Kövess minket!

Marketing

Láthatatlan történetek a holnapi TEDxYouth@Budapesten

A kizárólag fiatal – 30 év alatti – előadókat felvonultató TEDxYouth nemzetközi kezdeményezés november 23-i budapesti rendezvénye eddig láthatatlan magyar történeteket tesz láthatóvá.

A mára hagyománnyá vált módon az előadók az élet minden területéről érkeznek: kutatás, innováció, oktatás, társadalmi vállalkozás, vizuális művészet, zenei menedzsment. Ám önmagukban ezek csak üres szavak, mindegyik történet mögött áll egy (vagy több) ember, és az ő saját, egyedülálló meséje, ami legtöbbször láthatatlan. Az, hogy mi a szívügye, miért és mennyi mindent tesz bele a megvalósításba, hogyan gondolkodik, milyen nézőpontból oldja meg a nehézségeket, miért fordít rá annyi energiát, az mindaddig elképzelhetetlen, amíg saját tolmácsolásukban elő nem adják személyes történeteiket.

2013. november 23-án, ezúttal a MOM Kulturális Központban negyedszerre mutatkoznak be olyan hazai fiatalok, akik példaértékűek lehetnek nem csak korosztályuk, de az idősebb, vagy a még fiatalabb generációk számára is.  A közönség pedig hallhat előadást nézőpontváltásról, bátorságról, szenvedélyről, akadályokról, a megszerzett tapasztalat átadásáról. A közös üzenet mindegyik történetben az, hogy megéri a megszokottól eltérően, másképp gondolkozni.

„Minden történet, minden ötlet, innováció és gondolat mögött van egy személyes, vagy közösségi történet, amely többnyire láthatatlan. Ahhoz, hogy a gondolatok szárnyalni tudjanak, ahhoz, hogy egymásra találjanak és megtermékenyítsék egymást, láthatóvá, hallhatóvá kell tenni őket. Az idei konferencia fiatal előadóinak történeteivel arra biztatunk mindenkit, hogy fedezze fel és ossza meg saját történeteit” – foglalja össze Szörnyi Krisztina, a konferencia főszervezője az idei témaválasztás szempontjait.

Akik nyitottak a fiatal hangokra, akiket érdekelnek a láthatatlan, de értékes emberi történetek, a különleges ötletek, azoknak ott a helye november 23-án a MOM Kulturális Központban!

Az idei program változatossága önmagáért beszél:

Válts nézőpontot!

Az első szekcióban hallhatunk arról, hogy a világ folyamatosan változik, az Y-generáció helyet kér és fenekestül felforgatja az életünket. Hallhatunk prezentáció-dizájner-trénert, Nemzetközi Filozófiai Diákolimpia bajnokot, a Csodakutya Alapítvány önkéntesét, valamint szó lesz arról is, hogy jobb-e utat keresni, és megtalálni a közösséget, amelyben az ember otthon érzi magát, vagy utat alkotni, és hatással lenni a közösségre.

Együtt van dolgunk: Nemes Orsolya, prezentáció-dizájner és tréner

Mindenki filozófus: Palasik Róbert, közgazdaságtan hallgató

Hogyan öljük meg a szupravezetőket? Nászai Anna, biológia szakos tanuló

Rosszkor születtünk? Farkas Dezső, értékesítési vezető

Mi, a közösség: Rétfalvi Flóra, beszéd-oktató

Ténykonfliktus: Mester Tamás, adat-vizualizátor

Elvárható eredmény – csoda: Kocsis Leila, művésztanár, fejlesztőpedagógus

Gondold újra!

A második szekcióban, megtudhatjuk, mi történik, ha egy pszichológus vállalkozni kezd, ha egy designer belecsöppen az IT szakmába, ha egy mérnök csapatot épít, valamint arra is választ kapunk, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki valami újra vállalkozzon és honnan jön ez életre szóló elkötelezettség.

Sikeres kudarcok: Szántó Péter,  közösségi média-, és mobil üzletfejlesztési tanácsadó

Kreativitás, ami transzformál: Várnagy Priszcilla, pszichológus-, startup vezető

Élmény-e az e-élmény? Fábián Csongor, webdizájner

LEGO az élet! Varga Balázs, mechatronikai mérnök

Élménypszichológia: Vaskuti Gergely, kriminológus és pszichológus, a Chance Program egyik vezetője

Csináld másképp!

A harmadik szekcióban, kiderül, hogy nem hunyhatunk többé szemet az életünk egészét érintő problémák felett. A globális és lokális kihívások új válaszokat követelnek, minden eddiginél szélesebb körű közösségi összefogást és nem utolsó sorban egy teljesen újfajta gondolkodást.

Fenntartható jelen: Német G. Dániel, környezetmérnök-, közgazdász

Vannak eszközeid! Nárai Csilla,  társadalmi vállalkozás kutató

A hozzáférés ereje: Berkovics Dalma, fenntarthatósági és környezettudatos vállalatirányítási tanácsadó

Vizuális hídépítés: Jekli Ágnes, tervezőgrafikus

Életre kelt zene: Punnany Massif, zenekar

Tedd láthatóvá!

A negyedik szekcióban, pedig fény derül arra is, hogy minden történet, minden ötlet mögött van egy személyes, vagy közösségi történet, ami többnyire láthatatlan. Hallhatunk majd az oktatási rendszerek hibáiról, a magyar diákok külföldi tanulásáról, a graffitis szubkultúra és a többségi társadalom konfliktusairól és a vállalt láthatatlanság örömeiről.

