Kövess minket!

Marketing

Nem félnek a Tindertől

A Média 2.0 blog meetup-sorozatának legújabb felvonásában a társkeresők piacáról és marketingjéről beszélgetett a piac két erősen eltérő pozicionálású szereplőjének vezetője, az élő randiprogramokat szervező Randi-másképp alapítója, Király Szilvia, és az ismert online társkeresőket, a Csajok és Pasik és a Lovebox oldalakat működtető László Gergely.

A szolgáltatások jellegén kívül azok nagyságrendje és üzleti modellje is különbözik: míg a Randi-másképp esetében kisvállalkozásként hétről hétre meg kell tölteni a programokat jelentkezőkkel és a jövedelmezőség mellett fontos a társadalmi szerepvállalás is, az online szolgáltatások több százezer regisztrált felhasználót számlálnak, akiket profitábilis kiszolgálni, és a biztonságos és jól használható felület mellett elsősorban a szereplők és akciók szűrése, valamint a 2-3 hónapos átlagos életciklussal rendelkező aktív felhasználók folyamatos pótlása a feladat.

Az online társkeresés a 2000-es évek elején trendi volt, majd kicsit ciki lett, az elmúlt években azonban újra fellendülőben van. Nagy-Britanniában már minden ötödik kapcsolat valamilyen online fórumon indul, és ennek kiforrott kultúrája van, míg nálunk a folyamatos fejlődés a jellemző. A felhasználói igények mindenesetre ezen a területen is gyorsan növekednek – miközben a sikertelen próbálkozók ritkán vallják be, hogy a hiba bennük is lehet. (Szintén gyakori oka a negatív értékeléseknek, hogy a szolgáltatások pénzbe kerülnek.) Az online szolgáltatások esetében az ismertség mellett fontos kommunikációs cél a minél hatékonyabb használat oktatása is, míg a Randi-másképp élő eseményei gyakran önismereti tréningként is szolgálnak a résztvevők számára.

Ami a felhasználói kört illeti, az online világban jellemzően több a férfi regisztráló, de a napi aktív használatban már kiegyenlített a nemek aránya, míg az élő programokon – ez nagyon aktív 30-as férfi csoportot leszámítva – a hölgy jelentkezők vannak többségben, de arány- és korosztály-garanciát is vállalnak a szervezők. A Csajok és Pasik a 20-40 éves, a Lovebox inkább a 30-40 pluszos korosztály oldala, a Randi-másképp esetében pedig a 30-40-es korosztály alcsoportjai a legfontosabbak. Kihívást egyedül a 45-60 év közötti nők kiszolgálása jelent, melléjük ugyanis hiányoznak a programokra jelentkező férfiak. Valamennyi szolgáltatás erősen főváros-központú: az online esetében a regisztrálók fele budapesti, míg a Randi-másképp egyelőre felépítéséből adódóan is csak Budapesten szervez programokat.

Kommunikációs csatornák tekintetében a PPC kampányok (Facebook, Google) minden szereplő számára fontosak, ráadásul biztosítják a kreatívok tesztelésének lehetőségét is. Emellett a Randi-másképp esetében jelentős a szájreklám szerepe, illetve a saját honlapot is aktívan használják. A Loveboxnál pedig nemrég offline kampányba is belevágtak, ahol a széles elérés miatt elsősorban az üzenet kidolgozása jelentett nehézséget – no meg az online eszközökhöz képest rosszabb mérhetőség. A Randi-másképp esetében a kereskedelmi televíziós megjelenések érezhetően megdobták az érdeklődők számát és a Csajok és Pasik, valamint a Lovebox esetében is áldoznak a PR-re, még ha a reklámegyenérték-számításokban nem is feltétlenül hisznek. A bannereket a beszélgetők a lecsengőben lévő, legfeljebb imázsépítésre alkalmas eszközök közé sorolták, az újsághirdetések mellé, és egyes partneroldalak konverziós képességét is negatívan értékelték. Ami kicsit meglepőbb, az a tartalommarketing megítélése. A Csajok és Pasik blogja roppant népszerű, ugyanakkor nagyon gyengén konvertál, ezért inkább csak megszokásból tartják meg; a Randi-másképp-nél pedig a sok negatív hozzászólás miatt döntöttek a blog megszüntetése mellett.

A nagy külföldi versenytársakat inkább inspirálónak tartják a beszélgetők. A Tinder, amelynek működési módja még csak nem is újdonság, viszont pár éve még nem volt rá tömeges kereslet, ma belépőként működik a társkeresés világába. Innen rendszerint 2-3 online felületre vezet tovább a felhasználók útja, míg az élő programos társkeresés jellemzően az online megoldásban csalódottak választása. Teljesen új, általános online felületet elindítani viszont ma már nagyon költséges és bizonytalan vállalkozás. László Gergely becslése szerint százmilliós nagyságrendű beruházást igényel, és a kritikus tömeg elérésére így sincs garancia. Ők sem jártak sikerrel a román és a szerb piacon, de arról sincs meggyőződve, hogy a hazánkban mainstream médiával és egyéb felületeken közel 3 éve nyomuló nemzetközi szereplő üzletileg sikeres lenne. Ma már inkább szűkebb célcsoportoknak szánt, specializált oldalakat lehet érdemes indítani, és még itt is előnyben vannak azok a bejáratott márkák, amelyek saját felhasználóik egy részét tudják átirányítani ezekre a csatornákra. Ami az élő programokat illeti, a Randi-másképp-nél is figyelik a külföldi trendeket, de a magyar közönség sok megoldáshoz még nem elég bevállalós. Ezzel együtt folyamatosan dolgoznak a friss stratégiai terveken és az új játékokon egyaránt.

A szervező Média 2.0 blogja itt érhető el, rendezvényeik Facebook-oldala pedig itt.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom