Kövess minket!

Marketing

Ördög Nóra: Majd a közönség eldönti, mire van igény

A BrandFestivál második napjának első kerekasztal beszélgetésén Ördög Nóra, Gelencsér Tímea, Farkas Dániel és Pácsonyi Daniella értékelte az influenszer tartalmakat.

A BrandFestival második napján első sorban magyar előadók jelenetek meg a Budapest Music Center színpadán. A délelőtt során a YouTube-er és SpringTab alapító Szántó Péter moderálásával tekinthetett meg a közönség egy kerekasztal beszélgetés, amely az influenszer tartalmak és a márkák közötti kapcsolatot göngyölítette fel. A beszélgetésben részt vett Ördög Nóra, Gelencsér Tímea a TV2, és Farkas Dániel a Star Network influenszer ügynökség képviseletében, valamint az nlc.hu főszerkesztője, Pácsonyi Daniella.

A beszélgetés leglényegesebb témája a hitelesség kérdése volt. Mitől lesz hiteles egy influenszer egy márka képviseletében, és mitől lesz érdekes az a tartalom, amelyet ő szolgáltat a követői számára? Gelencsér Tímea szerint az a legfontosabb, hogy mindenki olyasmit reklámozzon, amelyet hitelesen tud képviselni, például egy élsportoló hitelesebben reklámoz sport terméket.

Az nlc.hu főszerkesztője viszont azon a véleményen van, hogy nem kell mindenkinek tartalmat gyártania, elég, ha az gyárt, aki tud. Felmerült a kérdés, hogy mi számít egyáltalán tartalomnak, és vajon tartalomnak tekinthető-e például egy instagram fotó. Ezzel kapcsolatban megoszlottak a vélemények. Ördög Nóra úgy vélte, hogy az internet mindenkié, és bárki szabadon kipróbálhatja magát. Majd a közönség eldönti, hogy mi az, amire igénye van. Ha valami érdekes, van rá kereslet, akkor tudnak a hirdetők kapcsolódni hozzá.

Ezzel szemben Pácsonyi Daniella szerint az influenszer tartalmaknak és hirdetéseknek lassan túl nagy szerep jut a médiában, és ezek a tartalmak sokszor nem kreatívak, mivel olyan emberek készítik őket, akiknek nincsen meg a szakmai előképzettsége. Farkas Dániel ügynökségi oldalról azt tette hozzá, hogy éppen ezért kihívásokkal teli együttműködni azokkal az influenszerekkel, akik még nem értik, hogyan működik ez a szakma, nincs mögöttük tapasztalat. Itt jön be az edukáció kérdése. Egyrészt az influenszer irányába, másrészt a márka irányába, akiknek ugyanúgy meg kell érteniük, hogy nem hétköznapi médiafelületet vásárolnak.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy egyedi, unikális tartalmakra van igény, nem másolatokra. Ilyen például Ördög Nóráék YouTube csatornája a Nánásiék. Nóra az Ázsia Expressz műsorvezetői feladatait csak azzal a feltétellel vállalta el, ha utazhat vele a családja is, és innen eredt a vlogolás ötlete. A műsor indulása idején olyan is előfordult, hogy egy-egy Ázsia vlogot többen néztek meg a család csatornáján, mint magát az tv adást. Azóta a vlog csatorna és a TV2 online között már szorosabb és tudatosabb a kapcsolat.

Részint azért is van ez így, mert az online tartalmak legalább olyan népszerűek, mint a lineáris televíziózás. Abban azonban egyetértettek a beszélgetők, hogy a televízió integritására ez nincsen hatással, legfeljebb a szolgáltatás módja fog megváltozni. Ördög Nóra úgy érvelt, hogy a tartalom a lényeg. A tv csak egy kocka, amelybe az ember beleteszi ezt. Farkas Dániel pedig hozzátette: a határ ugyan el fog mosódni lineáris és non-lineáris platformok között, de ezt is a médiaszolgáltatók fogják fenntartani, mert náluk van a pénz és az erő.

Marketing

Június végéig lehet jelentkezni a Budapest Design Weekre

Október 8. és 17. között immár tizennyolcadik alkalommal, hibrid formában valósul meg a rendezvény.

Közzétéve:

Borítókép: A tavalyi rendezvény egyik helyszíne, fotó: Facebook / Budapest Design Week

A tervezett program vázlatos leírását a “Budapest Design Week jelentkezés” tárggyal, emailen keresztül várják a szervezők a designhet@designhet.hu címre – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A részvételre jogosultakat a Magyar Formatervezési Tanács tagjaiból álló szakmai grémium választja ki.

A zsűri az újszerűség, az exkluzivitás, az egyediség, a kreativitás, a relevancia és a szakmai minőség szempontjait veszi figyelembe,

és ezek alapján választja ki azokat a jelentkezőket, akiknek a programja szerepelhet a 2021-es Budapest Design Weeken. A szervezők a zsűrizés során kiemelten előnyben részesítik a kifejezetten online formátumokra (pl. élő bejelentkezés, webinar) kifejlesztett programokat. Fontos feltétel, hogy a csatlakozni kívánó programnak a Budapest Design Week időtartama alatt kell megvalósulnia – olvasható a tájékoztatóban.

Mint írják,

a rendezvénysorozat központi témája a New Standards lesz.

Ebben az évben a Budapest Design Week több olyan jelenséget, inspiratív esettanulmányt és megoldási lehetőséget fog bemutatni a dizájn friss területeiről, amely működőképes és hathatós válaszokat tud adni a vírusjárvány utáni társadalom aktuális kérdéseire.

“A Budapest Design Week lényege a sokszínűség – ennek létrejöttében pedig fontos szerepet játszanak azok a dizájnstúdiók, üzletek, galériák, múzeumok, intézmények, amelyek saját programjaikkal, saját helyszíneikkel csatlakoznak a rendezvényhez” – idézi a tájékoztató Osvárt Juditot, a Budapest Design Week kurátorát.

Kapcsolódásuk révén nemcsak a műfaji változatosságot tudják biztosítani, de azt is be tudják mutatni a látogatóknak, hogy a dizájn a közvetlen környezetünk számos pontján, karnyújtásnyira elérhető – emelte ki a kurátor.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) elnöke a tájékoztató szerint azt mondta: a jelenlegi helyzet kivételes lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőt emberközpontúbbá, emberléptékűbbé tegyük, ebben a folyamatban pedig kiemelkedően fontos szerep jut a kreatívipari ágazatoknak és szakembereknek.

“Emellett fontos, hogy segítséget nyújtsunk a hazai kreatívipari szereplőknek. A Budapest Design Week az egyik legjobb lehetőség arra, hogy felületet adjunk, segítsünk az ágazatnak”

– tette hozzá.

A részletes pályázati felhívás ide kattintva érhető el.

Tovább olvasom

Marketing

Megkezdte a kedvezménykuponok kiküldését az eMAG

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai nyomán született hasonló kötelezettségvállalások a versenyhatóság szerint előnyösek a fogyasztóknak és a jogérvényesítés szempontjából is fontosak.

Közzétéve:

Borítókép: eMag-csomagautomata Oroszlányban, fotó: MTI/MTVA/Jászai Csaba

A GVH még májusban közölte, hogy 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit. A hivatal 2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálta az eMAG webáruház több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát, amelyről megállapította, hogy tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A GVH mostani közleménye szerint

az eMAG által kiküldött kedvezménykupon fél évig használható fel, és 3000 forintos engedményt biztosít 10 000 forint feletti vásárlásból minden fogyasztónak, akik az elmúlt egy évben az eMAG platformján vásároltak.

A kupont minden jogosult e-mail üzenetben kapja meg.

A cégcsoport a 2021 májusában lezárult versenyfelügyeleti eljárásban tette a fogyasztók jóvátételére vonatkozó önkéntes vállalásait, amelyeket a GVH bírságcsökkentő tényezőként vett figyelembe.

Az utóbbi időben a versenyhivatali bírság kiszabása mellett vagy helyett kiemelten figyelembe vette, ha egy cég önkéntesen vállalta, hogy orvosolja a felmerülő versenyaggályokat és kompenzálja a fogyasztókat. Tavaly a rekordösszegű, 8,4 milliárd forint kiszabott versenyfelügyeleti bírság mellett a GVH versenytanácsa által elfogadott, közvetlenül a fogyasztóknál hasznosuló jóvátétel értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

Hasonlóan előnyös lehet a fogyasztók és a közérdek szempontjából, ha a versenyhatóság jogsértés megállapítása mellett bírságcsökkentéssel ismeri el a cégek önkéntes jóvátételi vállalásait, mint az eMAG esetében.

A közlemény szerint a kötelezettségvállalások rugalmasan képesek lezárni az eljárásokat, hiszen általában nem követi őket hosszas bírósági jogvita. A döntés ilyenkor iránymutatást adhat a többi piaci szereplő számára is. Emellett további előnye, hogy olyan területre is kiterjedhet, amelyet a versenyhivatal egyébként nem tudna kikényszeríteni – ilyen például az eMAG vállalásai a magyar vállalkozások külpiaci terjeszkedésének elősegítésére a cégcsoport külföldi platformjain.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a hivatal 2020-ban az ügyeinek 20 százalékában fogadott el vállalásokat a cégek részéről, és zárta le eljárásait jogsértés kimondása nélkül.

Tovább olvasom

Marketing

Magyar kullancsriasztót is díjaztak a rangos dizájnversenyen

A Tickless Run ultrahangos kullancsriasztója mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusának fejlesztését és a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházának normarendszerét is díjazták a 2020-2021-es A Design Award & Competition megméretésen.

Közzétéve:

Az egyik díjazott cég MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 2010-ben alapított ProtectOne startup Tickless Run névre keresztelt, kifejezetten futóknak tervezett ultrahangos kullancsriasztója letisztult dizájnjával és innovatív megoldásaival nyerte el az A’ Design Award- díját Biztonsági ruházat és egyéni védőeszközök kategóriában, amelyben először ismertek el magyar vállalkozást. A Tickless Run a környezeti és egészségügyi kihívásokra egyaránt reagál.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi dizájnversenyen a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) két kategóriában is harmadik helyezést ért el 360 Design Budapest elnevezésű kiállítással. Az egyik kategória a belsőépítészetet és a kiállító terek dizájnját ismeri el (Interior Space and Exhibition Design), a másik pedig a rendezvényekkel foglalkozik (Event and Happening Design).

Az A’ Design Award & Competition a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, amelyet nemzetközi szinten évente szerveznek meg. A 2020-2021-es versenyből a dizájn 104 ágából, a világ 108 országából 2094 nyertes került ki. A nevezéseket egy 211 főből álló szakmai zsűri bírálta el.

Tovább olvasom