Kövess minket!

Marketing

Profitot szállítanának a Facebookról

A Growww Digital képviseli márciustól a ROIhuntert a magyar piacon. Az ügynökség szerint a márkák egyelőre jellemzően nem gondolnak konverziós terepként a Facebookra, pedig érdemes lenne.

Miközben a hazai digitális reklámköltés mind nagyobb része áramlik a Facebookra, a márkák jellemzően féloldalasan használják a közösségi média adta lehetőségeket. Arról az utóbbi időben több írás is megjelent a nemzetközi szaksajtóban, hogy a brandek ellustulni látszanak és a párbeszéd, a hús-vér fogyasztókkal való kapcsolatépítés helyett megelégednek a broadcast szemléletű reklámmegoldásokkal. Nem járnak a márkák sokkal előrébb performance vonalon sem. „A magyar piac a márkák szemszögéből a rajongói oldalak építéséről és ápolásáról szól leginkább. Ugyan vannak márkák, akik a hirdetési rendszert is használják, de túlnyomórészt csak a rajongói oldalakon elhelyezett postok láthatóbbá tételére”, mondja Dunder Krisztián, a Growww Digital társ-alapítója.

Dunder KrisztiánNézze meg Dunder Krisztián teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

A szakember szerint ez több szempontból is hiba. Ezek egyike a Facebookon elérhető nagyméretű inventory, amely ráadásul számos célzási lehetőségeket is kínál. „Nem elhanyagolandó szempont, hogy a Facebook képes – saját tapasztalatunk szerint – havi szinten hétszámjegyű profitot szállítani – pl. e-kereskedelmi területen. De lehetőségünk van érdeklődés alapján vagy földrajzi alapon mikrotargetálni, vagy akár 10 fillér alatti áron „figyelmet vásárolni”, ami a Facebookot összevethetővé teszi a tévés hirdetési árakkal is”, állítja. Emellett lehetőség van a cross-device elérésre is, „mivel a felhasználók bejelentkezve használják a Facebookot, könnyen elérhetjük őket mobilon és később desktopon vagy fordítva.”

A mobil egyébként is kiemelt terület a Facebook számára, a Techcrunch cikke szerint a közösségi oldal 2014 első negyedévében lépte át az egymilliárdos határt a mobil eszközökről érkező havi aktív felhasználók tekintetében. A MarketingCharts pedig arról írt, hogy 2014 negyedik negyedévében a havi aktív felhasználók 85 százaléka facebookozott mobil eszközről, míg a hirdetési bevételeknek 69 százaléka származott a mobilterületéről.

„Mivel sokan egyre inkább mobilról használják a Facebookot, így ezen a terepen érdemes először igényt teremteni. Azaz logikus megoldás lehet, hogy a fogyasztót az üzenetünkkel mobilon szólítjuk meg elsőként, aztán remarketinggel követjük őt desktopon. Ha olyan aktivitásról van szó, ahol adatokat kell megadnia (pl. játék vagy egyéb lead generáló űrlapok, webshop vásárlási folyamat, stb.), akkor azt kényelmesebb lesz számítógépen megtennie. Egy másik – nálunk sikeresen alkalmazott – megoldás például a mobilalkalmazások telepítése. Jelenleg is fut olyan kampányunk, ahol a legolcsóbb forrás az appok telepítésére a Facebook hirdetési rendszerén keresztül elérhető megoldása, amit kifejezetten appok installálására fejlesztettek ki”, mondja ennek kapcsán Dunder Krisztián.

Legyen szó mobilról vagy desktopról, a Facebook kapcsán számos szakterület – a PR-esektől a performance marketingesekig – érezheti úgy, hogy nem használják ki a közösségi oldalban rejlő lehetőségeket. A Growww Digital a megtérülés alapú gondolkodást erősítené, így 2015 márciusától képviseli a magyar piacon a ROIhunter elnevezésű szolgáltatást. „A ROIhunter tőlünk függetlenül is elérhető a hazai szereplők számára, de tapasztalataink szerint gyorsabban válik hatékonnyá a használata, ha egy dedikált szakember támogatja a célok elérését”, mondja erről Dunder Krisztián.

Önmagában a ROI-szemlélet nem újdonság, ezt más rendszerek is tudják, ugyanakkor Szabó László, a Growww Digital másik társ-alapítója szerint sem evidens, hogy a közösségi médiára ilyen szempontból gondoljanak: „A Facebook elérése és hirdetési inventoryja túl nagy ahhoz, hogy egy komoly piaci szereplő ne használja hirdetésre. A ROIhunter ilyen szempontból új kaput nyit meg a hirdetőknek, lehetővé téve a konverziós célú hirdetéseket a Facebook felületein is. Ezidáig ezen kapuk őrzői az RTB rendszerek voltak. Magasabb működési költségük mellett hátrányuk, hogy esetükben fekete dobozról beszélünk, amelybe a hirdető nem lát bele. A ROIhunter esetében a teljes kontroll a kezünkben van. A szolgáltatás Google Analytics adatokat is olvasva hirdetésszinten pontos megtérülést számol, valamint az előre beállított szabályokkal optimalizálja a long tail kampányainkat is. Nem cookie alapú, tehát magára a felhasználóra célzunk, nem egy böngészőre, így lehetővé válik, hogy különböző platformokon különböző kampánycélokkal futtassunk hirdetéseket.”

 

Két konkrét példa

1. Bónusz Brigád

Szabó László saját példát is említ: elsőként a Bónusz Brigád kampányaihoz használták a ROIhuntert. „A bevezetés előtt már futattunk remarketing típusú hirdetéseket a Facebookon, de ennek a Facebook natív megoldásaival (online hirdetési felület, Power editor) nagyon magas volt a munkaigénye. Aki egy kicsit is mélyebben, pl. AB tesztek felvitelével használja ezeket a felületeket, pontosan tudja, miről beszélek. Ezzel együtt is sikerült +7 százalékos megtérüléssel futtatni a Facebook-kampányokat. A ROIhunter tavaly augusztusi bevezetésének hozadéka, hogy az időt a kampányszerkesztés helyett az optimalizálással tölthettük, az automatizmusok révén a long tailt is monetizálni tudtuk. A bevezetéstől számított negyedévben a megtérülési mutató meghatszorozódott, 42 százalékra. Fontos megemlíteni, hogy mindeközben a költést is felfelé skáláztuk, tehát nem költségoptimalizálással értük el mindezt. Jelenleg magasabb költés mellett 70-80 százalékos ROI-nál tartunk, de még mindig látunk teret a növekedésre.”

 

2. A megtérülés alakulása 2015 tavaszán egy hazai szereplő esetében

Fotó: A ROI alakulása

Marketing

Átalakul az internetes szolgáltatási piac

Megváltozott az online szolgáltatások piaca, a vevők óvatosabban döntenek, egyre többen csak az utolsó pillanatban vásárolnak, és átalakult a keresett szolgáltatások köre – derül ki a főként internetes élmény-szolgáltatásokat kínáló Bónusz Brigád és az az e-kereskedelem kutatására szakosodott GKID közös felmérésből.

Közzétéve:

Pixabay

Az elemzés szerint a válaszadók háromnegyede változtatott korábbi online vásárlási szokásain, és negyedrészük csak last minute költi el a pénzét egy szolgáltatásra, például utazásra.    

A közlemény idézi Banga Györgyit, a Bónusz Brigád operatív igazgatóját, aki elmondta, a rugalmasság lett az egyik legfontosabb vásárlási döntést befolyásoló szempont, ami azt is mutatja, hogy nő a pénzügyi tudatosság a fogyasztók körében. Hozzátette: a rugalmas, visszaváltható ajánlatok sokkal keresettebbek oldalaikon, még akkor is, ha esetleg valamivel magasabb árkategóriájú egy visszaváltható ajánlat. Elmondta azt is, hogy a vásárlási szokások főként a megváltozott élethelyzet miatt alakultak át.
    

A kutatásban résztvevő felhasználók 86 százaléka vásárolt terméket hazai webáruházból az elmúlt egy évben, 58 százalékuk rendelt készételt, közel 50 százalékuk vásárolt valamilyen programra szóló jegyet, 42 százalékuk foglalt szállást Magyarországon és 17 százalékuk foglalt külföldön.

A szállásfoglalások esetében a visszaesés szembetűnő, hiszen korábban hazai szálláshelyet 70 százalékuk, külföldi utazást 37 százalékuk vásárolt online. A vevők a legtöbbet külföldi online szállásfoglalásra költöttek, átlagosan több mint 137 ezer forintot, míg a külföldön foglalók negyede több mint 200 ezer forintot. Készétel rendelésre a válaszadók átlagosan közel 40 ezer forintot költöttek – a jellemző költés egy év alatt 10 és 50 ezer forint közé esett. Belépőjegyre, koncertjegyre, mozijegyre vagy színházjegyre átlagosan 42 ezer forintot költöttek a válaszadók az elmúlt egy évben, de minden harmadik vevő kevesebbet, mint korábban.
    
A vásárlók döntő többsége, 68 százaléka szolgáltatást vásárolt az oldalon a kimutatás szerint: tízből négyen valamilyen élményre szóló kupont vagy kedvezményes ajánlatot. Hazai szálláshelyre vonatkozó ajánlatot a válaszadók 34 százaléka vásárolt, szépségápolásra, egészségmegőrzésre vonatkozó ajánlatot 32 százalékuk választott.
    
A Bónusz Brigád oldalán a válaszadók közel harmada a folyamatosan vásárol, ami a társaság szerint azt mutatja, hogy kiemelkedően magas a visszatérő, hűséges vásárlók aránya. Az oldal jelenlegi látogatói közül 23 százalék még nem vásárolt a Bónusz Brigádon: minden 5. válaszadó ezt a jövőben tervezi. A válaszadók 2022-ben is több szolgáltatás vásárlását tervezik, a hazai szálláshelyekre szóló online ajánlatokat a válaszadók 50 százaléka, étterembe, élményre, kulturális, szórakoztató eseményekre szóló kupont a válaszadók 48 százaléka biztosan fogja keresni – közölték a felmérés alapján.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak. (X)

Közzétéve:

Fotó: Kondella Mihály

Kihirdették az MVM Edison startup verseny 2022-es győzteseit. A kihívásra nevezett innovatív kezdeményezéseket ötlet és érett (scale up) fázis szerinti kategóriákban díjazták.

Az ötlet fázisban idén a Diverzum diákokat és márkákat összekötő platformja állhatott a dobogó legfelső fokára, második az automatizált otthoni kertészetet megvalósító MikroKert, a bronzérmes pedig az okos hulladékkezelésre ösztönző GreenMap csapata lett. Az érett fázisú fejlesztések között első helyezett a városnézést új szintre emelő szabadulószoba-alkalmazás, a CityRoom, második a fiataloknak ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhelyt létrehozó RoboKaland, illetve harmadik az elektromos autók számára töltés-asszisztencia szolgáltatást biztosító Green Assistance csapata lett.

Munkában a zsűri balról jobbra: Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a zsűri elnöke, Répássy Zsuzsanna Réka, az ittaSzezon.com alapítója, Vojtek Endre, az MVM Zrt. kereskedelmi és ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettesi senior tanácsadója, Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai és gazdasági vezetője, valamint dr. Hajnal Tamás, a Széchenyi Alapok Zrt. vezérigazgatói tanácsadója (Fotó: Kondella Mihály)

Az MVM Csoport hisz abban, hogy a startup közösségek fontos motorjai az innovatív megoldásoknak. Ezt támogatva jött létre az MVM Edison startup verseny 2016-ban, amelyet azóta minden évben megrendeznek. A cél idén is az volt, hogy a pályázat innovatív ötleteket karoljon fel az energetika, a jövő otthonai, városai, a digitális infrastruktúra, a pénzügyeket forradalmasító fintech-, illetve az ügyfélkiszolgálás és termékinnováció területéhez kapcsolódva, valamint egy különálló „egyéb” kategóriában. A szervezők olyan ötleteket vártak, amelyek valós problémákra kínálnak megoldásokat, miközben megkönnyítik a felhasználók mindennapjait, és hatékonyabbá teszik az energetikai szektor működését.

Büszkék vagyunk rá, hogy az MVM Edison startup verseny mára nemcsak önálló márka, hanem a startup világ meghatározó szereplője. A megmérettetés 2016-os indulása óta csaknem félezer pályázat érkezett, összesen 59 döntőst mentoráltunk, és 16 nyertes csapatot ünnepelhettünk. Az elmúlt években az MVM Edison segítségével az MVM Smart Future Lab Zrt. 5 projektet támogatott befektetéssel. Idén is számos kreatív és jövőbe mutató pályázat érkezett. Azt gondolom, a 2022-es mezőny minden eddiginél innovatívabb volt

mondta Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke.

Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke (Fotó: Kondella Mihály)

Az idén beérkezett 186 pályázat közül szakmai zsűri választotta ki a 11 legígéretesebbet, így 7 csapat korai, ötlet fázisú, míg 4 csapat érett fázisú megoldása jutott a döntőbe. A döntősök a májusi megmérettetés előtt két hónapos különleges szakmai mentorprogramon vettek részt, ahol az MVM Csoport inkubátor cége, az MVM Smart Future Lab szakértői segítették őket. Megismerkedtek többek között az üzletiterv-készítés és a gyors prototípus tervezés módszertanával, továbbá a szabadalmak fortélyaival. Fontos cél volt az is, hogy a feltalálók segítséget kapjanak ötletük továbbfejlesztésében és a tényleges piacra lépésben.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is élőben, online tartották az MVM Edison döntőjét, ahol már csak az számított, hogy a feltalálók mennyire tudják „eladni” ötletüket a szakmai zsűrinek. Az ötlet fázisban induló csapatok online pitchét élőben nézhették az érdeklődők az MVM videómegosztó oldalán. A szakmai zsűri döntése alapján az érett és az ötlet fázis első helyezettjei 5 millió forintos fődíjat, a második és harmadik helyezettek pedig 3, illetve 1 millió forintot nyertek. A döntőben helyezést elérő csapatok emellett esélyt kapnak a legfeljebb 50 millió forint értékű, magvető befektetés elnyerésére is az MVM Smart Future Lab jóvoltából.

Tovább olvasom

Marketing

A hazai nagyvállalatok közel fele már az üzleti stratégiájába emelte az ügyfélélményt

Töretlenül növekszik a kimagasló ügyfélélmény iránti vágy: a cégvezetők és a vásárlók számára is megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ), az NRC és a CXPA Hungary egy évvel ezelőtt CX&Research néven kezdett együttműködésbe. A CXPA Hungary és az NRC 2022-ben újra felmérte a magyarországi vállalatok ügyfélélmény-érettségét. Az NRC kutatásából kiderült, hogy töretlenül növekszik a kimagasló ügyfélélmény iránti vágy: a cégvezetők és a vásárlók számára is megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát. 

A verseny már átnyúlik az iparágakon, vagyis ha valahol jót tapasztalnak az emberek, azt egy másik márka esetében már alapelvárásnak tekintik. Ezt figyelembe véve a megkülönböztetett ügyfélélmény elérése egyre nagyobb kihívás a cégek számára.

Erre azok a vállalatok tudnak igazán jól reagálni, akik tudatosan állnak az ügyfélélmény menedzseléséhez, ismerik és figyelemmel kísérik az ügyfeleik életét, és fejlesztéseik során kiemelten kezelik a folyamatosan változó igényeiket

– állapította meg az ügyfélélményérettség-kutatás. A felmérés eredményét a CX&RESEARCH 2022 webináriumon osztották meg a publikummal a CXPA Hungary alapító vezetői.

“Magyarországon 2021-hez képest kis mértékben ugyan, de növekedett az ügyfélélményt tudatosan menedzselő cégek aránya” – kezdte Tengerdi Laura, a CXPA Hungary társalapító-vezetője a CX&RESEARCH 2022 webinárium nyitó előadását. A felmérés során a 250-nél több munkavállalót alkalmazó cégekre fókuszáltak, de idén megvizsgálták azt is, hogy miben térnek el a kisebb vállalatok a nagyobbaktól. A CX(ügyfélélmény)-érettség alapján öt szintet különböztettek meg: kezdők, fejlődők, elkötelezettek, haladók és profik.

Magyarország tavaly és idén is a második, azaz a “fejlődő” szinten végzett CX-érettségben. A 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató hazai cégek tekintetében a CX-érettség 41,9-ről 43,2-re nőtt. Már itthon is akadnak olyan cégek, amelyek “haladó” szinten vannak, sőt növekedett is az arányuk 2021-hez képest 12%-ról 16%-ra

– folytatta Hanyecz Andrea, a CXPA Hungary társalapító és partnerségért felelős vezetője. Az NRC kutatásából kiderült, hogy egyre többen használnak valamilyen keretrendszert az ügyfélélmény menedzselésére, ami fontos a tudatos építkezéshez és a fenntartható növekedéshez. 

A kutatás főbb megállapításai (250+ vállalatokat vizsgálva a teljes mértékben igaz válaszok alapján a 6 fő ügyfélélmény-kompetencia mentén):

●    Ügyfélélmény-stratégia: míg a vállalatok fele említette, hogy a víziója része az ügyfél
       életének jobbá tétele, addig csupán a válaszadók negyede cselekszik a
       márkaígéretek mentén.
●    Ügyfélút: minden harmadik válaszadó említette, hogy a vállalatuknál vannak
      kiemelt CX-projektek, de csak a megkérdezettek 20%-a használja
      ehhez az ügyfélút-térképezés módszertanát.
●    Ügyfélhang: csupán minden ötödik cég állította, hogy jól ismeri az ügyfeleit és
      igényeit.
●    Vezetés: az ügyfélhatást is csak minden harmadik cég vizsgálja a prioritások
      meghatározásánál.
●    Mérések: jó hír, hogy a válaszadók több mint fele építette be az
      ügyfélelégedettségi mutatókat a vállalati mérési rendszerbe. Rossz hír viszont, hogy
      mindössze 2% kapcsolja össze ezeket a mutatókat az üzleti KPI-okkal.
●    Ügyfélközpontú kultúra: Míg az ügyfélközpontúság a megkérdezettek 26%-ánál része
      a vállalati értékeknek, addig ügyfélélmény-oktatást csak a megkérdezettek 13%-a
      nyújt a munkavállalóknak, és csupán 7%-uknál jelennek meg az ügyfélélmény-
      mutatók a teljesítményértékelésben.

A kutatás további részletei IDE KATTINTVA olvashatók.

Tovább olvasom