Kövess minket!

Marketing

Minden korábbinál többet vásárolunk mobil eszközök használatával

Úgy tűnik az e-kereskedelemben a kényelem mellett már az etikai megfontolások is megjelennek.

Bár egyre többen próbálják meg elkerülni a hagyományos vásárlással járó stresszt azzal, hogy online rendelik meg a szükséges termékeket, az interneten történő vásárláshoz továbbra is kapcsolódnak bizonyos félelmek. A tárgykörben készített PayPal-IPSOS tanulmány szerint például a globális fogyasztók 51%-ának továbbra is vannak aggodalmai az okoseszközökön történő vásárlás kapcsán, és 22% egyelőre nem érzi teljesen biztonságosnak a közösségi médiában történő vásárlást.

“Habár az online vásárló fogyasztók világszerte csaknem háromnegyede (71%) használja mobiltelefonját vásárlásra, a webshopoknak még csak 60%-a készült fel erre. Azok a vállalkozások, amelyek képesek kielégíteni ezeket az igényeket, jelentősen csökkenthetik a kosárelhagyások számát, és akár 15%-kal növelhetik az értékesítést” – mondta el Marcin Glogowski, a PayPal közép- és kelet-európai ügyvezető igazgatója.

Az okostelefonon történő vásárlás ma már az emberek közel fele számára teljesen természetes, a PayPal felmérése szerint a globális fogyasztók több mint 50%-a otthon, szabadidejét töltve vásárol, sőt 34% ágyban fekve böngészi az ajánlatokat. Ennek megfelelően nem is csodálkozhatunk rajta, ha a kutatások szerint az online fizetési megoldások kiválasztásában általában a kényelem az elsődleges szempont. A mobil forradalom láthatóan nemcsak az internetes vásárlást változtatta meg, hanem a hagyományos bolti vásárlását is, ahol az elmúlt 6 hónapban a világ fogyasztóinak már a fele érintésmentesen fizetett.

A fogyasztók nyitottak az újdonságokra és gyorsan hozzászoknak az olyan újításokhoz, mint például a közösségi platformokon történő kereskedelem. Az elmúlt 6 hónapban globálisan a fogyasztók már 30%-a vásárolt valamit közösségi oldalon. A kutatások szerint a magyar internetfelhasználók 30%-a fordít figyelmet a közösségi oldalon termékekkel kapcsolatos tartalmakra. Ez 10 százalékponttal több, mint az EU átlag. A közösségi oldalakon történő vásárlásra leginkább fogékony fiatalok a 18-34 éves korosztály.

A filmekhez vagy zenékhez való online hozzáférést lehetővé tevő streaming szolgáltatások felhasználótábora világszerte töretlenül növekszik, ami igaz Magyarországra is, nálunk az online filmek és zenék a legnépszerűbb digitális termék. A PayPal adatai szerint a regisztrált felhasználók 23%-a fizet mobiltelefonról digitális termékekért (például Spotify vagy HBO GO előfizetés), e-könyvekért vagy számítógépes játékokért.

Úgy tűnik, lassan az etikai megfontolások egyre nagyobb szerepet kapnak az e-kereskedelemben is. Tavaly a világ minden tizedik vásárlója vásárolt már legalább egy olyan terméket, amit a fenntartható fejlődés elveinek megfelelően gyártottak. A környezettudatos vásárlás a nők számára és a 18-34 éves korosztály számára kiemelten fontos. A kutatások szerint a 18-24 év közöttiek 14%-a, a 19-39 évesek 11%-a gondolta már meg magát vásárlás közben etikai okokból kifolyólag.

Külföldről olcsóbb, a kis üzletek termékei eredetibbek A globális online vásárlók 55%-a vásárol külföldi üzletekben, elsősorban jobb árakat (53%), vagy a helyi piacon nem elérhető termékeket keresve (33%). Ugyanakkor 66%-uk a helyi vállalkozásokat részesíti előnyben, különösen az ünnepi időszakban, mivel ilyenkor többen keresnek kézműves termékeket.

Az ünnepek alatt nő az adományozási kedv Az ünnepek alatt sokan az ajándékokra szánt összeget mások megsegítésére fordítják. A felnőtt magyarok 77%-a adományoz pénzt jótékonysági célokra és a rászorulók segítésére.

“Az ünnepi időszak nem csupán lehetőség a kedvezményes vásárlásra, hanem jó alkalom egy jótékonysági szervezet támogatására is. A PayPal nyolc éve támogatja a Giving Thuesday kezdeményezést, ami egyedülálló lehetőség bárki számára, aki jó ügyet akar támogatni” – fűzi hozzá Marcin Glogowski.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom