Kövess minket!

Marketing

Újabb korlátozásokat vezetnek be a közösségi médiumok a nemkívánatos tartalmakkal szemben

A Google még júliusban tette közzé állásfoglalását, miszerint többé nem tűri meg a hirdetései közt az olyan tartalmakat, amik ellent mondanak a „konszenzusnak” a koronavírussal kapcsolatban. A döntésben önmagában semmi különös nem lenne, az ügy háttere azonban sokkal bonyolultabb, mint az elsőre látszik.

Az Google döntésénének nem egyszerűen az a tény az alapja, hogy Amerikában még mindig sok áldozatot követel a koronavírus járvány, hanem az is, hogy a kormányellenes hangok felerősödésével a közösségi médián is ismét szárnyra kaptak a különböző megalapozatlan elméletek mind a belpolitikai eseményekkel, mind pedig a vírus elterjedésével kapcsolatban. A vállalat ezért megtiltotta a webhelyein és alkalmazásaiban az olyan szervezetektől érkező hirdetéseket, amelyek a tudományos konszenzussal ellentétes információt terjesztenek a koronavírus világjárvány idején.

Az eset újabb példát szolgáltat arra, hogy milyen eszközökkel léphet fel a közösségi média az álhírekkel szemben, és persze arra is, hogyan befolyásolhatja a politikai folyamatokat. Bár a Google a bejelentésben nem ezzel indokolta a szabályzat frissítését, egyértelműnek tűnik, hogy az egyre erősödő QAnon nevű hálózat ellen szól az intézkedés, akik különböző diskurzusokba becsatlakozva igyekeznek erősíteni Donald Trump hírnevét, miközben különféle, a miszticizmust és a féligazságokat ötvöző történeteket gyártva szereznek újabb és újabb követőket maguknak.

Az álhíreken alapuló hirdetéseken keresztül az összeesküvés-elméleteket terjedsztő szervezetek nagy bevételhez juthatnak. Ilyen hamis információ például, hogy az új koronavírust egy biofegyverként egy kínai laboratóriumban hozták létre, hogy a Microsoft alapítója, Bill Gates készítette, vagy egyszerűen hogy a vírus egy nagy csalás része.

A Facebook a Google-t követve augusztus 20-án jelentette be, hogy nem ajánlja többé a QAnon-t támogató csoportokat a felhasználók számára és kitiltja a felületről az összes olyan egyesült államokbeli militarista szervezetet és anarchista csoportot, melyek agresszióra ösztönzik követőiket és támogatják az erőszakot.

A Google már korábban kitiltotta a koronavírussal kapcsolatos káros hirdetéseket, például a „csodás” gyógymódokat vagy az oltásellenes mozgalom tartalmait, illetve áprilisban az 5G-vel kapcsolatos, alaptalan információkat tartalmazó hirdetéseket is tiltólistára helyezte. Az új irányelv mindezek mellett azt is megakadályozza, hogy a hirdetők saját hirdetéseket hozzanak létre, amelyek népszerűsítik a koronavírus összeesküvés elméleteit, azaz a Google innentől kezdve csak bizonyos intézmények számára engedélyezi a koronavírus-járványról szóló hirdetések megjelenítését, ideértve a kormányzati szervezeteket és az egészségügyi szolgáltatókat is.

Sokan túl kevésnek tartják a szigorításokat, Ethan Porter, a George Washington Egyetem média és közügyek professzora például az ABC News cikkében rávilágít, hogy a korlátozások túl későn jöttek és nem elég erősek. Ugyanebben a cikkben Cindy Otis, a CIA volt elemzője és az Alethea Group dezinformáció elleni társaság elemzési alelnöke is hasonlóan foglalt állást. Úgy fogalmaz: „A Facebook fellépése jelenlegi formájában nem elegendő, figyelembe véve a régóta beigazolódott tényt, hogy a csoport erőszakot ösztönöz, hamis információkat terjeszt amelyek valós károkat okoznak, és tudja, hogyan kell alkalmazkodni a Facebook platform kiaknázásához”.

A QAnon és a hozzá hasonló szervezetek nem most bukkantak fel először az amerikai közösségi média felületein. Az FBI már tavaly májusi közleményében is név szerint említette a QAnont, illetve felhívta a figyelmet rá, hogy az összeesküvéselméleteket terjesztő szervezetek egyre inkább a belterrorizmus részévé válnak az államokban.

Az ehhez hasonló esetek időről időre felvetik az internet-kormányzással kapcsolatos kérdéseket. A legfőbb problémát az jelenti, hogy ki irányítsa az eredetileg szabad médiumnak megálmodott platform tartalmait és hogy vajon a gyakran a szűz terep „gyarmatosítóiként” fellépő közösségi médiumoknak mekkora beleszólásuk lehet az irányításba?

Marketing

Új plakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum

A plakátokon Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter együtt szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CÖF-CÖKA kampányának plakátja, forrás: Facebook / @civilosszefogas

– Megkezdte második plakátkampányát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – közölte a Magyar Nemzettel Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke. Hozzátette: először vidéken jelentek meg a plakátok, amelyekkel kedd óta már Budapesten is lehet találkozni.

A plakátokon Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert közösen ábrázolják, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjére „mini Feri” néven hivatkoznak, a két baloldali politikus kinézete pedig a népszerű Austin Powers-filmek főgonosz szereplőit idézi.

Mint Csizmadia közölte, a plakátok terjesztését a CÖF által alapított cég, a Kövess Minket 2022 Kft. végzi. – Egyetértünk azzal, ami a plakátokon látható – tette hozzá az elnök. 

Tovább olvasom

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary idei jelöltjeit

Közöttük miniagyat és miniszívet létrehozó magyar startup, gyermekotthon és egy fiatal olimpikon is szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik jelölt, a vajdasági RTV 2-es csatornája környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozatának, a Zöldgömbnek a csapata, középen Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője, forrás: Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary a

Hass, alkoss, gyarapíts!

felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönségnek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek – Oláh Zsanett, Pintér-Tomka Emese, Böszörményi- Nagy Gergely, Remete Tibor, Trunk Tamás, Bagossy Norbert, Gém Péter, Mádai Vivien, Trellay Levente, Margaret Ann Dowling, Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa, Nagy Viktor, Nagy Anna – a Highlights of Hungary-ra a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, amelyekre mindenki büszkén nézhet fel.

A jelöltek között civil szervezetek, sportolók, üzleti, tudományos és kulturális eredmények is szerepelnek.

A jelöltek teljes listája IDE KATTINTVA érhető el.

A szavazás február elején kezdődik és két hétig tart, a díjátadót online rendezik február 24-én. A díjazottak idén is 2-2 millió forintban részesülnek.

Tovább olvasom