Kövess minket!

Marketing

Új termékkel állt elő a Shopify, mely segítséget jelenthet a kiskereskedők számára

A Shopify nemrégiben indította el új PoS szolgáltatását, ami segít hatékonyabban összekötni a kereskedőket az ügyfeleikkel, miközben a menedzsmentet is gördülékennyé teszi. A megoldás azok számára is hasznos lehet, akik most terveznek online áruházat nyitni meglévő üzletük kiterjesztéseként.

Ahogy a kiskereskedők a koronavírus világjárványból való kilábalás felé törekszenek, a népszerű kereskedelmi szolgáltató, a Shopify új technológiát vezet be, hogy segítse ügyfeleit online üzletük hatékonyságának fokozásában. A Shopify új értékesítési terminálja (point-of-sale vagy PoS terminál) lehetőséget kínál a fizikai kiskereskedelem és az e-kereskedelem összekapcsolására. Erre azért van szükség, mert a kereskedők egyre nagyobb számban döntenek az összcsatornás piaci megjelenés mellett, a vásárlók pedig minden esetben zökkenőmentes kapcsolatot várnak el, legyen szó az online vagy az offline vásárlási élményről.

2004-es megalapításakor a Shopify célja egyértelműen az e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások életének megkönnyítése volt és körülbelül hat évvel ezelőtt hozták létre az első fizikai üzlethelységekben is használható terméküket. Annak ellenére, hogy a koronavírus járvány miatt egyre többen az online kereskedelemhez fordulnak, a nem mindennapi szükségletet kielégítő boltok forgalma pedig megcsappant, a vállalkozók számára továbbra is fontos marad a személyes értékesítés.

Ahogy kereskedőink száma növekedésnek indult, és ahogy az online kereskedelem egyre inkább összeforrt a fizikai üzletekben bonyolódó értékesítéssel, a Shopify elkötelezte magát az iránt, hogy lehetővé tegye kereskedői számára az összes csatornán egyszerre történő értékesítést

– mondta Ian Black, a Shopify kiskereskedelmi vezetője a Business Insidernek.

Nyilvánvaló, hogy a személyes kapcsolatot továbbra sem lehet pótolni.

A Shopify-t több mint egymillió kereskedő használja, és 2019-ben 1,6 milliárd dolláros bevételt ért el. A vállalat nemrégiben elindított egy új, Shop nevű alkalmazást is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy platformon böngészhessenek az összes eladó termékei között és így még gyorsabb legyen a vásárlási folyamat.

A fizikai üzleteiket bezáró vállalkozók közül ebben az időszakban sokan fordulnak a gyorsan kiismerhető, olcsó e-kereskedelmi platformok felé. Szinte az összes olyan beszélgetés, amelyet a Shopify jelenleg a leendő ügyfelekkel folytat arról szól, hogy olyan eladók, akik korában nem tervezték online áruház nyitását, most hirtelen szembesültek annak szükségességével. Számukra a Shopify jelentheti a túlélést. Ez alól a tendencia alól az ismert cégek sem jelentenek kivételt. A Heinz UK, mely a Magyarországon leginkább a ketchupjáról híres 150 éves márka angliai leányvállalata, szintén a közelmúltban indította el első közvetlen fogyasztói online áruházát a Shopify-nál.

Az új PoS rendszerrel a Shopify a kereskedők számára lehetőséget kínál arra, hogy gyorsan bekapcsolódjanak az online kereskedelem világába, miközben biztosítja a folyamatos összeköttetést a meglévő fizikai üzletekkel is. Míg az online váltás sok kiskereskedő számára lehetővé teszi, hogy a felszínen maradhasson a leállás során, az e-kereskedelem szerepe várhatóan a későbbiekben is jelentős marad a felhasználók életében. Nem valószínű, hogy a fogyasztók azonnal visszatérnek az üzletekbe és bevásárlóközpontokba, ehelyett sok az iparágban lassú visszarendeződés várható majd, ami kedvez a Shopify által kínált, online és offline értékesítést egyszerre lehetővé tevő rendszerének.

Az online vásárlás után az üzletben történő felvétel (vagyis a „BOPIS”) nem újdonság. A legtöbb nagykereskedő webshopjában, akik rendelkeznek már olyan fizikai és technológiai infrastruktúrával, amely az online és üzletben történő értékesítések és készletek kezeléséhez használható, már bevezették ezt a szolgáltatást. Sok kiskereskedő számára azonban ennek az egyszerű igénynek a kielégítése óriási feladat. A BOPIS-t is lehetővé tévő technológiai háttér mellett mellett a Shopify új PoS-e leltári és személyzeti menedzsment funkciókat is tartalmaz, valamint ügyféladatokat is tárol és követi a változásokat, amelyek mind fontosak lesznek, amikor az offline üzletek újra kinyitnak.

A Shopify korábbi alkalmazásaihoz hasonlóan a kezelőfelület letisztult és nagyon intuitív, a „smart grid” dizájnnak köszönhetően a kezdőoldal testreszabható. Ez nagyjából úgy néz ki, mint a Windows 10 csempéi, tehát arról van szó, hogy a kezdőoldalra tetszőlegesen kiemelhetők a különböző funkciók és beállítások aszerint, hogy az adott kereskedő számára mi a legfontosabb közülük. Ide integrálhatóak a különböző plusz szolgáltatások is, például a hűségprogramok.

Gyakorlatilag tehát egy olyan online kezelőfelületről van szó, ami képes az egész eladási rendszert kézben tartani, monitorozni, és irányítani, miközben egyszerűen és gyorsan kezelhető és moduláris is. A Shopify ígéretei szerint ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően teszi „jövőállóvá” a kiskeredkedelmi weboldalakat a szolgáltatás. Annyi biztos, hogy nem csak azok számára lehet hasznos a PoS, akik szeretnének meglévő fizikai boltjuk mellé webáruházat is nyitni, hanem azoknak is, akik meglévő offline-online rendszerüket szeretnék stabilizálni és kiterjeszteni.

A PoS lehetővé teszi a folyamat ellentétes irányú működését is, azaz hogy az offline értékesítés online menjen végbe. Bár ez elsőre furcsán hangozhat, egyre nagyobb létjogosultsága lesz a jövőben.

Az egyik tendencia, amelyet még a COVID-19 járvány előtt megfigyeltünk, az volt, hogy a kiskereskedők üzlethelyüket inkább marketing eszközként használják, nem pedig szükségszerűen önálló vállalkozásként

– mondta Black a Business Insidernek.

Ha például egy kisvállalkozótól szeretnénk bőrcipőt venni, akinek csak korlátozott mennyiségű raktárhelye van, akkor könnyen előfordulhat, hogy a kiszemelt modellből pont nem lesz készleten a saját méretünkben vagy éppen a nekünk tetsző színben. Ilyen esetekben úgy segíthet a PoS, hogy a próbálás során felvett adatok alapján meghatározott idő múlva egyszerűen elindítja az online értékesítési folyamatot. Például emailt küld a vásárlónak arról, hogy az üzletbe megérkezett az általa keresett modell, vagy akár az üzletben történő előzetes fizetés után közvetlenül ki is postázható a termék az ügyfélnek, amikor elérhetővé válik – gyakorlatilag mint egy előrendelés során.

Az e-kereskedelmi trendek már a járvány előtt is a fizikai és online üzletek szorosabb összekapcsolásának irányába haladtak, de a válság kialakulásának következtében ez méginkább felerősödhet. Azok a vállalkozók, akik átvészelik az elkövetkező időszakot az online értékesítésnek köszönhetően, vélhetően nem fognak lemondani erről a lehetőségről a későbbiekben sem, hanem inkább optimalizálják és továbbfejlesztik azt. Ennek köszönhetően a személyes értékestés és az online vásárlás úgy fonódik majd össze, hogy a fizikai üzlethelységek is megmaradnak és nem vesztenek létjogosultságukból, csak változik a szerepük.

Marketing

Fél liter víz hétezerért? – így verik át a “csodaszereket” áruló honlapok az embereket

A magyar fogyasztóvédelem határozottan fellép a vásárlók tudatos félrevezetésével szemben. Az ITM most az átverés módszereire figyelmeztet.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT Laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan végzi próbavásárlással egybekötött hatósági ellenőrzéseit az elektronikus kereskedelemben is – közölte az ITM pénteken, kiemelve: a csodaszerekkel házalók a digitális térben egyszerűbben találják meg a hiszékenyeket vagy elkeseredésükben a leghalványabb esélyt is megragadókat.

Tisztességtelen cégek internetes hirdetésekben kecsegtetnek jelentős egészségjavulással, hosszú élettel, szédítik az erre fogékonyakat a gyors fogyás vagy az erőfeszítést nem igénylő nyelvtanulás ígéretével.

A fogyasztóvédelem időnként egy-egy látványos lebukás bemutatásával int arra, hogy ne dőljünk be se az átlátszó, se a körmönfontabb hazugságoknak

– áll a közleményben.

A legutóbb vizsgálat alá vont forgalmazó a természetben nem létező hatóanyaggal dúsított, betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmasként hirdetett folyadékot terít. Az akár a koronavírus elleni védekezésre vagy a fertőzés gyorsabb kiheverésének elősegítésére is ajánlott szert a labor lényegében sózott ioncserélt vízként azonosította be – közölte az ITM, hangsúlyozva, hogy így különösen borsos a fél deciliteres kiszerelés 7500 forintos ára. A fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított a honlapot üzemeltető vállalkozással szemben.

A csodát ígérő termékeket kínáló oldalakat jellemzően a szürkezónában mozgó, fiktív cégek működtetik.

Árucikkeiket csak utánvétellel vagy készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a visszafordítható banki tranzakciókat. A jogszabály alapján járó 14 napos elállási lehetőséget nem biztosítják, elérhetőséget egyértelmű kötelezettségük ellenére sem adnak meg az oldalon.

Így megy az átverés

  • Az ügyfeleket jellemzően felugró hirdetésekkel, spamekkel terelik tévútra.
  • Általában csak egyféle terméket árulnak.
  • Gyakran manipulált előtte-utána képekkel igyekeznek kedvet csinálni a vásárláshoz.
  • Sokszor hírességek netről illegálisan leszedett fotóival keltik fel a figyelmet.
  • A valódi interjúnak, komoly hírnek látszó szövegek a lap alján termékajánlóvá alakulnak.
  • A közvetlen megrendelési lehetőség felkínálásával egyidejűleg a rohamosan fogyó raktárkészletre vagy csak az adott napon, órában érvényes akcióra, kedvezményre hivatkozva adják meg az utolsó lökést.
  • Sokszor fiktív hozzászólók véleményével, kiötölt dicséreteivel próbálják hihetőbbé tenni aztán soha be nem váltott ígéreteiket.

Átgondoltság és tájékozódás

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint kiemelte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT laboratóriuma eddig közel 200 próbavásárlással tett a csodát ígérő termékek kiszűréséért. Úgy vélte, az állandó jelenlét elengedhetetlen, mert a cégek folyton új és még újabb trükköket eszelnek ki.

“E küzdelemben leghasznosabb szövetségeseink a fogyasztók lehetnek, ha átgondoltan válogatnak az online kínálatból. Mielőtt egy fillért is kiadnának a kezükből, mindenképpen érdemes fellapozniuk a jogsértő webáruházak adatbázisát, amelyben külön is kereshetők a csodát ígérő oldalak és termékek”

– fogalmazott a helyettes államtitkár.

Tovább olvasom

Marketing

Fókuszban a biztonság – újabb kampányt indít a HUMDA a balesetek számának csökkentéséért

Nemzetközi példákat is felhasználva aktívan dolgoznak a hazai közlekedési kultúra fejlesztéséért – hangsúlyozza Lázár László, a cég kommunikációs igazgatója.

Közzétéve:

Borítókép: Lázár László, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kommunikációs igazgatója

A közlekedésbiztonság erősítése a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egyik fő célja. Lázár László, a cég kommunikációs igazgatója szerint a HUMDA nemzetközi példákat is felhasználva aktívan dolgozik a hazai közlekedési kultúra fejlesztéséért és a balesetek számának radikális csökkentéséért.

Tavasszal Michelisz Norberttel, Talmácsi Gáborral és Szujó Zoltánnal indult a „Maradj ember a volán mögött is” kampányuk. Most ugyanezzel az üzenettel egy új, ezúttal nem a versenypályákról és környékükről érkező főszereplőkkel indul figyelemfelkeltő akció.

Lehet, hogy néhányan már találkoztak is legújabb kampányunkkal, amelyet ezúttal nyolc közismert személyiséggel együtt készítettünk. Az üzenet változatlan: „Maradj ember a volán mögött is!” – erre ezúttal Anger Zsolt, Balázs János, Görbicz Anita, Kautzky Armand, Pindroch Csaba, Szalóczy Pál, Vincze Ottó és Weisz Fanni hívja fel a figyelmet. A teljes médiamixet lefedő kampánnyal a televízióban, közterületen, tömegközlekedési járműveken, online felületeken és a nyomtatott sajtóban is találkozhatunk.

Másképp hangzik a „Maradj ember a volán mögött is” szlogen a nem az autósport területén mozgó hírességek szájából?

Mind a nyolc főszereplő a szakmájában kiemelkedőt nyújtó szakember: színész, zenész, sportoló, modell és műsorvezető is felhívja a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályait tiszteletben tartó biztonságos közlekedés és az emberséges viselkedés sokkal fontosabb annál, mint stressztől fűtötten rohanni valahova. A címlapról kilépve a szereplők arra mutatnak rá, hogy néha ugyan a kimagasló eredményeik, szakmai sikereik helyett apró bulvárhírek kapcsán olvashatunk róluk a sajtóban, mégis inkább az ilyen témákkal kerüljenek rivaldafénybe, mint egy súlyos közlekedési balesettel összefüggésben. Saját üzeneteikben felhívják a figyelmet többek között az elsőbbségadás, a láthatóság, a kölcsönös bizalom és az empátia fontosságára, valamint a vezetés közbeni telefonhasználat, a hangos zenehallgatás és az indulatvezérelt döntések veszélyeire is.

Szalóczy Pál a kampány keretei között a láthatóság fontosságára hívja fel a figyelmet

Valamelyest csökkent, de még mindig riasztóan magas a halálos balesetek száma Magyarországon. Hatással lehetnek a plakátkampányok a közlekedési morálra?

A közlekedési balesetben elhunytak száma 2020-ban 450-re csökkent Magyarországon. Ez a szám még mindig magas. A HUMDA kiemelt célja ezért a súlyos és halálos kimenetelű közlekedési balesetek számának radikális csökkentése. Ezt szolgálja a társadalom széleskörű, szemléletformáló edukációja a nemzetközi példák átvételével, innovatív technológiák bevonásával az Európai Unió és az ENSZ balesetmegelőzési irányelvei mentén. A munkából persze az autóvezetőknek, a kerékpárosoknak, a gyalogosoknak és a közlekedés minden résztvevőjének egyaránt ki kell vennie a részét. Bízunk benne, hogy plakátjaink és látványos filmjeink üzenetei célt érnek és gondolatébresztően hatnak a közlekedés valamennyi résztvevőjére.

Weisz Fanni azt szeretné, ha az újságoknak balesetek híján másról kellene beszámolniuk
Tovább olvasom

Marketing

Márki-Zay Sorost védő plakátkampányának üzenetét cáfolja a Századvég

A Századvég Alapítvány legfrissebb elemzése szerint Soros György és az általa támogatott lobbiszervezetek hosszú ideje szorgalmazzák Magyarország bevándorlásellenes politikájának megváltoztatását, törekvéseik pusztán a nemzeti kormány ellenállása miatt hiúsulhattak meg, ennek fényében pedig könnyen belátható, hogy Márki-Zay Péter és a baloldal Soros védelmében tervezett plakátkampánya félrevezető.

Közzétéve:

Borítóképünkön Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a baloldal miniszterelnök-jelöltje

Márki-Zay Péter a közelmúltban kijelentette, 400 óriásplakáton fogja hirdetni, hogy Soros György nem telepített be migránsokat Magyarországra. Nem ez az első alkalom, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje védelmébe veszi az amerikai milliárdost, hiszen az október 23-ai ünnepi beszédében kifejtette, hogy “Soros Györgyről még egyetlenegy migráns betelepítését sem tudták bebizonyítani” – áll a Századvég MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében.

Megjegyezték, hogy Soros 2015-ben publikált javaslatcsomagja szerint “biztonságos útvonalakat kell létesíteni” a migránsok számára, többek között azzal, hogy “Görögországból a célországaikba szállítjuk őket”. A szóban forgó migrációs útvonal Magyarországot is érintette volna, a nemzeti kormány azonban a fizikai határzár felépítésével, valamint a határvédelem megerősítésével gátat szabott a terv megvalósulásának – írták.

Az elemzés szerint

az amerikai üzletember nevével fémjelzett nyílt társadalom ideológiájának egyik legfontosabb eleme a bevándorlás ösztönzése.

Soros György – 2015-ben, az európai migrációs krízis kezdetén a Financial Times hasábjain – a bevándorlók elosztási mechanizmusával összefüggésben leszögezte, hogy “ha ez nem lesz egy állandó és kötelező eleme a közös uniós menekültügyi rendszernek, akkor az össze fog omlani”, majd ugyanebben az évben úgy vélte, hogy “az előre látható jövőben az Európai Uniónak be kell fogadnia legalább egymillió menedékkérőt évente” – tették hozzá.

A Századvég felidézte, Soros úgy gondolta továbbá, hogy “az EU-nak biztosítania kellene menedékkérőnként évi 15 ezer eurót az első két évben, hogy fedezze a szállást, az egészségügyi ellátást, az oktatási költségeket – és hogy a menekültek befogadását vonzóbbá tegye a tagállamoknak”, valamint nézete szerint az Európai Uniónak évente legalább 8-10 milliárd eurót kellene migrációs célokra fordítania, melynek fedezetét a nemzetközi pénzpiacokról teremthetné elő hitelfelvétellel.

Az amerikai milliárdos azt is világossá tette – tette hozzá a Századvég -, hogy

“a mi tervünknek a bevándorlók védelme a célja, és a nemzeti határok jelentik az akadályt”.

Ezenfelül a Nyílt Társadalom Alapítványok a saját bevallása szerint is “hosszú ideje támogatást nyújt menekülteket és migránsokat segítő szervezeteknek“, Magyarországon “a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság részesült támogatásban, amelyek többek között jogi segítséget nyújtanak migránsoknak és menedékkérőknek” – olvasható az elemzésben.

A Századvég szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok egy nemzetközi szinten működő, kifejezetten a migránsokat támogató programot is működtet (International Migration Initiative), amely egyebek mellett a “befogadó és integrált” társadalmak létrehozatalát célozza, többek között azzal, hogy bevándorlókat vonna be a városi közigazgatásba. Ugyancsak sokatmondó, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok az elmúlt években bőkezűen támogatta azokat a hazai lobbiszervezeteket, amelyek bevándorláspárti álláspontra helyezkedtek, ennek megfelelően – taglalták a kutatásban.

Hozzátették, hogy a Menedék egyesület 2016-ban több mint 68 ezer dolláros, míg a Magyar Helsinki Bizottság 2016 és 2019 között összesen 1 millió 510 ezer dolláros adományban részesült a Soros-alapítványtól.

Célpontban Magyarország

Kiemelték azt is, hogy Magyarország évek óta a bevándorláspárti brüsszeli elit kritikáinak kereszttüzében áll a – határok védelmére és a kontrollálatlan bevándorlás elutasítására épülő – határozott migrációs politikája miatt.

Az Európai Bizottság 2015 decemberében indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben hazánk menekültügyi szabályozása miatt, majd 2018-ban keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához – idézték fel.

Ez utóbbi testület a 2020. december 17-i ítéletében elmarasztalta Magyarországot az említett ügyben, ezt követően 2021 novemberében Brüsszel úgy határozott, hogy – pénzbírság kiszabását kérve – az Európai Unió Bírósága elé idézi hazánkat, amiért Magyarország nem tartotta be a menekültügyre és a visszatérésre vonatkozó európai uniós jogszabályokkal kapcsolatos bírósági ítéletet – írták.

“Kijelenthető tehát, hogy Soros György és az általa támogatott lobbiszervezetek – a brüsszeli erőkkel karöltve, különböző eszközökkel, illetve módokon – hosszú ideje szorgalmazzák Magyarország bevándorlásellenes politikájának megváltoztatását, törekvéseik pusztán a nemzeti kormány ellenállása miatt hiúsulhattak meg. Ennek fényében könnyen belátható, hogy Márki-Zay Péter és a baloldal említett plakátkampánya félrevezető”

– olvasható a Századvég elemzésében.

Tovább olvasom