Kövess minket!

Marketing

Ők kereskedtek a legeredményesebben 2017-ben

A Trade magazin immár hagyományosan június első munkanapján publikálja az FMCG-kereskedők toplistáját.

„Ismét egy sikeres évet hagytunk a hátunk mögött 2017-tel” – értékelte az adatokat Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin főszerkesztője. – „Nemcsak az ország teljesített jól, amit a GDP mutat, de az FMCG-szektor egésze is. Szinte minden ágazatban növekedést mutatnak a számok, ez köszön vissza a kereskedelmi adatokban is. A fogyasztás emelkedése, a bizalmi index kimagasló értéke, a növekvő bérek és a munkanélküliség csökkenése mind kezd elkényeztetni bennünket. De hogy mégse csak örömök jutottak, arra bizonyosságot ad, hogy ma is nap mint nap küzdünk a munkaerőhiány egyre súlyosabb helyzetével – amelyre a technológiai fejlesztések nem mindenhol és nem minden cég számára nyújtanak jövőbeli megoldást.”

Forrás: Trade magazin
Forrás: Trade magazin

Az előírások mellett ez a munkaerőhiány is nagymértékű béremelést kívánt meg a cégektől tavaly az FMCG-szektorban is. Ez az elvárás ugyanakkor nehéz helyzetet teremtett a kisebb cégeknél, a kevés alkalmazottal dolgozó kisboltok esetében. Az alacsony infláció és az újabb csökkentett áfájú termékkörök tovább fehérítették az élelmiszer-gazdaságot. Az élelmiszeripar sikeresen jutott a korábbiaknál több EU-s pályázati támogatáshoz, amit sokan termelésmodernizálásra, kapacitásbővítésre és termékfejlesztésre fordítottak – tudtuk meg a lapunknak elküldött közleményből.

A forgalmat tekintve ismét a diszkontok és a drogériák tulajdonosai veregethetik meg leginkább cégvezetőik vállát. Sikereiket támogatja, hogy igen szép számmal nyílt diszkont tavaly, a drogériák pedig erőteljesen bővítették vegyi és kozmetikai kínálatukat élelmiszerekkel. Ugyanakkor nagy fejlődést mutatnak a benzinkutak, és bővítik a láncok forgalmát a shopok, de ne feledkezzünk meg az online vásárlás térnyeréséről sem – és itt most forgalmat értékelünk, nem nyereséget, hiszen tudjuk, hogy a költségek is jelentősen növekedtek e szegmensben. Mivel a vásárlási gyakoriság növekszik, a kosárértékek picit alacsonyabbak lettek, de összességében nőtt az érték. Ez részben indokolja a hipermarketek piaci részarányának csökkenését, és azt, hogy ők is kisebb alapterületű, nem városszéli boltnyitásokkal bővültek, és teszik ezt továbbra is számtalan, vásárlást könnyítő szolgáltatással együtt. És bár a kisboltok száma tovább csökkent, egy boltra vetített forgalmuk nőtt, szép eredménnyel. Ők modernizációval és vásárlóik hűségét fokozó szolgáltatásokkal menekülnek előre, fejlesztéseik fókusza a hatékonyság növelése lett. A szupermarketek igyekeznek valóban „szuperek” lenni: nagymértékű boltfelújítási láz és a választék mélyítése látható ebben a típusban.

A fogyasztók oldaláról jellemző volt tavaly a feljebb váltás a kategóriákban, a prémium márkák iránti kereslet növekedése és persze az egészséges életmódra való még fokozottabb figyelem, amely ma már az innovációk egyik fő motorja. Ez együtt jár azzal, hogy a tudatosabb vásárló már valóban tájékozott, és igényesebben közelíti meg a választásait. Már nem feltétlen elégedett egy promócióval mindenáron, és bár még mindig az árkedvezményt értékeli legtöbbre, megteheti, hogy promóción kívül is vásárolja kedvenc márkáját.”

„Minden okunk megvan, hogy higgyünk az idei évben is. A tempót senki nem csökkentette, és a vásárlói kedv is tartja magát. Bízzunk benne, hogy jövő ilyenkor ismét szép számokat tudunk majd mutatni, és mindenki bővülésről, hatékonyságnövelésről és nagy tervekről számol be” – zárta gondolatait a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője.

Marketing

Nyíregyháza lett a Marketing Fővárosa 2021-ben

Immár hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Városmarketing Gyémánt Díj pályázatot, amelynek díjátadójára 2021. szeptember 16-án, a Marketing Summit Hungary konferencián – a marketing szakma csúcstalálkozóján – került sor.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség

Ebben az évben 149 nevezés érkezett 25 várostól, köztük elsőként határon túlról is, a szerbiai Magyarkanizsáról. A pályázó szervezetek 5 kategóriában nevezhettek. Idén is a rendezvény, esemény kategóriában érkezett a legtöbb nevezés, összesen 49.

Az ismert szakemberekből álló zsűri a pályamunkákat a megalapozott tervezés, a kreativitás, a szakszerű megvalósítás, a kitűzött célok elérését jelentő hatásosság és a források célszerű felhasználását jelentő hatékonyság szempontjai alapján értékelte. Minden olyan pályázat, amely megfelelt a zsűri előzetesen meghirdetett kritériumrendszerének, elnyerte a Városmarketing Gyémánt Díj gyémánt elismerését. Idén 101 „gyémánt-oklevelet” adtak át.

Az idei év fődíjasa Nyíregyháza városa lett, így viselheti a Marketing Fővárosa 2021 kitüntető címet. A város 20 elismerésben részesült, azaz a legtöbb Városmarketing Gyémánt díjat nyert el.

A díjakat Prof. Dr. Piskóti István, a program vezetője, a zsűri elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád, az MMSZ alelnöke adta át Zagyva Gyulának, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának.

Városmarketing nagykövete különdíjat Budapest II. kerülete kapta a nagyszámú pályázataiért, amellyel bizonyította, hogy komplex marketingtevékenységet folytattak az elmúlt esztendőben. A Marketingaktív Megye díj Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét illeti. A megye 26 marketing gyémántdíjat nyerte el

– Nyíregyháza és Vásárosnamény városa által.

A Kisvárosi első elnevezésű díjat Vásárosnamény városa tudhatja magáénak, hiszen a díj legaktívabb nevezőjének bizonyult kisváros kategóriában, ezzel is mutatva elkötelezettségét a városok és a városmarketing irányába.

A díj megalapítása óta bevezetésre került a Gyémánt Ranglista, hiszen nem elegendő egy adott évben jó marketingtevékenységet folytatni. A gyémánt ranglista mutatja, hogy a települések összesen hány gyémántot szereztek 2015 és 2021 között. A ranglistán az 5. helyen áll Vásárosnamény 31 gyémánttal, őt követi 4. helyen Siófok 33 gyémánttal, a 3. helyen Győr áll 37 gyémánttal, a dobogó 2. fokán Nyíregyháza áll 44 gyémánttal. A ranglistát 2021-ben Miskolc városa vezeti 48 gyémánttal.

A városok mindennapjait is átíró COVID 19 járványra választ adó marketing aktivitásokat idén „covid-marketing különdíjjal” jutalmaztuk. Hat különdíj került kiosztásra a szakmai zsűri döntése alapján: Budapest II. kerület, Miskolc, Gödöllő, Siófok, Budapest VI. kerület valamint Pécs városok marketing megoldásai részesültek külön elismerésben.

Tovább olvasom

Marketing

Zöldebb felfogás, empatikusabb légkör: a pandémia lehetőségei

A környezettudatosság és dolgozói empátia felé tolódás legalább annyira befolyásolja a jövőnket, mint az elmúlt másfél évet – ez derült ki a Summit Play tudásmegosztó felületére feltöltött rövid interjúkból.

Közzétéve:

A Marketing Summit Hungary új, videós felületén, a Lounge Group közreműködésében létrejött Summit Play-en a gazdaság különböző szektorainak legfontosabb szakértői tekintik át az elmúlt időszak tanulságait és a jövő lehetőségeit.

A csak ezen a platformon szeptember 29-től látható, hét exkluzív, zártkörű kerekasztal-beszélgetéseken terítékre kerülnek az FMCG-, a kereskedelmi szektor, a gyógyszer- és egészségipar, a pénzügyi, a közlekedési szektor kihívásai és lehetőségei, de az innováció és a marketing szerepének felértékelődéséről is elsőkézből informálódhatnak az érdeklődők.

A gyorsan mozgó óriások

Szektortól függetlenül a legnagyobb vállalatokat hosszúra nyúló döntéshozási folyamataik miatt sokan egy lassan mozgó óriásnak képzelik el, azonban mostanra kijelenthetjük, hogy ez az analógia tévesnek bizonyult. A marketingszakemberek rámutattak, hogy a járványhelyzetből eredő kihívásokra rendkívül gyorsan és rugalmasan kellett reagálniuk. A lendületes döntéshozás eleinte a túlélést szolgálta, de később a szakemberek ezt a képességet bizonyos értelemben már versenyelőnnyé is tudták kovácsolni.
Környezettudatosabbak lettünk

Arra a kérdésre, miszerint a pandémia alakította-e az emberek energiafogyasztási szokásait Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója meglepő választ adott: szerinte a járványhelyzet az emberekben összekapcsolódott a bolygó és az emberiség jövőjével, ami egy komoly attitűdváltást eredményezett. A kommunikációs igazgató szerint ennek köszönhetően erősödött a környezettudatosság és a fenntarthatóság az emberek fejében, ami kiemelten pozitív hozadéka a COVID-válságnak. Nem csak az energia, de a bankszektor képviselője számára is a klímavédelem növekvő szerepe volt az egyik fő tanulság, amely az iparágban az eddig még kevésbé láttatott zöld bankolás jelenségében képeződött le, sőt időközben a logisztikai üzletág alappillére és fő mozgatórugója is a fenntarthatóság lett.

A személyes kapcsolatok felértékelődtek

A kerekasztal- beszélgetés szereplői az előzetes interjúk során kiemelten fontosra értékelték azokat az alapvető emberi értékeket, amelyek kritikusnak bizonyultak az elmúlt időszakban: nagyfokú bizalomra, empátiára és odafigyelésre volt szükség a dolgozói közösség minden szintjén. A munkatársak az otthoni munkavégzés ellenére is magas szintű szakmaiságot képviseltek a munkájuk során, azonban emberileg a legtöbb kolléga kifejezetten nehezen élte meg, hogy szinte egyik napról a másikra drasztikusan csökkentek a személyes interakciók és mindez nagyban kihatott a csapatkohézióra.

A tematikus kerekasztalok egy-egy megszólalójával az interjúk már megtekinthetőek a Marketing Summit Play Magazin rovatában és mind a hét beszélgetés teljes terjedelmében elérhető lesz a felületen szeptember második felében.

Tovább olvasom

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom