Kövess minket!

Marketing

Mit tanultunk az ICEEfesten?

A programozott vásárlás, a mobil és a kütyük is fontos szerepet kaptak a dél-kelet-európai régió legnagyobb digitális marketing seregszemléjén.

A ThinkDigital Group szervezésében, az IAB Europe támogatásával megvalósuló ICEEfest (Interactive Central & Eastern Europe Festival) 2008-ban a román piac helyi eseményeként indult, de mára már – a régió egyik legnagyobb digitális marketing konferenciájaként – több mint 2000 főt vonz a régióból, és előadókat a világ minden tájáról. Az idei kulcstémák a programozott vásárlás, az online kreativitás és a tartalom, valamint általában az online marketing jövője voltak.

A felvezető előadásban az IAB Europe igazgatóságának elnöke, Constantine Kamaras az AdEx számait használva helyezte kontextusba, miért is egyre aktuálisabb az online médiáról beszélni, és azon belül is melyek az igazán forró területek: a mobil display hirdetések aránya először lépte át a 10%-ot a költéseken belül világszerte, az online videó már egymilliárd euró feletti bevételt hoz, és – némileg meglepő módon – tavaly a display piac valamivel gyorsabban bővült a keresőnél.

A programozott vásárlás kapcsán a résztvevők – többek között a Tailwind, AppNexus, Xaxis, Cadreon, Sizmek, valamint a GroupM, Vivaki és a Mindshare programmatic vezetői – egybehangzó véleménye volt, hogy nincsenek még igazán kiforrott piacok Európában. A programozott vásárlás sajátos készségeket és tudást igényel, nem csupán technikai értelemben, hanem a stratégiai gondolkodás szintjén is. Gyakran még a cég digitális stratégiája is hiányzik, egyszerűen letudják a digitális kötelező százalékát a költségvetésben, de nem áll mögötte sem valós cél, sem tartalmi stratégia. A technika rendelkezésre áll, de még nem tudják használni, ehhez először az alapokat kell felépíteni. Fontos lenne az is, hogy a technológiaival szemben a felhasználó-központú gondolkodás kerüljön előtérbe ezen a területen is.

Senki sem találta meg az igazi üzleti modellt, miközben minden szereplőben félelmek élnek a piaci hatást illetően. Ezek közé tartozik az az aggodalom is, miszerint az adat értékét esetleg nem veszik kellő mértékben figyelembe, néhány cég – csak a költségoldalra koncentrálva – irreálisan alacsony árakkal kezd operálni és elpusztítja a piacot, mielőtt az kialakulhatna. Részben ennek kivédésére jelentette be a ThinkDigital a Project Agora beindítását, és a megszólalók általában is az ügynökségek feladatának tekintik a piac és az ügyfelek edukációját a kérdésben.

(A programozott vásárlás kérdéseiről részletes beszámolót tervezünk a Médiapiac augusztusi lapszámában.)

Mobilfronton – a mobile first következetes, visszatérő hangoztatása mellett – az M&C Saatchi Mobile alapítója és globális ügyvezetője, James Hilton rámutatott, hogy a piac regionális eltérései – operációs rendszerek és szokások terén is – jelentősek, ami egy piacon működik, nem biztos, hogy egy másikon is beválik. Épp ezért fontos a globális jelenlét ezen a piacon. A felhasználói időráfordítás/reklámbevétel arányt tekintve még jelentős az elcsúszás (bár erős regionális különbségekkel, az Egyesült Királyságban például a költési arány eléri a használatét), miközben a Millward Brown kutatásai szerint a mobilhirdetések erősebb hatást gyakorolnak a márkamutatókra, mint az online marketing általában. A mobilmarketing-szolgáltatók terén folyamatos konszolidációt várnak, és hisznek abban, hogy a cross-channel megoldásoké a jövő – de ezek még nem működnek hatékonyan, egyelőre inkább csak díjakat lehet velük nyerni.

A második napon Nick Sohnemanntól, a Futurecandy alapítójától megtudhattuk, hogy a hardver/kütyü az új szexi, és ennek illusztrálására számos, már létező vagy még fejlesztés alatt álló eszközt bemutattak: a Google Glass és az Oculus Rift mellett például az oktatási célú Unity játékfejlesztő motort, az Arduino mikrokontrollert, a közösségi forrásokból fejlesztett Myo viselhető mozgásvezérlőt, a Google Project Tango-t, melynek keretében egy telefon folyamatosan monitorozza és 3D-ben megalkotja a környezete modelljét, valamint a japán Ravijourt, a melltartót, melyet csak az igaz szerelem endorfinjai nyitnak.

Az online marketing márkaépítési célú alkalmazásával kapcsolatos tanulságokról testvéroldalunkon, a Márkamonitoron számoltunk be.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom