Kövess minket!

Marketing

Mikor lesz már kendertender?

A reklámipar szereplői egyelőre csak saccolgatják, mekkora üzletet jelent a számukra a Coloradoban véget ért marihuánastop. A döntésnek mindenesetre több vetülete van, de több perspektívát is rejt, mint azt elsőre gondolnánk – derült ki mostanra.

Snoop Dogg (forrás: Sickchirpse.com)

Az mindenesetre már látható, hogy a szakma nem akar lemondani a csak ebben az államban napi egymillió dolláros forgalmat produkáló üzletágról, azonban meg kell küzdenie a nagyok ellenállásával. Se a Google, se a Twitter nem hajlandó ugyanis beereszteni a fűvel kapcsolatos tartalmakat, legyen szó akár szponzorált keresésekről, akár tweetekől, még ha néhány utalás át is csúszik a rostán. Álljon itt üdítő példaként a Ben & Jerry’s fagylaltmárka Twitter-bejegyzése; ők arról érdeklődtek, mi a fene zajlik Coloradóban, merthogy a hírek szerint egyes boltokban elfogytak jégkrémjeik.

Így a témában érdekelt kisvállalkozásoknak alapvetően más utat kell keresniük. Eközben a marketingügynökségek is keresik az utat a jogszabályok erdejében, ez pedig még hónapokat vehet igénybe – írja az AdWeek. A portálnak nyilatkozó szakemberek között már akad, aki megtalálni véli a kendervilág Michael Jacksonját Snoop Dogg személyében – más kérdés, hogy épp a rappert képviselő ügynökség vezetőjétől származik ez a vélemény. Pedig épp Snoop Dogg a példa arra, hogy a szabályok megkerülhetőek. Az ő YouTube-csatornáján például számtalan finoman szólva is ráutaló tartalom érhető el, a szabályszegésnek még a látszatát is kerülve.

A cikk megemlíti: az internetes keresésben rejlő lehetőségekre már a „közeli” Kalifornia hirdetői is ráéreztek, amikor a coloradói nyaralás után nézelődőket próbálják saját magukhoz csábítani. A CBS körképe szerint ugyanakkor már vadul zajlik a márkaépítés, néhány cég – így a Taco Bell gyorsétterem-lánc – pedig viszonylag egyértelmű reklámüzenetekkel utal rá, hogy nem csupán kenyérrel él az ember. Más éttermek viszont teljesen kendőzetlenül veszik fel az étlapra a negyedik fogást, ugyanakkor a helyi ingatlanpiac is sokat remél a liberalizáció hozta ügyfelektől, akik akár nyaralót, akár üzlethelyiséget vásárolva lehetnek gerjesztői a kender hozta fellendülésnek. Így hamarosan innen is gurulhatnak a dollárok a hirdetési szektorba.

Ennél is direktebb módon repült rá a témára a Spirit fapados légitársaság, amely azzal reklámozza Coloradóba tartó járatait,hogy az államban „elaludt a Dohányozni tilos jelzés”, a kedves utas pedig „egy mérföld magasan repülhet” járataikkal.(A one mile high nem annyira magassági adat, sokkal inkábba betépett lebegés szinonimája az amerikai szlengben.) A társaság korábban sem volt szégyenlős: két éve, amikor Barack Obama biztonsági kíséretének tucatnyi tagja bukott meg azon, hogy egy kolumbiai küldetés során örömlányok segítségével kóstoltak bele a cartagenai éjszaka áldásaiba, a More Bang for your Buck (azaz Több kuffantás a zsozsódért) szlogennel kezdték hirdetni a tengerparti üdülőhelyre tartó járataikat.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom