Kövess minket!

Marketing

Sarokba szorulhat a Telenor a Digi felvásárlásával

Sokat fizethet a román részvényeseknek a 4iG.

MTVA/Róka László

Megkezdődtek a piaci találgatások arról, hogy a 4iG vajon mennyit fizethet a Digiért. A szakértők abban egyetértenek, hogy a piaci átlagot jóval meghaladó összeget kell fizetni a cégért – írja a Világgazdaság.

Teljesen átrendezheti a hazai távközlési szektort, ha a 4iG valóban megvásárolja a Digi magyarországi érdekeltségeit. A Jászai Gellért többségi tulajdonában álló társaság meglepte a piacot hétfői bejelentésével, amely szerint előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást írt alá a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, az Invitel Zrt. és az i-TV Zrt. megvásárlásáról a romániai RCS & RDS konzorciummal, amelynek tulajdonosa a bukaresti parketten forgó Digi Communications DigiC.

A felvásárlási hír meglepetésként érte Nagy Nórát, az Erste Bank szektorelemzőjét is, aki úgy véli, hogy a Digi aligha válik majd meg olcsón a magyar érdekeltségétől. A szakértő szerint, bár a Digi nem jutott frekvenciához a legutóbbi aukción, ennek ellenére igen értékes eszközről van szó, tekintve a piaci súlyát, a jó minőségű hálózatát és az eredményes működését.

Az anyavállalat egyáltalán nincs lépéskényszerben, hiszen akut forrásigénye sincs

– tette hozzá a szakértő.

Nagy Dóra szerint a Digi ára nagyjából százmilliárd forint lehet. A szakértő EV/EBITDA alapján számolt, kiindulva abból, hogy az európai szektortársak átlagos idevágó szorzója 5,3-es, a Digi pedig tavaly 19 milliárd forintos EBITDA-t termelt. Összehasonlításként a Magyar Telekom 3,6, a DigiC pedig 3,8-es szorzón forog.

A tranzakció értéke könnyen meghaladhatja a százmilliárd forintot

– mondta Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője, aki kiemelte, hogy a Magyarországon bejegyzett társaságnak a 2019-es beszámoló szerint mindössze pár milliárdos kötelezettsége van.

Az árazás tekintetében referenciaként szolgálhat az is, hogy 2018-ban a Digi 6,1-es EV/EBITDA-szorzó mellett vásárolta meg az Invitelt, ezt a szakértők többsége túlzóan magas árként értékelte, nagyrészt azért, mert egy elavult, magas karbantartási költséget igénylő rézhálózata volt a cégnek.

Ma azonban a Digi a legmodernebb száloptikás hálózaton szolgáltat, tehát magasabb szorzót érdemel a vételárban, legalább 5-6-szorosat.

A 4iG részéről az akvizíció felfogható stratégiai lépésként is, ha az lenne a célja, hogy sarokba szorítsa a Telenort. Utóbbi választási kényszerbe kerülhet, hiszen kiszorulhat a piacról egyes szolgáltatásaival, ha nem működik együtt a 4iG-vel. Ezen az alapon kézenfekvő lett volna, ha a Telenor vásárolja fel a Digit, bár egyes piaci pletykák szerint erre tett is kísérletet, és ez tovább srófolta felfelé az árat.

De ennél sokkal messzebbre is mennek a piacon, hiszen ismét szárnyra kaptak azok a pletykák is, amelyek Telenor–Digi-menyegzőről szólnak.

A Hungaro DigiTel többségi tulajdonának megszerzésével a 4iG az állami tulajdonú Antenna Hungáriával lépett stratégiai partnerségre amelynek 25 százalékos tulajdonhányada van a Telenorban, így máris adott a lehetőség egy szorosabb együttműködés kikényszerítésére. Hosszabb távon mindez érdemi szinergialehetőségeket rejt, hiszen a cég második piaci szereplővé válna a Telekom után. Egyelőre mindezt piaci pletykaként érdemes kezelni, ám érdekesség, hogy a legutóbbi frekvenciapályázaton a Telenor mélyen a zsebébe nyúlt, a 150 milliárd forintnyi összlicitből 56,8 milliárdot fizetett ki, míg a második Telekom 44,3 milliárdot.

A fenti forgatókönyv szerint, bár túlzó, de nem elképzelhetetlen a 6 fölötti EV/EBITDA-szorzó az árazáskor, minden attól függ, hogy ki milyen jövőképet vizionál

– mondta a Concorde elemzője.

A tranzakcióból a DigiC részvényesei szakíthatnak igazán nagyot a fent vázolt árak alapján. A DigiC 100 millió (A és B sorozat összesen) részvényét a bukaresti tőzsdén jegyzik, kapitalizációja 3,3 milliárd lej (600 millió euró). Az árfolyama a bejelentés hírére tegnap délután 6 százalékkal, 35 lejig (2587,30 forint) emelkedett, de bőven lehet még benne növekedési potenciál. Ha a 100 milliárd forintos vételárat vesszük alapul, az részvényenként ezer forintot jelentene, magasabb szorzó esetén pedig még ennél is többet. A 4iG árfolyama 711 forintig ugrott fel tegnap, a nyitást követően, délutánra azonban 668 forintig csúszott vissza az árfolyam, ám ez még így is 3,5 százalékos napon belüli plusz.

Borítókép: illusztráció

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom

Marketing

Ennyiért adja el katalógusát a Red Hot Chili Peppers

Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away, a Dani California és a Knock Me Down című dal.

Közzétéve:

Flickr

A Red Hot Chili Peppers 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adja el dalai katalógusát a Hipgnosis Songsnak – értesült a Variety.com hollywoodi hírportál.

A banda dobosa, Chad Smith a közelmúltban azt is elárulta, hogy éppen egy új albumon dolgoznak.

A Red Hot Chili Peppers számainak zömét 1989 óta az együttes tagjai, Anthony Kiedis, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros John Frusciante írta. Az ágazati források szerint az együttes katalógusa a kiadójuknak 5-6 millió dollár (1,5-1,8 milliárd forint) nettó részesedést termel.

A Hipgnosis Songs Fund nevű cég 2018-ban kifejezetten arra alapult, hogy katalógusok jogait vásárolja fel. A zeneipar történetében példátlan katalógusfelvásárlási hullámot indított. Az év elején mindössze két hét alatt megszerezte Neil Young katalógusának felét, valamint a Fleetwood Macből ismert Lindsey Buckingham, a producer Jimmy Iovine és Shakira katalógusát. Korábban már hozzá került a Timbaland, Chrissie Hynde, a Wu-Tang Clan RZA-ja, a Blondie, Barry Manilow, Jeff Bhasker és még sokan mások.

Borítókép: a Red Hot Chili Peppers koncertje

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a belföldi turizmus népszerűsítésére

Magyarország újraindult! címmel kampányt indított a belföldi turizmus népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek üzenete, hogy a szabályok betartásával és egymásra figyelve ismét útnak indulhatunk.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A május végéig tartó kampány országszerte arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes utazni és újra felfedezni a kulturális, természeti, gasztronómiai és aktív turisztikai lehetőségeket – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Ahhoz, hogy az üzenet minél szélesebb körben eljusson a belföldi utazást tervezőkhöz, citylight- és óriásplakátok jelennek meg országszerte összesen 800 helyszínen. Emellett országos napi-, heti- és havilapokban, print és online felületeken is találkozhat velük a nagyközönség.

Továbbra is a biztonság az első, vigyázzunk egymásra! – hívja fel a figyelmet közleményében az MTÜ.

Borítókép: Kerékpárral túrázó turisták sora halad a váci Duna-part kijelölt bicikliútján, egy tavaszi hétvége délelőttjén

Tovább olvasom