Kövess minket!

Marketing

Tarol az influencer marketing itthon és a nagyvilágban

A Rakuten átfogó nemzetközi kutatást végzett az influencer marketing témakörében, és arra jutott, hogy a márkák még mindig növekvő érdeklődést mutatnak a közösségi média véleményvezérei iránt. A felmérés eredményeivel
és a hazai viszonyokkal kapcsolatban kérdeztük a Star Network influencerügynökség szakmai vezetőjét és az IAB Hungaryn belül frissen létrejött influencer-munkacsoport vezetőjét, Farkas Dánielt.

Az influencer marketing autentikus lehetőséget teremt a hirdetőknek, hogy megismertessék a fogyasztókat a márkájukkal, miközben kiaknázzák az influencer partnerek, vagyis a közösségimédia-platformokon tevékenykedő véleményvezérek kreativitásában és lojális követőbázisában rejlő lehetőségeket, hogy új vásárlókat érjenek el.

A Rakuten átfogó kutatást végzett az influencer marketing témakörében, melynek egyik fele azt a kérdést járja körül, milyen hatással vannak a véleményvezérek a vásárlói magatartásra, a másik fele pedig arról értekezik, hogyan használhatják ki a márkák az influencerekben rejlő lehetőségeket. Ehhez 3600 fogyasztóval és 719 hirdetővel készítettek interjút.

Az összegyűjtött adatokat elemezve azt találták, hogy a nők 61, míg a férfiak 65 százaléka naponta kerül kapcsolatba influencerekkel. A megkérdezettek 87 százaléka költött már egy véleményvezér ajánlása alapján, négyötöde pedig vásárolt már influencerek által közzétett linken keresztül. Ez egészen új perspektívát kínál, mivel korábban a márkák azt gondolták, hogy az influencerek ugyan sokat segíthetnek a szélesebb ismertség elérésében, de ezt nem lehet azonnali vásárlóerővé konvertálni, pedig az emberek 42 százaléka költene akár 29 ezer, további 32 százalék pedig akár 180 ezer forintnyi összeget is olyan termékre, amelyet egy véleményvezér hirdet.

Az influencerek valóban sokat segítenek az ismertségben is, a vizsgálatban részt vevők 41 százaléka ugyanis állítása szerint hetente, míg 21 százaléka naponta találkozik új termékekkel vagy márkákkal véleményvezéreknek köszönhetően. A megkérdezettek 49 százaléka követi az influenceret azért, hogy új termékekkel ismerkedjen meg általuk, 46 százalékuk pedig azért, hogy az ajánlásaik segítsenek a vásárlói döntésben. Ezt a lojalitást azonban csak akkor lehet kiaknázni, ha a véleményvezér hiteles marad a követői szemében, miközben valódi segítséget nyújtó, igényes, egyedi tartalmat kínál. Az interjúalanyok 36 százaléka emelte ki a hitelesség fontosságát, mert így könynyebb megbízni az influencerekben. A hitelességet az emberek nagy része a jó ízléssel és a téma iránti szenvedéllyel azonosította, míg a hozzáértést tartották a legkevésbé fontos szempontnak. A követők jelentős részét, 43 százalékát nem zavarja a szponzorált tartalom, sőt a nyílt kommunikációt kifejezetten fontosnak érzik ezzel kapcsolatban, és mindössze 3 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy elveszíti a hitelét egy véleményvezér a szponzorációtól.

A márkák is fokozott érdeklődést mutatnak a marketing ezen ága iránt, 59 százalékuk mondta, hogy az erre fordított keretük nőtt az előző évhez képest, de többségében még mindig az elérések számának és a márka ismertségének növelésére használják elsősorban az influencer partnereket. A hirdetők 61 százaléka találta úgy, hogy a véleményvezérek nyitottak a tartalommal kapcsolatos kreatív javaslatokra, az eredménykövetéssel kapcsolatban azonban még van hova fejlődniük. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy megfelelő finanszírozási formával jobb eredményre törekvésre lehetne ösztönözni az influenceket, jelenleg ugyanakkor a hirdetők 35 százalékban a fix összegű honoráriumot preferálják a célnak jobban megfelelő, kattintás alapú fizetésformákkal szemben.

 

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a márkák egyre szívesebben dolgoznak együtt influencerekkel. Ezek a tendenciák itthon is megfigyelhetőek? Hogyan állnak a magyar brandek a közösségi média véleményvezéreihez?

Farkas Dániel: Abszolút! 2015 és 2018 között rengeteg márka kipróbálta az influencer marketinget, és túlnyomó többségük elégedettséggel zárta az együttműködéseket, így 2019-ben tovább növekedhet a ma már több mint egymilliárdos költésű piac. A brandek kezdetben félve közelítettek az influencerek felé, hiszen jóval komplikáltabb egy előre nem teljesen kontrollálható együttműködés, mint például egy banner elkészítése. Az olyan ügynökségeknek, mint a Star Network, elsődleges feladatuk volt az ügynökségi rendszerbe való implementálás, ami sokat segített a piaci fejlődésben. Ma már bátran vállalkoznak a márkák egyedi megoldások kialakítására is.

A Rakuten kutatása röviden említette, hogy a sok követőt maguk mögött tudó véleményvezérek helyett a hirdetők egyre szívesebben dolgoznak a kisebb követőbázisú, ugyanakkor célzottabban egy témával foglalkozó úgynevezett mikroinfluencerekkel. Észrevehető-e hazánkban is hasonló elmozdulás a mikroinfluencerek irányába?

Farkas Dániel: Igen, egyre több cég választ kisebb eléréssel rendelkező influencereket. Ennek kettős oka van, egyrészt sok esetben jóval hitelesebbek az ilyen személyek, és a követőik jobban csoportosíthatóak egy témakör köré (nincs még meg a tömegvonzás elve), másrészt pedig a nagy sztárok már „elkeltek”, így sokszor ily módon tudnak hatékonyabban kommunikálni a cégek.

Mennyire fontos a véleményvezérek hitelessége, amikor egy márka arcot választ magának? Milyen mutatókkal lehet mérni azt, hogy a választás valóban sikeres volt-e?

Farkas Dániel: A hitelesség a legfontosabb. Sokszor beszélek róla, hogy minden influencer rendelkezik egyfajta hitelességi értékkel, amelyet növelő és csökkentő tényezők befolyásolnak. Növelő hatású például egy CSR-szerepvállalás, csökkentő pedig a túlzásba vitt szponzorációs tartalom. A sikeresség azon múlik, hogy milyen elköteleződést sikerül elérnie a márkának a tartalomgyártóval karöltve.

Milyen jellegű együttműködések a leggyakoribbak? Nyitottak-e a nagy márkák a közösségimédia-felületek nyújtotta lehetőségekre, vagy inkább a hagyományosabb platformokon futtatott hirdetésekbe szeretik bevonni a social media népszerű alakjait?

Farkas Dániel: A videókban, képes posztokban, az influencer saját platformjain való termék- és szolgáltatásmegjelenítés a legnépszerűbb, ezáltal pedig az online felületek a legközkedveltebb eszközök. Fontos tendencia azonban, hogy egyre gyakrabban tűnnek fel online népszerűvé vált tartalomgyártók tévé- és outdoor kampányokban is.

Mi lehet az influencer marketing jövője? Milyen trendek figyelhetők meg itthon, és ezek milyen összefüggésben állnak a külföldi jelenségekkel?

Farkas Dániel: A piac egyértelműen a profizmus irányába halad, nagy márkák ma már tendereket írnak ki influencer marketing ügynökségek számára, hosszú távú stratégiában gondolkodnak, márkahírnököket választanak, és éves együttműködések köttetnek. Egy biztos, influencer marketing mindig is volt, lesz is, a kérdés csak az iránya és népszerűsége.

Marketing

Megkezdte a kedvezménykuponok kiküldését az eMAG

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai nyomán született hasonló kötelezettségvállalások a versenyhatóság szerint előnyösek a fogyasztóknak és a jogérvényesítés szempontjából is fontosak.

Közzétéve:

Borítókép: eMag-csomagautomata Oroszlányban, fotó: MTI/MTVA/Jászai Csaba

A GVH még májusban közölte, hogy 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit. A hivatal 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálta az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát, amelyről megállapította, hogy tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A GVH mostani közleménye szerint

az eMAG által kiküldött kedvezménykupon fél évig használható fel, és 3000 forintos engedményt biztosít 10 000 forint feletti vásárlásból minden fogyasztónak, akik az elmúlt egy évben az eMAG platformján vásároltak.

A kupont minden jogosult e-mail üzenetben kapja meg.

A cégcsoport a 2021 májusában lezárult versenyfelügyeleti eljárásban tette a fogyasztók jóvátételére vonatkozó önkéntes vállalásait, amelyeket a GVH bírságcsökkentő tényezőként vett figyelembe.

Az utóbbi időben a versenyhivatali bírság kiszabása mellett vagy helyett kiemelten figyelembe vette, ha egy cég önkéntesen vállalta, hogy orvosolja a felmerülő versenyaggályokat és kompenzálja a fogyasztókat. Tavaly a rekordösszegű, 8,4 milliárd forint kiszabott versenyfelügyeleti bírság mellett a GVH versenytanácsa által elfogadott, közvetlenül a fogyasztóknál hasznosuló jóvátétel értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

Hasonlóan előnyös lehet a fogyasztók és a közérdek szempontjából, ha a versenyhatóság jogsértés megállapítása mellett bírságcsökkentéssel ismeri el a cégek önkéntes jóvátételi vállalásait, mint az eMAG esetében.

A közlemény szerint a kötelezettségvállalások rugalmasan képesek lezárni az eljárásokat, hiszen általában nem követi őket hosszas bírósági jogvita. A döntés ilyenkor iránymutatást adhat a többi piaci szereplő számára is. Emellett további előnye, hogy olyan területre is kiterjedhet, amelyet a versenyhivatal egyébként nem tudna kikényszeríteni – ilyen például az eMAG vállalásai a magyar vállalkozások külpiaci terjeszkedésének elősegítésére a cégcsoport külföldi platformjain.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a hivatal 2020-ban az ügyeinek 20 százalékában fogadott el vállalásokat a cégek részéről, és zárta le eljárásait jogsértés kimondása nélkül.

Tovább olvasom

Marketing

Magyar kullancsriasztót is díjaztak a rangos dizájnversenyen

A Tickless Run ultrahangos kullancsriasztója mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusának fejlesztését és a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházának normarendszerét is díjazták a 2020-2021-es A Design Award & Competition megméretésen.

Közzétéve:

Az egyik díjazott cég MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 2010-ben alapított ProtectOne startup Tickless Run névre keresztelt, kifejezetten futóknak tervezett ultrahangos kullancsriasztója letisztult dizájnjával és innovatív megoldásaival nyerte el az A’ Design Award- díját Biztonsági ruházat és egyéni védőeszközök kategóriában, amelyben először ismertek el magyar vállalkozást. A Tickless Run a környezeti és egészségügyi kihívásokra egyaránt reagál.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi dizájnversenyen a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) két kategóriában is harmadik helyezést ért el 360 Design Budapest elnevezésű kiállítással. Az egyik kategória a belsőépítészetet és a kiállító terek dizájnját ismeri el (Interior Space and Exhibition Design), a másik pedig a rendezvényekkel foglalkozik (Event and Happening Design).

Az A’ Design Award & Competition a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, amelyet nemzetközi szinten évente szerveznek meg. A 2020-2021-es versenyből a dizájn 104 ágából, a világ 108 országából 2094 nyertes került ki. A nevezéseket egy 211 főből álló szakmai zsűri bírálta el.

Tovább olvasom

Marketing

Elindult a Tippmix 2021-es nyári kampánya

A Szerencsejáték Zrt. legújabb közel 6 hetes kampánya a hazai élsportolók és szurkolók közösségének erejét helyezi középpontba.

Közzétéve:

Szerencsejáték Zrt.

A 360 fokos integrált marketing kampány június 1-től július 11-ig jelenik meg televízióban, közterületen, rádióban, nyomtatott sajtóban, online és közösségi média felületeken, amely PR, influencer, belső kommunikációs, trade marketing és rendezvény lábakkal egészül ki. A nagyszabású kampány célja, a Tippmix és Tippmixpro termékeink népszerűségének további növelése, a meglévő sportfogadói bázis aktivizálása, valamint a sportfogadási árbevétel növelése.

A kampány fő üzenete: összeköt minket a piros, a fehér és a zöld

Minden sportágban változnak a nevek és az arcok, de egy dolog állandó: mindig annak a csapatnak vagy versenyzőnek szurkolunk, akik a mi színeinkben lépnek pályára, mert nem csak a saját sikereikért küzdenek, hanem értünk is – ismerteti a Szerencsejáték Zrt.

Lehetünk profi vagy hobbi sportolók, kanapédrukkerek, a lényeg, hogy összetartozunk. Láthatatlan kötelék tart minket össze, ez pedig nem más, mint a piros, a fehér és a zöld motívuma. Mások egy csapatot látnak, mi pedig egy egész nemzetet, magunkat.

Kreatívkoncepció

„A nemzeti sport iránti rajongást, mint láthatatlan köteléket fogtuk meg” – meséli a werkfilmben Monori Bálint, a Lounge Design kreatív csoportvezetője. Erre építve a reklámfilm vizualitásában fontos szerepet kaptak a magyar labdarúgó-válogatottról készült 2016-os archív felvételek, amelyek felidézik az 5 évvel ezelőtti siker emlékeit, azt az önfeledt boldogságot, amelyet egyetlen magyar ember sem felejt el.

A Szerencsejáték Zrt. hosszú ideje elkötelezett partnere a magyar sportéletnek, legyen szó a hazai labdarúgó nemzeti tizenegyről, a Magyar Olimpiai vagy Paralimpiai Bizottságról.

A reklámfilmben hazánk 7 legismertebb élsportolója – Lovrencsics Gergő, Sigér Dávid, Botka Endre, Illés Fanni, Keszthelyi-Nagy Rita, Varga Dénes, Lékai Máté – mellett Anger Zsolttal is együtt dolgoztak. Az ATL kampány központi elemeként az Európa-bajnokság mérkőzései alatt fut majd a 30 másodperces reklámfilm

– közölte a vállalat.

Az #Összetartozunk motívum óriás- és citylight plakátok, valamint digitális citylightok-on kel életre, emellett a digitális felületeken többek között Video Wallpaper megoldással – vagyis szponzorációba ágyazott videós rich media formátummal – látványos full screen rovattámogatással, sőt dinamikusan változó odds ajánló bannerekkel is találkozhatnak az érdeklődők.

Kiemelt szerepet kap a Tippmixpro és a Szerencsejáték Zrt. minden közösségi média platformja. A kampány során rendhagyó módon jelennek meg élsportolóink, ezen felül „kanapé tutorial” formájában Tőrös Balázs és Dennis mutatják be az egyes szurkolói archetípusokat, valamint a 2 szotyi között címmel futó videósorozatban villáminterjúkat is láthatnak nézőink a reklámfilm szereplőivel.

További érdekesség, hogy az előkommunikáció részeként 1000 fő megkérdezésével gyorspaneles kutatást készítettek, amelyből megismerhetők a hazai szurkolók Európa-bajnoksággal kapcsolatos várakozásai, a várható fogadási attitűdök, valamint az is kiderült, hogy kit tartanak a leginkább esélyesnek a végső győzelemre.

A kampány belső kommunikációs ágaként egy nagyszabású, kifejezetten erre az alkalomra lefejlesztett weboldal segítségével, tippjáték formájában vonják be a vállalati munkatársakat, ahol a legjobbak értékes nyereményekkel és aláírt válogatott mezzel is emlékezetessé tehetik az újabb magyar Eb-részvételt.

A rendezvényes aktivitások között pedig most debütál a lottózó pop-up store, amellyel Budapesten az Erzsébet téren találkozhat mindenki, illetve Szegeden és Pécsett is készülnek meglepetésekkel.

Tovább olvasom