Kövess minket!

Marketing

Összhangban a kormány politikájával

Japánban 11 vállalat részvételével megalakult a Japan H2 Mobility elnevezésű közös vállalat a hidrogéntöltő állomások telepítésének felgyorsítására.

A mai napon tizenegy vállalat, köztük a Hidrogén Tanács egyik vezető és egyben alapító tagja, a Toyota bejelentette, hogy közösen megalapították a Japan H2 Mobility LLC (továbbiakban: JHyM) véget a céllal, hogy az új szervezet minden eszközzel elősegítse az üzemanyagcellás járműveket (FCV) kiszolgáló hidrogéntöltő állomások létesítését Japánban. A frissen alapított JHyM a Japán Központi Kormány Megújuló Energiáért, Hidrogénért és az ezekkel kapcsolatos ügyekért felelős miniszteri tanácsának útmutatása alapján felügyeli a hidrogéntöltő állomások telepítését egész Japánban. Összhangban a központi kormány politikájával, a 11 alapító tagvállalat annak érdekében fogott össze, hogy létrehozzák a világ első olyan szervezetét, melyben nemcsak infrastruktúra-fejlesztők és autógyártók képviseltetik magukat, hanem befektetők is részt vesznek az együttműködésben – azon közös meggyőződés alapján, hogy a hidrogén és FCV-k hatékony megoldást kínálnak a mobilitás és a folyamatos, fenntartható társadalmi fejlődés kihívásaira.

A JHyM célja, hogy tíz éven belül elvégezze küldetését. A tervei szerin a Japán Központi Kormány Hidrogénre és üzemanyagcellára vonatkozó stratégiai ütemtervével összhangban a vállalat a 2021-es pénzügyi év végére elkezdi 80 töltőállomás építését országszerte, majd tovább bővíti a hálózatot. A Hidrogén és Üzemanyagcella-stratégiai Tanács által kiadott ütemterv szerint nagyjából 40.000 darab FCV-t kiszolgáló, 160 tagból töltőállomás-hálózat építését kell befejezni a 2020-as pénzügyi év végéig.

Toyota hidrogén üzemanyagcellás targonca

A JHyM az alábbi konkrét kezdeményezéseket vállalja:

1. Hidrogéntöltő állomások stratégiai telepítése

• Az új vállalat – miközben számol a központi kormánytól érkező támogatásokkal és a helyi önkormányzatoktól származó ösztönzőkkel –, kidolgozza saját „Hidrogéntöltő állomás telepítési tervét”, hogy olyan környezetet hozzon létre, melyben számos felhasználó lelheti örömét egy üzemanyagcellás jármű használatában Japánban.

• Törekszik az alapító tagok mellett további partnereket is bevonni a telepítési célok megvalósításába.

2. Hozzájárulás a hidrogéntöltő állomások hatékony üzemeltetéséhez

A hidrogéntöltő állomások kivitelezésére és üzemeltetésére vonatkozó információknak az állomások majdani üzemeltetését végző infrastruktúra-fejlesztők révén történő begyűjtése és hasznosítása által az új vállalat – ami az állomások tulajdonosa és üzemeltetője lesz – az alábbi módokon járul majd hozzá a hatékony üzemeltetéshez és az ütemterv céljainak megvalósításához:

• Az FCV-felhasználók kényelmének javítása: azért, hogy a felhasználókat a hidrogén használatára ösztönözze, a JHyM együttműködik a hidrogéntöltő állomás fejlesztők szakmai szövetségével, a Hidrogén Ellátó és Hasznosító Technológiai Szövetséggel (HySUT), s ennek révén fokozza a töltőállomások kényelmét, például a fokozódó keresletnek megfelelően alakítva a nyitva tartást.

• Költségcsökkentés és szabályozás felülvizsgálata: a költségcsökkentés érdekében a JHyM együttműködik majd külső szervezetekkel, például a Japán Üzemanyagcella Forgalmazási Konferenciával (FCCJ) és a HySUT-tal az olyan kérdések megoldásában, mint a berendezések szabványosítása vagy a szabályozás felülvizsgálata.

A JHyM alapító tagvállalatai az alábbi központi feladatokat és felelősségi köröket vállalják:

• Az infrastruktúra-fejlesztők tőkét biztosítanak, hidrogéntöltő állomásokat létesítenek, és üzemeltetik azokat.

• Az autógyártók a JHyM-én keresztül megbízzák az infrastruktúra-fejlesztőket a hidrogéntöltő állomások üzemeltetésével, hogy ezzel segítsék a hidrogéntöltő állomások és FCV-k elterjedését.

• A befektetők pénzügyi eszközökkel járulnak hozzá a hidrogéntöltő állomások széles körben történő telepítéséhez a jövőben. A JHyM-be eszközölt befektetések révén részben fedezik az állomások telepítési költségeit. A hidrogéntöltő állomás üzletág pénzügyi önfenntartásának eléréséig biztosított finanszírozás révén segítenek csökkenti az infrastruktúra-fejlesztők kezdeti pénzügyi terheit, és segítenek az új részvevők bevonásában.

„Hazánkban az első hidrogén üzemanyagtöltő állomás megnyitása még várat magára, ám már több üzemanyagforgalmazó vállalat és szakmai szervezet részvételével folyik egyeztetés ennek lehetőségéről. Amint ez megtörténik, hazánkban is megkezdődhet a világ első sorozatgyártott hidrogén üzemanyagcellás autója, az abszolút zöld, melléktermékként csupán tiszta vizet kibocsátó Toyota Mirai forgalmazása, ezt követőei pedig a közösségi közlekedés zölddé tételéből is kivehetik részüket a hidrogén üzemanyagcellás Toyota buszok” – fogalmaz a hír kapcsán Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

Marketing

Megválasztották az Önszabályozó Reklám Testület elnökét

Továbbra is Molnár Kálmán, az Unilever Jogi- és Vállalati Kapcsolati Igazgatója marad az Önszabályozó Reklám Tesület (ÖRT) elnöke – közölte a testület szerdán az MTI-vel.

Közzétéve:

A közlemény szerint az ÖRT idei közgyűlése megerősítette a szervezet vezetését, így a következő három évben ismét Molnár Kálmán lesz a testület elnöke, Mező László (Medicom) és Galavics András (MTVA) pedig az alelnökök.

Fazekas Ildikó igazgatóként a stratégiai feladatokra koncentrál, Gerendi Zsolt főtitkár a szervezet operatív vezetését látja el.

A testület honlapján elérhető tájékoztatás szerint a reklám önszabályozás érvényesítése érdekében a magyarországi reklámipar európai mintára, 1996-ban hozta létre az Önszabályozó Reklám Testületet. Az ÖRT tagsága három nagy csoportra osztható: reklámozók, reklámszolgáltatók, média. A reklámozói oldalon megtalálhatók mind a nagyvállalatok, mind a kisebb vállalkozások.

A reklámszolgáltatói oldalhoz a reklám és médiaügynökségek mellett ügyvédi irodák vagy akár filmstúdiók is csatlakozhatnak.  A média oldal képviselői között jelen vannak a nyomtatott és digitális, valamint az elektronikus és közterületi média cégek is.

Tovább olvasom

Marketing

Forgalomélénkítő kampánnyal segítik a fürdőket

Forgalomélénkítő kampánnyal segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a fürdőket: “Kikapcsol, gyógyít, feltölt” – ezzel a szlogennel indították el a napokban a legújabb, az ország gyógyfürdőit a középpontba állító belföldi és nemzetközi kampányát.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint az MTÜ marketingkommunikációs eszközeivel az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került turisztikai szolgáltatókat támogatja.

A reklámkampány célja, hogy a forgalomélénkítés által növekedjen a szolgáltatók bevétele, ami hozzájárulhat az energiaköltségek kigazdálkodásához.

A november közepén elindított téli kampány az ország gyógy- és termálvízkincsét, világszínvonalú fürdőit népszerűsíti. A reklámok azonos üzenettel jelentek meg Németországban, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az MTÜ a téli imázskampány keretében olyan globális médiapiaci partnerekkel dolgozik együtt, mint a New York Times, a Le Figaro, a National Geographic, vagy Condé Nast Traveller.

Az online és social media kommunikáció mellett nagy hangsúlyt kapnak a televíziós és print megjelenések, illetve a kampányfilm az online utazási irodák, köztük az Expedia és az eDreams Odigeo felületein is megjelenik. Emellett a légimarketing együttműködésekkel a hirdetések a British Airways, a Jet2 és a KLM légitársaságok oldalain is láthatóak.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte: a kialakult energiaválság által leginkább érintett turisztikai szolgáltatók között nagy számban találhatók fürdők, ezért is kerültek a téli kampány fókuszába. A cél, hogy minél több belföldi és külföldi utazót elérve hívják fel a figyelmet Magyarország világszínvonalú gyógy- és termálvíz kincsére, valamint az erre épülő hazai fürdőkultúrára. Bíznak abban, hogy a kampány jelentősen hozzájárul majd a magyar fürdők forgalmának növekedéséhez.

A közleményben kitértek arra, hogy az MTÜ november végétől tervezi az adventi időszakot meghatározó események, hagyományos karácsonyi vásárok belföldi és nemzetközi népszerűsítését is.

Borítókép: Fürdőzők a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda kültéri medencéjében

Tovább olvasom

Marketing

Többmilliárdos bevételtől esik el a főváros a reklámtenderügy miatt

A fővárosi tömegközlekedés költségvetésében 2022 végéig közel 3,5 milliárd forint bevételkiesést okoz az úgynevezett reklámtenderügy a baloldali fővárosi vezetés miatt. Karácsony Gergely ugyanis három éve megakadályozta a BKV-reklámtender egyik jelentkezőjének győzelmét. A francia hátterű vállalat viszont a koronavírus-járvány idején már nem tartotta az eredeti ajánlatát, később pedig már hiába próbálta meg a városvezetés aláírni a szerződést, a JCDecaux kihátrált az üzletből.

Közzétéve:

Villamoson elhelyezett reklámok és egy villamosmegállóban közterületi plakátok, fotó: MTVA/MTI/Róka László

– Sajnos nem egyszer és nem kétszer hívtuk fel Karácsony Gergely figyelmét az elmúlt években arra, hogy a jogszerűtlenül elkaszált reklámtenderrel súlyos veszteségeket okozott a fővárosnak – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

A Világgazdaság által megismert adatokból ugyanis kiderült: 2022 végéig összesen közel 3,5 milliárd forint kiesést okoz a fővárosi tömegközlekedés költségvetésében az úgynevezett reklámtenderügy.

A főváros baloldali többsége 2019 végén akadályozta meg, hogy a JCDecaux nevű francia cég követelményeknek megfelelő ajánlata nyerjen a BKV hirdetési közbeszerzésén.

Karácsony Gergely kezdeményezésére ezzel elmeszelték a fővárosi közlekedési vállalat reklámfelületeinek négy évre szóló bérbeadását.

Az eset miatt a BKV még 120 millió forintos bírságot is kapott. A főváros ugyan egy év után vissza akart táncolni az üzletbe, vagyis mégis tető alá hozta volna a koncessziót. Az érvényes ajánlatot benyújtó cég a világjárvány okozta válságra hivatkozva azonban visszalépett. A Világgazdaság szerint ennek eredményeként összességében több milliárd forinttól esik el a budapesti tömegközlekedés.

A reklámtendert egyébként még a korábbi,  Tarlós István-féle városvezetés írta alá, az eredményhirdetés azonban az önkormányzati választások utánra csúszott át.

A JCDecaux azonban hiába indult kedvező ajánlattal a tenderen (havi 142 millió forintos bérleti díjat ígérve, ami éves szinten 1,7 milliárd forint), amelyet a BKV járműágazatához, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért írtak ki.

Sajtóhírek akkoriban kiemelték azt is, hogy a francia cég ajánlata nemcsak érvényes volt, hanem a bírálat során kifejezetten magas pontszámot is kapott, de ez is kevésnek bizonyult. Karácsonyék az elutasító döntésükkel azt is megakadályozták, hogy a fővárosi cégek egy évnél hosszabb időre kössenek szerződést a reklámfelületeik hasznosítására.

A BKV ugyanis négy plusz négy évre kötött volna szerződést, de ezek után képtelen volt teljesíteni a koncessziós eljárást.

Wintermantel Zsolt most a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: már nem tud másra gondolni, mint hogy a főpolgármester szándékosan okozott kárt a budapestieknek, hiszen évek teltek el, és nem írt ki újabb eljárást a BKV reklámfelületeinek értékesítésére.

A főpolgármester tehetetlensége mostanra 3,5 milliárd forint veszteséget okozott Budapestnek, ebből a pénzből pedig több mint harminc új, saját buszt is vásárolhatott volna a BKV, vagy négy új CAF-villamost, és nem kellene bezárnia a fogaskerekűt, vagy éppen kivilágíthatná az ünnepekre Budapestet

– emelte ki a frakcióvezető. Hozzátette: arról ne is beszéljünk, hogy esély sem lenne azokra a csődközeli állapotokra, amelyekkel Karácsony folyamatosan fenyegetőzik, hacsak nem éppen az a főpolgármester célja, hogy a jövőre kezdődő önkormányzati választási kampány idejére szándékosan csődbe vigye a fővárost.

Tovább olvasom