Kövess minket!

Marketing

Nagyszabású kampánnyal igyekszik visszaadni a biztosítókba vetett hitünket a CHERRISK

Nagy volumenű integrált kampányt indított a Republic a legújabb online biztosító, az Y és Z generáció igényeire tervezett CHERRISK bevezetésére. Az UNIQA belső startupjaként létrejött újgenerációs biztosítási modell szakít a szektorra vonatkozó sztereotípiákkal és a megváltozott felhasználói szokásokra kínál gyors, egyszerű és kötetlen megoldást. A konvenciókkal szembemenő termékbevezető kampány pozicionálásáért, stratégiai tervezéséért, teljes körű kivitelezéséért és PR-jáért a Republic Group felel.

2017 októbere és 2018 szeptembere között több százan léptek ki komfortzónájukból a Republic Group és az UNIQA országos kampányának felhívására. Mostanra már hivatalossá vált: az elmúlt egy év hatalmas, valamennyi célcsoportot megszólító projektmegbízása egy vadonatúj márka, a CHERRISK bevezetésének tudatos előkészítése jegyében zajlott – olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

A sikeres felvezetést követően az UNIQA támogatásával alapított belső startup, a Cherry HUB BSC Kft. a Republic Group-ot kérte fel az újgenerációs, online biztosítási platform, a CHERRISK launch kampányának teljes körű kivitelezésére. A háromlépcsős kutatási fázist követő pozicionálás meghatározása kulcsfontosságú volt az előkészületek során. Egy teljesen új biztosítási platformot kellett bevezetni a piacra, amelynek sikerén nem kevesebb múlik, mint a további európai országokra történő nemzetközi kiterjesztés

A Republic Group feladata a teljes teaser és bevezető kampány stratégiai-, kreatív- és médiatervezése, illetve kivitelezése, melynek jelenleg az első fázisa látható országszerte. Fontos célkitűzés volt, hogy a kommunikációs üzenetek a brand awereness növelése mellett direkt sales fókusszal is bírjanak.

A termékfejlesztést megelőző kutatások és ügyfélelégedettségi felmérések alapján visszatérő panaszként fogalmazódott meg az ügyfelek részéről, hogy gyakran keltik bennük azt az érzést a kárrendezés során a társaságok, mintha nem bíznának meg bennük. A körülményes bizonyítási procedúra, ami a kárrendezést jellemezte a múltban azonban már csak rossz emlék. Az elhúzódó, apróbetűkben kifogásokat felsorakoztató biztosításoknak intett búcsút az UNIQA, amikor két éve elindította ügyféltranszformációs programját, melynek egyik etapjaként is tekinthetünk a hazai fejlesztésű CHERRISK-re.

A biztosítások alapjaihoz szerettek volna visszatérni, amikor még az egymást ismerő közösségek tagjai közösen vállaltak felelősséget, és segítettek a bajba jutottaknak szükség esetén. Egy átlátható, online közösség létrehozásával lehetőség van arra, hogy minden eddiginél nagyobb bizalmat szavazzanak a felhasználóknak, akiknek elköteleződését virtuális cseresznyékkel honorálja a CHERRISK. A felhasználók virtuális cseresznyéiket közösségi célok megvalósítására ajánlhatják fel vagy biztosítási díjuk csökkentésére használhatják.

A fentiekből és a termék adottságaiból (chatbot, gamification, online ügyintézés, recurring payment), valamint az újító szemléletű cégvezetés által megfogalmazott igények alapján hamar kirajzolódott egy friss, játékos, az internetes kultúra elemeit felhasználó kreatív koncepció, ami a szín- és eszközhasználattól a szövegezésig egységesen meghatározta a kampányt.

Szeptember 1-jétől négyféle színes teaser kreatívval találkozhatott a célcsoport billboard, peronposzter, TV és online felületeken, illetve a 4-6-os Combino villamosokon. Az „Alap, hogy…” hirdetések sikerét jól bizonyította, hogy a két hétig tartó teaser szakaszban már több ezer előregisztráció futott be az oldalra. A launch kampány szeptember 17-i indulásakor az ország 400 pontján kihelyezett teaser plakátokat felváltották a lakás- és a casco biztosítások kreatívjai, a TV-ben és rádióban pedig elindultak a lakás- és utasbiztosítás szpotjai.

A kreatív tervezés során az volt a cél, hogy egyértelmű legyen a célcsoport számára, hogy a CHERRISK megbízik a partnereiben. Még akkor is, ha olykor hihetetlen, mesébe illő történet következtében történt a baleset, tűnt el a csomag, gyulladt ki a konyha.

A filmek a véletlenek olyan vicces láncolatát mutatják be, amik végül egy kellemetlen balesethez vezetnek. A narratíva egy izgatott ember kissé keszekusza történetmesélést idézi, ami kiszólásokkal vagy épp fölöslegesnek tűnő információkkal tűzdelt. Ezt a zavart monológot támasztja alá a hasonlóképpen „csapongó”, a nemzetközi trendeket követő vegyestechnikás képi világ, ami egyszerre idézi meg a múlt VHS-kultúráját és a jelen internetes mémjeinek világát.

„A filmek elkészítése során az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy megtartsuk a film sodró lendületét és a progresszív képi világát úgy, hogy közben a történet még mindig érthető maradjon és a termék bevezetését is jól támogassa”

Márton Szabolcs, a Republic Group kreatívigazgatója.

Hogyan lett a gyáli bányatóból spanyol tengerpart és hogy gyújtotta fel Bese kutya a konyhát?

A Republic és az Umbrella elképesztő csapatmunkájának eredményeként Barcelona homokos tengerpartján érezték magukat a szereplők az augusztusi forgatáson. Több mint 20 köbméter homokot terítettek el egy nap alatt a tóparton, a felvétel alatt pedig jet ski-vel vetettek hullámokat a mediterrán hatás érdekében. A filmben egy elszabadult quad csapódik egy hatméteres pálmafának, amit külön erre a célra szállítottak oda teherautóval.

A casting során meglepő módon nem a főszereplők kiválasztása okozta a legnagyobb dilemmát, hanem a lakásbiztosítás filmjében központi szerepet betöltő kanapé megtalálása. Cseh Renátó látványtervező olyan lakásbelsőt álmodott meg, ami bármelyikünk szomszédjában lakó egyetemista srác otthona lehetne – szülőktől örökölt kanapéval és örökmozgó kutyával. Végül a producer saját kanapéja győzőtt, amit a nappalijából szállítottak át a stúdióba.

A filmekben alkalmazott vegyes technika, a rajzfilmes animációk az óriásplakátokon és az online bannereken is visszaköszönnek. A káresemény kiváltó okai – a búvárt mélybe rántó polip vagy a konyhában rosszalkodó kutya – is rajzként jelennek meg a hirdetéseken, így rímelve a TV-reklámok képi világára.

„Filmben és az outdoor anyagokon egyaránt a valóság és a képzelet között ugrálunk. A vizuális világ az emlékezet működését idézi meg.

Szinte soha nem emlékszünk teljesen pontosan minden részletre, a képzeletünk viszont megpróbálja kitölteni a lyukakat. Olyan képi- és hangelemeket használtunk, amik viccesen/megkapóan illusztrálják az adott helyzetet, nem beszélve arról, hogy lekövetik a mai vizuális trendeket is. Egy örömjáték volt” – Jancsi Mátyás, a Republic Group Head of Art-ja

Az ATL aktivitásokat erőteljes PR kommunikációval is megtámogatta az ügynökség. Több mint egy éve kifejezetten a CHERRISK teaser kampányának részeként havi rendszerességgel jelentek meg insurtech és fintech tartalmak a vezető hazai médiumok hasábjain Kurtisz Krisztián tollából, majd idén szeptember 14-én a CHERRISK és az UNIQA vezérigazgatója a hivatalos indulás előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be a forradalmi újítást az EXTRA Budapestben. A klasszikus corporate és brand PR aktivitások mellett, a márkát véleményvezérek is tovább népszerűsítik az Y és Z generációs célcsoportok körében. Olyan influencerekre esett a választás, akik rohanó és aktív életmódot élnek, folyamatosan úton vannak, és fontos számukra a saját maguk és környezetük biztonsága.

Így láthatunk a következő hónapokban online tartalmakat Tóth Gabitól, Dancsó Pétertől, Wossala Rozinától, Szabó Zsófitól, Nyári Diától és Nagy Danitól.

„Minden ügynökség életében vannak olyan kiemelkedő projektek, amikre évek múlva, a folyamatosan változó trendek ellenére is büszkén tekinthet vissza. Azt gondolom, a Republic életében a CHERRISK kampány egyike ezeknek a projekteknek.

Hatalmas kihívást és nyomást jelent minden termékbevezetés, de ebben az esetben még nagyobb a tét, hiszen a magyar piacon való sikeres szereplés a CHERRISK nemzetközi térhódításának záloga. Ugyanakkor az ügyféltől kapott hatalmas szabadságnak köszönhetően nem teherként, hanem felszabadítóan hatott a csapatra ez a kihívás, amit az első beérkező számok alapján sikeresen megugrottunk”Barna Tamás, a Republic Group ügyvezető igazgatója

Marketing

Abbahagyják a vevők az online vásárlást, ha bonyolultnak tűnik

Az online vásárlók döntő többsége internetes keresők segítségével tájékozódik, a válaszadók fele a közösségi médiában és hírlevelekből is szerez információt, harmaduk a barátoktól, ismerősöktől kér segítséget, míg az influenszerek ajánlásai csak a megkérdezettek 2 százalékát befolyásolják – közölte a Bónusz Brigád a GKID-vel végzett közös felmérésére hivatkozva.

Közzétéve:

Az adatok alapján a fogyasztók 85 százaléka internetes keresőkben tájékozódik a kedvezményes ajánlatokról. A második legnépszerűbb tájékozódási hely a közösségi média, a válaszadók közel fele ebből szerzi ismereteit: a 18-29 évesek 66 százaléka tájékozódik innen, ha vásárolni akar valamit.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a hírlevelek is fontos forrásai az ismereteknek, ezekből szintén a válaszadók közel fele szerez információt, de itt is kirajzolódik egy generációs különbség: míg a 18-29 éveseknek csupán harmadára, addig a 40 év feletti válaszadók felére jellemző ez. Barátoktól, ismerősöktől a kutatásban részt vevők harmada kér segítséget, támpontokat vásárlás előtt, ám a 18-24 évesekre ez még jellemzőbb: közülük minden második a kortársaihoz fordul információkért. Kuponos oldalakról minden harmadik ember tájékozódik, ez az arány a 30-39 évesek között a legmagasabb (41 százalék). Egy-egy szolgáltató nyomtatott újságjából mindössze 13 százalékuk kap hírt az akciókról, de a 25-39 évesek közül csak 6-7 százalék forgatja az akciós újságokat.

A felmérés kimutatta, hogy a legtöbben, a fogyasztók 84 százaléka a kuponokat, akciókat kínáló weboldalakon tervez online szolgáltatásokat, utazásokat, élményeket vásárolni. Közvetlenül a szolgáltatók weboldalán a válaszadók 47 százaléka, a szállásadásra specializálódott oldalakon 56 százalék vesz igénybe szolgáltatást, utazást.

A vevők számára a legfontosabb szempont továbbra is az adott termék vagy szolgáltatás ára (67 százalék), illetve ár-érték aránya, melyet a válaszadók közel háromnegyede jelölt meg a legfontosabb szempontként. A szolgálatóval kapcsolatos korábbi pozitív tapasztalat 45 százalék számára fontos, azonban minél idősebbeket kérdezett a kutatás, ez annál fontosabb szempont volt. A földrajzi közelség, elérhetőség minden negyedik válaszadó számára döntő tényező vásárláskor, ugyanakkor ennél jóval fontosabb a vásárlás, foglalás egyszerűsége, ez a válaszadók 37 százaléka számára lényeges.

A webáruház megbízhatósága minden második ember számára döntési faktor, ez a nők számára fontosabb, nekik mind az értékelések, mind a közvetítő oldal megbízhatósága többet nyom a latba, mint a férfiak számára.

A termék vagy szolgáltatás részletekbe menő, alapos leírása közel minden második válaszadó számára lényeges, és a vásárlók előnyben részesítik azokat a helyeket, ahol minden részletre vonatkozóan választ kapnak a kérdéseikre, nem kell e-mailben, chaten vagy telefonon keresniük a webáruházat.

A Bónusz Brigád és a GKID kutatása szerint az influenszerek ajánlásai csupán 2 százalékukat befolyásolják egy szolgáltatás melletti elköteleződésben, miközben a válaszadók 22 százaléka számára előtérbe került a visszaválthatóság, a határidő módosításának lehetősége, illetve minden ötödik válaszadó rövidebb időre tervez előre, és inkább az utolsó pillanatban foglal utazásokat, szolgáltatásokat.

Tovább olvasom

Marketing

A GVH eltávolíttatja egy gyógygombás cég online reklámjait

A hatóság a maximális, 117,8 millió forintos bírságot rótta ki a Max-Immun Kft.-re.

Közzétéve:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eltávolíttatja a Facebookról, a YouTube-ról és a Vimeoról a gyógygomba-készítményeiről ismert Max-Immun Kft. hirdetéseit, miután a cég továbbra sem szüntette be a C-peptid termékek jogsértő reklámozását – közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.

A nemzeti versenyhatóság tavaly májusban megállapította:

a Max-Immun Kft. valótlanul tulajdonított gyógyhatást – többek között koronavírus elleni hatásosságot – a Vargapeptide családba tartozó úgynevezett proinzulin C-peptid kozmetikumoknak.

A GVH megtiltotta az érintett termékek további jogellenes reklámozását és a maximális, 117,8 millió forintos bírságot rótta ki a cégre. A vállalkozás bíróságon támadta meg a versenyhivatal döntését, de a Fővárosi Törvényszék tavaly év végén elutasította ezt, jogerősen is helyben hagyva a versenyhatósági határozatot.

A GVH a döntésében foglaltak ellenőrzésekor arra jutott, hogy a vállalkozás továbbra sem hagyott fel teljesen a jogsértő reklámgyakorlattal – annak ellenére, hogy a hatóság végrehajtási eljárást indított, ennek keretében pedig a cég ügyvezetőjének, Varga Gábornak tavaly december óta napi 50 ezer forintos bírságot kell fizetnie egészen a kötelezettségek teljesítésig.

A versenyhivatal ezért úgy döntött, hogy a hirdetéseket továbbra is közzétevő Facebook, YouTube és Vimeo platformok anyacégeit – a Metát, a Google-t és az IAC-t – kötelezi az érintett jogellenes reklámok elérhetetlenné tételére.

A cégeknek 30 napon belül kell igazolniuk a GVH felé a tartalmak eltávolítását.

A hatóság minden esetben biztosítja a fogyasztókat megtévesztő gyakorlat felszámolását olyan esetekben is, amikor a döntésének kötelezettje nem működik együtt a hatóságokkal. A magyar fogyasztók így a cég együttműködésének hiányától függetlenül is védettek a jogsértőnek minősülő kereskedelmi gyakorlatok folytatásától – írták.

Tovább olvasom

Marketing

Az ügyfelek értékelik a humoros hirdetéseket

Bár az emberek 91 százaléka szereti, ha a márkák viccesek, és 72 százalékuk választana egy humoros márkát a konkurenciával szemben, az üzleti vezetők 95 százaléka tart a humor használatától az ügyfélkapcsolatokban egy felmérés szerint.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Oracle Fusion Cloud Customer Experience (CX) és Gretchen Rubin, az ötszörös New York Times bestseller író és podcaster új kutatása szerint az emberek azt szeretnék, ha a márkák megmosolyogtatnák és megnevettetnék őket, az üzleti vezetők mégis félnek a humor alkalmazásától.

A Happiness Report 14 ország több mint 12 000 fogyasztójának és üzleti vezetőjének meglátásait tartalmazza, és megállapította, hogy az emberek olyan új élményeket keresnek, amelyek mosolyra és nevetésre késztetik őket. A humort alkalmazó márkákat a fogyasztók hűséggel, jó értékelésekkel és ismételt vásárlásokkal jutalmazzák, és elfordulnak azoktól, amelyek nem ilyenek.

A közlemény idézi Gretchen Rubint, aki elmondta, a célközönségük boldogságához hozzájárulni kívánó márkák számára a folyamat az adatokkal és az ügyfelek megismerésével kezdődik.

Csak ezután lehet a humor, a személyiség és a márkaélmény megfelelő keverékét hozni, amely a hűséget és a márka pártolását segíti elő.

Rob Tarkoff, az Oracle Advertising and Customer Experience (CX) ügyvezető alelnöke és vezérigazgatója hozzátette: az eredményekből kiderül, hogy a legtöbb vállalatvezető szeretné, ha a fogyasztók többet nevetnének, és megértik, hogy ez a valódi kapcsolat kialakításának kritikus része. A siker érdekében a márkáknak az adatokat kell az ügyfélélmény-stratégiájuk középpontjába helyezniük.

A felmérés kimutatta, hogy az emberek 88 százaléka olyan új élményeket keres, amelyek mosolyra és nevetésre késztetik őket. Az emberek szerint a boldogsághoz leginkább egészség (80 százalék), jó személyes kapcsolatok (79 százalék) és élmények (53 százalék) kellenek.

A megkérdezettek több mint fele (53 százalék) szeretné, ha pénzért lehetne boldogságot vásárolni, 78 százalékuk pedig hajlandó felárat fizetni az igazi boldogságért. Mindez megmutatkozik abban is, hogy az elmúlt években 89 százalékuk az online vásárlásban próbálta megtalálni a boldogságot: 47 százalékuk azt is mondta, hogy a csomagok kézhezvétele boldoggá teszi, ugyanakkor 12 százalékuk nehezen emlékezett vissza az online vásárolt termékekre.

Közölték, a válaszadók azt szeretnék, ha a márkák mosolyra és nevetésre késztetnék őket, de az üzleti vezetők elismerik, hogy ritkán használják a humort az ügyfelek bevonására. Az emberek 78 százaléka szerint a márkák többet tehetnének azért, hogy boldoggá tegyék ügyfeleiket, 91 százalékuk pedig azt mondta, hogy a márkák inkább viccesek legyenek.

Az adatok szerint a fogyasztók 90 százaléka nagyobb valószínűséggel emlékszik vissza a vicces hirdetésekre, ennek ellenére azonban az üzleti vezetők szerint márkáik offline hirdetéseinek csak 20 százaléka (tv, óriásplakát), az online hirdetéseknek pedig csak 18 százaléka használja aktívan a humort.

Közölték azt is, hogy ha egy márka humort használ, az emberek nagyobb valószínűséggel vásárolnak tőle újra (80 százalék), ajánlják a márkát családtagjaiknak és barátaiknak (80 százalék), választják a márkát a konkurenciával szemben (72 százalék), és többet költenek az adott márkára (63 százalék).

Az üzleti vezetők 95 százaléka tart a humor alkalmazásától az ügyfélkapcsolatokban, miközben 89 százaléka lát lehetőséget a humor felhasználására az ügyfélélmény javítása érdekében. Igaz, 85 százalékuk azt is állítja, hogy nem rendelkezik a humor sikeres megvalósításához szükséges adatfelismerésekkel vagy eszközökkel: az üzleti vezetők bátrabban használnának humort az ügyfelekkel való kapcsolattartás során, ha jobb rálátásuk lenne az ügyfelekre (55 százalék) és ha hozzáférnének az olyan fejlett technológiákhoz, mint a mesterséges intelligencia (32 százalék).

Tovább olvasom