Kövess minket!

Marketing

Munkát találni még sose volt ilyen egyszerű

A klasszikus, interneten zajló álláskeresés már a múlté, ma a jobbra-balra „húzogatás” a módi. Hogy ez mit jelent, arról a Zyntern alapítóit, Megyeri Mirtillt, Balogi Attilát és Barathi Tamást kérdeztük.

„A zyntern.com egy új gyakornoki és pályakezdő-állásportál, amelyet úgy álmodtunk meg, hogy egyszerre feleljen meg az Y és a Z generációs munkakereső fiatalok és az őket kereső toborzási szakemberek igényeinek. A portál alapvetően webes felületen érhető el, ahol néhány perc alatt készíthetők munkavállalói profilok és céges bemutatkozó-oldalak, valamint adhatók fel és érhetők el álláshirdetések.” – mondta lapunknak Megyeri Mirtill társalapító, aki a vállalkozás kommunikációjáért és népszerűsítéséért felel.

Az oldalt úgy alakították ki, hogy mind az álláskeresők, mind a hirdetők a lehető legegyszerűbb módon használhassák, hangsúlyozta lapunknak Balogi Attila, a termékfejlesztésért felelős társalapító. Elmondása szerint minden pillanatban a regisztrált felhasználók beállításainak megfelelő pozíciókat keresi a rendszer, és azonnal jelez, ha talált hozzájuk illő állást. Nem mellesleg a felhasználók bármikor generálhatnak és letölthetnek maguknak PDF formátumban egy CV-t, amelyet bárhol használhatnak. Ha pedig az értesítések alapján tetszik nekik egy lehetőség, egy gombnyomással már jelentkezhetnek is az állásra.

A másik oldal dolga is pofonegyszerű: pillanatok alatt kialakíthatják a cégek saját profiljukat, mely alkalmas munkáltatói márkaépítésre. Fel lehet tölteni képeket, videókat, infókat, beszámolókat, a pozíciókhoz pedig lokációt rendelhetnek, így térképes módban is kereshetővé vállnak az állások. A rendszeren keresztül alapvisszajelzéseket állíthatnak be, és ezeket akár esetenként testre szabhatják.

A Tinder és a LinkedIn után szabadon

A Zyntern olyan speciális algoritmussal rendelkezik, amelynek köszönhetően képes a munkakeresőket és a munkaadókat kölcsönösen megadott preferenciák alapján „matchelni” – tudtuk meg a szakembertől. Tekintettel arra, hogy a munkakeresési folyamatok egyre inkább mobiltelefonra terelődnek át, a legnépszerűbb appok felhasználói élménye köszön vissza a ZynternMatch alkalmazáson.

Az applikáció tartalmi felépítésében a LinkedInre emlékeztet, míg a munkakeresők számára a felhasználói élmény a Tinderéhez hasonló: egy tutorial segítségével rövid idő alatt kitölthető szakmai profil alapján a munkakereső megadott elvárásaihoz, preferenciáihoz passzoló állások úgynevezett munkakártyák formájában jelennek meg. Az alkalmazásban jobbra, illetve balra húzással, esetleg pineléssel (mentéssel) döntheti el a fiatal, hogy érdekli-e, vagy sem az adott állás. Azt követően, hogy jobbra „döntötte” a munkakártyát, és elküldte jelentkezését egy pozícióra, azonnal tájékoztatást kap erről a munkaadó, aki egy gomb megnyomásával fogadhat vagy elutasíthat, automatikus válaszüzenet továbbításával.

Ami a Zynternt igazán erőssé teszi, az az, hogy a munkakeresői vagy a céges profil és álláshirdetés létrehozását követően, amely a regisztráló alaposságától függően tíz-húsz percet vesz igénybe, gyakorlatilag azonnal megtalálhatják egymást a felhasználók. Minden azon múlik, hogy a kölcsönösen megadott elvárások és preferenciák hány „matchet” eredményeznek.

A Zyntern csapata szeretné végigvezetni a fiatalokat a pályaorientációs szakaszukon. A 16 és 26 év közöttiek itt megtalálhatják az időszakos diákmunkájukat, a szakmai gyakorlatukat, a hosszú távú gyakornoki programjukat és a pályakezdő-pozíciójukat is. A felhasználók akár öt-hat alkalommal is igénybe vehetik a segítségüket, bár ahogy jelenleg ugrálnak a cégek és a státuszok között, ez a szám hét-nyolc is lehet. A munkaadók egyébiránt a pályakezdő szót az egy–három év tapasztalattal rendelkezők körére használják. „Nálunk is felbukkantak már ilyen állások, és van is pár tucat 28 éves vagy idősebb userünk is” – szögezte le Balogi.

Miért éri meg nekik?

Jelenleg ingyen hirdethetnek az oldalon a cégek, a cél az, hogy kipróbálják, és visszajelzést adjanak. A Zyntern kikéri a véleményüket a további fejlesztésekkel kapcsolatban is, aztán ősztől bevezetik a prémium szolgáltatásokat, melyek már fizetősek lesznek.

„Bevételeink négy pilléren nyugszanak: kiemelt és targetált, illetve egyéb social media hirdetések, valamint egyetemi marketingszolgáltatások. Továbbá el lehet dönteni, hogy a cégek hány userrel szeretnének kapcsolatba lépni, tehát a találatok és a legjobb jelentkezők után fizetnek. A portál és az applikáció a munkakereső fiatalok számára ugyanakkor díjmentesen lesz használható a jövőben is” – mondta el a szakember, majd hozzátette, nem az egyszerű hirdetés a cél, hanem a matching, azaz hogy a legmegfelelőbb jelöltek kerüljenek a nekik való pozícióba. Mindenki számára időt és energiát szeretnének megtakarítani, hiszen a munkaadók sem akarnak feleslegesen önéletrajzokat nézegetni.

Ami a jövőt illeti

„Egyelőre még béta-üzemmódban működik az oldal, a tesztidőszak számunkra a visszajelzések gyűjtéséről, a felület és az alkalmazás működésének tökéletesítéséről szól.

A fiatalok ugyanakkor már most is kedvelik, hogy néhány perc alatt – akár a telefonjukról – CV-ket hozhatnak létre, hogy fotós, videós tartalmat és számos egyéb információt találhatnak a cégekről, és nem utolsósorban hogy az irodák helyét, otthonuktól, iskolájuktól való pontos távolságágát is megnézhetik. A munkaadók a Zyntern révén egyszerűen és célzottan léphetnek kapcsolatba a számukra releváns jelöltekkel, bonyolult adminisztráció nélkül adhatnak fel egyedi, vonzó hirdetéseket, és építhetik cégeik munkáltatói márkáját különböző eszközökkel” – nyilatkozta Barathi Tamás üzletfejlesztésért felelős társalapító.

A cégnek közép- és hosszú távon célja, hogy a kelet-közép-európai régióban is ismert, vezető álláskereső platformmá váljon. 2017 vége és 2018 eleje már a nemzetközi tesztelésről is szól: négy-öt piacon fognak megvizsgálni egy-egy egyetemi várost, a legjobban teljesítő helyeken pedig céljuk a gyors piacra lépés, amihez keresik a befektető partnereket. Olyan megoldásokra van szükségük, amelyek nemzetközi lehetőségek keresését és toborzást tesznek lehetővé egyszerűen, gyorsan.

Zyexit?

„A Zyntern meglehetősen fiatal, ebben a szakaszban nem lehet még szó felvásárlásról. Vannak viszont komoly nemzetközi szereplők Nyugat-Európában, akik számára érdekes lehet egy jól prosperáló, Közép-Kelet-Európában tevékenykedő szolgáltatás” – mondta Megyeri Mirtill.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Facebookon és egyéb közösségi platformokon szerveződő álláskereső-csoportok mennyire jelentenek konkurenciát, amire a szakember azt válaszolta: „Semennyire, sőt… Mi is használjuk ezeket az oldalakat, innen is érkeztek már regisztrálók. Az ilyen típusú felületeken ömlesztve találhatók a betöltetlen pozíciókról szóló bejegyzések. Nem lehet szűrni, nehézkes visszakeresni, és nem lehet tudni, hogy a státusz még élő-e, vagy sem. Ha például marketinges munkát keresek, akár órákig is görgethetem a posztokat. Kinek van erre ideje?”

(Ez az írás a Médiapiac 2017/7-8-as számában megjelent cikk szerkesztett változata.)

Marketing

Dr. Fazekas Ildikó kapta a Magyar Marketing Szövetség Életműdíját

Ebben az évben, a sorban hatodikként az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) igazgatója vehette át a szakmai díjat.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) orientációs értékteremtése keretében minden évben elismeri és bemutatja a legsikeresebb marketingvezetőket, az év legkiválóbb marketing és digitális megoldásait, illetve kampányait, valamint a legjobb városmarketing projekteket. Az MMSZ Tonk Emil Életműdíj ugyanakkor a szakmai szervezet egyik legfontosabb díja, hiszen azzal egy kiteljesedett, a marketingszakma egésze érdekében végzett, eredményes szakmai életutat ismerünk el – mondja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Az idei díjazott számára a szervezet elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést múlt hét csütörtökön, a Várkert Bazár színpadján.

Alig akad olyan szakember hazánkban, aki ne ismerné Dr. Fazekas Ildikó nevét, hiszen elévülhetetlen érdemeket szerzett a marketing és reklámszakma hazai felsőoktatásában (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Budapesti Corvinus Egyetemen, Budapesti Metropolitan Egyetem), a szakma elismertségének és presztízsének növelésében, illetve az etikus reklámozási gyakorlat meghonosításában. A díjazott a marketingszakmából érkezett, ugyanis eredetileg piacszervező szakközgazdászként (akkor még így hívták a marketinget) végzett, majd mielőtt egyetemi oktató lett, olyan cégek marketingeseként dolgozott, mint a Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat, vagy a Caola-Schwarzkopf. Ezt követően Ildikó – a felsőoktatás világából némileg kilépve – a reklám önszabályozása felé fordult és több mint negyedszázada, egészen pontosan 26 éve az Önszabályozó Reklám Testület vezetője.

Nevéhez fűződik többek között a Reklámetikai Kódex folyamatos frissítése is.

Munkáját nemcsak Magyarországon, de külföldön is elismerik. Az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) korábbi elnökeként, jelenleg a szervezet elnökségi tagjaként is aktívan dolgozik. Sőt, kezdeményezésére az öreg kontinensen túlmutató, globális nyomtatékot is kapott a reklámok önszabályozásának megkerülhetetlen kérdése.

Dr. Fazekas Ildikó azt vallja, hogy a marketing művelőinek szeretniük kell a szakmát, és bármilyen pozícióban, szerepkörben is dolgoznak, túl kell lépniük a napi rutinokon, folyamatosan elemezve, vizsgálva az adott piac szempontjából releváns környezeti, társadalmi és fogyasztói közeget, dinamikát.

A szakember szerint a fő szabály mindig az lehet, hogy ne csapjuk be a fogyasztót, mert az már rövidtávon is árt a márkának és ráadásul a reklámba, illetve a szakmánkba vetett hitet is rombolja.

A szakma csodája pedig éppen az, hogy egy fizikai termékből értékkel felruházott, időtálló és életképes márkákat építhetünk. A marketing azért szép és különleges szakma, mert változatos, kreatív és stabil szakmai alapokon nyugvó, mégis rugalmas megoldások folyamatos alkalmazását igényli – vallja a szakember.

A marketingesek számára mára már káprázatosan széleskörű eszközrendszer áll rendelkezésre annak érdekében, hogy hatást érjenek el, mindez ugyanakkor hatalmas felelősséggel is társul

– figyelmeztet Dr. Fazekas Ildikó.

Borítókép: Dr. Fazekas Ildikó

Tovább olvasom

Marketing

Otthonról is élvezhető – Lounge Live a Marketing Summiton!

Greenmarketingről, márkaépítésről, fenntarthatóságról és hasonló forró témákról fognak beszélgetni a hazai top marketingesek az idei Marketing Summit Hungary online felületén, az eszmecserét pedig a Lounge Group látványstúdiójából streamelik élőben szeptember 15-én.

Közzétéve:

Fotó: Lounge Group

Nem kérdés, hogy a marketingszakma óráról órára, sőt, percről percre folyamatosan változik. Az új trendek felismeréséhez fontos részt venni a szakmai fórumokon, így az ember ezeket akár saját maga is tudja alakítani. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a szakma párbeszédet folytasson, megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek a piac és az iparág jövőjét befolyásolják.

Ennek a párbeszédnek teremt ebben az évben is kiváló platformot a Marketing Summit Hungary konferencia, ahol a hazai marketingszakma legbefolyásosabb és legmeghatározóbb emberei értekeznek a legizgalmasabb témákról.

Azonban, ha valaki személyesen nem tud jelen lenni a konferencián, a Lounge Group és az eseményt szervező Magyar Marketing Szövetség lehetőséget kínálnak arra, hogy online is be lehessen kapcsolódni a beszélgetésekbe, így egy érdeklődő sem marad le a legfrissebb marketingtrendekről.

„Az utóbbi években történt események következtében érezhetően átalakult az emberek élete, a digitális léthez való viszonya. Sokan vannak, akik már a munka területén is a mindennapjaikat online platformokon töltik, ezáltal csökkent a személyes jelenlét. Mindemellett erősödött az emberek multitasking képessége is, egyszerre szeretnek több dologgal foglalkozni.

Ebből kifolyólag és a Magyar Marketing Szövetséggel folytatott sikeres együttműködéseinknek köszönhetően szeretnénk tartalmat és tudást szolgáltatni azoknak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szeptemberi konferencián.

Mindemellett azokat is szeretném megnyugtatni, akik ott lesznek a helyszínen, hiszen a Lounge Group látványstúdiójánál élőben is követhetőek lesznek a beszélgetések, valamint a későbbiekben online felületeinken is elérhetővé tesszük azokat” – mondta el Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója.

Szeptember 15-én 10 órától Juhász Bálint műsorvezető fog online beszélgetni többek között Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójával, Szabó Bélával, a Telekom márka- és kommunikációs igazgatójával, de jelen lesz még Csikesz Erika is a TV2 Csoport részéről.

A részletes programot és a beszélgetéseket az alábbi linken lehet követni: www.marketingsummit.hu/live

Tovább olvasom

Marketing

Megjelent a “Mentés másként” kampány első filmje (videó)

Már látható a televíziós csatornákon az év egyik legnagyobb társadalmi célú kampánya, a “Mentés másként” első filmje, amely az elsősegélynyújtás és az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös újraélesztési bemutatója egy Combino villamoson a budapesti Széll Kálmán téren. MTI Fotó: Marjai János

Azt írták: az elkerülhető halálozások számát nemcsak az egészségügy csökkentheti, hanem “mi is”.

Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak – nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani.

“Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit” – tették hozzá, kiemelve: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg, aki lélekjelenlétével és határozott fellépésével megmentette egy ember életét. Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, ezen emberek kétharmada megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette – írta közleményében az alapítvány.

“Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!”

– hangzik el a filmben, példaként említve a 112-es segélyszám felhívását.

A filmet itt is megnézheti:

A Médiaunió kampányának célja változtatni az emberek hozzáállásán, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni, elhiggyék, ők is képesek rá, valamint az, hogy az emberek ismét fontosnak tekintsék a véradást, és minél többen váljanak rendszeres véradókká – írták.

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek. Az elmúlt években – többi között – a műanyag palackok szelektív gyűjtésének fontosságára, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hívták fel a figyelmet, tavaly pedig a koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira koncentráltak.

Tovább olvasom