Kövess minket!

Marketing

Utat mutatnának

Reklámkutatási útmutatóval jelentkezett a MAKSZ és a PPT, melynek nem titkolt célja, hogy felhívják a márkatulajdonosok figyelmét arra: a kreatívfejlesztést támogató kutatás nem nice-to-have, hanem nagyon is kardinális eszköz. Emellett a megbízók és az ügynökségek számára egyaránt gyakorlati tanácsokkal szolgálnának. Reklámkutatási pillanatkép.

A helyesen megválasztott reklámkutatási módszertan révén a projektben közreműködő valamennyi résztvevő jelentős költséget takarít meg. Egy jól felépített folyamatban a kutatócég, a kreatívügynökség, de főként az ügyfél az, aki időt, pénzt és energiát tud megspórolni. Mindezek ellenére a megbízók számottevő hányada invesztál egyre kevesebbet a kreatívfejlesztés kutatással történő támogatásába, és vannak olyan ügyfelek is, amelyek egyáltalán nem használják a reklámkutatási eszköztárat. Hol tart ma a világ és Magyarország a reklámkutatások terén? Milyenek a jövőbeni kilátások? Hogyan illeszthető bele mindez a hazai gyakorlatba? E kérdések megválaszolását segítendő készített Reklámkutatási útmutatót a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) és a Professzionális Piackutatók Társasága (PPT).

Win-win helyzet lehetne

Nemzetközi szakcikkeket olvasva vagy a szakembereket kérdezve hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a reklámkutatások területén jelenleg is rengeteg innovatív és izgalmas fejlesztés zajlik. Ezek közül a legelterjedtebb kutatási módszerek és azok legújabb módszertani elemei (például neuroscience, facial coding stb.) most már Magyarországon is elérhetőek az ügyfelek számára. A másik oldalról azonban az is látszik, hogy az igazán hatékony, gyakran évtizedes fejlesztőmunkára, nemzetközi és hazai benchmark-adatbázisokra támaszkodó megoldások gyakran túl drágának számítanak az árérzékeny magyar piacon. A reklám- és médiapiac elmúlt évekbeli vesszőfutása ugyancsak nem kedvezett a szofisztikált módszerek használatának.

Ez rendkívül sajnálatos, különösen annak fényében, hogy a helyesen megválasztott reklámkutatási módszertan jelentős költségmegtakarítással jár az ügyfél számára, másrészt mindannyian tudjuk, hogy a kiemelkedő kreatívtartalommal bíró kommunikáció hatékonysága sokszorosa az átlagosnak, de az átlagos is lényegesen jobban teljesít a gyengéhez képest. Az adekvát reklámkutatás így egyszerre támogatja a költségoptimalizálást és a bevételek maximalizálását

– emelte ki Géczi Tamás, az Ipsos vezérigazgatója.

Fotó: Géczi Tamás

Egy jól felépített reklámkutatási folyamatban tehát annak valamennyi résztvevője egyben nyertese is a projektnek. Gál Sarolta, a Young & Rubicam stratégiai igazgatója szerint azonban a kreatívfejlesztést elősegítő eszközök elterjedésének a jelenlegi piaci környezet nem kedvez, Magyarországon pedig még a hagyományos eszközök ésszerű és „rendeltetés szerinti” használatával is problémák adódnak. „Ügyfeleink egy része egyre kevesebbet invesztál a kreatívfejlesztés kutatással történő támogatásába, és sajnos vannak olyan megbízók, amelyek egyáltalán nem használják a reklámkutatást mint eszközt” – magyarázta.

Fotó: Gál Sarolta

Szakál Zoltán, az ACG stratégiai igazgatója ugyanakkor úgy véli, hogy a multinacionális vállalatok esetében a kutatások sokszor a marketingpolitika szerves részét képezik. Ezek a cégek, amelyek többnyire a legjelentősebb médiaköltők közé tartoznak, a legkisebb rizikóra és a legnagyobb hatékonyságra törekszenek. Tapasztalatai alapján a hazai vállalkozások is egyre inkább felismerik a kutatás fontosságát, egyre könnyebben meggyőzhetőek a reklámkutatások hasznosságáról.

Fotó: Szakál Zoltán

Eső után köpönyeg

A hazai reklámkészítést általában az jellemzi, hogy ha sor is kerül kutatásra, az általában csak a folyamat végén jut szerephez, ezért azt a funkcióját, hogy legalább a munka fontos döntési pontjain segítse a kreatívfejlesztés folyamatát, már nem tudja betölteni. Pedig a kreatívanyagok korai fázisban történő tesztelésének fontosságát kutatói és ügynökségi oldalon is hangsúlyozzák a szakértők.

Az Ipsos álláspontja szerint az előteszt különösen hasznos megoldás lehet akkor, amikor több kreatívkoncepció közül kell kiválasztani a legnagyobb potenciállal rendelkező egy-két lehetséges változatot. Ebben az esetben a későbbi fejlesztés során rengeteg pénzt és energiát lehet megspórolni, hiszen a további fejlesztés valóban a legjobb eredménnyel kecsegtető kreatív tartalmon/tartalmakon történik. Ez, amellett, hogy segít a kockázatok minimalizálásában, jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Szakál Zoltán szerint ugyan az utóteszt is egzakt módon alkalmas lehet arra, hogy visszajelzést adjon a már elvégzett munkáról, és a belőle nyerhető információk segítséget nyújthatnak az adott kreatívplatform következő kreatívötletének fejlesztéseihez, a kutatás jellegéből fakadóan az aktuális anyagra nézve csupán „eső után köpönyeg” funkciót tölthet be.

„A fejlesztés utolsó lépéseként alkalmazott kutatásokkal már nehéz úgy tesztelni, hogy pontos képet kapjunk arról, mely kreatívelemekkel van esetleg probléma, és miért, így korrigálni, optimalizálni is nehéz. A folyamat végére már rengeteg idő- és erőforrás-befektetés áll a tesztelt anyagok mögött, ami egy esetleges negatív kutatási eredmény esetén kárba vész, rendszerint nagyon rövid időt hagyva arra, hogy fogyasztói szempontból ésszerű korrekciók történjenek” – mutatott rá Gál Sarolta.

Utat mutatnának

A kutatások reklámkészítésben betöltött szerepét hangsúlyozandó a MAKSZ a PPT tagjaival közösen olyan kiadványt készített nemrégiben, amely gyakorlati ajánlásokat tartalmaz a kutatások lebonyolításáról, módszertanáról és használhatóságáról. A szakmai szervezetek elmondása szerint az a cél, hogy segítséget nyújtsanak e kérdésekben mind a megrendelők, mind a kivitelező ügynökségek számára. Az ACG stratégiai igazgatója úgy véli, az egyik leggyakrabban felmerülő probléma a hiteles és releváns fogyasztói insightok hiánya, melynek nyomán az ügynökség kénytelen saját tapasztalatokra, esetleg maga által végzett, nem reprezentatív kutatásokra hagyatkozni, ami azzal a kockázattal járhat, hogy tévútra tereli a stratégiai és ennek következtében a kreatívfejlesztést.

A Reklámkutatási útmutató elkészítése során igyekeztünk olyan anyagot összeállítani, amely a fejlesztés bármely szakaszában praktikus segítséget nyújt a kutatás módszerének megválasztásához, segít végiggondolni az adott ponton elvárható célokat, az értékelés mikéntjét. Azt reméljük, hogy aki ezt az anyagot forgatja, tudatosabban fog gondolkodni a kutatás szerepéről. Természetesen mi annak örülnénk a leginkább, ha ez az útmutató segítene abban, hogy teret nyerjen a kreativitás, és kevesebb széles körben fogyasztóbarát, ám gyakran középszerű kreatívtermék szülessen

– hangsúlyozta Gál Sarolta.

Az útmutató elkészítésében szintén közreműködő Ipsos vezérigazgatója szerint amennyiben elfogadjuk, hogy jó kreatív nélkül nincs eredményes kommunikáció, abból egyenesen következik, hogy minden lényeges lépés, megoldás, amely közelebb visz a lehető legjobb végső kreatívtartalom előállításához, nemcsak hogy hasznos, hanem egyenesen kötelező. Géczi Tamás a reklámkutatást olyan eszközként definiálja, amely a fogyasztó véleményét építi be a kreatívtartalom-fejlesztés különböző szakaszaiba, s mint ilyen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megfelelő üzenet a leghatékonyabb formában jusson el a célcsoporthoz. „A mérhető eredmények mellett az sem lebecsülendő, amit a reklámkutatás folyamata ezen túl ad a résztvevőknek: a közös alkotómunka élvezetét, a bizalom elmélyülését, a kulturált vita és érvelés lehetőségét, vagyis számos olyan élményt, amelyért közülünk sokan a marketing- és kommunikációs ipart választották” – tette hozzá.

Marketing

Átalakul az internetes szolgáltatási piac

Megváltozott az online szolgáltatások piaca, a vevők óvatosabban döntenek, egyre többen csak az utolsó pillanatban vásárolnak, és átalakult a keresett szolgáltatások köre – derül ki a főként internetes élmény-szolgáltatásokat kínáló Bónusz Brigád és az az e-kereskedelem kutatására szakosodott GKID közös felmérésből.

Közzétéve:

Pixabay

Az elemzés szerint a válaszadók háromnegyede változtatott korábbi online vásárlási szokásain, és negyedrészük csak last minute költi el a pénzét egy szolgáltatásra, például utazásra.    

A közlemény idézi Banga Györgyit, a Bónusz Brigád operatív igazgatóját, aki elmondta, a rugalmasság lett az egyik legfontosabb vásárlási döntést befolyásoló szempont, ami azt is mutatja, hogy nő a pénzügyi tudatosság a fogyasztók körében. Hozzátette: a rugalmas, visszaváltható ajánlatok sokkal keresettebbek oldalaikon, még akkor is, ha esetleg valamivel magasabb árkategóriájú egy visszaváltható ajánlat. Elmondta azt is, hogy a vásárlási szokások főként a megváltozott élethelyzet miatt alakultak át.
    

A kutatásban résztvevő felhasználók 86 százaléka vásárolt terméket hazai webáruházból az elmúlt egy évben, 58 százalékuk rendelt készételt, közel 50 százalékuk vásárolt valamilyen programra szóló jegyet, 42 százalékuk foglalt szállást Magyarországon és 17 százalékuk foglalt külföldön.

A szállásfoglalások esetében a visszaesés szembetűnő, hiszen korábban hazai szálláshelyet 70 százalékuk, külföldi utazást 37 százalékuk vásárolt online. A vevők a legtöbbet külföldi online szállásfoglalásra költöttek, átlagosan több mint 137 ezer forintot, míg a külföldön foglalók negyede több mint 200 ezer forintot. Készétel rendelésre a válaszadók átlagosan közel 40 ezer forintot költöttek – a jellemző költés egy év alatt 10 és 50 ezer forint közé esett. Belépőjegyre, koncertjegyre, mozijegyre vagy színházjegyre átlagosan 42 ezer forintot költöttek a válaszadók az elmúlt egy évben, de minden harmadik vevő kevesebbet, mint korábban.
    
A vásárlók döntő többsége, 68 százaléka szolgáltatást vásárolt az oldalon a kimutatás szerint: tízből négyen valamilyen élményre szóló kupont vagy kedvezményes ajánlatot. Hazai szálláshelyre vonatkozó ajánlatot a válaszadók 34 százaléka vásárolt, szépségápolásra, egészségmegőrzésre vonatkozó ajánlatot 32 százalékuk választott.
    
A Bónusz Brigád oldalán a válaszadók közel harmada a folyamatosan vásárol, ami a társaság szerint azt mutatja, hogy kiemelkedően magas a visszatérő, hűséges vásárlók aránya. Az oldal jelenlegi látogatói közül 23 százalék még nem vásárolt a Bónusz Brigádon: minden 5. válaszadó ezt a jövőben tervezi. A válaszadók 2022-ben is több szolgáltatás vásárlását tervezik, a hazai szálláshelyekre szóló online ajánlatokat a válaszadók 50 százaléka, étterembe, élményre, kulturális, szórakoztató eseményekre szóló kupont a válaszadók 48 százaléka biztosan fogja keresni – közölték a felmérés alapján.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak. (X)

Közzétéve:

Fotó: Kondella Mihály

Kihirdették az MVM Edison startup verseny 2022-es győzteseit. A kihívásra nevezett innovatív kezdeményezéseket ötlet és érett (scale up) fázis szerinti kategóriákban díjazták.

Az ötlet fázisban idén a Diverzum diákokat és márkákat összekötő platformja állhatott a dobogó legfelső fokára, második az automatizált otthoni kertészetet megvalósító MikroKert, a bronzérmes pedig az okos hulladékkezelésre ösztönző GreenMap csapata lett. Az érett fázisú fejlesztések között első helyezett a városnézést új szintre emelő szabadulószoba-alkalmazás, a CityRoom, második a fiataloknak ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhelyt létrehozó RoboKaland, illetve harmadik az elektromos autók számára töltés-asszisztencia szolgáltatást biztosító Green Assistance csapata lett.

Munkában a zsűri balról jobbra: Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a zsűri elnöke, Répássy Zsuzsanna Réka, az ittaSzezon.com alapítója, Vojtek Endre, az MVM Zrt. kereskedelmi és ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettesi senior tanácsadója, Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai és gazdasági vezetője, valamint dr. Hajnal Tamás, a Széchenyi Alapok Zrt. vezérigazgatói tanácsadója (Fotó: Kondella Mihály)

Az MVM Csoport hisz abban, hogy a startup közösségek fontos motorjai az innovatív megoldásoknak. Ezt támogatva jött létre az MVM Edison startup verseny 2016-ban, amelyet azóta minden évben megrendeznek. A cél idén is az volt, hogy a pályázat innovatív ötleteket karoljon fel az energetika, a jövő otthonai, városai, a digitális infrastruktúra, a pénzügyeket forradalmasító fintech-, illetve az ügyfélkiszolgálás és termékinnováció területéhez kapcsolódva, valamint egy különálló „egyéb” kategóriában. A szervezők olyan ötleteket vártak, amelyek valós problémákra kínálnak megoldásokat, miközben megkönnyítik a felhasználók mindennapjait, és hatékonyabbá teszik az energetikai szektor működését.

Büszkék vagyunk rá, hogy az MVM Edison startup verseny mára nemcsak önálló márka, hanem a startup világ meghatározó szereplője. A megmérettetés 2016-os indulása óta csaknem félezer pályázat érkezett, összesen 59 döntőst mentoráltunk, és 16 nyertes csapatot ünnepelhettünk. Az elmúlt években az MVM Edison segítségével az MVM Smart Future Lab Zrt. 5 projektet támogatott befektetéssel. Idén is számos kreatív és jövőbe mutató pályázat érkezett. Azt gondolom, a 2022-es mezőny minden eddiginél innovatívabb volt

mondta Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke.

Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke (Fotó: Kondella Mihály)

Az idén beérkezett 186 pályázat közül szakmai zsűri választotta ki a 11 legígéretesebbet, így 7 csapat korai, ötlet fázisú, míg 4 csapat érett fázisú megoldása jutott a döntőbe. A döntősök a májusi megmérettetés előtt két hónapos különleges szakmai mentorprogramon vettek részt, ahol az MVM Csoport inkubátor cége, az MVM Smart Future Lab szakértői segítették őket. Megismerkedtek többek között az üzletiterv-készítés és a gyors prototípus tervezés módszertanával, továbbá a szabadalmak fortélyaival. Fontos cél volt az is, hogy a feltalálók segítséget kapjanak ötletük továbbfejlesztésében és a tényleges piacra lépésben.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is élőben, online tartották az MVM Edison döntőjét, ahol már csak az számított, hogy a feltalálók mennyire tudják „eladni” ötletüket a szakmai zsűrinek. Az ötlet fázisban induló csapatok online pitchét élőben nézhették az érdeklődők az MVM videómegosztó oldalán. A szakmai zsűri döntése alapján az érett és az ötlet fázis első helyezettjei 5 millió forintos fődíjat, a második és harmadik helyezettek pedig 3, illetve 1 millió forintot nyertek. A döntőben helyezést elérő csapatok emellett esélyt kapnak a legfeljebb 50 millió forint értékű, magvető befektetés elnyerésére is az MVM Smart Future Lab jóvoltából.

Tovább olvasom

Marketing

A hazai nagyvállalatok közel fele már az üzleti stratégiájába emelte az ügyfélélményt

Töretlenül növekszik a kimagasló ügyfélélmény iránti vágy: a cégvezetők és a vásárlók számára is megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ), az NRC és a CXPA Hungary egy évvel ezelőtt CX&Research néven kezdett együttműködésbe. A CXPA Hungary és az NRC 2022-ben újra felmérte a magyarországi vállalatok ügyfélélmény-érettségét. Az NRC kutatásából kiderült, hogy töretlenül növekszik a kimagasló ügyfélélmény iránti vágy: a cégvezetők és a vásárlók számára is megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát. 

A verseny már átnyúlik az iparágakon, vagyis ha valahol jót tapasztalnak az emberek, azt egy másik márka esetében már alapelvárásnak tekintik. Ezt figyelembe véve a megkülönböztetett ügyfélélmény elérése egyre nagyobb kihívás a cégek számára.

Erre azok a vállalatok tudnak igazán jól reagálni, akik tudatosan állnak az ügyfélélmény menedzseléséhez, ismerik és figyelemmel kísérik az ügyfeleik életét, és fejlesztéseik során kiemelten kezelik a folyamatosan változó igényeiket

– állapította meg az ügyfélélményérettség-kutatás. A felmérés eredményét a CX&RESEARCH 2022 webináriumon osztották meg a publikummal a CXPA Hungary alapító vezetői.

“Magyarországon 2021-hez képest kis mértékben ugyan, de növekedett az ügyfélélményt tudatosan menedzselő cégek aránya” – kezdte Tengerdi Laura, a CXPA Hungary társalapító-vezetője a CX&RESEARCH 2022 webinárium nyitó előadását. A felmérés során a 250-nél több munkavállalót alkalmazó cégekre fókuszáltak, de idén megvizsgálták azt is, hogy miben térnek el a kisebb vállalatok a nagyobbaktól. A CX(ügyfélélmény)-érettség alapján öt szintet különböztettek meg: kezdők, fejlődők, elkötelezettek, haladók és profik.

Magyarország tavaly és idén is a második, azaz a “fejlődő” szinten végzett CX-érettségben. A 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató hazai cégek tekintetében a CX-érettség 41,9-ről 43,2-re nőtt. Már itthon is akadnak olyan cégek, amelyek “haladó” szinten vannak, sőt növekedett is az arányuk 2021-hez képest 12%-ról 16%-ra

– folytatta Hanyecz Andrea, a CXPA Hungary társalapító és partnerségért felelős vezetője. Az NRC kutatásából kiderült, hogy egyre többen használnak valamilyen keretrendszert az ügyfélélmény menedzselésére, ami fontos a tudatos építkezéshez és a fenntartható növekedéshez. 

A kutatás főbb megállapításai (250+ vállalatokat vizsgálva a teljes mértékben igaz válaszok alapján a 6 fő ügyfélélmény-kompetencia mentén):

●    Ügyfélélmény-stratégia: míg a vállalatok fele említette, hogy a víziója része az ügyfél
       életének jobbá tétele, addig csupán a válaszadók negyede cselekszik a
       márkaígéretek mentén.
●    Ügyfélút: minden harmadik válaszadó említette, hogy a vállalatuknál vannak
      kiemelt CX-projektek, de csak a megkérdezettek 20%-a használja
      ehhez az ügyfélút-térképezés módszertanát.
●    Ügyfélhang: csupán minden ötödik cég állította, hogy jól ismeri az ügyfeleit és
      igényeit.
●    Vezetés: az ügyfélhatást is csak minden harmadik cég vizsgálja a prioritások
      meghatározásánál.
●    Mérések: jó hír, hogy a válaszadók több mint fele építette be az
      ügyfélelégedettségi mutatókat a vállalati mérési rendszerbe. Rossz hír viszont, hogy
      mindössze 2% kapcsolja össze ezeket a mutatókat az üzleti KPI-okkal.
●    Ügyfélközpontú kultúra: Míg az ügyfélközpontúság a megkérdezettek 26%-ánál része
      a vállalati értékeknek, addig ügyfélélmény-oktatást csak a megkérdezettek 13%-a
      nyújt a munkavállalóknak, és csupán 7%-uknál jelennek meg az ügyfélélmény-
      mutatók a teljesítményértékelésben.

A kutatás további részletei IDE KATTINTVA olvashatók.

Tovább olvasom