Kövess minket!

Marketing

Sorozatmárkázás és –kutatás

A Média 2.0 meetupjának legérdekesebb pillanatai a tévés piackutatásról szóltak, például először hallhattunk C3 adatokat – ráadásul megdöbbentőeket.

A Média 2.0. blog jubileumi, tizedik meetupjának vendégelőadója Radóczy Katalin, az AMC Networks International Central Europe programigazgatója volt, aki a sorozatpiaci márkaépítésről beszélt a Fear The Walking Dead példáján.

A történetekre fókuszáló csatorna helyi leánya esetében kihívás volt, hogy az eredeti szériát, a The Walking Dead-et az AMC nemzetközivé válása előtt kötött szerződés értelmében a FOX sugározhatja, így csak a társsorozat jutott az anyacsatornának. Cserébe a vásárolt sorozatokhoz képest rengeteg háttér- és promóciós anyag rendelkezésre állt: az interjúkkal, exkluzív díszletlátogatásokkal, karakter-háttértörténetekkel folyamatosan fenn lehetett tartani a közönség érdeklődését. A sorozatot outdoor, print, online/social és mozis kampány támogatta, de megjelentek aktivitással a Szigeten és a Balaton Soundon is. Emellett hazai produkcióban háttérműsor is készült a sorozat köré gyűlő rajongók számára, Fear Forum címmel.

A marketing és a sales mellett komoly feladat várt a programmingra is: az amerikai premier időpontját minél inkább szerették volna megközelíteni, ugyanakkor a technikai költségek mellett számolni kellett a korhatárbesorolásból fakadó korlátozásokkal is. Végül a simulcast mellett döntöttek: a hardcore rajongók az amerikai bemutatóval egyidőben, hajnali háromkor láthatták az első epizódot, ráadásul a felirat mellett szinkronos változat is elérhető volt eddigre. Ez a megoldás nem csak közel kétszeres költséget jelentett, de kockázatot is hordozott, mivel egy rossz szinkron képes elidegeníteni a rajongókat.

A döntést kutatási eredmények is alátámasztották – és ez volt a meetup legérdekesebb része is.

A tévé- és sorozatszakértőkkel készített kvalitatív kutatás során három sorozatnéző-típust azonosítottak: az első rutinszerűen nézi a mainstream csatornák napi, epizodikus műsorait; a második az elkötelezettek csoportja, akik az átívelő történetszálakkal is bíró szériákat követik a Viasaton és az AXN-en; a harmadik pedig az a 2,1 millió torrentező, akiket nehéz lineáris televízió elé ültetni sorozatot nézni. Értelemszerűen a két utóbbi csoportot célozták az AMC-nél a Fear-rel is, amelynek nem titkoltan a csatorna márkájának építése is célja volt.

Szintén kutatási érdekesség, hogy a műsor hatását a nézők körében a Telekom IPTV-rendszerén kiküldött kérdőívvel kutatták le, illetve az, hogy az AMC az azonnali közönségmérési adatok mellett C3-at (három napon belüli időben eltolt tartalomfogyasztást) is vizsgál. És míg egy hajnal hármas premier nézettsége a panelen gyakorlatilag nem mérhető, addig az esti ún. anchor premiernél a célközönségük esetében +20-50 százalékot is jelenthet az időben eltolt megtekintés.

A Netflixről szólva Radóczy Katalin elmondta, hogy nem tartanak tőle: megvan a helye az ilyen szolgáltatásoknak a piacon, de nálunk egyelőre – részben az előfizetési díjak alacsony szintje miatt – nem helyettesítik a lineáris csatornákat. Hosszabb távon is a tartalomban hisznek, személyes sorozatvágya a Mister Robot és a The Man in the High Castle lenne. Ami a helyi gyártást illeti: a régió egyelőre inkább forgatási helyszínként jön szóba a csoporton belül, de már vizsgálják a potenciális forgatókönyveket, hogy egy esetleges pozitív döntésnél ne a nulláról kelljen indulniuk.

Marketing

Hosszabbít Az Év Honlapja

Meghosszabbított nevezési határidővel 2021. november 8. éjfélig várják a jelentkezéseket az online szakma legrangosabb díjára.

Közzétéve:

A legjobb honlapokat, applikációkat, rendezvény oldalakat, blockchain, digitális marketing- és technológiai megoldásokat 28 kategóriában várja a szakmai zsűri.

“Az elmúlt év óriási léptékű digitalizációja és fejlesztési volumene kiterjesztette a digitális marketinget, ezért a kategóriák is tovább bővültek a Hungarikum és az Ipari weboldalak lehetőségeivel – közölték a szervezők. A Hungarikum kategóriát idén az Agrárminisztérium közreműködésével hirdetjük meg, melyben a díjak nyerteseit a szakmai elismerés mellett pénzjutalom is megilleti. A jubileumi évben a honlapokon kívül a digitális, fintech és technológiai fejlesztések kerülnek a középpontba. A Pénzügyminisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen hívtuk életre ‘Az Év Technológiai megoldása’ kategóriát, ahol a nyertesek a díj megszerzésével pénzbeli nyereményre is számíthatnak” – mondta Varga István László, a pályázat alapítója.

Az Év Honlapja az elmúlt 19 évben 5.000 versenyzője közül, több, mint 750 díjat adhatott át a magyar marketingeseknek, programozóknak és a vállalkozások vezetőinek. Az idei jubileum alkalmával arra biztatják a pályázókat, hogy legyenek merészek és nevezzék be friss munkáik gyümölcsét a 28 kategória valamelyikébe.

A bírálati szempontok között fontos szerepet játszik a dizájn, a kreativitás, a felhasználói élmény és a reszponzivitás, valamint nagy figyelmet fordítanak a kategóriának megfelelő tartalomra is. Érdemes minél hamarabb nevezni, hiszen ez előnyt jelent a közönségszavazatok gyűjtésében.

Az ünnepélyes díjátadóra és a jubileumi koccintásra terveink szerint december elején kerül sor.

Pályázni november 8-án éjfélig az www.azevhonlapja.hu oldalon lehet weboldallal, applikációval, blockchain, marketing vagy technológiai megoldással, közösségi vagy kreatív kampánnyal.

Tovább olvasom

Marketing

A járvány és hatása volt a témája a Lounge Group szakmai podcastjének

Különleges helyszínen, a Marketing Summit Hungary-n rögzítették az L20 jubileumi adását.

Közzétéve:

Lounge Group

Covid-generációnak hívják – saját maguk is – azokat a fiatalokat, akik testközelből élték át a kényszerű otthonlétet, a munkahelyvesztést, a szülőkhöz hazaköltözést, a kisszobából elvégzett egyetemi szemesztereket. A szépnek induló életkezdés után a hirtelen bekövetkező visszalépés sokaknál okozott depressziót.

„A bezártság során az alkoholizmus, családi erőszak, öngyilkosság egyaránt megnövekedett, a hosszú távú hatásokat pedig nem is tudjuk. Egy szülőnek egy reménye maradt, hogy talán az ő gyerekét ez nem érinti”

– mondta Rusvai Miklós a podcastban. A munkakörülményeikre is jelentős, hosszú távú hatást gyakorolt az elmúlt másfél év. A biztos munkahelyek megbecsülésével kevesebb lett a jobhopperek aránya, viszont nagyobb lett a korosztály elvárása a home office és a rekreációs juttatások iránt. A szakemberek véleményét a Lounge Group jelenleg folyó, a járvány munkaerőpiaci hatásait vizsgáló Munkadinamika kutatás is alátámasztja.

„Nehezített terepre, de más igényekkel érkezik a Covid-generáció a piacra”

– foglalta össze a Századvég Alapítvány kutatója a tapasztalatokat.

A Lounge Group podcastjának különkiadása, már elérhető a Summit Play felületén. A különleges 20. részben Bereczki Enikő, generációs szakértő, Torzsa Gabriella, a Századvég Alapítvány kutatója, Rusvai Miklós virológus és Lobenwein Norbert, a Sziget és a Volt Produkció fesztiváligazgatója elemezte a járványhelyzet hatását az élet legkülönbözőbb területeire.

Még a szórakozás is új formát kapott: virtuális valóság bulival, otthonról adott koncertekkel és zárt bulizással egyaránt próbálkoztak a szervezők, de a személyes élményt nem sikerült pótolni.

„A másfél évig munka nélkül maradó alvállalkozók közül sokan nem tudnak megmaradni a piacon” – osztotta meg tapasztalatait a fesztiválszervezés kulisszái mögül Lobenwein Norbert.

Az eggyel idősebb, Y-generáció szintén megsínylette a járványt: szendvicsgenerációként a gyerekeikről és szüleikről is egyszerre kellett gondoskodniuk. Ugyanakkor a pandémia pozitív hozadékaként itthon is többmillióan végeztek el egy autodidakta, ingyenes számítógépes tanfolyamot, ami a böngészés, információszerzés, online meeting, bevásárlás, szórakoztató tartalmak (lásd: podcast!) elérését egyaránt magában foglalta. „Megjelent a fordított szocializáció: a fiatal családtagok hatására és tanítására az idősebbek is elkezdtek online szolgáltatásokat használni” – mondta Bereczki Enikő generációs szakértő.

Emellett pedig egy világ tanult meg végre kezet mosni – mondta a válság előtt talán nem is ismert, de mostanában napi legalább két interjút adó virológus –, ami a legnagyobb hozadéka lehet a járványnak. Emellett olyan műveltségre is szert tett az emberiség, aminek egy hasonló helyzetben még nagy hasznát veheti. Ki tudta például két éve, mi az a mRNS, a PCR teszt, vagy a tüskefehérje? Ezek és hasonló érdekességek derülnek ki a Lounge Group jubileumi podcastjából, az L20-ból.

Tovább olvasom

Marketing

Újból reklámokkal kísérletezik a Firefox

A címsorba gépelve jelenhetnek meg az ajánlott weblapok.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hosszú évek óta küzd a saját talpára állással a Mozilla, hiszen anyagilag jelen pillanatban teljesen ki van szolgáltatva a Google kényének-kedvének, a Firefox alapértelmezett keresőmotoros üzletén keresztül a rivális Chrome fejlesztője pénzeli a működését. Emiatt az évek során többféle módon is felmerült a Firefox reklámokkal való ellátása, plusz újabban fizetős szolgáltatások indításával kísérletezik a Mozilla.

Most megjött a legújabb variáció a reklámtémára, a napokban kiadott Firefox 93 egyes országokban már képes fizetett hirdetéseket megjeleníteni a címmezőben, a felhasználók által beírt információk alapján reklámlinkek jelenhetnek meg az ajánlatok között. A fejlesztés Magyarországon jelenleg nem aktív, a támogatott piacokon pedig kikapcsolható a Beállítások → Adatvédelem és biztonság → Címsáv → Kontextuális ajánlatok → Szponzorált ajánlatok megjelenítése menüpont elöli pipa kiszedésével.

A Mozilla szerint a funkció teljes mértékben tiszteli a felhasználók magánszféráját, csak a szigorú adatbiztonsági feltételeinek megfelelő, megbízható hirdetők számára engedélyezi az efféle hirdetések megjelenítését a Firefoxban – írja az Origo.

Tovább olvasom