Kövess minket!

Marketing

Nem félnek a Tindertől

A Média 2.0 blog meetup-sorozatának legújabb felvonásában a társkeresők piacáról és marketingjéről beszélgetett a piac két erősen eltérő pozicionálású szereplőjének vezetője, az élő randiprogramokat szervező Randi-másképp alapítója, Király Szilvia, és az ismert online társkeresőket, a Csajok és Pasik és a Lovebox oldalakat működtető László Gergely.

A szolgáltatások jellegén kívül azok nagyságrendje és üzleti modellje is különbözik: míg a Randi-másképp esetében kisvállalkozásként hétről hétre meg kell tölteni a programokat jelentkezőkkel és a jövedelmezőség mellett fontos a társadalmi szerepvállalás is, az online szolgáltatások több százezer regisztrált felhasználót számlálnak, akiket profitábilis kiszolgálni, és a biztonságos és jól használható felület mellett elsősorban a szereplők és akciók szűrése, valamint a 2-3 hónapos átlagos életciklussal rendelkező aktív felhasználók folyamatos pótlása a feladat.

Az online társkeresés a 2000-es évek elején trendi volt, majd kicsit ciki lett, az elmúlt években azonban újra fellendülőben van. Nagy-Britanniában már minden ötödik kapcsolat valamilyen online fórumon indul, és ennek kiforrott kultúrája van, míg nálunk a folyamatos fejlődés a jellemző. A felhasználói igények mindenesetre ezen a területen is gyorsan növekednek – miközben a sikertelen próbálkozók ritkán vallják be, hogy a hiba bennük is lehet. (Szintén gyakori oka a negatív értékeléseknek, hogy a szolgáltatások pénzbe kerülnek.) Az online szolgáltatások esetében az ismertség mellett fontos kommunikációs cél a minél hatékonyabb használat oktatása is, míg a Randi-másképp élő eseményei gyakran önismereti tréningként is szolgálnak a résztvevők számára.

Ami a felhasználói kört illeti, az online világban jellemzően több a férfi regisztráló, de a napi aktív használatban már kiegyenlített a nemek aránya, míg az élő programokon – ez nagyon aktív 30-as férfi csoportot leszámítva – a hölgy jelentkezők vannak többségben, de arány- és korosztály-garanciát is vállalnak a szervezők. A Csajok és Pasik a 20-40 éves, a Lovebox inkább a 30-40 pluszos korosztály oldala, a Randi-másképp esetében pedig a 30-40-es korosztály alcsoportjai a legfontosabbak. Kihívást egyedül a 45-60 év közötti nők kiszolgálása jelent, melléjük ugyanis hiányoznak a programokra jelentkező férfiak. Valamennyi szolgáltatás erősen főváros-központú: az online esetében a regisztrálók fele budapesti, míg a Randi-másképp egyelőre felépítéséből adódóan is csak Budapesten szervez programokat.

Kommunikációs csatornák tekintetében a PPC kampányok (Facebook, Google) minden szereplő számára fontosak, ráadásul biztosítják a kreatívok tesztelésének lehetőségét is. Emellett a Randi-másképp esetében jelentős a szájreklám szerepe, illetve a saját honlapot is aktívan használják. A Loveboxnál pedig nemrég offline kampányba is belevágtak, ahol a széles elérés miatt elsősorban az üzenet kidolgozása jelentett nehézséget – no meg az online eszközökhöz képest rosszabb mérhetőség. A Randi-másképp esetében a kereskedelmi televíziós megjelenések érezhetően megdobták az érdeklődők számát és a Csajok és Pasik, valamint a Lovebox esetében is áldoznak a PR-re, még ha a reklámegyenérték-számításokban nem is feltétlenül hisznek. A bannereket a beszélgetők a lecsengőben lévő, legfeljebb imázsépítésre alkalmas eszközök közé sorolták, az újsághirdetések mellé, és egyes partneroldalak konverziós képességét is negatívan értékelték. Ami kicsit meglepőbb, az a tartalommarketing megítélése. A Csajok és Pasik blogja roppant népszerű, ugyanakkor nagyon gyengén konvertál, ezért inkább csak megszokásból tartják meg; a Randi-másképp-nél pedig a sok negatív hozzászólás miatt döntöttek a blog megszüntetése mellett.

A nagy külföldi versenytársakat inkább inspirálónak tartják a beszélgetők. A Tinder, amelynek működési módja még csak nem is újdonság, viszont pár éve még nem volt rá tömeges kereslet, ma belépőként működik a társkeresés világába. Innen rendszerint 2-3 online felületre vezet tovább a felhasználók útja, míg az élő programos társkeresés jellemzően az online megoldásban csalódottak választása. Teljesen új, általános online felületet elindítani viszont ma már nagyon költséges és bizonytalan vállalkozás. László Gergely becslése szerint százmilliós nagyságrendű beruházást igényel, és a kritikus tömeg elérésére így sincs garancia. Ők sem jártak sikerrel a román és a szerb piacon, de arról sincs meggyőződve, hogy a hazánkban mainstream médiával és egyéb felületeken közel 3 éve nyomuló nemzetközi szereplő üzletileg sikeres lenne. Ma már inkább szűkebb célcsoportoknak szánt, specializált oldalakat lehet érdemes indítani, és még itt is előnyben vannak azok a bejáratott márkák, amelyek saját felhasználóik egy részét tudják átirányítani ezekre a csatornákra. Ami az élő programokat illeti, a Randi-másképp-nél is figyelik a külföldi trendeket, de a magyar közönség sok megoldáshoz még nem elég bevállalós. Ezzel együtt folyamatosan dolgoznak a friss stratégiai terveken és az új játékokon egyaránt.

A szervező Média 2.0 blogja itt érhető el, rendezvényeik Facebook-oldala pedig itt.

Marketing

GVH: ágazati gyorsvizsgálatokkal biztosították a járvány alatti reklámok tisztességességét

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 első félévében is nagy hangsúlyt fektetett a magyar emberek védelmére, valamint a verseny tisztaságának biztosítására a nemzetgazdaság jelentős ágazataiban. A nemzeti versenyhatóság ágazati gyorsvizsgálataival biztosította a koronavírus-járvány alatti reklámok tisztességességét – tudatta a hivatal az MTI-vel csütörtökön.

Közzétéve:

Az első hathavi eredményeket összegző, a magyar piaci versenyről szóló jelentés szerint a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a verseny jótékony hatásainak köszönhetően közel felére csökkenjen az antigén gyorstesztek hazai kiskereskedelmi ára. Az építőipar területén tavaly megkezdett gyorsvizsgálatok sorozata is folytatódott, amely szintén az áremelkedések mérséklését szolgálja a versenytorzulások felszámolásával.

A GVH továbbra is kiemelt feladatként kezeli a fogyasztók tájékozott döntéseinek elősegítését az online és a hagyományos felületeken egyaránt – írták. Az elmúlt fél év középpontjában az influenszer-marketing gyakorlatai mellett az e-kereskedelem és az adatvagyon összefüggései álltak, amelynek kapcsán a versenyhatóság előremutató javaslatokkal élt a fogyasztói bizalom erősítése, illetve a hazai kkv-k fejlesztése érdekében – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy

az összefonódások ellenőrzésekor a hatóság továbbra is a gyors ügyintézést tartotta szem előtt, melynek köszönhetően a GVH hatékonysága Európában továbbra is az élmezőnybe tartozik.

“A kötelezően ellátandó alapfeladataink mellett három olyan képessége is van a nemzeti versenyhatóságunknak, amely után nemzetközi szakmai érdeklődés mutatkozik. Az egyik az Európában is egyedülálló – a magyar kormánytól kapott – felhatalmazás a gyorsított ágazati vizsgálatok lefolytatására. A másik a környezetvédelem és versenyjog kapcsolatának kutatása, míg a harmadik a fogyasztói jóléti hasznok számszerűsítése, közgazdasági elemzése” – összegezte Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben.

Tovább olvasom

Marketing

Idén is a hazai termékek hónapja az augusztus

Sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsítik a magyar árukat.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A  Magyar Termék Nonprofit Kft. kezdeményezésére indított akció idén az Abonett Kft., a Ceres Zrt., a Naszálytej Zrt., a Mészáros Borászat, a Haladás Mg. Zrt., a Fino-Food Kft., a Gyulahús Kft., a Sofidel Hungary Kft. és a Happy Chocolates Factory Zrt. termékeire összpontosít. Valamennyien használói a Magyar Termék védjegynek, amely a megbízhatóság valódi garanciája – írták közleményükben.

Az Aldi Magyarország marketingtámogatóként csatlakozik a kezdeményezéshez, amely

sajtóközleményekkel, televíziós hirdetésekben, óriásplakátokon, fesztiválokon, a világhálón és az üzletekben népszerűsíti a védjegyes árukat.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a nyár utolsó hónapja a belföldi termékek közös ünnepe lehet. Benedek Eszter az időzítést azzal indokolta, hogy az államalapítás ünnepe és az új kenyér hagyománya jó alkalmat ad a magyar értékek bemutatására – olvasható a közleményben.

A hazai termékek hónapját tavaly hirdette meg először a Magyar Termék Nonprofit Kft. Akkori közleményük szerint a kezdeményezés a gyártók és a kereskedők összefogását erősítő Vedd a hazait! Védd a hazait! kampány folytatása. A kezdeményezést azért látták akkor időszerűnek, mert a Magyar Termék védjegy iránt évről évre többen érdeklődnek, és a környezetvédelmi elvárások miatt is egyre népszerűbb a belföldön készült áru.

Tovább olvasom

Marketing

Az utazó magazin idén is díjazta a legjobb turisztikai szolgáltatókat

Átadták Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait hétfőn Budapesten; a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták.

Közzétéve:

MTI/Kovács Anikó

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón örömét fejezte ki, hogy a magazin a külhoni magyar turisztikai szolgáltatókra is kiterjesztette a versenyt. Fontosnak nevezte, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás az élet egyre több területén megjelenjen.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta támogatja a külhoni magyar kisvállalkozókat, köztük számos turisztikai szolgáltatót – jelezte.

Közölte, felméréseik azt mutatják, hogy a külhoni magyar vállalkozások 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, így ha őket támogatják, azzal magyar családok sokaságát segítik.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a verseny is azt mutatja, hogy a turizmusért tett erőfeszítések a nehéz körülmények ellenére sikeresek, a szakma az új kihívások ellenére jobban és többet teljesít, az emberek pedig utazni akarnak.

Az MTÜ-nek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól (NTAK) naponta érkező statisztikák alapján pontos információja van a vendégek költéseiről, tartózkodási helyéről, idejéről, illetve a küldő országról – jelezte a vezérigazgató-helyettes.

Idén az ágazatban éves szinten 37 millió vendégéjszakát várnak, ami alig 10 százalékkal marad el a járvány előttitől – mondta.

Kiemelte: a vendégek által legjobban kedvelt szolgáltatókat a magazin elismerései tükrözik.

Érsek M. Zoltán főszerkesztő elmondta, hogy

az idén is 30 kategóriában adtak át elismeréseket.

Az év családbarát szállodája a Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, Az év állatbarát szállodája a Dráva Hotel Thermal Resort, Az év felnőttbarát szállodája a Duna Relax & Event Hotel, Az év wellness szállodája a Hotel Golden Lake Resort. Az év gyógyszállodája elismerést a Hotel Karos Spa, Az év üzleti szállodája díjat a Corinthia Hotel Budapest, Az év városi szállodája díjat a Hotel Budapest kapta. Az év turisztikai üzemeltetője az Eventrend Group, Az év turisztikai szervezete a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., Az év turisztikai szakembere Géher Zoltán szállodaigazgató, Az év turisztikai városa Szeged lett, Az év légitársasága a Wizzair. Az év utazási irodája a Z(s)eppelin Utazási Iroda, Az év fürdője a Hungarospa Hajdúszoboszló, Az év víziparkja az Aquaworld. Az év fővárosi étterme az És lett, Az év szállodai étterme pedig a Láng Bistro & Grill (Hilton Budapest), Az év vidéki étterme a balatonszemesi Kistücsök lett.

Az év határon túli területekre utaztató irodája a Kárpáteurópa Utazási Iroda, Az év erdélyi magyar szálláshelye a Gyimesi Skanzen Panzió lett. Az év erdélyi magyar étterme a Pethő Étterem, Az év felvidéki magyar szálláshelye a Kék hal étterem és panzió, Az év felvidéki magyar étterme a St. Petrus Vini, Az év vajdasági magyar szálláshelye a Vila Elizabet, Az év vajdasági magyar étterme a Hedera Étterem, Az év muravidéki magyar szálláshelye a Panonska Vas, Az év muravidéki magyar étterme a Pri Lujzi, Az év horvátországi magyar szálláshelye a Piros-Étterem Piros Csizma, Az év horvátországi magyar étterme a Restoran Citadella. A kárpátaljai magyar intézmények, éttermek és szálláshelyek az ukrajnai háborús menekültek ellátásában való aktív részvételért és példás helytállásért kaptak elismerést.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese (k) gratulál az Év Turisztikai Szervezete díjat elnyerő Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. képviselőjének Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjainak átadásán Budapesten 2022. július 18-án.

Tovább olvasom