Kövess minket!

Marketing

Szolgáltató marketing

Gondolkozz digitálisan! címmel indított tavasszal kerekasztal-sorozatot a Médiapiac és a Thinkdigital. Második alkalommal az ICT-szektor szereplői osztották meg a piaccal tapasztalataikat és elvárásaikat. A beszélgetés harmadik része következik a szolgáltató marketingről.

A kerekasztal-beszélgetés teljes egészében elsőként a Médiapiac szaklap május-júniusi számában jelent meg. Ezt a cikket közöljük online több részletben. Harmadik rész. (A második, a márkaépítés és az ügyfélszolgálat kapcsolatával foglalkozó rész elolvasható itt.)

Gondolkozz digitálisan! A második kerekasztal-beszélgetés

Nemcsak a – most már nem is annyira – klasszikus ügyfélszolgálati munka jelent növekvő kihívást az ICT-cégek marketingesei számára, hanem az is, hogy miként tudnak “saját jogon” szolgáltatásokat fejleszteni és kínálni az ügyfelek számára. Szabó Béla szerint nemzetközi szinten már benne van a levegőben, hogy a marketing ne várjon a céges termékfejlesztőkre, hanem maga állítson elő szolgáltatásokat. Ehhez a digitális tér mind több eszközt kínál számára, többek között a big data révén, amelynek ügyes használata a jövőben nyerő helyzetbe hozhatja a márkákat.

Liptay Gabriella, visszautalva az Invitel márkaépítési folyamatára, úgy látja, hogy a vállalati ügyfélkörben szerzett gyakorlaton keresztül lehet jól megtanulni, hogy milyen módon kínálható a fogyasztóknak egy kicsivel több szolgáltatás annál, mint amit eredetileg vártak a márkától. Természetesen a legsikeresebb gyors akciók általában olyan szolgáltatásokhoz kötődnek, amelyek valamiképpen kapcsolódnak az alaptevékenységhez, a vállalati kulcskompetenciákhoz.

Hogy miként is szólítható meg a nagyvállalati ügyfélkör, arról Bánhegyi Zsófia osztott meg néhány gondolatot. A T-Systems esetében a magyar piacon nemcsak az ügyfélkör által igénybe vett ITC-szolgáltatások bővítése jelent feladatot (e téren az export révén is erősítenek), hanem a beszállítói, rendszerintegrátori szerepből való továbblépés is. A cég kommunikációjának középpontjában is az a stratégiai törekvés áll, hogy ügyfelei transzformációs partnerként tekintsenek rá, ami egyben hosszú távú tanácsadói szerepet jelent. Hogy az ehhez szükséges üzleti folyamatok gördülékenyen működjenek, abban a marketingnek jelentős támogató szerepe van: az ügyfelek egykapus rendszerben találkoznak az ügyfélmenedzserekkel, majd az igények felmérését követően lépnek be a folyamatba a szakértői csapatok a konkrét megvalósításnál. A vállalattal és szolgáltatásaival való kapcsolat különböző “találkozási” pontjain elért ügyfélélményt hosszú távon mérhetővé szükséges tenni, meghatározott értékek mentén – tette hozzá. Onnantól fogva, hogy egy szolgáltató sikeresen tanácsadóként tudja magát pozicionálni, hatással van ügyfele működésére, az ár szerepe csökken, a bizalomé és a márkáé pedig nő. Sőt, megerősödik, integráltabbá válik a marketing vállalaton belüli szerepe is a folyamatokban megvalósított és folyamatosan mért, menedzselt “ügyfélélményen” keresztül – vont konklúziót a T-Systems kommunikációs igazgatója.

A jól kialakított rendszerek fontosak, ám Büttl Krisztián szerint legalább ilyen lényeges az emberi tényező, akár azon a szinten is, hogy a menedzsment valóban súlyának, fontosságának megfelelően kezeli-e az ügyfélkapcsolati tevékenységet, ahogyan szerinte a Samsung magyarországi leányánál is teszik. Csókási Zsolt ehhez hozzáfűzte: nemcsak az emberi tényező, hanem az apró szolgáltatások is rendkívül meghatározóak. Korábban a Magyar Telekom és a piac többi szereplője is kizárólag a nagy szolgáltatásokban gondolkodott (például lehet telefonálni, internetezni), ám ma már ezek kötelező elemek, amelyekkel igazából nem lehet csatát nyerni, egy-egy apró, szerethető és hasznos lépéssel viszont igen.

 

A következő részben a tartalomgyártó márkákról esik szó. Magáról, a Thinkdigital szakmai támogatásával készült kerekasztal-sorozatról itt olvashat bővebben.

Marketing

Nyíregyháza lett a Marketing Fővárosa 2021-ben

Immár hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Városmarketing Gyémánt Díj pályázatot, amelynek díjátadójára 2021. szeptember 16-án, a Marketing Summit Hungary konferencián – a marketing szakma csúcstalálkozóján – került sor.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség

Ebben az évben 149 nevezés érkezett 25 várostól, köztük elsőként határon túlról is, a szerbiai Magyarkanizsáról. A pályázó szervezetek 5 kategóriában nevezhettek. Idén is a rendezvény, esemény kategóriában érkezett a legtöbb nevezés, összesen 49.

Az ismert szakemberekből álló zsűri a pályamunkákat a megalapozott tervezés, a kreativitás, a szakszerű megvalósítás, a kitűzött célok elérését jelentő hatásosság és a források célszerű felhasználását jelentő hatékonyság szempontjai alapján értékelte. Minden olyan pályázat, amely megfelelt a zsűri előzetesen meghirdetett kritériumrendszerének, elnyerte a Városmarketing Gyémánt Díj gyémánt elismerését. Idén 101 „gyémánt-oklevelet” adtak át.

Az idei év fődíjasa Nyíregyháza városa lett, így viselheti a Marketing Fővárosa 2021 kitüntető címet. A város 20 elismerésben részesült, azaz a legtöbb Városmarketing Gyémánt díjat nyert el.

A díjakat Prof. Dr. Piskóti István, a program vezetője, a zsűri elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád, az MMSZ alelnöke adta át Zagyva Gyulának, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának.

Városmarketing nagykövete különdíjat Budapest II. kerülete kapta a nagyszámú pályázataiért, amellyel bizonyította, hogy komplex marketingtevékenységet folytattak az elmúlt esztendőben. A Marketingaktív Megye díj Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét illeti. A megye 26 marketing gyémántdíjat nyerte el

– Nyíregyháza és Vásárosnamény városa által.

A Kisvárosi első elnevezésű díjat Vásárosnamény városa tudhatja magáénak, hiszen a díj legaktívabb nevezőjének bizonyult kisváros kategóriában, ezzel is mutatva elkötelezettségét a városok és a városmarketing irányába.

A díj megalapítása óta bevezetésre került a Gyémánt Ranglista, hiszen nem elegendő egy adott évben jó marketingtevékenységet folytatni. A gyémánt ranglista mutatja, hogy a települések összesen hány gyémántot szereztek 2015 és 2021 között. A ranglistán az 5. helyen áll Vásárosnamény 31 gyémánttal, őt követi 4. helyen Siófok 33 gyémánttal, a 3. helyen Győr áll 37 gyémánttal, a dobogó 2. fokán Nyíregyháza áll 44 gyémánttal. A ranglistát 2021-ben Miskolc városa vezeti 48 gyémánttal.

A városok mindennapjait is átíró COVID 19 járványra választ adó marketing aktivitásokat idén „covid-marketing különdíjjal” jutalmaztuk. Hat különdíj került kiosztásra a szakmai zsűri döntése alapján: Budapest II. kerület, Miskolc, Gödöllő, Siófok, Budapest VI. kerület valamint Pécs városok marketing megoldásai részesültek külön elismerésben.

Tovább olvasom

Marketing

Zöldebb felfogás, empatikusabb légkör: a pandémia lehetőségei

A környezettudatosság és dolgozói empátia felé tolódás legalább annyira befolyásolja a jövőnket, mint az elmúlt másfél évet – ez derült ki a Summit Play tudásmegosztó felületére feltöltött rövid interjúkból.

Közzétéve:

A Marketing Summit Hungary új, videós felületén, a Lounge Group közreműködésében létrejött Summit Play-en a gazdaság különböző szektorainak legfontosabb szakértői tekintik át az elmúlt időszak tanulságait és a jövő lehetőségeit.

A csak ezen a platformon szeptember 29-től látható, hét exkluzív, zártkörű kerekasztal-beszélgetéseken terítékre kerülnek az FMCG-, a kereskedelmi szektor, a gyógyszer- és egészségipar, a pénzügyi, a közlekedési szektor kihívásai és lehetőségei, de az innováció és a marketing szerepének felértékelődéséről is elsőkézből informálódhatnak az érdeklődők.

A gyorsan mozgó óriások

Szektortól függetlenül a legnagyobb vállalatokat hosszúra nyúló döntéshozási folyamataik miatt sokan egy lassan mozgó óriásnak képzelik el, azonban mostanra kijelenthetjük, hogy ez az analógia tévesnek bizonyult. A marketingszakemberek rámutattak, hogy a járványhelyzetből eredő kihívásokra rendkívül gyorsan és rugalmasan kellett reagálniuk. A lendületes döntéshozás eleinte a túlélést szolgálta, de később a szakemberek ezt a képességet bizonyos értelemben már versenyelőnnyé is tudták kovácsolni.
Környezettudatosabbak lettünk

Arra a kérdésre, miszerint a pandémia alakította-e az emberek energiafogyasztási szokásait Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója meglepő választ adott: szerinte a járványhelyzet az emberekben összekapcsolódott a bolygó és az emberiség jövőjével, ami egy komoly attitűdváltást eredményezett. A kommunikációs igazgató szerint ennek köszönhetően erősödött a környezettudatosság és a fenntarthatóság az emberek fejében, ami kiemelten pozitív hozadéka a COVID-válságnak. Nem csak az energia, de a bankszektor képviselője számára is a klímavédelem növekvő szerepe volt az egyik fő tanulság, amely az iparágban az eddig még kevésbé láttatott zöld bankolás jelenségében képeződött le, sőt időközben a logisztikai üzletág alappillére és fő mozgatórugója is a fenntarthatóság lett.

A személyes kapcsolatok felértékelődtek

A kerekasztal- beszélgetés szereplői az előzetes interjúk során kiemelten fontosra értékelték azokat az alapvető emberi értékeket, amelyek kritikusnak bizonyultak az elmúlt időszakban: nagyfokú bizalomra, empátiára és odafigyelésre volt szükség a dolgozói közösség minden szintjén. A munkatársak az otthoni munkavégzés ellenére is magas szintű szakmaiságot képviseltek a munkájuk során, azonban emberileg a legtöbb kolléga kifejezetten nehezen élte meg, hogy szinte egyik napról a másikra drasztikusan csökkentek a személyes interakciók és mindez nagyban kihatott a csapatkohézióra.

A tematikus kerekasztalok egy-egy megszólalójával az interjúk már megtekinthetőek a Marketing Summit Play Magazin rovatában és mind a hét beszélgetés teljes terjedelmében elérhető lesz a felületen szeptember második felében.

Tovább olvasom

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom