Kövess minket!

Marketing

Újra nekiveselkedett Kopár István

Elstartolt a 2018-as Golden Globe Race

A Golden Globe Race rendkívüli olyan szempontból, hogy a modern földkerülő versenyekkel ellentétben a versenyzők nem számíthatnak a szárazföldi csapatok műholdkapcsolaton keresztül történő támogatására, sem pedig pontos GPS helymeghatározásra. Tekinthetjük úgy is ezt a versenyt, mint a hagyományos hajókon vitorlázó tengerészek viadala, akiknek nem csak egymással, hanem az elemekkel is meg kell küzdeniük – olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

A verseny július 1-jén kezdődött a franciaországi Les Sables d’Olonne városánál, várhatóan körülbelül 300 napig fog tartani, és a keleti irányú útvonal során a versenyzők öt nagy hegyfokot érintenek majd.

Az első ilyen szóló, kikötés nélküli földkörüli versenyt 50 éve rendezték meg először, amelynek fél évszázados évfordulójára indul a mostani kihívás. Ahhoz, hogy valaki nevezhessen a Golden Globe Race-re, rendelkeznie kell legalább 8 000 mérföldnyi óceáni vitorlás tapasztalattal, valamint további 2 000 mérföldnyi szóló vitorlázást kell maga mögött tudnia. István már évekkel ezelőtt teljesítette ezeket a követelményeket, hiszen eddig több mint 60 000 tengeri mérföldet tett meg teljesen egyedül.

Amit Istvánról érdemes kiemelni, hogy szinte az egész életét a vízen töltötte. Budapesten született 1953-ban, és már egészen fiatal korától kezdve hajóskapitánynak, földkörüli vitorlázónak készült. Tengerésztisztként, vitorlás versenyzőként, és oktatóként is tevékenykedett, karrierje során beutazta a világot. Amire a legbüszkébb, hogy 1990-1991-ben a magyarok közül elsőként, mindössze egyetlen kikötéssel vitorlázta körül a Földet, amelynek során saját maga építette hajóját, ráadásul GPS, robotpilóta, radar és fűtőkészülék nélkül indult útnak. Hazaérkezése után hajóját kiállították a spanyolországi Sevilla-ban megrendezett, 1992-es világkiállításon, és kalandjáról könyvet írt. Azóta felvette az amerikai állampolgárságot is, Floridában él, és most, 65 évesen döntött úgy, hogy újra nekivág egy kihívásokban bővelkedő földkörüli útnak.

A 2018-as Golden Globe Race érdekessége, hogy a versenyzők kizárólag régi stílusú navigációs eszközöket használhatnak, azaz szextánst (kéttükrös szögmérőt), illetve papír alapú térképet vihetnek magukkal a fedélzetre. A résztvevőket műholdas nyomkövető rendszeren keresztül követik, de maguk a hajóskapitányok ehhez nem férhetnek hozzá. Kötelezően át kell majd haladniuk egy úgynevezett kapun Tasmania közelében, ahol igény szerint kamerafelvételeket és leveleket adhatnak át családtagjaiknak, vagy a média munkatársainak, azonban nem érinthetik a partot, és nem fogadhatnak el semmilyen kiegészítő tartalékot. Ami a hajót illeti, arra is szigorú előírások vonatkoznak, hogy milyen típusú járművel versenyezhetnek. Mindenképpen csak 1988 előtt tervezett hajóval szállhatnak vízre, de az is meg van határozva, hogy a hosszúságának 32’ és 36’ között kell lennie. István egy Tradewind 35 típusú hajóval fog versenyezni, amelynek a Puffin nevet adta.

Nem szabad elfeledkeznünk a megfelelő ruházat fontosságáról sem, hiszen egy ilyen erőt próbáló versenyen mindenféle éghajlati viszonyra és időjárási körülményre fel kell készülni. A 2018-as Golden Globe Race-en Kopár Istvánt a Helly Hansen támogatja, így a magyar származású versenyző a norvég technikai márka legmagasabb minőségű vitorlás ruházatában küzd majd meg az elemekkel. István a verseny során az Ægir Offshore kollekció darabjait – mint például az Ægir Ocean kabátot, nadrágot, szárazon tartó felsőrészt (Ægir Ocean Dry Top) és túlélő öltözetet (Ægir Ocean Survival Suit) – viseli majd Földköróli útja során, amely kifejezetten a legkeményebb és leginkább erőt próbáló körülmények közötti vitorlázásra fejlesztett speciális ruházat. Ami az alsó rétegeket illeti, a versenyző választása többek között a Lifa Active ½ Zip, a Lifa Merino Hybrid Top, illetve a Merino Mid LS aláöltözőkre esett. A Helly Hansen büszkén támogatja az elhivatott és félelmet nem ismerő versenyzőket világszerte, így az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező magyar származású szólóvitorlázó számára minden adott, ami a verseny teljesítéséhez szükséges, már csak nagyfokú kitartására lesz szüksége.

Marketing

2,875 milliárd forint a tét ezen a hétvégén a Hatoslottón

Újabb telitalálatmentes hét után immár 2,875 milliárd forint a várható főnyeremény a Hatoslottón. A rekordközeli jackpot néhány tízmillió forintra áll a játék történetének legmagasabb, 2,958 milliárd forintos álomösszegétől, így ha vasárnap nem lesz telitalálatos szelvény, akkor 13 éves csúcsot dönt a Hatoslottó főnyereménye.

Közzétéve:

MTI/Czeglédi Zsolt

Milliárdok várnak ezen a hétvégén is a szerencsésekre, hiszen az Ötöslottó főnyereménye meghaladja a 2,5 milliárd forintot, a Hatoslottó jackpotja pedig már csak hajszálnyira van attól, hogy történelmet írjon

– közölte a Szerencsejáték Zrt.

A rekord összeg lázba hozta a játékosokat is, hiszen nem csak az alapjátékok száma nőtt meg, hanem a feladott szelvények száma is, mind az Ötös-, mind pedig a Hatoslottót többen játszák az átlagos halmozódási időszakhoz viszonyítva. További érdekesség, hogy a Hatoslottó telitalálatmentes időszak alatt Fortuna nagy kedvence volt a 2-es szám, ez már tízszer szerepelt a nyerőszámok között, míg a 26-os szám egyszer sem került kihúzásra.

Az Ötöslottó sorsolási műsora, a SzerencseSzombat szombaton 18:45-től, míg a Hatoslottó élő sorsolása vasárnaponként 16:00-tól látható a Duna TV-n.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Eddig nem látott mennyiségű reklám került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

A reklámfilmek száma idén már november 1-én elérte a 13 milliót, és még nincs vége az évnek. Az ünnepi hajrával év végéig ez a szám megközelítheti, sőt akár el is érheti a 15 milliót.

Közzétéve:

Pixabay

Bár a Covid továbbra is része a mindennapjainknak, a világ túljutott az első sokkhatásokon, és mint az élet sok más területe, a média és reklám világa is megtanult alkalmazkodni az új helyzet kihívásaihoz.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az idei év újabb rekorddal zárul: eddig nem látott mennyiségű reklámfilm került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

– derül ki a Nielsen Közönségmérés legújabb kutatásából.

2021 első 10 hónapjában az egy főre jutó napi tévénézési idő 4 és fél óra volt a 15 évnél idősebb, tévés háztartásban élő internethasználók körében. Naponta átlagosan a 70%-uk – közel 4,5 millió fő – ült le a képernyők elé legalább 1 perc erejéig, és átlagosan közel 6,5 órát el is töltöttek ott a nézők.

A műsorfogyasztási idő egyharmadát sorozatokkal és szórakoztató műsorokkal töltötték, további 10% hírműsorokkal, és 14% filmekkel telt, a reklámok pedig még ennél is többet, az idő 15%-át vitték el.

A tévéreklámok a 15+ éves internetezők átlagosan kétharmadát érték el nap mint nap: egy néző naponta 134 db reklámfilmmel találkozott, ami 33 percnyi reklámnézési időnek felelt meg.

De a reklámok világa nem csak a tévé képernyőjéből áll, hiszen a média palettája igen sokszínű. A Nielsen szeptemberben végzett, világszerte 56 országra kiterjedő „Trust in Advertising” nevű online kutatása sokféle szempontból körbejárta azt a kérdést, hogy a 15 évnél idősebb internetezők milyen típusú reklámokat kedvelnek, melyek vannak leginkább hatással rájuk, melyek késztetik őket leginkább vásárlásra, illetve mely típusok a legnépszerűbbek a különböző korosztályok és nemek tekintetében. A kutatási eredmények az 56 ország együttesére, Európára, a kelet- és közép-európai régióra, valamint Magyarországra szűkítve is elérhetőek.

Reklámbizalom szempontból a kutatás kiterjed a termék szektorok vizsgálatára is az egyes médiafelületeken: a világ különböző régióiban igen eltérő, hogy mely szektorok reklámjaiban bíznak a legnagyobb mértékben.

Tévéreklámok esetében globális szinten a szórakoztatóipari témájúak állnak az első helyen, de hasonló a helyzet Európában is, ahol az élelmiszer reklámokkal vannak holtversenyben.

A kutatásból többek között az is kiderül, hogy míg globális szinten a valós élethelyzeteket bemutató és egészség témájú reklámok, addig a magyar fogyasztók körében a humoros reklámok a legnépszerűbbek, mely egyébként megfelel a kelet- és közép-európai régióban mért átlagnak.

A kutatás rámutat arra is, hogy a régióban a magyarok bíznak leginkább a tévéreklámokban (a válaszadók 68%-a), de fontosnak tartják az ismerősök ajánlásait, márka weboldalak, illetve szponzorációk hirdetéseit és az online fogyasztói véleményeket is.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Figyelemfelkeltő kisfilmet készített a Pfizer (videó)

A tüdő egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet a Pfizer legutóbbi kisfilmjében, amelyben Dsida Jenő: Édesanyám keze című gyönyörű versét szavalják el – egy levegővel.

Közzétéve:

Pixabay

Ez a mutatvány első olvasatra kivitelezhetetlennek tűnhet, mert a vers kifejezetten hosszú, de nem kell aggódni, a kisfilm szereplői felosztva, láncban mondták el a nekik szánt strófákat, és egymásnak adták a szót. Az egy levegővel való szavalás nem volt egyszerű, hiszen nemcsak arra kellett fókuszálni, hogy ne vegyenek levegőt a sorok között, de arra is, hogy a hangsúlyozás a lehető legkevésbé csorbuljon.

A kisfilm mondanivalója, hogy rávilágítson arra, mennyire fontos vigyáznunk a tüdő egészségére, hiszen az éltető levegőt adja nekünk.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom