Kövess minket!

Marketing

Új stratégia a MediaComnál

A napokban mutatták be az összes piacon a médiaügynökség új pozicionálását, melynek egyik legfontosabb sarokpontja az egyszerűsítés.

A múlt csütörtökön mutatta be új gondolkodási keretét a MediaCom globálisan, így a magyar piacon is egy kisebb esemény keretében foglalta össze Mező László ügyvezető igazgató és Kun Miklós szakmai igazgató, hogy milyen irányban halad tovább az ügynökség. A 20|20 Connections gyűjtőnév alatt emlegetett gondolat- és eszközcsokor bevezetésének célja a piacvezető szerep megszerzése.

A MediaCom egy ideje content & connections agency-ként tekint magára, ami azt jelzi, hogy a hagyományos médiaügynökségi gondolkodáshoz képest felértékelődik a tartalom szerepe, és a kapcsolatok minősége, egymásra való építkezése is jóval lényegesebbé válik, mint ha simán elérésről beszélnénk.

Mint elhangzott: az integrált szemlélet számszerűen is megéri, mivel példák igazolják, hogy az integrált kampányok magasabb ROI-t érnek el, mint a silóban tervezettek. Az integráció azt is jelenti, hogy az ügynökségnek nem csatornaoptimalizáltan, hanem rendszerben, márkaoptimalizáltan kell gondolkodnia.

A márkakörnyezet egyre összetettebb, és a legfelkészültebb márkatulajdonosok is egyre nehezebben tájékozódnak e környezetben. Éppen ezért a MediaComnál úgy látják: az egyik legfontosabb cél a folyamatok egyszerűsítése és nem az információrengeteg további bonyolítása.

A MediaCom szerint olyan kérdéseket érdemes feltenniük maguknak, mint hogy:

  • Sikerült-e az adatokat valóban rendszerszerűen összerendezni?
  • Képesek-e a különböző ügynökségi specialisták együtt értéket teremteni?
  • Integráltan kezelik-e a tartalmat?
  • Megfelelően fókuszálnak-e a teljes kommunikációs rendszer eredmnényeire,
  • És nem utolsó sorban: megvannak-e az eszközök, a kidolgozott folyamatok ahhoz, hogy az új gondolkodási keretet átültessék a gyakorlatba?

Ahhoz, hogy az új pozicionálás ne pusztán a tendereken mutogatható csilivili legyen, egy sor applikációt, eszközt dolgoztak ki, a tervezésbe való beépülést segítendő. Ezzel együtt nem történik hirtelen semmilyen óriási változás, az új pozicionálás inkább egy új, a következő években követendő irányt jelöl ki pontosabban.

Az előzmények elemeikben, egyes piacokon már akár sok éve megvannak és működnek. Így például a kreatívmegoldásokat szállító Mediacom Beyond Advertising-csapat az osztrák irodában már 11 éve dolgozik együtt, és mostanra kreatívokat gyártanak. Ez utóbbi kapcsán Kun Miklós elmondta: nem akarják és nem is tudják a kreatívügynökségek munkáját elvégezni, de az fontos, hogy értsék, miért fontos a kreatívmegvalósítás és hogyan lehet a produktum működőképes, adott esetben, jellemzően kisebb ügyfelek számára pedig kell tudni kreatívot gyártani is. Az is fontos, hogy az ügynökség tudja, maga a média hogyan tehető a kreativitás eszközévé.

Lényeges, hogy a médiaügynökség ne pusztán kommunikációtervezésben gondolkodjon, hanem a márka üzleti növekedéséhez tudjon hozzájárulni. A szimpla kommunikációtervezésen túlmutat az is, hogy a tartalom központi elemmé válik, és nem szűkül le egy rövid kampány üzenetére. Mint elhangzott, a tartalomban gondolkodni kell, azzal bánni kell tudni, meg kell érteni, hogy a tartalom tartja össze a kommunikációt, s hogy ez jól működjön, ahhoz a tartalomnak célja kell legyen, és jól kell kapcsolódnia a márka és a fogyasztó viszonyát meghatározó egyéb kommunikációs elemekhez (csatornákhoz, tartalmakhoz).

Az új pozicionálást a MediaCom öt pontban foglalta össze:

  • Silók helyett rendszerben kell gondolkodni
  • A tartalom tartja össze a kommunikációs rendszereket.
  • Az eredményt is tervezni kell, nem csupán az inputot.
  • Megoldást kell szállítani, nem ötleteket.
  • A hálózat minden irodájának ezeket az elveket kell követnie.

A hazai iroda egyébként már néhány friss tenderen is alkalmazta az új gondolkodási keretet.

Marketing

Hónapról hónapra ötszázféle új tévéreklámot sugároztak az első félévben

Hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálták, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Havonta ötszáz, még nem látott tévéhirdetés kerül a nézők szeme elé, a teljes reklámmennyiségnek pedig több mint a felét továbbra is az újak teszik ki – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén elfogadott, az idei első félévet vizsgáló tanulmányából, amelynek részleteiről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága közölte:

a hatóság hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálta, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

Az újonnan közzétett reklámok a teljes reklámmennyiség több mint felét (55,6 százalék) tették ki, ami kevéssel meghaladta a tavalyi időszak eredményét (51,9 százalék).

A legtöbb (43 százalék) új reklámot az általános szórakoztató csatornákon (ilyen többek között a Viasat3, a Cool TV, a Comedy Central vagy az AXN) láthatták a nézők – írták.

A korábbi év azonos időszakával összevetve az új reklámokat továbbra is a kereskedelmi szektor dominálja (39,3 százalék kontra 41,6 százalék). A gyógyhatású készítmények (12,7 százalék), az élelmiszer (7,7 százalék), a szolgáltatás (4,4 százalék) és a szépségápolás (5,1 százalék) részesedése egyaránt felülmúlta a szabadidőszektorét (4,2 százalék), amely évek óta visszaszorulóban van – sorolták a közleményben.

A hangsúlyozottan hazai terméket, szolgáltatást népszerűsítő reklámszpotok aránya a tavalyi azonos időszakhoz képest számottevően (4,9 százalékról 6,4 százalékra) emelkedett – tették hozzá.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary új nagyköveteit

Az ország legszeretnivalóbb, legizgalmasabb kezdeményezéseit és vállalkozásait díjazzák.

Közzétéve:

Borítókép: a Highlight of Hungary nagykövetei és csapata

A Highlights of Hungary-ra a nagykövetek kategóriák nélkül jelölik azokat a kiemelkedő magyar teljesítményeket, amelyek közül egy a közönség-, egy pedig a nagyköveti díjat kaphatja meg februárban – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

“Tavaly az előzetes várakozásainkat messze felülmúlta az egész évad iránti érdeklődés. A nagykövetek a maguk területén rendkívül eredményes szereplők, önazonosnak érzik a Highlights of Hungary célját, hogy népszerűsítsék az elismerés kultúráját”

– idézte a közlemény Oláh Zsanettet, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatóját.

Az idei nagykövetek között van Bagossy Norbert Fonogram-díjas zenész, énekes, a Bagossy Brothers Company alapítója; Trunk Tomi YouTuber, Z generáció szakértő; Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó kapus; Mádai Vivi televíziós műsorkészítő, a Mokka műsorvezetője; Trellay Levente, a 100sparks alapítója, a Telep és a Telep Galéria, valamint a Budapest Bägel alapítója; Gém Péter, a Dorko márka és a Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központ alapítója; Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője; Margaret Ann Dowling, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Brand Irodájának vezetője; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet kommunikációs vezetője; valamint a Highlight of Hungary csapata.

A jelöltek listája januárban válik nyilvánossá, ezt követően februárban szavazhat a közönség. Ekkor dől el, hogy idén mely személyek, vállalkozások vagy társadalmi kezdeményezések kapják a Highlights of Hungary elismerést.

Októberben és novemberben a közönség is beleszólhat a jelöltállításba: a Highlights of Hungary Facebook-oldalán kommentben, valamint Instagram-oldalán is bárki felhívhatja a nagykövetek figyelmét a számukra fontos személyekre és vállalkozásokra.

A 2013-ban alapított, független Highlights of Hungary célja, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén évente elismerje és széles körben megismertesse a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket, valamint közösséget szervezzen azok alkotói és alakítói köré.

Tovább olvasom

Marketing

Hosszabbít Az Év Honlapja

Meghosszabbított nevezési határidővel 2021. november 8. éjfélig várják a jelentkezéseket az online szakma legrangosabb díjára.

Közzétéve:

A legjobb honlapokat, applikációkat, rendezvény oldalakat, blockchain, digitális marketing- és technológiai megoldásokat 28 kategóriában várja a szakmai zsűri.

“Az elmúlt év óriási léptékű digitalizációja és fejlesztési volumene kiterjesztette a digitális marketinget, ezért a kategóriák is tovább bővültek a Hungarikum és az Ipari weboldalak lehetőségeivel – közölték a szervezők. A Hungarikum kategóriát idén az Agrárminisztérium közreműködésével hirdetjük meg, melyben a díjak nyerteseit a szakmai elismerés mellett pénzjutalom is megilleti. A jubileumi évben a honlapokon kívül a digitális, fintech és technológiai fejlesztések kerülnek a középpontba. A Pénzügyminisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen hívtuk életre ‘Az Év Technológiai megoldása’ kategóriát, ahol a nyertesek a díj megszerzésével pénzbeli nyereményre is számíthatnak” – mondta Varga István László, a pályázat alapítója.

Az Év Honlapja az elmúlt 19 évben 5.000 versenyzője közül, több, mint 750 díjat adhatott át a magyar marketingeseknek, programozóknak és a vállalkozások vezetőinek. Az idei jubileum alkalmával arra biztatják a pályázókat, hogy legyenek merészek és nevezzék be friss munkáik gyümölcsét a 28 kategória valamelyikébe.

A bírálati szempontok között fontos szerepet játszik a dizájn, a kreativitás, a felhasználói élmény és a reszponzivitás, valamint nagy figyelmet fordítanak a kategóriának megfelelő tartalomra is. Érdemes minél hamarabb nevezni, hiszen ez előnyt jelent a közönségszavazatok gyűjtésében.

Az ünnepélyes díjátadóra és a jubileumi koccintásra terveink szerint december elején kerül sor.

Pályázni november 8-án éjfélig az www.azevhonlapja.hu oldalon lehet weboldallal, applikációval, blockchain, marketing vagy technológiai megoldással, közösségi vagy kreatív kampánnyal.

Tovább olvasom