csak nyomokban lelhető fel.

Az MMSZ pár éve végzett egy kutatást arról, hogy a marketing mennyire része a sportklubok életének. A kirajzolódó kép lesújtó.

Mi szükség van egy külön tagozatra, miért nem bízzák a piacra?

Megtehetné a Havas Media Group, hogy felvesz néhány szakembert, és szépen, lassan formálja a piacot. Ám őszinte leszek: nehezen találni ma négy-öt olyan, hazai sporthoz értő marketingest, aki ezt nyugati színvonalon tudná csinálni.

A tao és Hosszú Katinka országában nincs meg a megfelelő know-how?

A taoféle támogatási rendszer miatt viszszaszorulóban van a klasszikus sportszpon zoráció. Egyrészt tegyünk különbséget a támogatás és a szponzoráció között: az utóbbi esetében a márkák és a sportolók kapcsolata kétoldalú folyamat, ahol a cégek joggal várnak ellenszolgáltatást.

Másrészt a látvány- és az olimpiai sportágak többsége jól finanszírozott rendszerben működik, ám mi lesz a többivel? Van ugyanakkor egy olyan nagyvállalati hirdetői réteg – például a MOL, a Telekom –, amely számára a sportolók használata nemcsak marketingkommunikációs kérdés, hanem nemzeti ügy is.

Nagy László

Az MMSZ-ben alapvetően a kkv-szektor tömörül. Őket hogyan lehet bevonni a sportmarketingbe?

Nincs szó arról, hogy a tagozat vagy csak erre, vagy csak arra a szektorra célozna. Nekünk az MMSZ egy ernyőszervezet: egy teljesen új szervezet létrehozása rengeteg energiát igényelne, nem beszélve az ezzel járó adminisztrációról. Ráadásul az MMSZ-ben jelen van az akadémiai marketingtudás is, olyan neves szakemberekkel, professzorokkal dolgoznak együtt, mint Piskóti István vagy Papp-Váry Árpád.

Edukációra szorul a piac?

Abszolút, ez a legfontosabb. Konferenciákra, workshopokra van szükség, együtt kell működni az érintett egyetemekkel.

Jó lenne, ha a sportolói és a marketingoldal félszavakból is megértené egymást.

Legyen világos, hogy mit várhatnak el a sportolók, mit kaphatnak cserében, és hogyan tudják a cégek a kampányaikba bevonni, image- és márkaépítésre használni őket. Több munkacsoport működik a tagozaton belül, az egyik pont az edukáció kérdésével foglalkozik. Májusban volt egy konferenciánk, emellett készítettünk egy social listening kutatást az e-sportról. A hosszú távú cél pedig a legjobb sportmarketingprojektek díjazása. Bízunk benne, hogy sikerül átmozgatni a piacot.

 

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg a sportmarketing-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

Marketing

Új plakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum

A plakátokon Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter együtt szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CÖF-CÖKA kampányának plakátja, forrás: Facebook / @civilosszefogas

– Megkezdte második plakátkampányát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – közölte a Magyar Nemzettel Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke. Hozzátette: először vidéken jelentek meg a plakátok, amelyekkel kedd óta már Budapesten is lehet találkozni.

A plakátokon Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert közösen ábrázolják, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjére „mini Feri” néven hivatkoznak, a két baloldali politikus kinézete pedig a népszerű Austin Powers-filmek főgonosz szereplőit idézi.

Mint Csizmadia közölte, a plakátok terjesztését a CÖF által alapított cég, a Kövess Minket 2022 Kft. végzi. – Egyetértünk azzal, ami a plakátokon látható – tette hozzá az elnök. 

Tovább olvasom

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary idei jelöltjeit

Közöttük miniagyat és miniszívet létrehozó magyar startup, gyermekotthon és egy fiatal olimpikon is szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik jelölt, a vajdasági RTV 2-es csatornája környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozatának, a Zöldgömbnek a csapata, középen Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője, forrás: Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary a

Hass, alkoss, gyarapíts!

felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönségnek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek – Oláh Zsanett, Pintér-Tomka Emese, Böszörményi- Nagy Gergely, Remete Tibor, Trunk Tamás, Bagossy Norbert, Gém Péter, Mádai Vivien, Trellay Levente, Margaret Ann Dowling, Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa, Nagy Viktor, Nagy Anna – a Highlights of Hungary-ra a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, amelyekre mindenki büszkén nézhet fel.

A jelöltek között civil szervezetek, sportolók, üzleti, tudományos és kulturális eredmények is szerepelnek.

A jelöltek teljes listája IDE KATTINTVA érhető el.

A szavazás február elején kezdődik és két hétig tart, a díjátadót online rendezik február 24-én. A díjazottak idén is 2-2 millió forintban részesülnek.

Tovább olvasom