Kövess minket!

Marketing

Médiások és marketinghősök

A Magyar Marketing Szövetség éves konferenciája, a 26. Országos Marketing Konferencia Marketing Hősök Kora címmel futott. A hősiesség mellett-helyett az előadók az összefogást, a szakmai ismereteket és az empátiát hangsúlyozták. Rövid összeállításunkban a médiapiac szempontjából releváns előadásokból válogatunk.

Urbán Zsolt, az MRSZ elnöke a bónusztörvény kapcsán kifejtette, hogy csökkenti a piaci kitettséget, tervezhetőbbé teszi a pénzügyeket, kidomborítja az ügynökségi tudás és munka értékét és növeli a transzparenciát, ilyen szempontból akár pozitívnak is tekinthető. Ugyanakkor a drasztikus beavatkozást, az egyeztetés és a felkészülési idő hiányát kifogásolják. A hivatalos értelmezés két nappal a türelmi idő lejárta előtt jelent meg, végrehajtási rendelet a mai napig nincs. Néhány fontos kérdésre (az átmeneti időre érvényesek a régi szerződések; a reklámközvetítő a közzétevővel szerződhet, tőle számlát befogadhat, további kedvezményeket az ügyfele részére nem adhat) van válasz, azonban a láncolatok kezelése (pl. sales house-ok, optimalizáló cégek) továbbra sem tisztázott. Az megállapítható, hogy a bónusz megmaradt, a kedvezményekről a média továbbra is maga dönthet. (A beszéd további, a kommunikációs szakmát mozgósító részeiről – egyéb marketinges témák mellett – a Márkamonitoron írtunk.)

Novák Péter, az IAB elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a növekvő médiafogyasztás mellett egyes szegmensek stagnáló eredménye arányait tekintve csökkenésnek számít. A költéseket az ár mellett a stratégia és a tapasztalatok is befolyásolják, a médiafogyasztás változásait pedig mindig késéssel követi a reklámpiac. A legnagyobb lemaradást a mobil területén látja, de a marketing szakértelemben is tapasztal hiányosságokat.

Óhidi Zsuzsanna a Marquard Media ügyvezető igazgatója hivatalból is hisz a szavak erejében, ugyanakkor fontos kihívásnak tartja megtalálni a hatásvadászat és a hitelesség határát. Saját példáján is látja, hogy van olyan (jó nevű, nemzetközi) oldal, ahol a túlzottan szenzációhajhász címek mögötti üres tartalmak hatására már leszokott az átkattintásról. A fizetett, saját és szerzett média csak együtt működik, viszont egymás hatását nagyban képes erősíteni: erre a kiadó életéből jó példa a Joyban megjelent Down-szindrómás modell vagy Hosszú Katinka Playboy-fotósorozata.

A szakember a márkamagazinok számának növekedését várja, valamint azt, hogy tovább erősödik a tartalom szerepe, amely egyrészt felvásárlásokban, másrészt a tartalomigazgatói pozíciók terjedésében mutatkozik meg. A tartalom eljuttatásáról pedig az egyre kifinomultabb automatizált rendszerek és analitikus platformok járulnak hozzá, melyek a tartalomhoz és a technológiához is értő „hibrid tartalommarketingeseket” igényelnek.

Geszti Péter a Médiaunió képviseletében annak a megfigyelésének adott hangot, hogy egyrészt egyre kevesebb ügynökség vesz részt pro bono munkákban, másrészt a merészség határai folyamatosan szűkülnek: a valóságot plasztikusan ábrázoló üzenetek sokszor fennakadnak a szűrőkön. Szakmai szempontból pedig hiánycikk az integrált gondolkodás, különösen a PR esik ki a körből.

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom