Kövess minket!

Marketing

Ők a Korszakalkotók

Több hónapos kiválasztási folyamatot követően kihirdették az UniCredit Bank tehetséggondozó pályázatának nyerteseit Ízvilág, Zene és Vizuális művészet kategóriában.

Marco Iannaccone, az UniCredit Bank általános vezérigazgató-helyettese elmondta: tavaly fogalmazódott meg bennük, hogy szeretnének egy különleges kezdeményezés keretében visszaadni valamit az országnak, ahol működnek. Ennek jegyében indították el mecenatúra-programjukat, amely a pénzintézet dolgozóitól is többhónapos együttműködést követelt meg, de amelynek során ők is sok tapasztalattal gazdagodtak. A kezdeményezés és a kampány ráadásul a nemzetközi felsővezetés figyelmét is felkeltette.

Aleksandra Cvetkovic, a Lakossági és Kisvállalati Divízió vezetője ismertette a Korszakalkotók győzteseinek kiválasztásának folyamatát. Lakossági kutatásra alapozva választották ki azt a három területet, amely a magyarok számára a tehetségek kapcsán leginkább előtérbe kerül: ezek a gasztronómia, a képzőművészet és a zene voltak. 36 tagú nomináló panel választotta ki a 128 jelöltet, akik közül a zsűri – Topor Tünde, Csapody Balázs, Lévai Balázs – emelte ki a 3-3 legkiemelkedőbb versenyzőt. A programban részt vettek a Korszakalkotók nagykövetei: Somorjai Enikő balettművész, Becsei Áron órásmester, és az On the Spot alkotópárosa, Cseke Eszter és S. Takács András is. A 9 jelöltre a program dedikált microsite-ján lehetett szavazni. Az oldal kialakításakor különösen fontos szempont volt a minőség, amit a 120.000 egyéni látogató és az átlagosan 6 perces látogatási idő is visszaigazolt. A microsite-ot továbbra is üzemeltetni fogják, és azon a nyertesek fejlődését is dokumentálni szeretnék.

A kategóriák jelöltjei és nyertesei a következők:

Vizuális művészet kategória

  • Magyarósi Éva animációs rendező és képzőművész, a kategória győztese
  • Puklus Péter fotográfus, képzőművész
  • Szalay Péter szobrász

Topor Tünde zsűritagként kiemelte, hogy örömteli változás tapasztalható a képzőművészet területén: már nem divat, hogy az alkotó megnyomorodjon, vagy mások kizsákmányolásával alkosson, sokkal erősebbé vált a művészetekben az együttműködés és a társadalmi felelősségvállalás, példamutatás.

Ízvilág kategória

  • Losonci Bálint borász, a kategória győztese
  • Csanád Márton, Simonfai Balázs sörfőző mesterek, Hara’Punk Brewing
  • Tóth Sándor kávés szakember, barista tréner

Csapody Balázs elmondta: a kategóriában hatfős mezőny is indokolt lett volna, ami a magyar gasztronómia örömteli fejlődését mutatja, és bízik abban, a több területet is felölelő haladás tartós jelenség lesz.

Zene kategória

  • Villányi Dániel zongoraművész, a kategória győztese
  • Jónás Vera énekes-dalszerző
  • Kálnay Zsófia operaénekes

Lévai Balázs fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kategória jelöltjei nem családi hagyományt követve, hanem saját elhatározásukból léptek a zenei pályára, és folyamatosan arra törekszenek, hogy a maximumot nyújtsák.

A díjátadó lezárásaként Aleksandra Cvetkovic bejelentette, hogy a Korszakalkotók szeptemberben újraindul, és a második évadban már számítanak az idei jelöltek közreműködésére is.

Marketing

Az EU betiltja a Meta személyes adatokon alapuló célzott hirdetéseit

A határozat válasz arra, hogy a techóriás fizetőssé tette a hirdetés nélküli Facebookot és Instagramot.

Közzétéve:

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál társalapítója, a Meta vezérigazgatója, fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) szerdán kötelező erejű határozatot fogadott el, amely megtiltja a Meta technológiai nagyvállalatnak, hogy a felhasználók személyes adatait vegye igénybe a célzott hirdetésekhez – adott hírt a szerdai döntésről az MTI.

A határozat “megtiltja a személyes adatok viselkedésalapú reklámozás céljából történő feldolgozását” az Európai Gazdasági Térség (EGT) egész területén – áll a testület közleményében.

A határozatot azt követően hozták meg, hogy a Meta hétfőn közölte: a Facebook és az Instagram közösségi platform európai felhasználói novembertől kezdve előfizetést vásárolhatnak a hálózatok hirdetés nélküli használatára.

Az óriáscég képviselője szerint a Meta már bejelentette, hogy az EU-ban és az EGT-ben élő embereknek lehetőséget adnak arra, hogy választhassanak, és e hónaptól kezdve előfizetési modellt kínálnak, hogy megfeleljenek a szabályozási követelményeknek. A vállalat szerint az EDPB tagjai már hetek óta tudnak a cég tervéről, és teljes mértékben együttműködtek velük.

“Ez a fejlemény indokolatlanul figyelmen kívül hagyja a gondos és erőteljes szabályozási folyamatunkat” – tette hozzá.

Az EDPB a norvég adatvédelmi hatóság kérésére hozta meg ezt a döntést, utóbbi ugyanis júniusban megtiltotta, hogy a Facebook- és az Instagram-felhasználóknak célzott hirdetéseket küldjenek a személyes adataik alapján.

A határozat arra kötelezi a Meta európai működése felett hatáskörrel rendelkező írországi adatvédelmi szabályozó hatóságot, hogy két héten belül hozzon végleges intézkedéseket a kérdésben, hogy a tilalom egy héttel később hatályba léphessen.

A kötelező erejű határozat értelmében súlyos bírságok várnak a nagyvállalatra, amennyiben nem tesz eleget a kötelezettségének.

Tavaly májusban a Metára rekordösszegű, 1,2 milliárd eurós bírságot szabott ki az EU, miután a közösségi platform megsértette az Európai Unió adatvédelmi szabályait és egy korábbi uniós bírósági ítéletet követően folytatta az európai polgárok személyes adatainak továbbítását az Egyesült Államokba.

Tovább olvasom

Marketing

Csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek hálózatához a Magyar Marketing Szövetség

A magyar szakmai szervezet, amely tizenegyedikként csatlakozott az európai marketinges közösséghez, több ezer hazai szakembert és szervezetet képvisel és támogat a munkájában.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) tizenegyedik tagként csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek kohéziós európai hálózatához – jelentette be az Európai Marketing Szövetség (European Marketing Confederation, EMC).

Az MMSZ több ezer szakembert és szervezetet képvisel és támogat a munkájában. Ralf Strauss, az EMC elnöke így nyilatkozott a magyar csatlakozásról: „Az MMSZ nagy és professzionális nemzeti szövetség, és nagyon örülünk, hogy európai szinten dolgozhatunk együtt vele. Az EMC-hez hasonlóan az MMSZ is nagy hangsúlyt fektet az oktatásra és a társadalmi célokra, tökéletesen illeszkedik a képbe.”

Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke is kifejtette gondolatait az együttműködésről: „Az MMSZ Magyarország egyik legaktívabb szakmai közössége. Küldetésünk, hogy bemutassuk a marketing megváltozott szerepeit és erősítsük a reputációját. Fontos feladatunk rávilágítani arra, hogy a marketing üzleti eredményességet és társadalmi értéket létrehozó ereje leginkább akkor mutatkozik meg, ha a marketing a szervezeteken belül kiemelt stratégiai-, menedzsmenti, illetve üzletfejlesztési szerepet kap, túlmutatva a végrehajtó, puszta értékesítést támogató funkcióján. Ezen céljaink eléréséhez edukációra és személetformálásra van szükség. Már évek óta kerestünk olyan nemzetközi szervezetet, amely azonos értékeket képvisel, hasonlóan ambiciózus szervezet, mint mi és akik szintén elkötelezettek szakmánk magasabb szintre emelése mellett. Az EMC és tagszervezetei határozottan ilyen partnerek és már nagyon várjuk a közös munkát, valamint az állandó tudás-tapasztalat cserét. Ezzel az együttműködéssel magyar szakemberek számára biztosítunk nemzetközi szakmai közösséget és globális információáramlást.”

Mi is az az EMC?

Az EMC Európa legnagyobb marketingszervezete, amely több mint százezer marketinges szakembert képvisel tizenegy európai és egyesült királyságbéli nemzeti szövetségen keresztül, és közösen egymillió közösségimédia-követőhöz jut el. Brüsszeli székhelyű nonprofit szervezetként az EMC a tagszövetségeivel együtt dolgozik az oktatás, a társadalmi iránymutatás és az értékteremtés előmozdításán. Az EMC publikálja a Nemzetközi Marketing Kompetenciákat (International Marketing Competencies), hogy az Európai képesítési keretrendszerrel összhangban irányt mutasson a marketingoktatási normáknak az EU-ban. Ezenfelül az EMC adja ki az Európai Marketingmenetrendet (European Marketing Agenda) is, amely európai és nemzeti szinten részletezi az éves marketingtrendeket és előrejelzéseket, többezer marketingszakember körében végzett kutatás alapján. Az EMC hozzáférést biztosít tagszervezetei számára az Európai marketingtanúsítási és képesítési keretrendszerhez (EMCQ), amely Európa-szerte elismert, akkreditált marketinges, értékesítési és kommunikációs képesítéseket biztosít.

Tovább olvasom

Marketing

Törőcsik Mária kapta a Magyar Marketing Szövetség életműdíját

Szakértelme széles körű elismerését a többi között jól mutatja, hogy megalakulásakor ő lett az Országmárka Tanács szakmai elnöke, és hosszú éveken át más kiváló szakemberekkel dolgozott az országkép javításán.

Közzétéve:

Törőcsik Mária átveszi a Tonk Emil Életműdíjat, forrás: marketing.hu

Amellett, hogy évente díjazza a legkiválóbb marketinges és digitális megoldásokat, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) a szervezet legfontosabb elismerését, a Tonk Emil Életműdíjat is kiosztja az eredményes szakmai életutak méltatására. A 2023-as díjazott, Törőcsik Mária számára Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, valamint Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést a Marketing Summiton a Várkert Bazárban – tájékoztatott a szerkesztőségünkhöz október 3-án eljuttatott közleményében az MMSZ.

Törőcsik Mária a díjátadón
Forrás: marketing.hu

Törőcsik Mária több évtizede oktat marketinget, marketingstratégiát, vásárlói és fogyasztói magatartást, valamint márkastratégiát a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Jól érti a generációk nyelvét, a fogyasztók magatartását, tanácsadó és piackutató cégéhez több tucat ügyfél fordult az elmúlt évtizedekben. Kiemelkedőek a vásárlói és fogyasztói magatartásra, valamint az életstílusra és a generációkra vonatkozó kutatásai. Az MMSZ rendezvényein sok százan hallgatták plenáris előadásait, könyvein keresztül pedig sok ezer emberhez jutottak el gondolatai.

Szakértelme széles körű elismerését jól mutatja, hogy megalakulásakor ő lett az Országmárka Tanács szakmai elnöke, és hosszú éveken át más kiváló szakemberekkel dolgozott az országkép javításán. Tagja a Magyar Marketing Szövetségnek, a Magyar Reklámszövetségnek és a Magyar Tudományos Akadémia Marketingtudományi Albizottságának.

Tovább olvasom