Kövess minket!

Marketing

″Ugyanakkor néha az egésztől hánynom kell″

A Facebook­-oldalán hónapokig nem posztolt, nem néz tévét, így azt sem tudta, hogy a Testről és lélekről nem nyert Oscart. A reklámokban jelenleg nem lát szakmai kihívást, ugyanakkor szeretné, ha értékállóbb üzeneteket közvetítenének a nagyvállalatok. Interjú Horváth Kristóffal, alias Színész Bobbal.

A színész, költő, slammer – és visszafogott médiajelenléte ellenére influencernek számító – Horváth Kristóffal a filmszakmáról, a fikciós sorozatokról és a költészetről beszélgettünk. Az utolsó kérdésünknél kicsit el is érzékenyült.

Mi jut eszébe arról, hogy „Most generáció”?

Erről nekem többes szám harmadik személyben kell beszélem, kicsit kívülálló vagyok.

Miért?

Számomra nagy dzsungel és káosz a közösségi média. Korábban összekevertem a személyes és a szakmai, illetve a külvilágnak szánt és a magánéletemmel kapcsolatos üzeneteket. November óta nem voltam a Facebookon (az interjú március elején készült – a szerk.). Miközben amiket csinálok, azok netbarát dolgok, és fontos lenne eljuttatni őket a közönséghez. Mindig csodálom, hogy a munkáim maguktól terjednek az interneten, anélkül, hogy én magam tennék ezért valamit. Éppen ezért hálás vagyok a „Most generációnak”. (Nevet.)

A következő kérdésem az lett volna, hogy ön szerint is – ahogyan az a Telekom reklámjában is benne van – ténylegesen mindenki életének szerves része az internet? De sajnos már megválaszolta.

Nekem nagyon sok időt elvenne a „nem virtuális valóságomból”, hogy megértsem a működését. Ha verset írok, a mai napig tollat, füzetet vagy A4-es lapot veszek elő. Közben meg ostorozom magamat, amiért nem használom ki kreatívan ezeket a lehetőségeket.

Horváth Kristóf ″Színész Bob″

 

Húszéves kora óta játszik színházban, hosszú évekig dolgozott a Bárkában, a Maladype Színházban, képességfejlesztő foglalkozásokat vezet a Karaván Művészeti Alapítványnál. A Slam Poetry Országos Bajnokság többszöri győztese. A Bob és Bobék Orchestra vezetője. 2018-ban lett a Telekom Lépj előre a Mostba! kampányának egyik arca.

 

Nézze meg Horváth Kristóf ″Színész Bob″ teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Hogyhogy elvállalta akkor ezt a szerepet?

Réges-rég nem vállaltam el ilyen munkát, keresek annyi pénzt, hogy ne lehessen sarokba szorítani, másrészt az image-em a tőkém, óvatosnak kell tehát lennem. Nagyon ügyelek arra, hogy a hitelességem megmaradjon. Azt gondoltam, ez a reklám vállalható: megnéztem a Telekom legutóbbi kampányát, és az láttam, hogy végre történik valami. Szerintem a hirdetések akkor elfogadhatóak, ha képesek változtatni a fogyasztói szokásokon, és társadalmilag is hasznosak.

Afelé tart a világ, hogy tényleg reklámértéke lehet annak, ha valami száz százalékig természetes vagy környezetbarát, vagy annak, hogy az árva gyerekeket támogatjuk az adónk egy százalékával. Ugyanakkor néha az egésztől hánynom kell. Tényleg nem kontraproduktív az, hogy a tévében a műsoridő felét repetitív reklámok töltik ki? Miért jó, ha mondat közben vágják el a filmszereplő szavát? Ha naponta hétszázszor látunk egy mosóport, akkor tényleg többet vásárolunk belőle, mintha csak ötszázszor látnánk?

A „Most” reklám üzenete miben tekinthető hasznosnak?

A diverzitást, a sokszínűséget akarták reklámozni. Nekem furcsa, hogy él egymillió cigány az országban, és ennek ellenére nem minden tizedik politikus vagy újságíró roma származású. Szörnyű képmutatás van, ezért szeretném, ha ők is megjelennének a reklámokban. A Telekom vagy bármelyik másik cég sokat tehet ezekért a dolgokért. Az is döbbenetes, hogy ha valaki szerepelt már az Éjjel-nappal Budapestben, akkor ismert személy. Mióta láttak a reklámban, hozzám is odajönnek, miközben a Petőfi-estemről fogalmuk sincs, holott a csoda ott történik.

Bob a riporterünknek magyaráz. Fotó: Réti Dóra

Elégedett a végeredménnyel?

Jaj, mindig utálom visszanézni magamat. De a kérdésére válaszolva: magammal nem, a koncepcióval igen. Arra figyelnem kell, hogy már mindent Horváth Kristófhoz, Színész Bobhoz kötnek. Olyan, mintha én írtam volna, ezért vigyáznom kell, miben jelenek meg.

Rejteget szakmai kihívásokat egy reklám?

Rejtegethetne… (Nevet.) Örülnék neki, ha a reklámok többsége merne provokatív vagy szemtelen lenni, de valószínűleg ez sértené az eladást, ezért aztán az a cél, hogy mindenkihez, még az őrültekhez is szólni kell gyakran a legsutyerákabb nyelven. Nekem is fontos a népszerűség, mert eszköz. Egy bizonyos ponton túl viszont kontraproduktívvá válhat. Az már jelenthet kihívásokat, ha az a cél, hogy megváltoztassuk a szánalmas fogyasztói szokásokat, és ezt ráadásul művészi igényességgel tennénk.

Hogyan tud egy üzenet a lehető legeredményesebben célba érni?

Nem tudom, én soha nem igazgattam milliárdos bizniszt. Egy művész vagyok, aki kockázatot vállal, és nem köt kompromisszumokat. Van pontos célom és véleményem, de soha nem akarok megszégyeníteni másokat. Az olyan „buta” dolgokkal, mint a versike és a rap, igenis gondolatokat ébresztek. Mindenki azt akarja, hogy szeressék, beszélgethessen, hogy új ideákkal legyen gazdagabb.

Tegnapelőtt volt az Oscar­-gála. Nézte?

Nem, nincs tévém.

De azt tudja, hogy a Testről és lélekről­t jelölték?

Igen.

Tudja a végeredményt?

Nem.

Sajnos nem nyert a film.

Tavaly nagyon büszke voltam a Mindenkire, amely egy nagyon szimplán megfogalmazott, de világrengető gondolatra épült. Már csak ezért kijárt neki az Oscar! Az egész világon tudják, hogy amíg a csapat legerősebb egyénisége nem vállal felelősséget a gyengékért, addig marad a kőkorszak. Az, hogy ezt a Trump által vezetett országban díjazták, iszonyatosan nagy dolog.

A hazai filmgyártást két részre lehet osztani: vannak a Testről és lélekről­szintű, nemzetközileg elismert, illetve a Pappa Piához hasonló, a kritikusok által nem, a közönség által viszont kedvelt alkotások. Ön szerint mit okoz ez a disszonancia?

Készült egy film Csányi Sándorral (Coming out a címe – a szerk.), amelyben egy meleget alakít, aki váratlanul „meggyógyul”. Végre csináltunk egy filmet a melegekről, és mit közlünk? „Az egy betegség.” Az ilyesmi borzasztó, szükség van ugyanakkor a Pappa Piákra, szórakoztatni kell az embereket. Francnak sincs kedve mindig színházba járni, ahol előveszik az ember gyerekkorát, meg hasonlók. Röhögni is kell, annak is van létjogosultsága.

Ha felkérnék egy szerepre a Pappa Pia 2-re, akkor azt elvállalná?

Attól tartok, nem.

Jól tudom, hogy 2010 óta három filmben is szerepelt?

Nem akarok úgy feltűnni, mintha folyamatosan szerepekkel bombáznának, és én csak visszautasítom őket, de egyre kevésbé keresem ezeket a lehetőségeket. Nincs szükségem pénzre, ez a fajta alkotói munka pedig nem érdekel. Rühellem a castingot is.

Miért?

Mert nem gondolom komolyan szükségesnek! Negyvenéves vagyok, pajti, húsz éve színpadon, tudom a szakmám. A legnagyobb kereskedelmi csatornák „fikcióháborúba” kezdtek, amelyhez a legnépszerűbb magyar színészeket szerzik meg. Imádom az HBO-s sorozatokat.

Ilyenben vállalna szerepet?

Hát, ilyenben igen. Az Aranyéletben, ha jól emlékszem szerepelhettem volna, de úgy gondoltam, hogy inkább várok egy másik helyzetre. Nem akartam pusztán epizódszerepet játszani.

Van olyan csatorna, amelynek nemet mondana?

Van.

Melyiknek?

Attól függ, hogy kivel, mibe, hova és menynyiért. Az egyik tévé akart velem készíteni egy realityt, havi 200 ezer forintért. Erre mondtam, hogy 60 millióért vállalom. Azt hitték, hogy viccelek, pedig nem.

Fotó: Réti Dóra

Ha megkeresnék, hogy legyen műsorvezető, elgondolkodna rajta?

Nem igazán érdekel, nem motivál. Számomra fontosabb, hogy valakinek szállást tudjak szerezni, meg egy gyereknek matektanárt. Vagy hogy fizetést adhassak valakinek azáltal, hogy felviszem a színpadra.

Hogyan könnyebb érvényesülni: Horváth Kristófként vagy Színész Bobként?

A Színész Bob gúnynév. Amikor az 1 hét című filmet forgattuk, kérdezték tőlem, hogy „te most mi vagy: cigány vagy színész?”. Akkor ragasztották rám ezt a nevet, ami egy Bujtor István-féle régi sorozatból való, ahol a gyilkost hívták Színész Bobnak. De csak baráti társaságon belül használták, körülbelül öten hívtak így. Tíz évvel később ragadt rám végleg a név, amikor slammelni kezdtem.

Pedig hangzatos név.

Én utálom! Abból alakult ki, hogy „nem is vagy színész, te, Színész Bob”. Most gondoljon bele, milyen lenne, ha úgy kezdenék el hívni, hogy Újságíró Máté vagy Interjús Máté. Ugye hogy kellemetlen lenne? Öniróniából használom.

Visszatérve a netes közeghez. A közösségi médiában használt nyelvezet hogyan befolyásolja a költészetet?

A költészettel is mondani akarok valamit, amihez a legalkalmasabb formát, helyszínt, közvetítő közeget kell megtalálnom. Ha ehhez azt kell leírnom, hogy „szelfibot”, akkor azt fogom leírni. A költészet sokszor megfogalmazhatatlan dolgokat – mint amilyen a szerelem vagy az Isten – akar „becsomagolni”, amihez a legkisebb ellenállású anyag kell.

Horváth Kristóf nyitotta meg a márciusi 21-i konferenciánkat. Fotó: Réti Dóra

Dragomán György Arany János kétszázadik születésnapja alkalmából azt mondta: „A kultúra (…) sokkal értékállóbb, mint a hatalom. Kíváncsi vagyok például, hogy hányan tudják felsorolni a minisztereket, akik Arany János élete alatt töltötték be a tisztségüket. (…) A politikusok pótolhatók, Arany János nem.”

Igen, Dr. Agomán, így van! Ez nem kérdés. Én messze nem vagyok költő, de nem írom le ezeknek az embereknek a nevét. A politikus nem vált ki örömöt, a gondolkodásodat a költő mozgatja meg. Egyébként nem gondoltam volna, hogy amit csinálok, az ilyen fontos lehet. Ha arra gondolok, hogy majd valaki kétszáz év múlva azt mondja, „X. Y., a híres költő egyszer egy akkoriban ismert influencerrel, Színész Bobbal közösen ezt vagy azt tette”, elérzékenyülök. Benne lennék ugyanis egy anekdotában… Tényleg szégyellem a hiúságom, de ezzel már nagyon elégedett lennék.

 

A cikk eredetileg a Médiapiac március-áprilisi számának geneRÁCIók című mellékletében jelent meg. A melléklet további elemzéseit itt találja.

A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.

Marketing

Íme az idei Marketing Summit témái

Szakmai és üzleti témák széles tárháza és több ezer szakember várja az érdeklődőket szeptember 19-én a budapesti Művészetek Palotájában.

Közzétéve:

A márkamenedzsment, a marketingtaktika, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának fő kérdései kerülnek napirendre az idei Marketing Summiton, amelyet szeptember 19-én tartanak meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. A programot ezúttal nagyrészt az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által összeállított European Marketing Agenda pilléreire építették fel – tájékoztatott az esemény szervezője, a Magyar Marketing Szövetség, hozzátéve, hogy az európai szintű felmérésen túl egy több mint harminc meghatározó hazai marketinges és kommunikációs szakemberből álló programalkotó grémium véleménye is hozzájárult ehhez.

A Marketing Summit idén összesen négy teremben dolgozza fel az aktuális szakmai, üzleti és technológiai kihívásokat és fogalmaz meg azokra válaszokat. 

  1. Marketing Agenda teremben a szakma trendszerű kihívásaival, a digitalizáció és az AI marketingre gyakorolt hatásaival, az adatok szakmánk mindennapjaiban betöltött szerepével, az üzlet fenntarthatósági kihívásokra adott érdemi válaszaival, a média új adottságaival és lehetőségeivel, valamint a marketing és a marketingesek jövőjével foglalkozunk. A színpad előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszában a 2025-ös esztendő marketing, üzleti, illetve szakmai kihívásai állnak.  
  2. Az esemény külön termet szentel az üzlet és a fenntartható üzletfejlesztés legjobb gyakorlatainak is. A Business Agenda teremben a körforgásos gazdasággal és a kiberbiztonsággal mint új üzleti lehetőségekkel foglalkozunk, és terítékre kerülnek a marketing és kommunikáció üzlettámogató funkciói, sikeres hazai márkák, vállalkozások inspiráló üzletfejlesztési megközelítései, sőt az üzlet innovatív finanszírozási kérdései is.  
  3. Professional Agenda terem workshop-jellegű, gyakorlatias előadások segítségével a marketingtevékenység mindennapos támogatását szolgálja majd. E teremben szó lesz az agilis projektmenedzsmentről, az ügyfélút és ügyfélélmény tervezésének konkrét lépéseiről, terítékre kerül az integrált kampánytervezés és az abban használható digitális és AI megoldások, valamint foglalkozunk egyedi közterületi megjelenést biztosító kampánytervezéssel, és mesterséges intelligenciával támogatott tartalommarketing, illetve SEO megoldásokkal is. 
  4. A Summit negyedik termében, amely a Brands Agenda nevet viseli, ismert hazai márkákat képviselő brand-, trade-, és tartalommenedzserek gyakorlatfókuszú esettanulmányokat, sikeres márka-együttműködéseket, valamint hatékony promóciós és PR gyakorlatokat mutatnak be. 

Az idei Marketing Summiton számos külföldi előadó és több mint száz hazai szakember áll majd színpadra. A folyamatosan bővülő előadói lista a marketingsummit.hu oldalon kísérhető figyelemmel.

Régi és új elismerések

Ugyanakkor nem csak a szakmai programok, hanem az esemény estéje is különleges meglepetéseket tartogat majd. Immár hagyományosan a Summit Díjátadó Est keretében ismerik el és mutatják be a legsikeresebb marketingvezetőket, a legkiválóbb PR szakembereket, a legtehetségesebb brandmenedzsereket, a Tonk Emil életműdíjjal pedig egy kiteljesedett, eredményes szakmai életutat koronáznak meg a szervezők. Az MMSZ által idén megalapított Hungarian Marketer of the Year díj elismeréseit is a Díjátadó Est keretén belül adják majd át, azzal, hogy a díj első helyezettje lesz Magyarország jelöltje a következő évi European Marketer of the Year kiírásban, amelyet az EMC hirdet meg. 

A Marketing Summit Hungary főszervezője a Magyar Marketing Szövetség, társszervezői a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport, valamint a Marketing & Media szaklap.

A Marketing Summit programjáról bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

Tovább olvasom

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom

Marketing

Megújul a Magyar Marketing Szövetség képzési rendszere

Május elején indulnak az SMP Marketing Masters kurzusai.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség logója, forrás: MMSZ

Megújítja képzési rendszerét a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) – közölte szerdán a szakmai szervezet. Azt ígérve, hogy szakmai partnerével, az SMP Magyarországgal közösen elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat, amelyek sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül. Az MMSZ megújuló edukációs kínálatának első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok, amelyeket a hazai marketinges és kommunikációs szakma elismert vállalati szakemberi tartanak.

„Az MMSZ első számú küldetése, hogy a szakmaiság erősítésével a marketing reputációját is egyre magasabb szintre helyezze, ennek érdekében kiemelten fontos a szakma identitásának erősítése is, hiszen erre alapozva lehet a marketinget a legmagasabb szinten képviselni, illetve művelni. Mindehhez korszerű marketinges és kommunikációs ismeretekre, valamint holisztikus üzleti és menedzsment tudásra egyaránt szükség van” – vallja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben a gyorsan változó világban a tudás folyamatos frissítésére, fejlesztésére van szükség, ezért az SMP Magyarország és az MMSZ, mint a European Marketing Confederation (EMC) tagszervezetei, elkötelezettek az európai Continuous Development Programban (CDP) való aktív részvétel iránt.  E célkitűzés támogatása érdekében az MMSZ 2024-ben megújítja és bővíti képzési rendszerét: a cél az, hogy a kínált személyes és online kurzusain keresztül a szervezet hatékonyan támogassa a junior és senior szakemberek szakmai fejlődését, hogy készségeiket és tudásukat magas szinten fejleszthessék, valamint lépést tarthassanak a folyamatosan változó trendekkel. A CDP képzési program három elemből áll:

  • SMP Masters – minden évben elérhető, magyar nyelvű, személyes jelenlétű kurzusok,
  • SMP Mastersnet – 2024 őszétől induló, az ősztől nyárig tartó szemeszterben folyamatosan elérhető magyar nyelvű online kurzusok,
  • SMP Mastermind – folyamatosan elérhető, perszonalizált magyar vagy angol nyelvű, gyakorlatorientált, európai szinten minősített szakemberek közreműködésével tartott worskshopok.

A program első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok. A magyar nyelvű, személyes képzések célja, hogy a marketing területén megkerülhetetlen, naprakész, stratégiai, kreatív, digitális, technológiai folyamatokat, lehetőségeket, trendeket, valamint megoldásokat egy átfogó képzéssorozat keretében ismerjék meg és sajátítsák el a résztvevők. Az SMP Marketing Masters komplex programsorozat összesen öt, egyenként kétnapos tematikus kurzusból áll, amelyeken külön-külön, de akár egyben is részt lehet venni. A képzési program a márkaépítés és menedzsment, a kreatív és technológiai marketing, a digitális stratégiák és marketingtaktikák, a social media és content marketing, valamint a kampánymenedzsment és értékesítés területét öleli fel, és azon többek között olyan elismert hazai és nemzetközi piacon is tapasztalattal bíró vállalati szakemberek oktatnak majd, mind például Balogh Tímea (Telekom), Kovács András Péter (Yettel), Mérő Ádám (The Coca-Cola Company), Metykó Tibor (Euronics)Mondovics Péter (Mastercard), Spiegel György (Borsodi) vagy például Tóth András (Microsoft). A teljes programban való részvétel esetén Senior Marketing Professional diploma szerezhető, sőt ezenfelül, a képzéshez kapcsolódva, az oktatókkal való személyes networkinglehetőség és akár mentoringprogram is elérhetővé válik. 

A Magyar Marketing Szövetség és az SMP Magyarország által kínált, megújult képzési rendszer folyamatosan biztosítja a tanulás lehetőségét, segíti a sikeres karrierépítést és formálja a jövő szakembereinek alapvető stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai készségeit. A képzések sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül, amelyhez pályázat útján lehet majd csatlakozni 2024 októberétől. „Hisszük, hogy a felkészült szakemberek eredményes munkája értékteremtő módon járul hozzá a vállalatok, vállalkozások üzleti eredményességéhez, és ezáltal a marketingszakma még elismertebbé, megbecsültebbé válik!” – hangsúlyozza Hinora Ferenc, a megújult képzési programot nyújtó MMSZ elnöke.

Tovább olvasom