A szabadság felelőssége: Losonc Csongor, teológus- , szociológus

Tanulás határok nélkül: Zeitler Ádám, a magyar diákok külföldi tanulását elősegítő Milestone Intézet társalapítója

A város szürrealitása: Kriván Marcell, kísérletező fotográfus

Graffiti odafigyeléssel: Taker, festő- , alkotó

Jelen-lét a háttérben: Bodnár Réka, művészeti menedzser

The Blue Inside: Mary PopKids, zenekar

A részletes program ide kattintva található.

A TEDxYouth@Budapest 2013-mal kapcsolatos fontosabb tudnivalók:

Időpont: 2013. november 23. (szombat), 9.30-18.30

Helyszín: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Esemény: Egész napos konferencia kb. 90 perces szekciókkal, amelyekben 10-15 perces előadások váltakoznak 40-50 perces, kötetlen beszélgetést lehetővé tevő szünetekkel.

A TEDxYouth az 1984-ben Amerikában elindult „TED – Ideas worth Spreading” kezdeményezéssel szoros kapcsolatot ápoló új platform, amely a TED szellemiségében gondolkodó és cselekvő fiatalokat mutat be.

A TED és TEDx partnerei először 2010. november 20-án, az ENSZ Egyetemes Gyereknapján világszerte több mint 40 városban rendeztek TEDxYouth eseményeket, ehhez kapcsolódott és kapcsolódik minden év novemberében a TEDxYouth@Budapest. Ezen a napon a világ a fiatalokra figyel, az innovatív, friss, újító ötletekre és nézőpontokra, gyerekek, fiatalok által megvalósított projektekre és ifjú kiválóságokra – hiszen a jövő az ő kezünkben van.

Marketing

Kampány indult a rendszerváltoztatás cigány hőseiről

Portréfilmek és plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

Közzétéve:

Borítókép: a kampány egyik molinója a Terror Háza múzeum homlokzatán, fotó: Facebook / @30eveszabadon

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kormány megbízásából kampányt indított a “30 éve szabadon” emlékév részeként, hogy idén is bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy “öntudatos és büszke” magyar cigány közösség felépítéséhez.

A közalapítvány azt közölte csütörtökön, a nemzetközi roma nap alkalmából az MTI-vel, hogy a cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. A közlemény szerint ez alatt az időszak alatt a magyar cigányságnak sokszor, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

“A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban és így a rendszerváltoztatás éveiben is. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt”

– emelték ki.

A kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével vagy akár azzal, hogy művészetükkel az életerejüket, az akaratukat, a különlegességüket felmutatták, mind-mind közösségüket és Magyarországot szolgálták.

A kampányban az emlékév honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján elérhető portréfilmek, valamint az online felületeken látható plakátok hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A Debre Istvánné óvodapedagógusról készült portrét itt tudja megtekinteni:

További portrékat a “30 éve szabadon” emlékév YouTube-csatornáján talál

Az idei nemzetközi roma nap alkalmából hat magyar cigány élettörténete válhat széles körben ismertté: Lakatos Menyhért író, költőről, Kovács József Hontalan költő, újságíróról, Debre Istvánné pedagógus, óvodaalapítóról, Fátyol Tivadar zeneszerző kultúraszervezőről, Rostás László közösségi vezető, szociális munkásról és Szegedi Tibor közösségszervező, politikusról láthatók rövidfilmek – áll a közleményben.

A filmeket Bernáth Gábor és Joka Daróczi János készítették.

Tovább olvasom

Marketing

Magyarországról forgatott a National Geographic (videó)

Harminc országban vetítik le a Magyarország a magasból című alkotást.

Közzétéve:

Borítókép: a Mátyás-templom madártávlatból, fotó: National Geographic / Molnár-Bernáth László

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensük országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg egyedi szemszögből közölt a National Geographic.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját – de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – ígérik az alkotók.

A legszebb helyek a NatGeo szerint Magyarországon

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan épületeket, tájakat választott be, amelyek hazánk büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az epizód bemutatja a Zsolnay-féle építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás-templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László-templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A katonai épületegyüttes 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország “szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A film előzetese

De megjelenik a filmben a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarhacsorda legelészését. Hazánk egyik legszebb helye a Bokodi-tó, amelyet “lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a soproni tévétoronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

A magyarországi rész április 11-én este 9 órakor lesz látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja minden vasárnap este kilenckor.

Tovább olvasom

Marketing

Ismert magyar emberek kampányolnak az oltás mellett

Többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró is megjelenik a filmeken.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Varga György

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a kormány ezen a héten új kampányt indít a koronavírus elleni oltások népszerűsítésére. A tájékoztató filmekben ismert magyar emberek és neves egészségügyi szakemberek állnak ki az oltások mellett. A tájékoztató akcióban a személyes tapasztalatok és az egészségszakmai álláspontok is helyet kapnak – tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Kemény Dénes, Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csányi Sándor, Cseh László, Borbás Mária, Gyurta Dániel és Nagy Feró. Az egészségügyi szakemberek közül Müller Cecília, Merkely Béla és Szlávik János is buzdít az oltásra.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy mindeközben egyre nő az oltásra regisztrálók száma: már több mint 3 millió 840 ezren jelezték igényüket. Az oltási terv szerint a következő napokban folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, így az eddig regisztrálók májusig megkaphatják a vakcinát – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom