Kövess minket!

Marketing

Trendek a mobileszközök piacán

A Gemius már ötödik éve kutatja a mobileszközök felhasználóinak szokásait. Az évente közzétett gemiusMobileTracking kutatás átfogó képet ad arról, hogy a magyarok mit és hogyan fogyasztanak az okostelefonokon, tableteken és okostévéken.

A 15 éven felüli magyar internetezők kétharmadának van okostelefonja, szintén kétharmaduk rendelkezik laptoppal/notebookkal. A netezők negyede tablettulajdonos. 2017-re megállt az okostelefon-penetráció növekedése. A tablet-, az okostévé- és az okosóra-penetráció 2 százalékponttal növekedett. A tabletesek inkább a 30-49 éves korosztályból kerülnek ki, jellemzőbben megyeszékhelyeken laknak és családosok.

A mobilosok csoportjai

Az okostelefon-tulajdonosokat fogyasztási szokásaik és a készülékhez való viszonyuk alapján 5 csoportba sorolták idén: a Visszafogott (32%), a Kommunikátor (25%), a Techguru (22%), a Gamer (11%) és a Függő (11%) csoportokba.

A tulajdonosok harmada tartozik a Visszafogott csoportba. Ők azok, akik elsősorban beszélgetésre használják a telefonjukat, egyáltalán nem játszanak rajta. Nem böngészik az elérhető applikációk listáját, nem követik ismerőseik feedjét, sztárok életét. Nem csetelnek az okostelefonon keresztül, ritkán cserélik le a készüléküket.

Az okostelefon-tulajdonosok 25%-a tartozik a Kommunikátor csoportba. 61%-uk nő, 63%-uk 39 év alatti. 90%-uk kommunikál a családdal, barátokkal a készülék által (Messenger, Viber, Skype stb.).

A Techguru csoport 75%-a férfi, 51%-uk 40 éven felüli. Ebben a csoportban a legmagasabb a felsőfokú végzettségűek aránya (46%). Ők érdeklődnek a leginkább a technikai újdonságok iránt, figyelik a mobilpiaci újításokat, illetve szívesen böngészik az új applikációk listáit és töltik le a nekik tetszőt. A többi csoporthoz képest nagy arányban vannak közöttük felsőfokú végzettségűek (46%), a különböző eszközellátottságuk is magas (tablet 43%, okostévé 42%).

Tízből egy okostelefon-tulajdonos tartozik a Gamer csoportba. A nemek aránya kiegyenlített. Ők azok, akik idejük nagy részét játékkal töltik a telefonjukon, viszont érdeklik őket az új technológiai fejlesztések is, szívesen böngészik az új applikációk listáját.

Tízből egy okostelefon-tulajdonos Függő. Ők azok, akik úgy érzik, a készülék nélkül tönkremennének társas kapcsolataik, egész nap a telefonjukon lógnak, a munkájuk szerves része a készülékük és amellett szívesen követik hírességek életét is a telefonjukon. Kétharmaduk nő, a csoport fele 18-29 év közötti, negyedük általános iskolai végzettségű.

Fotó: gemiusMobileTracking 2017

Csúcson a közösségi média

Tízből hét válaszadó fogyaszt közösségi tartalmat, míg a válaszadók kétharmada keresőket. A fényképezés és a videófogyasztás is töretlenül népszerű tartalmak. Inkább férfias tartalom a hírek, a navigáció/térkép, az irodai alkalmazások, a társkeresés és az előfizetéses műsorszolgáltatás. A nőkre jellemzőbb a kommunikáció, a közösségi, a főzés és az oktatás/nyelvtanulás témájú tartalmak fogyasztása.

A válaszadók harmada oszt meg saját maga által készített képeket a közösségi felületeken, közel ugyanennyien pedig megnézik az értékeléseket, mielőtt egy új helyre látogatnának (étterem, bár, bolt stb.)

A tablet a relaxáció eszköze

A tabletjüket alapvetően kikapcsolódási célból vásárolták a megkérdezettek. A férfiak inkább játékra (24%) vásárolták, mint a nők (14%). A 18-29 évesek jellemzőbben vásárolták médiafogyasztási célból (53%), illetve konkrét tevékenységhez (34%).A 40-49 évesekre jellemzőbb, hogy gyermeknek vásárolták a készüléket.

Előfizetéses műsorszolgáltatás

2016-hoz képest 5 százalékponttal nőtt az előfizetéses műsorszolgáltatással rendelkezők aránya (pl.: HBO GO, Netflix, UPC MyPrime), így 2017-ben már a válaszadók 30%-a rendelkezik ilyennel. A 15-17 évesek 39%-a tervezi a jövőben az igénybevételt. A középfokú végzettségűek jellemzőbben rendelkeznek előfizetéses műsorszolgáltatással, míg a felsőfokú végzettségűek kevésbé.

A tévénézés mellett a válaszadók közel fele fogyaszt multimédiát külső tárhelyről az okostévéken. A 18-29 évesekre jellemzőbb, hogy appokat használnak, illetve fizetős online tartalmat stremaelnek az okostévéiken.

 

A kutatásról: 2136 fős mintával készült, az adatfelvétel ideje: 2017. január 14. – január 18. Az eredményeket a 15 éven felüli magyar internetezőkre súlyozták nem, kor, településtípus és végzettség szerint. A kutatásnál pop-upos kérdőíves módszertant használtak.

 

Marketing

Az EU betiltja a Meta személyes adatokon alapuló célzott hirdetéseit

A határozat válasz arra, hogy a techóriás fizetőssé tette a hirdetés nélküli Facebookot és Instagramot.

Közzétéve:

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál társalapítója, a Meta vezérigazgatója, fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) szerdán kötelező erejű határozatot fogadott el, amely megtiltja a Meta technológiai nagyvállalatnak, hogy a felhasználók személyes adatait vegye igénybe a célzott hirdetésekhez – adott hírt a szerdai döntésről az MTI.

A határozat “megtiltja a személyes adatok viselkedésalapú reklámozás céljából történő feldolgozását” az Európai Gazdasági Térség (EGT) egész területén – áll a testület közleményében.

A határozatot azt követően hozták meg, hogy a Meta hétfőn közölte: a Facebook és az Instagram közösségi platform európai felhasználói novembertől kezdve előfizetést vásárolhatnak a hálózatok hirdetés nélküli használatára.

Az óriáscég képviselője szerint a Meta már bejelentette, hogy az EU-ban és az EGT-ben élő embereknek lehetőséget adnak arra, hogy választhassanak, és e hónaptól kezdve előfizetési modellt kínálnak, hogy megfeleljenek a szabályozási követelményeknek. A vállalat szerint az EDPB tagjai már hetek óta tudnak a cég tervéről, és teljes mértékben együttműködtek velük.

“Ez a fejlemény indokolatlanul figyelmen kívül hagyja a gondos és erőteljes szabályozási folyamatunkat” – tette hozzá.

Az EDPB a norvég adatvédelmi hatóság kérésére hozta meg ezt a döntést, utóbbi ugyanis júniusban megtiltotta, hogy a Facebook- és az Instagram-felhasználóknak célzott hirdetéseket küldjenek a személyes adataik alapján.

A határozat arra kötelezi a Meta európai működése felett hatáskörrel rendelkező írországi adatvédelmi szabályozó hatóságot, hogy két héten belül hozzon végleges intézkedéseket a kérdésben, hogy a tilalom egy héttel később hatályba léphessen.

A kötelező erejű határozat értelmében súlyos bírságok várnak a nagyvállalatra, amennyiben nem tesz eleget a kötelezettségének.

Tavaly májusban a Metára rekordösszegű, 1,2 milliárd eurós bírságot szabott ki az EU, miután a közösségi platform megsértette az Európai Unió adatvédelmi szabályait és egy korábbi uniós bírósági ítéletet követően folytatta az európai polgárok személyes adatainak továbbítását az Egyesült Államokba.

Tovább olvasom

Marketing

Csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek hálózatához a Magyar Marketing Szövetség

A magyar szakmai szervezet, amely tizenegyedikként csatlakozott az európai marketinges közösséghez, több ezer hazai szakembert és szervezetet képvisel és támogat a munkájában.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) tizenegyedik tagként csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek kohéziós európai hálózatához – jelentette be az Európai Marketing Szövetség (European Marketing Confederation, EMC).

Az MMSZ több ezer szakembert és szervezetet képvisel és támogat a munkájában. Ralf Strauss, az EMC elnöke így nyilatkozott a magyar csatlakozásról: „Az MMSZ nagy és professzionális nemzeti szövetség, és nagyon örülünk, hogy európai szinten dolgozhatunk együtt vele. Az EMC-hez hasonlóan az MMSZ is nagy hangsúlyt fektet az oktatásra és a társadalmi célokra, tökéletesen illeszkedik a képbe.”

Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke is kifejtette gondolatait az együttműködésről: „Az MMSZ Magyarország egyik legaktívabb szakmai közössége. Küldetésünk, hogy bemutassuk a marketing megváltozott szerepeit és erősítsük a reputációját. Fontos feladatunk rávilágítani arra, hogy a marketing üzleti eredményességet és társadalmi értéket létrehozó ereje leginkább akkor mutatkozik meg, ha a marketing a szervezeteken belül kiemelt stratégiai-, menedzsmenti, illetve üzletfejlesztési szerepet kap, túlmutatva a végrehajtó, puszta értékesítést támogató funkcióján. Ezen céljaink eléréséhez edukációra és személetformálásra van szükség. Már évek óta kerestünk olyan nemzetközi szervezetet, amely azonos értékeket képvisel, hasonlóan ambiciózus szervezet, mint mi és akik szintén elkötelezettek szakmánk magasabb szintre emelése mellett. Az EMC és tagszervezetei határozottan ilyen partnerek és már nagyon várjuk a közös munkát, valamint az állandó tudás-tapasztalat cserét. Ezzel az együttműködéssel magyar szakemberek számára biztosítunk nemzetközi szakmai közösséget és globális információáramlást.”

Mi is az az EMC?

Az EMC Európa legnagyobb marketingszervezete, amely több mint százezer marketinges szakembert képvisel tizenegy európai és egyesült királyságbéli nemzeti szövetségen keresztül, és közösen egymillió közösségimédia-követőhöz jut el. Brüsszeli székhelyű nonprofit szervezetként az EMC a tagszövetségeivel együtt dolgozik az oktatás, a társadalmi iránymutatás és az értékteremtés előmozdításán. Az EMC publikálja a Nemzetközi Marketing Kompetenciákat (International Marketing Competencies), hogy az Európai képesítési keretrendszerrel összhangban irányt mutasson a marketingoktatási normáknak az EU-ban. Ezenfelül az EMC adja ki az Európai Marketingmenetrendet (European Marketing Agenda) is, amely európai és nemzeti szinten részletezi az éves marketingtrendeket és előrejelzéseket, többezer marketingszakember körében végzett kutatás alapján. Az EMC hozzáférést biztosít tagszervezetei számára az Európai marketingtanúsítási és képesítési keretrendszerhez (EMCQ), amely Európa-szerte elismert, akkreditált marketinges, értékesítési és kommunikációs képesítéseket biztosít.

Tovább olvasom

Marketing

Törőcsik Mária kapta a Magyar Marketing Szövetség életműdíját

Szakértelme széles körű elismerését a többi között jól mutatja, hogy megalakulásakor ő lett az Országmárka Tanács szakmai elnöke, és hosszú éveken át más kiváló szakemberekkel dolgozott az országkép javításán.

Közzétéve:

Törőcsik Mária átveszi a Tonk Emil Életműdíjat, forrás: marketing.hu

Amellett, hogy évente díjazza a legkiválóbb marketinges és digitális megoldásokat, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) a szervezet legfontosabb elismerését, a Tonk Emil Életműdíjat is kiosztja az eredményes szakmai életutak méltatására. A 2023-as díjazott, Törőcsik Mária számára Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, valamint Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést a Marketing Summiton a Várkert Bazárban – tájékoztatott a szerkesztőségünkhöz október 3-án eljuttatott közleményében az MMSZ.

Törőcsik Mária a díjátadón
Forrás: marketing.hu

Törőcsik Mária több évtizede oktat marketinget, marketingstratégiát, vásárlói és fogyasztói magatartást, valamint márkastratégiát a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Jól érti a generációk nyelvét, a fogyasztók magatartását, tanácsadó és piackutató cégéhez több tucat ügyfél fordult az elmúlt évtizedekben. Kiemelkedőek a vásárlói és fogyasztói magatartásra, valamint az életstílusra és a generációkra vonatkozó kutatásai. Az MMSZ rendezvényein sok százan hallgatták plenáris előadásait, könyvein keresztül pedig sok ezer emberhez jutottak el gondolatai.

Szakértelme széles körű elismerését jól mutatja, hogy megalakulásakor ő lett az Országmárka Tanács szakmai elnöke, és hosszú éveken át más kiváló szakemberekkel dolgozott az országkép javításán. Tagja a Magyar Marketing Szövetségnek, a Magyar Reklámszövetségnek és a Magyar Tudományos Akadémia Marketingtudományi Albizottságának.

Tovább olvasom