Kövess minket!

Marketing

Szolgáltató marketing

Gondolkozz digitálisan! címmel indított tavasszal kerekasztal-sorozatot a Médiapiac és a Thinkdigital. Második alkalommal az ICT-szektor szereplői osztották meg a piaccal tapasztalataikat és elvárásaikat. A beszélgetés harmadik része következik a szolgáltató marketingről.

A kerekasztal-beszélgetés teljes egészében elsőként a Médiapiac szaklap május-júniusi számában jelent meg. Ezt a cikket közöljük online több részletben. Harmadik rész. (A második, a márkaépítés és az ügyfélszolgálat kapcsolatával foglalkozó rész elolvasható itt.)

Gondolkozz digitálisan! A második kerekasztal-beszélgetés

Nemcsak a – most már nem is annyira – klasszikus ügyfélszolgálati munka jelent növekvő kihívást az ICT-cégek marketingesei számára, hanem az is, hogy miként tudnak “saját jogon” szolgáltatásokat fejleszteni és kínálni az ügyfelek számára. Szabó Béla szerint nemzetközi szinten már benne van a levegőben, hogy a marketing ne várjon a céges termékfejlesztőkre, hanem maga állítson elő szolgáltatásokat. Ehhez a digitális tér mind több eszközt kínál számára, többek között a big data révén, amelynek ügyes használata a jövőben nyerő helyzetbe hozhatja a márkákat.

Liptay Gabriella, visszautalva az Invitel márkaépítési folyamatára, úgy látja, hogy a vállalati ügyfélkörben szerzett gyakorlaton keresztül lehet jól megtanulni, hogy milyen módon kínálható a fogyasztóknak egy kicsivel több szolgáltatás annál, mint amit eredetileg vártak a márkától. Természetesen a legsikeresebb gyors akciók általában olyan szolgáltatásokhoz kötődnek, amelyek valamiképpen kapcsolódnak az alaptevékenységhez, a vállalati kulcskompetenciákhoz.

Hogy miként is szólítható meg a nagyvállalati ügyfélkör, arról Bánhegyi Zsófia osztott meg néhány gondolatot. A T-Systems esetében a magyar piacon nemcsak az ügyfélkör által igénybe vett ITC-szolgáltatások bővítése jelent feladatot (e téren az export révén is erősítenek), hanem a beszállítói, rendszerintegrátori szerepből való továbblépés is. A cég kommunikációjának középpontjában is az a stratégiai törekvés áll, hogy ügyfelei transzformációs partnerként tekintsenek rá, ami egyben hosszú távú tanácsadói szerepet jelent. Hogy az ehhez szükséges üzleti folyamatok gördülékenyen működjenek, abban a marketingnek jelentős támogató szerepe van: az ügyfelek egykapus rendszerben találkoznak az ügyfélmenedzserekkel, majd az igények felmérését követően lépnek be a folyamatba a szakértői csapatok a konkrét megvalósításnál. A vállalattal és szolgáltatásaival való kapcsolat különböző “találkozási” pontjain elért ügyfélélményt hosszú távon mérhetővé szükséges tenni, meghatározott értékek mentén – tette hozzá. Onnantól fogva, hogy egy szolgáltató sikeresen tanácsadóként tudja magát pozicionálni, hatással van ügyfele működésére, az ár szerepe csökken, a bizalomé és a márkáé pedig nő. Sőt, megerősödik, integráltabbá válik a marketing vállalaton belüli szerepe is a folyamatokban megvalósított és folyamatosan mért, menedzselt “ügyfélélményen” keresztül – vont konklúziót a T-Systems kommunikációs igazgatója.

A jól kialakított rendszerek fontosak, ám Büttl Krisztián szerint legalább ilyen lényeges az emberi tényező, akár azon a szinten is, hogy a menedzsment valóban súlyának, fontosságának megfelelően kezeli-e az ügyfélkapcsolati tevékenységet, ahogyan szerinte a Samsung magyarországi leányánál is teszik. Csókási Zsolt ehhez hozzáfűzte: nemcsak az emberi tényező, hanem az apró szolgáltatások is rendkívül meghatározóak. Korábban a Magyar Telekom és a piac többi szereplője is kizárólag a nagy szolgáltatásokban gondolkodott (például lehet telefonálni, internetezni), ám ma már ezek kötelező elemek, amelyekkel igazából nem lehet csatát nyerni, egy-egy apró, szerethető és hasznos lépéssel viszont igen.

 

A következő részben a tartalomgyártó márkákról esik szó. Magáról, a Thinkdigital szakmai támogatásával készült kerekasztal-sorozatról itt olvashat bővebben.

Marketing

Márciusban ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem

A kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett.

Közzétéve:

Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon. A tavaly áprilisi 114 milliárdos csúcsot novemberben 137 milliárddal adta át a múltnak az e-kereskedelem. Idén márciusban a megelőző évhez képest 62 százalékos növekedést produkálva már mintegy 140 milliárd forintot tett ki az online forgalom – emelte ki a legfrissebb adatokat kommentálva Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel közzétett, márciusra vonatkozó adatsorát idézi, amely szerint a nyers adattal számolva 1,5 százalékos, naptárhatással kiigazítva 2,0 százalékos mérséklődést mutat a kiskereskedelem teljesítménye. A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek. A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen a bázisul szolgáló tavaly márciusban nemcsak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat.

Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhoz szállítás mellett

– értékelt Cseresnyés Péter.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus miatt tevékenységük átmeneti felfüggesztésére kényszerült vállalkozások talpon maradását ágazati bértámogatással segíti a kormány. A munkahelyek megtartását szolgáló lehetőséggel idén március-áprilisban a kiskereskedelmi cégek is élhettek. A támogatást közel 30 ezer munkavállaló után, több mint hatmilliárd forint értékben kapták meg a szektor szereplői. A legtöbb kiskereskedelmi állás megőrzéséhez a ruházati üzletekben dolgozók munkabére mintegy kétharmadának átvállalásával járult hozzá a program.

Cseresnyés Péter hozzátette, hogy a boltok, áruházak, bevásárlóközpontok április eleji újranyitásával minden bizonnyal valamelyest megélénkül a kiskereskedelmi forgalom. A tartós megoldást azonban ezen a téren is az jelenti, ha minél többen regisztrálnak a vakcinára, és felveszik az oltást. Az így kialakuló védettség a gazdaság újraindításának alapja, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar emberek elkezdjék pótolni egy esztendeje tudatosan visszafogott fogyasztásukat. Kedvező jelnek nevezte, hogy 12 hónapos csökkenés után márciusban nőtt az üzemanyag-értékesítés, több mint két százalékkal költöttünk többet a benzinkutakon.

Tovább olvasom

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom

Marketing

Ennyiért adja el katalógusát a Red Hot Chili Peppers

Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away, a Dani California és a Knock Me Down című dal.

Közzétéve:

Flickr

A Red Hot Chili Peppers 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adja el dalai katalógusát a Hipgnosis Songsnak – értesült a Variety.com hollywoodi hírportál.

A banda dobosa, Chad Smith a közelmúltban azt is elárulta, hogy éppen egy új albumon dolgoznak.

A Red Hot Chili Peppers számainak zömét 1989 óta az együttes tagjai, Anthony Kiedis, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros John Frusciante írta. Az ágazati források szerint az együttes katalógusa a kiadójuknak 5-6 millió dollár (1,5-1,8 milliárd forint) nettó részesedést termel.

A Hipgnosis Songs Fund nevű cég 2018-ban kifejezetten arra alapult, hogy katalógusok jogait vásárolja fel. A zeneipar történetében példátlan katalógusfelvásárlási hullámot indított. Az év elején mindössze két hét alatt megszerezte Neil Young katalógusának felét, valamint a Fleetwood Macből ismert Lindsey Buckingham, a producer Jimmy Iovine és Shakira katalógusát. Korábban már hozzá került a Timbaland, Chrissie Hynde, a Wu-Tang Clan RZA-ja, a Blondie, Barry Manilow, Jeff Bhasker és még sokan mások.

Borítókép: a Red Hot Chili Peppers koncertje

Tovább olvasom