Kövess minket!

Marketing

Online is bevételeket termelne az Axel Springer

A cég élete leginkább az integrációról és a költség-optimalizálásról fog szólni a következő években, derül ki Bayer József VG-nek adott interjújából.

Bayer József

Kedvezően alakul az Axel Springer Csoport bevételarányos nyeresége, amely tavaly 13 százalékot tett ki, az elmúlt négy évben pedig egyszer sem esett 10 százalék alá – nyilatkozta a médiacéghez tartozó Világgazdaság Online-nak Bayer József ügyvezető igazgató. Hozzátette: mivel a hirdetési piac az évek óta tartó kétszámjegyű visszaesés nyomán óriási nyomás alá került, mostanra az árbevétel 60 százaléka a print lapok terjesztéséből származik.

A kiadóvezető szerint a válság hatása miatt további koncentráció várható a piacon, mivel a hirdetők a szűkös büdzséket a piacvezető médiatermékeknél fogják elkölteni. Ráadásul a lakosság is válogatni fog: csak azon termékeket, szolgáltatásokat veszi meg, amelyek a legfontosabbak számára.Ennek megfelelően az Axel Springer is a piacvezető lapokra építi fel termékszerkezetét.

“Ha tudjuk, hogy a következő esztendőkben a gazdasági környezet folyamatos átalakuláson megy át, akkor fel kell készülni arra is, hogy e változó kihívásokhoz igazítsuk a kiadó termékszerkezetét, valamint új személyi összetétellel és új felállással vágjunk neki a következő esztendőknek” – mondta el, utalva arra is, hogy az elmúlt időszakban Palánki Zsolt IT és újmédia igazgató, illetve Czuczor Mónika marketingkommunikációs vezető is távozott a cégtől.

Ennek kapcsán elmondta: “A magyar gazdaság egyszerre éli át az egészségesre zsugorodás és az egészségesre növekedés állapotát. Ezért a következő években további árbevétel-csökkenésre kell berendezkednünk, és a költségszerkezetünket ehhez kell igazítanunk. Korábban már teljes egészében központosítottuk a számvitelt, gyártási központokat hoztunk létre, optimalizáltuk egyes magazinok gyártási szerkezetét, a nyomott példányszámokat, a nyomda és a papírbeszerzés költségeit. Most jutottunk el oda, hogy további területeken is integrációt hajtunk végre. A következő esztendőkben arra törekszünk, hogy a tartalomszolgáltatás teljesen integrált legyen. E folyamatban optimalizálható a munkaerő-ráfordítás, ezeket a lépéseket megléptük, és ez érinti az online és a marketingterületet is”.

Marketingterületen az Axel Springer gyakorlatilag felhagy az “általános marketinggel” a következő években, mivel a cégvezető szerint erre nem lesz szükség. “A marketing területén a koncentráció a terjesztési és hirdetési marketingtevékenységre terelődik” – tette hozzá Bayer József.

A cégvezető szerint tovább zsugorodik a print szegmens, viszont azok, akik olvasóként kitartanak a sajtó mellett, a társadalmi piramis felső szegmensében vannak. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az általános információszolgáltatás értéke tovább csökken. Olvasói oldalról a folyamat úgy néz ki, hogy a rendszerváltozás idején a lakosság 60 százaléka vásárolt lapokat, mostanra ez 36-37 százalékra csökkent, és a szűkülés szerinte valahol 30 százalék táján áll meg.

“Azt is tudomásul kell venni, hogy a piaci méretet a print és online termékeket összeadva kell vizsgálni, és meg kell találni az együttműködési lehetőségeket. Ha azt akarjuk, hogy az írott sajtó gazdaságilag független maradjon, akkor rendkívül fontos, hogy méretgazdaságossági szempontokat is figyelembe vegyünk. Ellenkező esetben csak politikailag kiszolgáltatott és kiszolgáló sajtó lesz, azaz megszűnik az objektivitása” – mondta Bayer József, aki az online területen bizonyos tartalmak fizetőssé tételét, mások ingyenesen tartását látja járható útnak. a német anyacéghez hasonlóan a hirdetési bevétel helyett a biztosabb pénzekre építő kereskedelmi portálokra is nagyobb figyelem jut a magyar leánynál a jövőben. Itt a magyar piac apró mérete vethet fel méretgazdaságossági problémákat.

 

Marketing

Húsz busz árát égette el eddig a főváros a reklámtenderen

Tovább tart a fejetlenség a BKV reklámtendere kapcsán: a két év halogatás után szeptember elején végre kiírt eljárás mindössze alig egy hónapot ért meg és október közepén már vissza is vonták.

Közzétéve:

MTI/Kovács Tamás

A pályázati dokumentációban az olvasható, hogy a közbeszerzést eredménytelennek minősítették, de “valószínűsíthetően” megismétlik majd – számol be róla a Világgazdaság. Hozzáteszik: az okokról a tömegközlekedési vállalat azt írta a Népszava megkeresésére, hogy az érdeklődő cégek részéről számos kérdés és észrevétel érkezett a társaság felé, ebből kifolyólag szükségessé vált a kiírás újbóli áttekintése. Erre viszont az ajánlattételi határidő közelsége miatt már nem volt lehetőség, ezért inkább visszavonulót fújtak.

A döntés változatlanul fenntartja a 2019 novemberében létrejött, Budapest és a BKV költségvetése szempontjából kifejezetten hátrányos állapotot. Az akkor frissen főpolgármesterré választott Karácsony Gergely első intézkedéseinek egyikeként megtorpedózta a már csak aláírásra váró reklámtendert. A még a Tarlós érában – hosszas huzavona után – lebonyolított közbeszerzésre a francia hátterű multi, a JCDecaux Hungary Zrt. (JCD) érvényes ajánlatot nyújtott be és

havi 142 millió, évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek négy plusz opcionálisan további négy évre szóló hasznosítási jogáért.

Csakhogy erre a pénzre máig nem ismert indokból a közgyűlés a főpolgármester indítványára nemet mondott, a megállapodás megszületését pedig egy határozattal ellehetetlenítette.

Ezzel érvényben maradt az az évtizedes modell, hogy a budapesti tömegközlekedés reklámfelületeit a Peron Reklám Kft. és a Promix Zrt. hasznosítja, amelyért havonta összesen 63,7, évente tehát körülbelül 765 millió forintot szed be a főváros a két cégtől. Ez körülbelül két és félszer kevesebb annál, mint amit a JCD ajánlott.

Karácsony Gergely ugyan azonnal megígérte, hogy új közbeszerzést folytatnak le a tárgyban, amely eredményeképp jóval magasabb összeghez jut majd hozzá Budapest, mindez azonban máig nem valósult meg. Sőt, az immáron szinte napra pontosan két éve tartó helyzet súlyos veszteségeket termel: a BKV naponta nagyjából 2,6 millió, havonta mintegy 80 millió, évente csaknem egy milliárd forintot bukik.

Tehát ebben az ügyben 2019 novemberétől 2021 októberéig majdnem kétmilliárd forintot égetett el a városvezetés, miközben a Covid-járvány nyomán bezuhant utasforgalom enyhítésére a tömegközlekedésnek minden forintra szüksége lenne. Nem beszélve arról, hogy a folyamatosan járműproblémákkal küszködő BKV-nak ebből az összegből hozzávetőlegesen húsz, teljesen új buszt is lehetett volna vásárolni.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a BKV Zrt. új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszainak forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen a társaság dél-pesti telephelyén 2020. január 20-án

Tovább olvasom

Marketing

Hónapról hónapra ötszázféle új tévéreklámot sugároztak az első félévben

Hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálták, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Havonta ötszáz, még nem látott tévéhirdetés kerül a nézők szeme elé, a teljes reklámmennyiségnek pedig több mint a felét továbbra is az újak teszik ki – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén elfogadott, az idei első félévet vizsgáló tanulmányából, amelynek részleteiről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága közölte:

a hatóság hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálta, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

Az újonnan közzétett reklámok a teljes reklámmennyiség több mint felét (55,6 százalék) tették ki, ami kevéssel meghaladta a tavalyi időszak eredményét (51,9 százalék).

A legtöbb (43 százalék) új reklámot az általános szórakoztató csatornákon (ilyen többek között a Viasat3, a Cool TV, a Comedy Central vagy az AXN) láthatták a nézők – írták.

A korábbi év azonos időszakával összevetve az új reklámokat továbbra is a kereskedelmi szektor dominálja (39,3 százalék kontra 41,6 százalék). A gyógyhatású készítmények (12,7 százalék), az élelmiszer (7,7 százalék), a szolgáltatás (4,4 százalék) és a szépségápolás (5,1 százalék) részesedése egyaránt felülmúlta a szabadidőszektorét (4,2 százalék), amely évek óta visszaszorulóban van – sorolták a közleményben.

A hangsúlyozottan hazai terméket, szolgáltatást népszerűsítő reklámszpotok aránya a tavalyi azonos időszakhoz képest számottevően (4,9 százalékról 6,4 százalékra) emelkedett – tették hozzá.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary új nagyköveteit

Az ország legszeretnivalóbb, legizgalmasabb kezdeményezéseit és vállalkozásait díjazzák.

Közzétéve:

Borítókép: a Highlight of Hungary nagykövetei és csapata

A Highlights of Hungary-ra a nagykövetek kategóriák nélkül jelölik azokat a kiemelkedő magyar teljesítményeket, amelyek közül egy a közönség-, egy pedig a nagyköveti díjat kaphatja meg februárban – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

“Tavaly az előzetes várakozásainkat messze felülmúlta az egész évad iránti érdeklődés. A nagykövetek a maguk területén rendkívül eredményes szereplők, önazonosnak érzik a Highlights of Hungary célját, hogy népszerűsítsék az elismerés kultúráját”

– idézte a közlemény Oláh Zsanettet, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatóját.

Az idei nagykövetek között van Bagossy Norbert Fonogram-díjas zenész, énekes, a Bagossy Brothers Company alapítója; Trunk Tomi YouTuber, Z generáció szakértő; Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó kapus; Mádai Vivi televíziós műsorkészítő, a Mokka műsorvezetője; Trellay Levente, a 100sparks alapítója, a Telep és a Telep Galéria, valamint a Budapest Bägel alapítója; Gém Péter, a Dorko márka és a Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központ alapítója; Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője; Margaret Ann Dowling, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Brand Irodájának vezetője; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet kommunikációs vezetője; valamint a Highlight of Hungary csapata.

A jelöltek listája januárban válik nyilvánossá, ezt követően februárban szavazhat a közönség. Ekkor dől el, hogy idén mely személyek, vállalkozások vagy társadalmi kezdeményezések kapják a Highlights of Hungary elismerést.

Októberben és novemberben a közönség is beleszólhat a jelöltállításba: a Highlights of Hungary Facebook-oldalán kommentben, valamint Instagram-oldalán is bárki felhívhatja a nagykövetek figyelmét a számukra fontos személyekre és vállalkozásokra.

A 2013-ban alapított, független Highlights of Hungary célja, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén évente elismerje és széles körben megismertesse a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket, valamint közösséget szervezzen azok alkotói és alakítói köré.

Tovább olvasom