Kövess minket!

Marketing

Szent Grál vagy tévút?

A különböző platformok integrált mérése a kommunikációs szakma egyik nagy kihívása. De valóban közelebb vinne minket a hatékonyabb működéshez? Az Internet Hungary kerekasztalánál beszélgető szakemberek szerint nem biztos: ma már más elvek mentén működik a marketing.

A marketingtervezéshez adatra van szükség, mégpedig lehetőleg egységes, független, reprezentatív mintát alkalmazó forrásból. Ugyan már történtek lépések ebbe az irányba – ilyen a Nielsen Digital Ad Rating-je -, és az ügynökségek mindegyikénél létezik valamilyen cross-platform szimulációs eszköz, ami támpontot adhat a hatékonyság méréséhez, de végleges, iparági konszenzussal támogatott megoldás még nem látszik.

A Coca-colás Mérő Ádám tapasztalata szerint jelenleg médiatípusonként külön-külön optimalizálnak az ügynökségek, míg a médiatulajdonosok képviseletében Szabó Mariann (Marquad Media) arról számolt be, hogy az ügyfelek továbbra is szeretnék látni az online és a print olvasók közötti átfedéseket, mert

ugyanazért a fogyasztóért nem szeretnének kétszer fizetni.

Ő egyébként bízik abban, hogy ahogyan a különböző online eszközök – desktop, okostelefon, tablet – mérésének kérdése megoldódott, úgy az online videók esetében is lesz előrelépés.

 

Sólyom Balázs (UPC) arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg az egyes területeket külön-külön nem tudjuk megbízhatóan mérni, addig ne próbáljuk meg összevonni őket, mert a becsült értékekből becsült érték végleg vakvágányra vihet. Ugyanakkor kérdéses, hogy egyáltalán

van-e értelme a cross-platform mérésnek, ha a digitálisan affinis embereket már meg sem próbáljuk a televízióban elérni?

 

Juhász Péter Tibor (Magyar Telekom) ezt a gondolatot fűzte tovább: miután az egyes eszközöket másra és másra használjuk, nem a mérést, hanem a targetálást érdemes inkább fejleszteni. És ezen a területen éppen a televízió van a legnagyobb lemaradásban: amíg a programmatic meg nem valósul,

a tévé egy silány billboarddá válik

– fogalmazott a szakember. Az elérés visszamérése cross-platform szinten sem lesz releváns információ, mert nem hat a funnelre; a marketing jövője a fogyasztói szintű adatok kezelésében rejlik.

Bíró Pál (Google) is máshol látja a lehetőségeket: szerinte a teljes fogyasztói utat felvázoló attribúciós modellek felrajzolása alapozhatja majd meg a médiatípusok súlyozását.

A hirdetői oldal régimódi KPI-oknál ragadt meg, miközben egyre inkább az egyes megcélzott felhasználók elérésében gondolkodunk.

A Coca-Colánál azért igénybe vennék a televíziós-online közös mérést is, hiszen éppen a videós tartalmak fogyasztásának átrendeződését tapasztaljuk a két platform között. Ráadásul online értékesítés hiányában náluk nehezen lehetne attribúciós modellt állítani, hacsak a volumen helyett nem használják az ún. Brand Love Score értéket. Ráadásul a volumenre számos külső tényező is hat, mint pl. az időjárás, vagyis csak összetett ökonometriai modellekben gondolkodhatnak. Médiaoldalon pedig az okozhat nehézséget, hogy a hirdetőik teljesen eltérő üzleti ciklusokkal működnek, így az értékesítési adatok sem kezelhetőek egységes módon.

 

Az elérés mérése mellett további kérdés az üzenetek összehangolása – figyelmeztetett Szabó Mariann.

A kampányok hatékony felépítésében viszont ő is a programmaticot látja az egyetlen megoldásnak, illetve a triple-play szolgáltatóktól számítana használható adatokra.

Sólyom Balázs szerint a szolgáltatók felelőssége is felhívni az ügyfelek figyelmét a hatékonyságért folyó versenyben, hogy pusztán a méréstől nem lesznek jobbak a kampányaik.

 

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom

Marketing

Ennyiért adja el katalógusát a Red Hot Chili Peppers

Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away, a Dani California és a Knock Me Down című dal.

Közzétéve:

Flickr

A Red Hot Chili Peppers 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adja el dalai katalógusát a Hipgnosis Songsnak – értesült a Variety.com hollywoodi hírportál.

A banda dobosa, Chad Smith a közelmúltban azt is elárulta, hogy éppen egy új albumon dolgoznak.

A Red Hot Chili Peppers számainak zömét 1989 óta az együttes tagjai, Anthony Kiedis, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros John Frusciante írta. Az ágazati források szerint az együttes katalógusa a kiadójuknak 5-6 millió dollár (1,5-1,8 milliárd forint) nettó részesedést termel.

A Hipgnosis Songs Fund nevű cég 2018-ban kifejezetten arra alapult, hogy katalógusok jogait vásárolja fel. A zeneipar történetében példátlan katalógusfelvásárlási hullámot indított. Az év elején mindössze két hét alatt megszerezte Neil Young katalógusának felét, valamint a Fleetwood Macből ismert Lindsey Buckingham, a producer Jimmy Iovine és Shakira katalógusát. Korábban már hozzá került a Timbaland, Chrissie Hynde, a Wu-Tang Clan RZA-ja, a Blondie, Barry Manilow, Jeff Bhasker és még sokan mások.

Borítókép: a Red Hot Chili Peppers koncertje

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a belföldi turizmus népszerűsítésére

Magyarország újraindult! címmel kampányt indított a belföldi turizmus népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek üzenete, hogy a szabályok betartásával és egymásra figyelve ismét útnak indulhatunk.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A május végéig tartó kampány országszerte arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes utazni és újra felfedezni a kulturális, természeti, gasztronómiai és aktív turisztikai lehetőségeket – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Ahhoz, hogy az üzenet minél szélesebb körben eljusson a belföldi utazást tervezőkhöz, citylight- és óriásplakátok jelennek meg országszerte összesen 800 helyszínen. Emellett országos napi-, heti- és havilapokban, print és online felületeken is találkozhat velük a nagyközönség.

Továbbra is a biztonság az első, vigyázzunk egymásra! – hívja fel a figyelmet közleményében az MTÜ.

Borítókép: Kerékpárral túrázó turisták sora halad a váci Duna-part kijelölt bicikliútján, egy tavaszi hétvége délelőttjén

Tovább olvasom