Kövess minket!

Marketing

Legyünk bátran kínaiak!

A médiaügynökségek és a médiapiac kilátásai mellett arról is beszélgettünk Gulyás Jánossal, az MEC médiaügynökség vezetőjével a 90.9 Jazzy Rádióban, hogy mit tanulhatunk a kínaiaktól. Tavaly 10 százalékot eshetett a reklámköltés, és idén sem lesz diadalmenet. A sok nehézség mellett ugyanakkor vannak fejlődési lehetőségek. Például azt, ami jól működik, bátrabban kellene lemásolni.

Gulyás János

Nem sok jóra számít 2012-ben a gazdaságban Gulyás János, az MEC médiaügynökség ügyvezető igazgatója, akivel január 16-án beszélgettünk a Médiapiac rádióműsorban a 90.9 Jazzy Rádióban. “A reklámpiac jó barométere a gazdasági várakozásoknak, és ez a barométer borús, esős, szeles időt ígér 2012-re” – foglalta össze. “Összességében azt gondolom: a fogyasztás csökkenni fog, a munkanélküliség növekedni fog, az elkölthető jövedelmek csökkeni fognak” – tette hozzá, miközben “ez még mindig egy optimista szcenárió, amely azt feltételezi, hogy az állam és a gazdaság rendben működik”.

A borús várakozások gyakran vezetnek végletes, “temető véleményekhez”, ezzel kapcsolatban úgy véli, nincs ok arra, hogy teljes médiatípusokat temessünk, bár a válság az egész médiapiacot sújtja, s ezen belül bizonyos médiumok “egy kicsit jobban szenvednek”, vagy a médiafogyasztás átrendeződése, vagy “a hirdetők méltánytalansága” miatt.

A hirdetők tartózkodását ugyanakkor egy médiaügynökségnek nem dolga “helyretenni”, mivel természetes piaci folyamat, hogy nehéz helyzetben a márkatulajdonosok megvágják a büdzséket, és az általuk leghatékonyabbnak tartott felületekre fókuszálnak. “A büdzséoptimalizálással racionális oldalról nehéz vitatkozni. Ennek viszont az a következménye, hogy bizonyos médiatípusok súlya csökken, vagy időnként akár el is tűnik. A rádió egyértelműen vesztese a folyamatnak, és ennek nem az az oka, hogy kevesebben hallgatnának rádiót, vagy kiderült volna, hogy kisebb a hatékonysága. Egyszerűen a kisebb büdzsékből kevesebb jut erre a területre”. A folyamat relatív nyertese a televízió és az online terület, míg relatív vesztese a rádió és – kisebb mértékben – a közterület.

A szakember a tavaly márciusi Médiapiac konferencián bemutatta az MEC prognózisát, akkor 2,5 százalékos reklámpiaci csökkenést várt a 2011-es évre vonatkozóan. Mostanra azonban – sokakkal együtt – jelentősen lefelé kellett módosítania a várakozásait, bár már – a jelen körülmények között optimistának tűnő – korábbi, óvatosan optimista becslést is többen kritikával fogadták, mondván, miért kell egyáltalán csökkenésről beszélni. Jelenleg úgy látja, 2011-ben a piac 10 százaléka tűnt el 2010-hez képest.

A kisebb költések ugyanakkor több munkával, más kompetenciák bevonásának szükségességével párosulnak. “A válságnak van egy olyan következménye, hogy kötelezővé válik a hatékonyság-növelés. A feladat az, hogy kevesebből kell ugyanolyan vagy jobb hatást elérni. Az egész piacot érinti, hogy kevesebb szakember dolgozik média, ügynökségi és hirdetői oldalon. A hatékonyság-növelési kényszer azt feltételezné, hogy okosabbnak kellene lennünk. Nagy kihívás, hogy kevesebben, olcsóbb embereknek kellene dolgozniuk – okosabban” – mondja az ügynökségi vezető. Ráadásul nem lehet jobban alátámasztott, alaposabb terveket készíteni, a jelenlegi piaci gyakorlat nem támogatja e logikát.

Az idei Médiapiac konferencián is előad Gulyás János, ezúttal nem költési becslést ismertet, hanem az MEC nemzetközi, itthon is használhatónak tűnő megoldásairól beszél. Kérdés ugyanakkor, hogy minden adaptálható-e egy kisméretű, követő piacon. “Vannak olyan dolgok, amelyeket nehéz megvalósítani, de van, ami csak elhatározás kérdése. Nemrégiben beszélgettem egy svéd szakemberrel, aki kutatásokat végez szerte a világban. Az egyik ilyen kutatása a copyright (szerzői jog) kérdéssel foglalkozik Kínában. Azt mondta, hogy mikor a szerzői jogi témát, a másolás kérdését előhozta a kínai beszélgetőpartnereinek, nem nagyon értették a dolgot. Megvilágosító volt számára, mikor az egyik azt mondta: ’So the issue with copyright… Ah, you mean, when you copy, you have to be right.’ Tehát a copyright kérdése úgy merül fel ennél a válaszadónál, hogy jól kell másolni. És bizonyos szempontból igaz, hogy lehetünk bátran kínaiak. Ami jól működik a világban, azt be kell építenünk a saját gyakorlatunkba, nem kellene félni attól, hogy nem mi vagyunk az elsők a világon.”

A fentiek persze csak bizonyos megszorításokkal érvényesek. Egyfelől vannak lelki gátak: előre feladjuk, megmagyarázzuk, mi miért nem lehetséges. Ezen túlmenően ugyanakkor a piacméret bizonyos helyzetekben valóban gátat jelent. Például mobilapplikációt fejleszteni arányosan egészen más befektetés a hatalmas amerikai piacon, vagy itthon.

 

A beszélgetés hanganyaga a műsor környezetében elhangzott remek zenékkel együtt elérhető ezen a linken. Műsorunk, a Médiapiac minden hétfőn hallható a Jazzy Rádióban, 19 órai kezdettel.

Marketing

Átlépte a félmilliót a magyar pavilon látogatóinak száma Dubajban

“Nagyon-nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen csodálatos pavilont sikerült létrehozni, amely nagy sikerrel mutatja be Magyarországot, Magyarország turisztika vonzerejét a nagyközönségnek” – hangoztatta kedden Dubajban Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Közzétéve:

Borítókép: A dubaji világkiállítás magyar pavilonja, fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Tóth Andrea az MTI-nek nyilatkozva aláhúzta, hogy az expo látogatóinak száma immár 10 millió fölött van, s ebből minden huszadik, immár félmillió ember, a magyar pavilont is felkereste.

“Ez azt jelenti, hogy az első nap óta napi öt-nyolcezer látogatót fogadunk, ami nagyon nagy büszkeség, és nagyon örülünk, hogy ennyien szeretik és kedvelik a magyar pavilont. Vannak visszajáró vendégeink is, akik annyira kedvelik az itteni élményeket, hogy többször is ellátogatnak hozzánk”

– magyarázta a cégvezető.

Tóth Andrea arra számít, hogy tartani lehet azt a kitűzött célt, hogy a világkiállítás végéig egymillió látogató keresse fel a magyar pavilont.

“Az volt a célunk, hogy Magyarországot minél inkább sikerüljön bemutatni, azokat a turisztikai desztinációkat, amelyet a legfontosabbak az országban, azokat minél szélesebb körben sikerüljön bemutatni, hogy minél több turista érkezzen Magyarországra, és minél több látogató tapasztalja meg személyesen is azt a csodát, amit Magyarország rejt”

– fogalmazott az Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. vezetője.

A pavilon Magyarország ásvány-, gyógy- és termálvizeit mutatja be, és építészetileg a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre és az általa teremtett organikus építészet szellemiségét idézi meg. Úgynevezett száraz technológiával, egyetlen csepp víz felhasználása nélkül építették magyar ácsok. Az épületet Csernyus Lőrinc, Makovecz egykori tanítványa és munkatársa tervezte.

A dubaji világkiállításon több mint 190 ország mutatkozik be, és ez az első expo, amelyen minden kiállító országnak saját, önálló pavilonja van. Az eredetileg 2020-ra tervezett rendezvényt a koronavírus-járvány miatt egy teljes évvel el kellett halasztani. A pandémia miatt Dubajba utazni csakis friss negatív teszttel lehet, és az expóra is csakis beoltva, vagy negatív teszteredménnyel lehet belépni.

A dubaji világkiállítás március végéig látogatható.

Tovább olvasom

Marketing

Új plakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum

A plakátokon Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter együtt szerepel.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CÖF-CÖKA kampányának plakátja, forrás: Facebook / @civilosszefogas

– Megkezdte második plakátkampányát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) – közölte a Magyar Nemzettel Csizmadia László, a CÖF–CÖKA elnöke. Hozzátette: először vidéken jelentek meg a plakátok, amelyekkel kedd óta már Budapesten is lehet találkozni.

A plakátokon Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert közösen ábrázolják, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjére „mini Feri” néven hivatkoznak, a két baloldali politikus kinézete pedig a népszerű Austin Powers-filmek főgonosz szereplőit idézi.

Mint Csizmadia közölte, a plakátok terjesztését a CÖF által alapított cég, a Kövess Minket 2022 Kft. végzi. – Egyetértünk azzal, ami a plakátokon látható – tette hozzá az elnök. 

Tovább olvasom

Marketing

Elkészült az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye

Hamarosan elkezdik a plakátok kiszállítását a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Közzétéve:

Borítókép: Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmény 50×70 centiméter méretű és mintegy 90.000 darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett az április 3-án esedékes választás és országos népszavazás napját, valamint azt, hogy aki lakóhelyétől eltérő helyen szeretne szavazni, az március 25-én 16 óráig átjelentkezhet vagy kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én, fotó: MTI/Kovács Tamás

A hirdetmény tartalmazza azt is, hogy mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet kérni.

A választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

Tovább olvasom