Kövess minket!

Marketing

Nem Swarovski, Cadenzza

Április 1-jén nyílt meg a Fashion Streeten a Swarovski-csoporthoz tartozó Cadenzza márka első hazai üzlete. A divatékszerek piacában rejlő lehetőségekről, a márka stratégiájáról és a régiós tervekről beszélgettünk Marcus Kossendey-vel, a Cadenzza vezérigazgatójával.

Milyen regionális vagy globális trendek érvényesülnek a divatékszerek piacán?

A divatékszer lesz a következő nagy dobás a táskák, sálak, cipők után a divatmárkák piacán. A diszkontdivatékszer-piac régóta létezik az olyan árközpontú koncepciók révén, mint a Bijou Brigitte vagy az Accessorize, de a prémium és luxusmárkák csupán néhány éve kezdtek belépni erre a piacra, sokuknak pedig még mindig nincs ékszervonala. Erre a trendre csatlakoztunk rá három éve a Cadenzza megalapításával.

Mit jelent a Cadenzza számára, hogy egy széles körben ismert márka, a Swarovski leányvállalata?

Többé-kevésbé függetlenek vagyunk, a betérő vásárlók nem is tudják, hogy mi a Swarovskihoz tartozunk, és ezt nem is kommunikáljuk feléjük. Szabad kezet kaptunk a saját brandünk felépítésében. Természetesen vannak közösen igénybe vett szolgáltatásaink, mint a logisztika vagy az IT.

Az anyamárkával szemben nálunk az sincs kikötve, hogy csak kristállyal foglalkozhatunk, bármely más típusú ékszert, ékkövet használhatunk, de olyan trendeket is felkarolhatunk, mint a fa vagy a szaru.

A Cadenzza saját neve alatt is árul ékszereket a mintegy 70 forgalmazott márka mellett. Mi áll ennek hátterében?

A saját márka mögött egyrészt az árrésmegfontolás áll: a forgalmazott brandek profitabilitása a divatpiac átlagát hozza, míg a saját márkáké ennél valamivel magasabb, így jövedelmezővé tehető a sokmárkás üzletkoncepció. Másrészt számtalan trendet érzékelünk az egyes szezonokban, ezek közül emelünk ki és próbálunk kereskedelmileg is életképessé tenni néhányat a saját kollekciókkal.

A saját márka ennyivel nagyobb rugalmasságot biztosít a trendkövetésben?

Teljes mértékben. Az egész értéklánc a mi tulajdonunkban van, köztük a világ élvonalába tartozó ékszerüzemek thaiföldi központunkban, Vietnamban és Kínában, és a szakértelmünk is megvan az ékszerkészítéshez. Ezt hiba lenne nem kihasználni.

Hogyan választják ki a forgalmazott márkákat?

A termékmenedzsment két, nagyjából egyforma méretű részből áll: a saját és a vásárolt márkákból. Az utóbbi terület is tovább bontható: egyik kollégánk a luxusdivatmárkákkal foglalkozik, egy másik pedig az egyéb márkákkal, amelyek között ismertebbek és kevésbé ismertek is találhatók, de mindegyik esetében meggyőződésünk, hogy már rövid távon van bennük üzleti potenciál. A beszerzést a trendek felől közelítjük: cégen belül és a nagy londoni, párizsi, New York-i, Las Vegas-i dizájnvásárokon összegyűjtjük a trendeket, majd eldöntjük, melyek értelmezhetőek kereskedelmi szempontból is, és ezekhez választjuk ki a tervezőket, márkákat, termékeket. Az alapkollekción felül természetesen vannak eltérések a portfólióban az egyes országokban: a következő két szezon során a helyi ízléshez igazodó darabokkal tervezzük kitölteni a választék 10-20 százalékát.

Hogyan tudnak egyetlen üzleten belül együttműködni a saját márkák, a jól ismert márkanevek és a kevésbé ismert brandek?

Nyolc és fél évig dolgoztam a Peek & Cloppenburgnak, többek között a budapesti üzletük megnyitásában is részt vettem. Ők is hasonló multibrand-koncepcióval működnek, amelynek gerincét a saját márkák adják, mellettük pedig közepes árkategóriájú brandek és egy exkluzív részleg is megjelenik. Ez sikeresnek bizonyult, véleményem szerint azért, mert a mai „hibrid vásárlók” számára, akik például H&M farmerhez Louis Vuitton övet vesznek, izgalmas ez a típusú választék. Az emberek termékeket keresnek, és ha széles választékot tudsz kínálni árban és márkaportfólióban, akkor már közel jársz a sikerhez. Nem annyira a közvetlen versenytársainkra figyelünk, inkább az olyan üzletekre, mint a multibrand-parfümériák vagy optikai üzletek, ahol minden árkategória és számos márka megtalálható. Az ékszerek vásárlásánál ugyanígy megjelennek különböző igények, a mindennapi daraboktól a kiemelt eseményeken viselt feltűnő ékszereken át a luxust közvetítő, könnyen felismerhető tételekig. Végső soron mi vagyunk a belépő a luxus világába: egy összeállítás jelentősen feldobható egy-egy márkás ékszerrel, amely 300 euróba kerül, szemben az adott márka 3-5000 eurós ruhaáraival.

A feltörekvő tervezők számára is segíthet a márkájuk építésében a Cadenzza?

Erre jó példa Anton Heunis, aki az elmúlt három évben vált népszerűvé, miután sokat fordítottunk a PR-jére és marketingjére, megjelent az üzleteinkben, és saját kollekciót készített számunkra.

Helyi tervezők bevonásán is gondolkodnak?

Németországban kísérleti jelleggel készítünk saját márkás kollekciót egy népszerű helyi tervezővel, és a következő szezonokra is tervben vannak együttműködések ismert, erős stílussal rendelkező személyekkel. A márkanagykövetek kiválasztásánál nagyon fontos, hogy legyen saját történetük. Hiszem, hogy az életstílustermékek eladásához manapság a versenyképes árpont és a kiváló minőség mellett a jó történet is elengedhetetlen. Valami különlegeset kell tudnunk mondani, amire felépíthető a PR és a marketing, és ami a vásárlót is boldoggá teszi.

Milyen kommunikációs csatornákat használnak a márka felépítéséhez?

Induló cégként az elmúlt két és fél évben nem költöttünk túl sokat marketingre. A legfontosabb eszközünk a PR, sok testimonialt használunk, de a legutóbbi szezonban tévéreklámmal is próbálkoztunk Ausztriában. Az első igazán nagy kampányunk az idei őszi-téli szezonra várható. Egy stratégiaváltás is folyamatban van: a Cadenzza eredetileg csupán 5 százaléknyi online bevétellel számolt, de ezt idén októbertől alapjaiban változtatnánk meg. Az új sokcsatornás megközelítés keretében öt éven belül 70 százalékra növelnénk a digitális csatorna arányát, és ehhez az összes feltörekvő trendet felhasználnánk, mint például az ékszer virtuális felpróbálását lehetővé tevő applikációkat, az egyes felületek zökkenőmentes integrációját vagy a click and collect vásárlást. Ezzel kapcsolatban bloggerekkel is együttműködnénk. Jelenleg elsősorban a Facebookra és az Instagramra fókuszálunk a közösségimédia-csatornák közül, de már dolgozunk a Twitter- és a Pinterest-jelenléten is, és folyamatosan gyűjtjük a gyakorlati tapasztalatokat.

Az offline világban a saját üzletes modellt folytatják?

Igen. Jelenleg az üzleteink 70–100 négyzetméter közöttiek, de tervezzük egy 1000 négyzetméteres zászlóshajóüzlet megnyitását Milánóban vagy Londonban, ahová a legjobb luxusmárkákat is elvihetnénk shop-in-shop rendszerben.

Mivel lenne elégedett a budapesti üzlet kapcsán?

Karrierem fele és legsikeresebb éveim Kelet-Európához kötődnek, és most szeretném megismételni ezeket a sikereket. Meggyőződésem, hogy erre jó lehetőséget kínál a régió. A budapesti üzlet megnyitása az első lépés a terjeszkedésben. Hamarosan üzletet nyitunk Prágában, tárgyalunk Varsóban, Pozsonyban, Budapesten pedig előkészítés alatt áll egy második bolt az Aréna Plazában. A Cadenzza egy rétegkoncepció, így egyelőre a régió fővárosainak belvárosára koncentrálunk, a többi területet pedig lefedi majd az online jelenlét. Ha pedig már megszilárdul a működés, akkor nyithatunk olyan új piacok felé is, mint például a férfiaknak vagy gyerekeknek szánt ékszerek.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom