Kövess minket!

Marketing

Napi 15 cigaretta helyett

Kutatók szerint a tartós magány az emberi egészségre olyan hatást gyakorol, mintha napi 15 cigarettát szívnánk el.

Hazai önkéntesek egy maroknyi csoportja arra vállalkozik, hogy egy 70 éve sikeresen működő francia szervezet (les petits frères des Pauvres) példája nyomán saját otthonaikban magányosan vagy ellátó intézményekben élő idős embereket látogatnak és vonnak be különböző tevékenységekbe.

Az elöregedő társadalom egyik legnagyobb kihívása, hogy egyre több idős él magányosan, sok esetben a családjától vagy a társadalomtól elszigetelten. Az elöregedés összetett szociális probléma, amely a demográfiai folyamatok, a fiatalok elvándorlása és a családi modellek alakulása miatt is egyre több embert érint. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon több mint 750 ezer idős ember él egyedül vagy távol a szeretteitől. Kanadai kutatások szerint a tartós magány emberi szervezetre gyakorolt hatása olyan, mint napi 15 cigaretta elszívása.

Erre a problémára ad megoldási javaslatot az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) által működtetett Idősek Barátai Program, amelynek keretében az önkéntesek intézményekben vagy saját otthonaikban elszigetelten élő idős embereket látogatnak heti rendszerességgel. Az önkéntesek többsége maga is nyugdíjas vagy ötven év feletti, akiket szakemberek készítenek fel az idősek látogatására, és munkájuk során rendszeresen kapnak szakmai támogatást.

A program kulcsa: az önkéntesség

A program működtetésének kulcsa az önkéntesség. Az önkéntesek nem csak a látogatásban, de szervezési, adminisztrációs feladatokban is részt vállalnak. Így olyan önkéntesek részvételére is lehetőség nyílik, akik a látogató tevékenységben valamilyen okból nem tudnak vagy nem akarnak részt venni, a programot azonban szívesen segítik.

Az ÖKA és a program elsősorban önkormányzatokkal és szociális intézményekkel működik együtt az idősek bevonásában, de magánemberek – egyedül élő idősek, illetve családtagjaik – jelentkezését is örömmel fogadja. Az idejüket felajánló önkéntesek mellett a program adományokat nyújtó segítőkre is számít.

Az időseknek akár csak egy-egy óra odafigyelés, személyes jelenlét is sokat jelent. A program keretében az önkéntesek igyekeznek minél több magányosan élő idős emberhez eljutni, hogy minőségi időt tölthessenek együtt. Az önkéntesek saját motivációból, szabadidejüket ajánlják fel egy számukra eleinte idegen, idős embernek.

„Már régóta megfogalmazódott bennem, hogy idősekkel kapcsolatos önkéntes munkát szeretnék végezni. Úgy éreztem, gyerekeken sokkal többen segítenek; az idősekre kevesebben gondolnak.” (Zsuzsi)

„Huszonéves koromtól – amilyen gyakran csak lehetett – adtam vért, és véradásaim száma meghaladta a százat. Ezt csak amióta gyógyszert szedek, hagytam abba, és azóta az önkéntes munka váltotta fel.” (Robi)

Marketing

Új plakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum

A plakátokon Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter együtt szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CÖF-CÖKA kampányának plakátja, forrás: Facebook / @civilosszefogas

– Megkezdte második plakátkampányát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – közölte a Magyar Nemzettel Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke. Hozzátette: először vidéken jelentek meg a plakátok, amelyekkel kedd óta már Budapesten is lehet találkozni.

A plakátokon Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert közösen ábrázolják, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjére „mini Feri” néven hivatkoznak, a két baloldali politikus kinézete pedig a népszerű Austin Powers-filmek főgonosz szereplőit idézi.

Mint Csizmadia közölte, a plakátok terjesztését a CÖF által alapított cég, a Kövess Minket 2022 Kft. végzi. – Egyetértünk azzal, ami a plakátokon látható – tette hozzá az elnök. 

Tovább olvasom

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary idei jelöltjeit

Közöttük miniagyat és miniszívet létrehozó magyar startup, gyermekotthon és egy fiatal olimpikon is szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön az egyik jelölt, a vajdasági RTV 2-es csatornája környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozatának, a Zöldgömbnek a csapata, középen Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője, forrás: Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary a

Hass, alkoss, gyarapíts!

felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönségnek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek – Oláh Zsanett, Pintér-Tomka Emese, Böszörményi- Nagy Gergely, Remete Tibor, Trunk Tamás, Bagossy Norbert, Gém Péter, Mádai Vivien, Trellay Levente, Margaret Ann Dowling, Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa, Nagy Viktor, Nagy Anna – a Highlights of Hungary-ra a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, amelyekre mindenki büszkén nézhet fel.

A jelöltek között civil szervezetek, sportolók, üzleti, tudományos és kulturális eredmények is szerepelnek.

A jelöltek teljes listája IDE KATTINTVA érhető el.

A szavazás február elején kezdődik és két hétig tart, a díjátadót online rendezik február 24-én. A díjazottak idén is 2-2 millió forintban részesülnek.

Tovább olvasom