Kövess minket!

Marketing

Tarol az influencer marketing itthon és a nagyvilágban

A Rakuten átfogó nemzetközi kutatást végzett az influencer marketing témakörében, és arra jutott, hogy a márkák még mindig növekvő érdeklődést mutatnak a közösségi média véleményvezérei iránt. A felmérés eredményeivel
és a hazai viszonyokkal kapcsolatban kérdeztük a Star Network influencerügynökség szakmai vezetőjét és az IAB Hungaryn belül frissen létrejött influencer-munkacsoport vezetőjét, Farkas Dánielt.

Az influencer marketing autentikus lehetőséget teremt a hirdetőknek, hogy megismertessék a fogyasztókat a márkájukkal, miközben kiaknázzák az influencer partnerek, vagyis a közösségimédia-platformokon tevékenykedő véleményvezérek kreativitásában és lojális követőbázisában rejlő lehetőségeket, hogy új vásárlókat érjenek el.

A Rakuten átfogó kutatást végzett az influencer marketing témakörében, melynek egyik fele azt a kérdést járja körül, milyen hatással vannak a véleményvezérek a vásárlói magatartásra, a másik fele pedig arról értekezik, hogyan használhatják ki a márkák az influencerekben rejlő lehetőségeket. Ehhez 3600 fogyasztóval és 719 hirdetővel készítettek interjút.

Az összegyűjtött adatokat elemezve azt találták, hogy a nők 61, míg a férfiak 65 százaléka naponta kerül kapcsolatba influencerekkel. A megkérdezettek 87 százaléka költött már egy véleményvezér ajánlása alapján, négyötöde pedig vásárolt már influencerek által közzétett linken keresztül. Ez egészen új perspektívát kínál, mivel korábban a márkák azt gondolták, hogy az influencerek ugyan sokat segíthetnek a szélesebb ismertség elérésében, de ezt nem lehet azonnali vásárlóerővé konvertálni, pedig az emberek 42 százaléka költene akár 29 ezer, további 32 százalék pedig akár 180 ezer forintnyi összeget is olyan termékre, amelyet egy véleményvezér hirdet.

Az influencerek valóban sokat segítenek az ismertségben is, a vizsgálatban részt vevők 41 százaléka ugyanis állítása szerint hetente, míg 21 százaléka naponta találkozik új termékekkel vagy márkákkal véleményvezéreknek köszönhetően. A megkérdezettek 49 százaléka követi az influenceret azért, hogy új termékekkel ismerkedjen meg általuk, 46 százalékuk pedig azért, hogy az ajánlásaik segítsenek a vásárlói döntésben. Ezt a lojalitást azonban csak akkor lehet kiaknázni, ha a véleményvezér hiteles marad a követői szemében, miközben valódi segítséget nyújtó, igényes, egyedi tartalmat kínál. Az interjúalanyok 36 százaléka emelte ki a hitelesség fontosságát, mert így könynyebb megbízni az influencerekben. A hitelességet az emberek nagy része a jó ízléssel és a téma iránti szenvedéllyel azonosította, míg a hozzáértést tartották a legkevésbé fontos szempontnak. A követők jelentős részét, 43 százalékát nem zavarja a szponzorált tartalom, sőt a nyílt kommunikációt kifejezetten fontosnak érzik ezzel kapcsolatban, és mindössze 3 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy elveszíti a hitelét egy véleményvezér a szponzorációtól.

A márkák is fokozott érdeklődést mutatnak a marketing ezen ága iránt, 59 százalékuk mondta, hogy az erre fordított keretük nőtt az előző évhez képest, de többségében még mindig az elérések számának és a márka ismertségének növelésére használják elsősorban az influencer partnereket. A hirdetők 61 százaléka találta úgy, hogy a véleményvezérek nyitottak a tartalommal kapcsolatos kreatív javaslatokra, az eredménykövetéssel kapcsolatban azonban még van hova fejlődniük. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy megfelelő finanszírozási formával jobb eredményre törekvésre lehetne ösztönözni az influenceket, jelenleg ugyanakkor a hirdetők 35 százalékban a fix összegű honoráriumot preferálják a célnak jobban megfelelő, kattintás alapú fizetésformákkal szemben.

 

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a márkák egyre szívesebben dolgoznak együtt influencerekkel. Ezek a tendenciák itthon is megfigyelhetőek? Hogyan állnak a magyar brandek a közösségi média véleményvezéreihez?

Farkas Dániel: Abszolút! 2015 és 2018 között rengeteg márka kipróbálta az influencer marketinget, és túlnyomó többségük elégedettséggel zárta az együttműködéseket, így 2019-ben tovább növekedhet a ma már több mint egymilliárdos költésű piac. A brandek kezdetben félve közelítettek az influencerek felé, hiszen jóval komplikáltabb egy előre nem teljesen kontrollálható együttműködés, mint például egy banner elkészítése. Az olyan ügynökségeknek, mint a Star Network, elsődleges feladatuk volt az ügynökségi rendszerbe való implementálás, ami sokat segített a piaci fejlődésben. Ma már bátran vállalkoznak a márkák egyedi megoldások kialakítására is.

A Rakuten kutatása röviden említette, hogy a sok követőt maguk mögött tudó véleményvezérek helyett a hirdetők egyre szívesebben dolgoznak a kisebb követőbázisú, ugyanakkor célzottabban egy témával foglalkozó úgynevezett mikroinfluencerekkel. Észrevehető-e hazánkban is hasonló elmozdulás a mikroinfluencerek irányába?

Farkas Dániel: Igen, egyre több cég választ kisebb eléréssel rendelkező influencereket. Ennek kettős oka van, egyrészt sok esetben jóval hitelesebbek az ilyen személyek, és a követőik jobban csoportosíthatóak egy témakör köré (nincs még meg a tömegvonzás elve), másrészt pedig a nagy sztárok már „elkeltek”, így sokszor ily módon tudnak hatékonyabban kommunikálni a cégek.

Mennyire fontos a véleményvezérek hitelessége, amikor egy márka arcot választ magának? Milyen mutatókkal lehet mérni azt, hogy a választás valóban sikeres volt-e?

Farkas Dániel: A hitelesség a legfontosabb. Sokszor beszélek róla, hogy minden influencer rendelkezik egyfajta hitelességi értékkel, amelyet növelő és csökkentő tényezők befolyásolnak. Növelő hatású például egy CSR-szerepvállalás, csökkentő pedig a túlzásba vitt szponzorációs tartalom. A sikeresség azon múlik, hogy milyen elköteleződést sikerül elérnie a márkának a tartalomgyártóval karöltve.

Milyen jellegű együttműködések a leggyakoribbak? Nyitottak-e a nagy márkák a közösségimédia-felületek nyújtotta lehetőségekre, vagy inkább a hagyományosabb platformokon futtatott hirdetésekbe szeretik bevonni a social media népszerű alakjait?

Farkas Dániel: A videókban, képes posztokban, az influencer saját platformjain való termék- és szolgáltatásmegjelenítés a legnépszerűbb, ezáltal pedig az online felületek a legközkedveltebb eszközök. Fontos tendencia azonban, hogy egyre gyakrabban tűnnek fel online népszerűvé vált tartalomgyártók tévé- és outdoor kampányokban is.

Mi lehet az influencer marketing jövője? Milyen trendek figyelhetők meg itthon, és ezek milyen összefüggésben állnak a külföldi jelenségekkel?

Farkas Dániel: A piac egyértelműen a profizmus irányába halad, nagy márkák ma már tendereket írnak ki influencer marketing ügynökségek számára, hosszú távú stratégiában gondolkodnak, márkahírnököket választanak, és éves együttműködések köttetnek. Egy biztos, influencer marketing mindig is volt, lesz is, a kérdés csak az iránya és népszerűsége.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom