Kövess minket!

Marketing

Médiapiac Konferencia 2013: túlélési és fejlődési víziók

Partnerség, lehetőség, erősség – többek között ezek voltak a vezérigazgatói beszélgetés kulcsszavai.

Zsugorodás helyett lehetőségek keresése

Szabó György, a Sanoma Media vezérigazgatójának kemény és a szakma egészére tekintve önkritikus bevezetőjét követően vezető médiacégek első emberei osztották meg jövőképüket a Médiapiac 2013 Konferencia közönségével. “Egészségesre kell zsugorodni” – adta ki tavalyi konferenciánkon a jelszót Bayer József, az Axel Springer vezére. De vajon sikerült-e? – vetette fel a kérdést Iglódi Csaba, a beszélgetés moderátora.

Szabó György erre úgy reagált, hogy nem a zsugorodás volna a lényeg, hanem az új piacok keresése, ebben is van ugyanis lehetőség.

Farsang Péter, a Viasat vezére szerint nem szabad pesszimistábbnak lenni, mint amit az adatok mutatnak, főleg hosszabb távon, mert változik a környezet.

A kerekasztal-beszélgetés egyéb résztvevői is igyekeztek óvatosan optimistábba hangot megütni, például Györke Zoltán (Lapcom) szerint fontos a lehetőségekre fókuszálni, és a tényszerűen meglévő erősségekre építeni, így lehet csak jövőről beszélni.

Málnay B. Levente, a Chello CEE a “tesreszabásban” hisz, de szerinte minden médiacégnek más megoldás lehet a működőképes, nincsen olyan megoldás, amely minden piaci szereplőnek kiutat jelenthet.

Mihók Attila, a Ringier ügyvezetője szerint “a pénz az utcán hever”, azaz vannak lehetőségek, csak utánuk kell menni.

Vaszily Miklós, az Origo vezére a partnerségeket és a szolgáltatásfejlesztést nevezte meg fontos előrelépési lehetőségként.

 

Élni a lehetőségekkel, de hogyan?

Györke Zoltán szerint nem a hirdetési piacra, hanem a médiapiacra kell fókuszálni, azaz ebbe beletartoznak a terjesztési bevételek és az egyéb alternatívák. Az online piac is fontos a tulajdonosváltás miatt pláne átlalakulóban lévő Lapcom számára (e téren együttműködnek az Axel Springer-csoporttal), ott ugyanakkor egyelőre “egydimenziósabbak” a bevételek.

Ahhoz, hogy a lehetőségekkel megfelelően tudjanak élni a kiadók, a korábbiaknál jóval többet kell tudni a fogyasztókról, tette hozzá Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója, aki alapvetően óvatos optimizmussal tekint a piaci fejleményekre.

A tévépiaci fejlesztések egyik fő csapásiránya a HD-csatornák indítása, mondta Málnay B. Levente. Emellett a saját gyártású tartalmakban, a helyi fejlesztésekben hisznek. Többek között emiatt ruházott be a cég nemrégiben negyedmilliárd forintot magyarországi stúdiófejlesztésre. Lehetőséget lát a Chello az újmédiában, ám ennek kockázatai jelentősebbek. Nemrégiben indítottak például iPhone-appot a TV Paprikához kapcsolódóan, de készül hasonló a SportTV-nek is.

Farsang Péter kitörési pontot az igényes saját gyártású műsorokban lát. Erre azért van szükség, mert túl sok magyar nyelvű csatorna érhető el a piacon, ez nemzetközi összehasonlításban is igaz. A tévéknek tehát megfelelő fogódzót kell adniuk a nézőknek, hogy a márkáikat meg tudják különböztetni. Szerinte a sikert az olyan műsorok igazolják, mint az Éden Hotel I-II. Emellett e héten indul az Észbontók, amelynek a beharangozása is már jelentős elérést, ismertséget hozott – tette hozzá. Kedden este indult a Címlaplány, amely pedig a Ringier gyártási kapacitásaira épít, ez a partnerség is olyan új kezdeményezés, amely  Farsang Péter szerint előremutató. Reklám vonalon az Atmedia-partnerségben lát előrelépési lehetőséget, amelyet részben a bevételek alakulása ki is kényszerített.

Az Origo mostanra nem a három képernyős stratégiában gondolkodik, mint korábban. “Manapság ez már nem stratégia, hanem evidencia, szükséges optimalizáció” – mondta el Vaszily Miklós, aki szerint a stratégia sokkal inkább a fogyasztói bevételek megkereséséről, a kereskedelmi bevételek aggresszív felfuttatásáról szól mostanra.

Az idén 20 éves Ringier vezetője elégedett, a számok 2011-ben és 2012-ben is őket igazolták.  “A pénz az utcán hever”, ugyanakkor sok mindent ki kell próbálni, monta Mihók Attila. Így például a koncertszervezésbe belevágtak, de kiderült, annyira “people business”, hogy nem feltétlen jelent előnyt a sok milliárdos vállalati háttér. Beleszaladtak olyan projektekbe is, amelyek nem jöttek össze, pl. a Red Hot Chili Pepperst nem tudták idehozni, végül aztán sikerült nagy koncertet szervezni, az LGT-révén. “Az első pofon után nem szabad feladni” – vont konklúziót. Szerinte fontos, hogy szélesebbé váljon a stratégiai gondolkodás, és fontosak a partnerek, ezt a Viasat-projekt is igazolja.

Szabó György szerint a Sanoma erőssége a diverzifikáció. Új médiatípusokban, új termékekben, új piacokban gondolkodnak. Ez egy évek óta jól működő szemlélet, amely átitatja a cég egészét.

A szakember, a céges egyéni érdekeken túlmutató összefogásban is lát lehetőséget, sőt, ezt fontos kitörési pontnak gondolja. Nincsen ugyanis összepiaci érdekképviselete a médiaiparnak, pedig ez üzleti, de kulturális és egyéb szempontok alapján is fontos lenne. Mihók Attila szerint egy ilyen összefogás nem volna annyira égetően szükséges, míg Málnay B. Levente arra utalt, hogy korábban is volt gondolkodás egy “kommunikációs kamara” létrehozásáról, erre adott esetben volna igény szerinte.

Marketing

Hónapról hónapra ötszázféle új tévéreklámot sugároztak az első félévben

Hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálták, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Havonta ötszáz, még nem látott tévéhirdetés kerül a nézők szeme elé, a teljes reklámmennyiségnek pedig több mint a felét továbbra is az újak teszik ki – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén elfogadott, az idei első félévet vizsgáló tanulmányából, amelynek részleteiről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága közölte:

a hatóság hetvenhat televízió műsorkínálatát vizsgálta, ahol a feltárt 3051-féle új hirdetést közel 4,2 milliószor ismételték.

Az újonnan közzétett reklámok a teljes reklámmennyiség több mint felét (55,6 százalék) tették ki, ami kevéssel meghaladta a tavalyi időszak eredményét (51,9 százalék).

A legtöbb (43 százalék) új reklámot az általános szórakoztató csatornákon (ilyen többek között a Viasat3, a Cool TV, a Comedy Central vagy az AXN) láthatták a nézők – írták.

A korábbi év azonos időszakával összevetve az új reklámokat továbbra is a kereskedelmi szektor dominálja (39,3 százalék kontra 41,6 százalék). A gyógyhatású készítmények (12,7 százalék), az élelmiszer (7,7 százalék), a szolgáltatás (4,4 százalék) és a szépségápolás (5,1 százalék) részesedése egyaránt felülmúlta a szabadidőszektorét (4,2 százalék), amely évek óta visszaszorulóban van – sorolták a közleményben.

A hangsúlyozottan hazai terméket, szolgáltatást népszerűsítő reklámszpotok aránya a tavalyi azonos időszakhoz képest számottevően (4,9 százalékról 6,4 százalékra) emelkedett – tették hozzá.

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették a Highlights of Hungary új nagyköveteit

Az ország legszeretnivalóbb, legizgalmasabb kezdeményezéseit és vállalkozásait díjazzák.

Közzétéve:

Borítókép: a Highlight of Hungary nagykövetei és csapata

A Highlights of Hungary-ra a nagykövetek kategóriák nélkül jelölik azokat a kiemelkedő magyar teljesítményeket, amelyek közül egy a közönség-, egy pedig a nagyköveti díjat kaphatja meg februárban – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

“Tavaly az előzetes várakozásainkat messze felülmúlta az egész évad iránti érdeklődés. A nagykövetek a maguk területén rendkívül eredményes szereplők, önazonosnak érzik a Highlights of Hungary célját, hogy népszerűsítsék az elismerés kultúráját”

– idézte a közlemény Oláh Zsanettet, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatóját.

Az idei nagykövetek között van Bagossy Norbert Fonogram-díjas zenész, énekes, a Bagossy Brothers Company alapítója; Trunk Tomi YouTuber, Z generáció szakértő; Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó kapus; Mádai Vivi televíziós műsorkészítő, a Mokka műsorvezetője; Trellay Levente, a 100sparks alapítója, a Telep és a Telep Galéria, valamint a Budapest Bägel alapítója; Gém Péter, a Dorko márka és a Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központ alapítója; Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője; Margaret Ann Dowling, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Brand Irodájának vezetője; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet kommunikációs vezetője; valamint a Highlight of Hungary csapata.

A jelöltek listája januárban válik nyilvánossá, ezt követően februárban szavazhat a közönség. Ekkor dől el, hogy idén mely személyek, vállalkozások vagy társadalmi kezdeményezések kapják a Highlights of Hungary elismerést.

Októberben és novemberben a közönség is beleszólhat a jelöltállításba: a Highlights of Hungary Facebook-oldalán kommentben, valamint Instagram-oldalán is bárki felhívhatja a nagykövetek figyelmét a számukra fontos személyekre és vállalkozásokra.

A 2013-ban alapított, független Highlights of Hungary célja, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén évente elismerje és széles körben megismertesse a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket, valamint közösséget szervezzen azok alkotói és alakítói köré.

Tovább olvasom

Marketing

Hosszabbít Az Év Honlapja

Meghosszabbított nevezési határidővel 2021. november 8. éjfélig várják a jelentkezéseket az online szakma legrangosabb díjára.

Közzétéve:

A legjobb honlapokat, applikációkat, rendezvény oldalakat, blockchain, digitális marketing- és technológiai megoldásokat 28 kategóriában várja a szakmai zsűri.

“Az elmúlt év óriási léptékű digitalizációja és fejlesztési volumene kiterjesztette a digitális marketinget, ezért a kategóriák is tovább bővültek a Hungarikum és az Ipari weboldalak lehetőségeivel – közölték a szervezők. A Hungarikum kategóriát idén az Agrárminisztérium közreműködésével hirdetjük meg, melyben a díjak nyerteseit a szakmai elismerés mellett pénzjutalom is megilleti. A jubileumi évben a honlapokon kívül a digitális, fintech és technológiai fejlesztések kerülnek a középpontba. A Pénzügyminisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen hívtuk életre ‘Az Év Technológiai megoldása’ kategóriát, ahol a nyertesek a díj megszerzésével pénzbeli nyereményre is számíthatnak” – mondta Varga István László, a pályázat alapítója.

Az Év Honlapja az elmúlt 19 évben 5.000 versenyzője közül, több, mint 750 díjat adhatott át a magyar marketingeseknek, programozóknak és a vállalkozások vezetőinek. Az idei jubileum alkalmával arra biztatják a pályázókat, hogy legyenek merészek és nevezzék be friss munkáik gyümölcsét a 28 kategória valamelyikébe.

A bírálati szempontok között fontos szerepet játszik a dizájn, a kreativitás, a felhasználói élmény és a reszponzivitás, valamint nagy figyelmet fordítanak a kategóriának megfelelő tartalomra is. Érdemes minél hamarabb nevezni, hiszen ez előnyt jelent a közönségszavazatok gyűjtésében.

Az ünnepélyes díjátadóra és a jubileumi koccintásra terveink szerint december elején kerül sor.

Pályázni november 8-án éjfélig az www.azevhonlapja.hu oldalon lehet weboldallal, applikációval, blockchain, marketing vagy technológiai megoldással, közösségi vagy kreatív kampánnyal.

Tovább olvasom