Kövess minket!

Marketing

Trendek a mobileszközök piacán

A Gemius ebben az évben is felmérte a mobileszközök felhasználóinak szokásait a gemiusMobileTracking kutatás keretein belül. A tanulmány részletes képet fest arról, hogy a magyar internetező lakosság mit és hogyan fogyaszt okostelefonon, táblagépen és egyéb okoseszközökön.

A 15 éven felüli magyar internetezők kétharmadának van okostelefonja, a penetráció tavaly óta 2 százalékponttal növekedett. A tablettel rendelkezők köre 2014 óta folyamatosan bővült, idén azonban egy kis megtorpanás látszik.

Az okosóra- és okostévé-ellátottság néhány százalékponttal nőtt, 7% és 28%. A hagyományos tv 5%-kal csökkent, 53%-ra. A hagyományos készülékek az idősebb korosztályok (55–59 61%, 60+ 67%), az alacsony iskolai végzettségűek (60%) és a községben élők (59%) körében tartják magukat a legjobban.

Az okostelefon-tulajdonosokat fogyasztási szokásaik és a készülékhez való viszonyuk alapján 5 csoportba soroltuk idén: a Tradicionális (27%), a Gamer (24%), a Dolgozó (22%), a Kukkoló (18%) és a Társaságfüggő (9%) csoportokba.

A Tradicionális csoportba tartozók számára az okostelefon fő funkcióját a kommunikáció jelenti. Nem használnak applikációkat, nem lógnak egész nap a telefonon. A készüléket illetően kiemelt szempont az egyszerű kezelhetőség, és nem szeretnének mielőbb új modellre váltani. Tagjaik főként az idősebb korosztályból kerülnek ki: az 50–59 évesek között 44% az arányuk, a 60 évesnél idősebbeknél 48%. A 29 évnél fiatalabb megkérdezettek egyikre sem tartozik a csoportba.

A Gamerek számára az okostelefon főként szórakoztatóeszköz. Valamivel kisebb mértékben követik barátaikat, és maguk sem posztolnak olyan sokat. Legtöbb időt a telefonjukon játékkal töltik, rendszeresen hallgatnak zenét, néznek filmet vagy tévét a telefonon. Gyakran keresnek új alkalmazásokat, újdonságokat. Leginkább fővárosi férfiak a 15–20 éves csoportból. Ez az alacsony végzettséget is maga után vonja.

A Dolgozóknak az okostelefon főként munkaeszköz, munkájuk szerves része. Emellett szórakozásra és kommunikációra is használják, de ismerőseik közösségi aktivitását kevésbé követik és maguk sem helyeznek nagy hangsúlyt profiljuk frissítésére. Jellemzően 21–39 évesek. 15–20 évesek egyáltalán nem, 60+ évesek alig tartoznak a csoportba. Nagyobb arányban élnek községekben.

A Kukkolók rendszeresen kommunikálnak ismerőseikkel cseten és sokat telefonoznak. Fogyasztanak multimédiát, folyamatosan követik barátaik hírességek tevékenységét, azonban bármilyen tartalomgyártás és megosztás szórványos részükről. Jellemzően fiatal nők, középfokú végzettséggel, kisebb városokból.

A Társaságfüggők számára okostelefonjuk egyéniségük kiemelt része. Rengeteg energiát fektetnek tartalomgyártásba, megosztásba, fontos számukra, hány ismerősük van a közösségi oldalakon. Folyamatosan figyelik barátaik és a hírességek megosztásait. Gyorsan új modellre cserélik készüléküket. Tipikusan fiatal nők a fővárosból.

A 15 éven felüli magyar internetezők 23%-a rendelkezik tablettel. Elterjedtebb eszköz a középkorúak (40–49 28%), a fővárosiak (29%) és a középfokú végzettségűek (28%) között.

A táblagépet leggyakrabban pihenés közben, illetve ágyban használják a felhasználók. Kb. 40%-uk munka/tanulás, nyaralás, kirándulás, tévézés, rádióhallgatás mellett. A megkérdezettek közel harmada utazás során, minden tizedik válaszadó a fürdőszobában, mosdóban veszi elő a készülékét.

Míg az okostelefon főként egyéni eszköz, és a válaszadók 81%-a csak maga használja, a tablet esetében ez az arány sokkal kisebb, 47%.

A táblagépek harmadán van adatforgalom. Az okostelefonok esetében ez 79%. A adatcsomaggal rendelkező tabletesek közel háromnegyede a wifit részesíti előnyben, 43% pedig csak azt használja.

Marketing

Így alakult a reklámpiac 2020-ban

A koronavírus-járvány teljesen felborította a reklámpiacot.

Közzétéve:

Pixabay

Miután 2020 elején világszerte kitört a koronavírus-járvány, a kormányok igyekeztek mindent megtenni polgáraik védelméért.

Ahogy sok más országban, az Egyesült Királyságban is kulcsfontosságú stratégiai céllá vált, hogy az ország lakosságát a lehető legszélesebb körben tájékoztassák a helyzetről: a vírus veszélyességéről, az ellene való védekezési lehetőségekről, az egyes rendszabályok meghozataláról, annak szükségességéről. E cél elérése érdekében a brit kormányzat hatalmas kampányokba kezdett, és élt a kereskedelemben jól bevált hirdetési formák alkalmazásával. Üzeneteit a nyilvánosság számára fizetett reklámokkal is igyekezett minél hatásosabban eljuttatni. A szakemberek számára így nem okozott meglepetést, hogy a brit kormány tavaly országa első számú hirdetőjévé vált, nem kevesebb, mint 164 millió font (kb. 69 milliárd forint) költéssel. A TradingPlatforms.com szakportál adatai szerint

ezzel olyan magántulajdonban lévő cég- és egyben hirdetőóriásokat is megelőzött, mint a több mint négyszáz fajta élelmiszer, illetve egyéb fogyasztási terméket gyártó Unilever multinacionális vállalatot, vagy a Sky médiaóriást.

A kormány mellett a Public Health England (PHE) közegészségügyi szervezet is felkerült a brit vezető hirdetőinek Top 10-es rangsorába: 2020-ban a hetedik helyen végzett. Megjelenése további bizonyíték a Downing Street 10.-ben tett erőfeszítésekre, amelyet a 66 millió polgár tájékoztatására, a nyilvánosság legnagyobb fokú elérésére tettek.

A PHE tavalyi 80,5 millió fontos (kb. 34 milliárd forintos) hirdetési kiadása csaknem 800 százaléka volt az előző éviének, s ez a brit szervezetek között minden idők legnagyobb reklámköltség-növekedésének számít egyik esztendőről a másikra.

A koronavírus-járvány kitörését követően egyébként a briteknél, tavaly márciusról áprilisra több mint 90 százalékkal csökkent a reklámozás a metró- és vasútállomásokon, 76 százalékkal az utak mentén és 56 százalékkal az élelmiszeráruházak előterében. A nagy állami szerepvállalás ellenére Nagy-Britanniában a hirdetési piacon a járványhelyzet – és az ezzel együtt járó gazdasági visszaesés – következményeként a Top 10-ben lévő hirdetőcégek reklámköltései együttesen ötödével estek 2019-hez képest. Becslések szerint a briteknél összességében 2020-ban 4,4 százalékkal csökkentek a nettó hirdetési kiadások, melyek 21 milliárd fontot (kb. 8800 milliárd forintot) tettek ki.

Magyarországon tavaly 240 milliárd forintra, 2,8 százalékkal csökkent a médiumok reklámbevétele, azaz a “médiatorta” egy év alatt ennyivel lett kisebb – derül ki a Magyar Reklámszövetség 2021. áprilisi jelentéséből.

A torta csaknem minden szelete vékonyodott, egyedül a digitális reklámpiacé növekedett, 5,5 százalékkal (44,7 százalékra). Ez elsősorban a globális platformok töretlen népszerűségének köszönhető, mivel a hazai szereplők hirdetési bevételei 0,2 százalékkal mérséklődtek az előző évihez képest. A második legvastagabb tortaszeletet a televízió hasította ki (26,7 százalékot), igaz, a tévétársaságok bevételei 64 milliárd forintra estek vissza (3,8 százalékkal). Azonban míg itt a versenypiac reklámra fordított kiadásai tavaly csaknem 6 százalékkal mérséklődtek, addig az állami hirdetések részaránya növekedett: az állami költések 11,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az állami megrendelések részaránya a társadalmi célú reklámok növekedésével tavaly 14 százalékra, csaknem 9 milliárd forintra emelkedett a magyar televíziós reklámpiacon.

A szakemberek úgy értékelik, hogy a médiahirdetési piac csak kisebb mértékű zsugorodása főként a jelentősen megemelkedett állami reklámköltésnek volt köszönhető.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Iszlámellenességgel vádolják a francia ásványvízgyártót

A haladók identitásvitát generáltak egy szimpla marketingfogásból.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Balul sült el az egyik legismertebb francia ásványvízgyártó Twitter-bejegyzése, az Evian ugyanis egy ártatlannak tűnő bejegyzést posztolt közösségi oldalán, arra kérve követőit, hogy ossza meg az, aki aznap már megivott egy liter vizet – számolt be az esetről a V4NA hírügynökség.

A bejegyzéssel önmagában nem is lett volna gond, ha az nem a muszlim böjt első napjára esik, így viszont a muszlimok rettentően felháborodtak, és iszlamofóbiával, sőt rasszizmussal vádolták meg a céget, amely tucatjával kapta a gyűlölködő kommenteket. Volt, aki azt kifogásolta és illetlenségnek nevezte, hogy miért pont a ramadán első napját választotta a cég a tweet közlésére, de olyan kommentelő is akadt, aki szerint a vállalat még csak nem is rejti véka alá az iszlamofóbiáját.

Sokan azonban kiálltak az Evian mellet, mondván, azért mégiscsak Franciaországban vannak, ráadásul a rendszeres vízfogyasztás ajánlott az egészség megőrzése érdekében.

Mások szerint nem kell identitáskérdést csinálni és felesleges vitákat gerjeszteni egy olyan mindennapi tevékenységből, mint a vízivás. A cég végül bocsánatot kért a Twitteren, leírták, hogy nagyon sajnálják a balul elsült bejegyzést, majd leszögezték, hogy semmiféle provokáció nem állt szándékukban.

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom