Kövess minket!

Marketing

Mit falatozz idén, hogy trendin egyél?

A Falatozz.hu utánajárt, hogy a nemzetközi sajtó milyen gasztronómiai újdonságokat és trendhullámokat jósol 2018-ra.

Az angol Business Insider összefoglalta a Waitrose reprezentatív felmérésének alapján, hogy mik lesznek a 2018-as trendek étel- és italfogyasztás terén az idei évben, a Falatozz.hu pedig saját adatai alapján megvizsgálta, hogy milyen valószínűséggel terjedhetnek el ezek a trendek a magyarok étkezési szokásaiban.

Nemzetközi ízorgiák

A távolkeleti konyha iránt az elmúlt években jelentősen megnőtt az érdeklődés hazánkban is. Bár a portálon beérkező összes rendelés nagyrésze még mindig a magyar és olasz konyhának kedvez, a tavalyi év ugyanezen időszakának adataihoz képest megháromszorozódott az egzotikus ízek iránti kereslet.

A kutatás szerint divatba jönnek a japán falatkák: a dude-food („haver-kaja”) arról szól, hogy immár nem csak a hosszútésztás ramen levesek miatt áldjuk a japánokat, hanem felfedezzük a lazább ételeiket is. Ilyen például a yakitori csirkefalat – amely pálcára húzott sülthusikat jelent, zöldségekkel és szósszal tálalva – vagy a rántott tofu.

Megismerhetjük továbbá az indiai street foodot is. Ennek az irányzatnak a lényege, hogy füstölt, grillezett vagy sült finomságokat kapsz erős szószokkal körítve, például a gyömbérben pácolt fésűkagylót vagy a zöldségekkel töltött lepénykenyérkét, a purit, amelyet chutney-val szoktak tálalni.

A Falatozz.hu ételrendelő portál adatai alapján elmondható, hogy a japán ételek közül a különféle makik örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, míg az indiai finomságokból a csirkés ragukat, és a curry vagy tikka masala ízesítésű ételeket rendelik legtöbbször.

Átalakuló fogyasztási szokások

Az előrejelzések szerint a bevásárlások egyre inkább szólnak majd a tapasztalatszerzésről. A jövő szupermarketeiben a vásárlás csak az egyik lesz az elérhető szolgáltatások közül. A kimutatások szerint egyre gyakoribb lesz, hogy a heti nagybevásárlás helyett gyakrabban járunk vásárolni, és emiatt kisebbek lesznek a kosarak is.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál cégvezetője, Veres Dániel felhívja a figyelmet az étkezés időpontjának kitolódására is: „Bár a rendelések zöme még mindig két nagy hullámban, délben és késő délután érkezik be hozzánk, más napszakok rendelésszáma is kezd a két csúcsidőhöz igazodni. Egyre nagyobb az éjjeli baglyok száma, akik késő este, 10-11 óra között rendelnek”.

Fókuszban az egészséges alternatíva

A kisvállalkozásoktól a nagy multikon át mindenki keresi az új és egészséges alternatívákat, legyen szó csírákról, magvakról, szójákról vagy algákról. A proteinben gazdag étrend és a vegetáriánus életmód térnyerésével pedig egyre népszerűbbek lesznek a növényi alapú fehérjék, mint a tofu, a szójabab, vagy a quinoa.

A szintén relevánsnak számító BBC Good Food is összeszedte, hogy szerintük mely finomságok és irányelvek lesznek 2018-ban a figyelem középpontjában. A portál is kiemelte a növényi fehérjékben rejlő potenciált, elemzésükben úgy vélik, hogy egyre jobban előtérben lesznek a húsmentes napok és az indiai vegetáriánus ételek. Ezeken kívül közkedveltté válhatnak az olyan egészséges és gyomorkímélő ételek, amelyek erjesztéssel vagy pácolással készülnek, például a kimchi (erjesztett koreai zöldségsaláta), vagy a miso leves. Az összeállítás a bátrabbaknak azt ajánlja, hogy kísérletezzenek hibrid ételekkel, mint például a nyugat-afrikai konyha. (Egy kis grillezett tilápia vagy gyömbéres pörkölt jól hangzik, ugye?)

Ami az innivalókat illeti a BBC Good Food szerint szintén az egészségtudatos szemlélet kap teret. Egyre nagyobb választék lesz alkoholmentes koktélokból, több lesz a különleges ízesítésű tonik, valamint elképzelhető, hogy fűszernövényes felesek kerülnek rá az itallapra. A tea ugyan örökérvényű választás, de egyre népszerűbbek lesznek a gyógynövényes és zöld változatok.

Itthon is egyre többen próbálkoznak kifejezetten egészséges, kímélő ételekre specializálódott kínálattal. „Számos pizzériánál választható már a teljes kiőrlésű lisztből vagy gluténmentes lisztkeverékből készült tészta. Mostanra már a legtöbb étterem az átalakuló fogyasztói igényekhez igazodó kínálattal lehetővé teszi azt, hogy akár egy nagyobb társaság is tudjon egy helyről ételt rendelni a különböző diéták, ételallergiák vagy ízlések ellenére is. Portálunkon kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy kövessük a legfrissebb trendeket, és lehetőséget adjunk a fogyasztóinknak, hogy megismerhessék azokat” – mondta el Veres Dániel.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom