Kövess minket!

Marketing

Környezetbarát e-shopping platformmal szeretnék megváltoztatni az emberek hozzáállását

2019-ben Game-Changing Model kerül tesztelésre Párizsban és New York-ban

A Procter & Gamble bejelentette, hogy a legnépszerűbb termékei esetében bevezeti az újrafelhasználható, újratölthető csomagolást. Ez része annak az új stratégiának, melynek célja, hogy megváltoztassa az emberek hozzáállását az egyszer használatos csomagolásokkal és a hulladékokkal kapcsolatban – áll közleményben.

Emellett a vállalat új, „gyűjt és újrahasznosít” megoldásokat vezet be, amelyek segítenek a felesleges hulladéktermelés felszámolásában. Ennek része a Loop vállalatával létrejött partnerség, melynek eredménye egy körkörös e-kereskedelmi platform, amelyet az újrahasznosítással foglalkozó vezető nemzetközi cég, a TerraCycle fejlesztett ki. A P&G legnagyobb globális márkái közül több, például a Pantene, a Tide, a Cascade és az Oral-B is csatlakozik majd ehhez az innovatív platformhoz az év során.

A Loop az első olyan globális, „körkörös csomagolási és vásárlási megoldás”, amelynek célja, hogy javítsa a környezetvédelmi teljesítményt és emelje a kényelmet, a jelenlegi e-kereskedelmi megoldásokhoz képest az összegyűjtött, megtisztított, újratöltött és újrafelhasznált csomagolások által. A Loop lehetőséget biztosít az használt termékek összegyűjtésére közvetlenül a fogyasztók lakhelyéről a további újrahasznosítás vagy újrafelhasználás érdekében. A P&G volt az első FMCG profilú vállalat, mely csatlakozott a Loophoz.

A partnerséget a Világgazdasági Fórum éves találkozóján, a svájci Davosban jelentették be, ahol a P&G ismertette az ún. „Ambition 2030” fenntarthatósági célkitűzéseit. Emellett a vállalat tartós elköteleződését fejezte ki a fenntarthatósági törekvések mindennapi gyakorlatba való átültetésével kapcsolatban.

A P&G tudósai és mérnökei olyan innovatív gyártási, csomagolási és forgalmazási megoldásokat fejlesztettek ki, amelyek elősegítik a fenntartható életet a résztvevő fogyasztók számára. Tizenegy P&G márka lesz elérhető a Lopóban a három különböző formátum valamelyikében. A Loop rendszer validálása és optimalizálása valós piaci tanulási kísérleteken keresztül történik 2019 közepétől New Yorkban és Párizsban.

Tartós csomagolás

A háztartások kedvencei, mint a Pantene, a Tide, a Cascade és a CrestTMtermékek számára új, fenntartható és újratölthető csomagokat terveztek, amelyek új funkciókkal és luxusminőségű összetevőkkel rendelkeznek.

• A Pantene samponjai és kondicionálói egyedi, könnyű, tartós alumíniumból készült flakont kapnak

• A Tide, Amerika első számú mosószere is részt vesz a Loopban: a tisztán növényi alapú mosószer, egy új, tartós, rozsdamentes acélból készült tárolót kap, egyszerű csavaros kupakkal és a könnyű adagolást segítő kifolyóval.

• A Cascade, folyamatosan keresve a mosogatás élményének jobbá és környezetbarátabbá tételét, új, rendkívül tartós csomagolást fejlesztett ki a Cascade ActionPacs számára, amely egyébként is egyszerűbbé teszi a mosást azáltal, hogy megspórolja az áztatást a fogyasztóknak.

• A Crest (blend-a-med) a szájhigiénia területén is törekszik a fenttartatóságra az új Crest Platinum szájvízzel, amely egyedülálló formulájával friss leheletet biztosít és a lepedékképződés megelőzését segíti egy fenntartható, újratölthető csomagolásban.

• Az Ariel és a Febreze is elkötelezte magát a tartós, újratölthető csomagolás mellett. Ezek a termékek szintén kaphatóak a boltokban, közvetlenül a fogyasztók tesztelik az új utántölthető és újrafelhasználható modelleket.

Újrahasznosítási termékek, újratöltések

• Az Oral-B több mint 50 éve innovációs vezetője a szájápolási termékeknek, amely az elektromos újratölthető, és a kézi fogkefék terén is újrahasznosítható megoldásokat tesztel. Az Oral-B CLIC, a manuális fogkefék új, ikonikus kialakításának köszönhetően tartós fogkefenyéllel rendelkezik, az egyedi kivitelezés azonban lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy csak a fogkefe fejét cseréljék. A Loop újrahasznosítja a használt kefefejeket a kézi és az elektromos fogkeféknél egyaránt.

• A Gillette és a Venus prémium utazócsomagot biztosít, melyet a fogyasztó is könnyen tud kezelni. Ezen termékek elhasznált részeit és pengéit a TerraCycle visszagyűjti a fogyasztóktól további újrahasznosításra.

Használt higiéniai termékek újrahasznosítása

• A Pampers és az Always a Fater, a P&G és az Angelini Group társulása által kifejlesztett és szabadalmaztatott technológiák alkalmazásával teszteli a fogyasztók otthonából származó higiéniai termékek gyűjtését, mely jelenleg úttörő megoldás. A technológia a használt nedvszívó higiéniai termékeket másodlagos nyersanyaggá alakítja a magasabb szintű alkalmazáshoz.

„Több mint 180 éves múltunk van az innováció és világszínvonalú fogyasztói ismereteket terén, ezekre építünk, amelyek lehetővé teszik felelősségteljes fogyasztást” – mondta Virginie Helias, a P&G alelnöke és fenntarthatóságért felelős főigazgatója.

„Büszkék vagyunk arra, hogy partnerünkkel, a TerraCycle-lel, első CPG-vállalatként a program részévé válhatunk, ez azonban csak egyik eleme annak a stratégiának, amellyel megvalósítjuk az Ambition 2030-as célkitűzéseinket, a fenntartható innováció felgyorsítása és a körkörös megoldások ösztönzése érdekében.

Itt az idő, hogy cselekedjünk. Óriási lelkesedéssel dolgozunk azon, hogy globális elérésünk erejét felhasználva, megbízható, globális márkáink erősségével fenntarthatóbb megoldásokat teremtsünk. A jól alakítható partnerségek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy ezt a küldetést megvalósíthassuk, mivel a sikert egyedül nem érhetjük el” – folytatta.

„Örömünkre szolgál, hogy a P&G-vel és más nemzetközi márkákkal, kiskereskedőkkel, a mögöttes szervezetet működtető vállalatokkal, valamint a Világgazdasági Fórummal együttműködve azon vagyunk, hogy új utakat teremtsünk a termékek felelősségteljesebb fogyasztására” – mondta a TerraCycle vezérigazgatója Tom Szaky.

„A Loop célja és ötlete nemcsak megszünteti a csomagolási hulladékot, hanem nagymértékben javítsa a termék és a vásárlás kényelmét is. A Loop segítségével a fogyasztók képesek lesznek felelősségteljesen használni a termékeket speciálisan tartós, újrafelhasználható vagy teljesen újrahasznosítható csomagolásban. A megbízható márkák, például a P&G ereje és fogyasztóinak elérése révén képesek leszünk a fogyasztási szokások megváltoztatására” – tette hozzá.

Hogyan működik a Loop?

VÁSÁRLÁS: A fogyasztók a Loop vagy a Loop partnereinek weboldalán keresztül, megbízható márkák termékeit, immár újratervezett, fenntartható csomagolásban tudják megvásárolni.

SZÁLLÍTÁS: A fogyasztók fenntartható termékeiket a Loop egyedi tervezésű, szállításra alkalmas eszközökben kapják meg, ami nem teszi szükségessé az egyszer használatos szállító eszközöket, mint például a kartondobozokat.

VÁSÁRLÓI ÉLMÉNY: A fogyasztók eleganciát és kényelmet tapasztalnak, miközben elutasítják a csomagolási hulladékot.

BEGYŰJTÉS: Nincs szükség a csomagolás tisztítására és eltávolítására; mivel a fogyasztók a kidobandó termékeiket az egyik Loop Zacskóba helyezik. A Loop közvetlenül a fogyasztó otthonából fogja begyűjteni.

TISZTÍTÁS: A Loop tudósokból álló csoportja egyedi tisztítási technológiákat fejlesztett ki, hogy minden termék biztonságosan újrafelhasználható legyen.

ÚJRATÖLTÉS, ÚJRAHASZNOSÍTÁS: A Loop szükség esetén azonnal újratölti a termékeket, és visszaküldi az újratöltött szállítmányt a fogyasztónak. Az olyan termékek, mint például pelenkák, betétek, borotvák vagy fogkefe-részek utánpótlásra vagy újrahasznosításra kerülnek.

Marketing

Abbahagyják a vevők az online vásárlást, ha bonyolultnak tűnik

Az online vásárlók döntő többsége internetes keresők segítségével tájékozódik, a válaszadók fele a közösségi médiában és hírlevelekből is szerez információt, harmaduk a barátoktól, ismerősöktől kér segítséget, míg az influenszerek ajánlásai csak a megkérdezettek 2 százalékát befolyásolják – közölte a Bónusz Brigád a GKID-vel végzett közös felmérésére hivatkozva.

Közzétéve:

Az adatok alapján a fogyasztók 85 százaléka internetes keresőkben tájékozódik a kedvezményes ajánlatokról. A második legnépszerűbb tájékozódási hely a közösségi média, a válaszadók közel fele ebből szerzi ismereteit: a 18-29 évesek 66 százaléka tájékozódik innen, ha vásárolni akar valamit.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a hírlevelek is fontos forrásai az ismereteknek, ezekből szintén a válaszadók közel fele szerez információt, de itt is kirajzolódik egy generációs különbség: míg a 18-29 éveseknek csupán harmadára, addig a 40 év feletti válaszadók felére jellemző ez. Barátoktól, ismerősöktől a kutatásban részt vevők harmada kér segítséget, támpontokat vásárlás előtt, ám a 18-24 évesekre ez még jellemzőbb: közülük minden második a kortársaihoz fordul információkért. Kuponos oldalakról minden harmadik ember tájékozódik, ez az arány a 30-39 évesek között a legmagasabb (41 százalék). Egy-egy szolgáltató nyomtatott újságjából mindössze 13 százalékuk kap hírt az akciókról, de a 25-39 évesek közül csak 6-7 százalék forgatja az akciós újságokat.

A felmérés kimutatta, hogy a legtöbben, a fogyasztók 84 százaléka a kuponokat, akciókat kínáló weboldalakon tervez online szolgáltatásokat, utazásokat, élményeket vásárolni. Közvetlenül a szolgáltatók weboldalán a válaszadók 47 százaléka, a szállásadásra specializálódott oldalakon 56 százalék vesz igénybe szolgáltatást, utazást.

A vevők számára a legfontosabb szempont továbbra is az adott termék vagy szolgáltatás ára (67 százalék), illetve ár-érték aránya, melyet a válaszadók közel háromnegyede jelölt meg a legfontosabb szempontként. A szolgálatóval kapcsolatos korábbi pozitív tapasztalat 45 százalék számára fontos, azonban minél idősebbeket kérdezett a kutatás, ez annál fontosabb szempont volt. A földrajzi közelség, elérhetőség minden negyedik válaszadó számára döntő tényező vásárláskor, ugyanakkor ennél jóval fontosabb a vásárlás, foglalás egyszerűsége, ez a válaszadók 37 százaléka számára lényeges.

A webáruház megbízhatósága minden második ember számára döntési faktor, ez a nők számára fontosabb, nekik mind az értékelések, mind a közvetítő oldal megbízhatósága többet nyom a latba, mint a férfiak számára.

A termék vagy szolgáltatás részletekbe menő, alapos leírása közel minden második válaszadó számára lényeges, és a vásárlók előnyben részesítik azokat a helyeket, ahol minden részletre vonatkozóan választ kapnak a kérdéseikre, nem kell e-mailben, chaten vagy telefonon keresniük a webáruházat.

A Bónusz Brigád és a GKID kutatása szerint az influenszerek ajánlásai csupán 2 százalékukat befolyásolják egy szolgáltatás melletti elköteleződésben, miközben a válaszadók 22 százaléka számára előtérbe került a visszaválthatóság, a határidő módosításának lehetősége, illetve minden ötödik válaszadó rövidebb időre tervez előre, és inkább az utolsó pillanatban foglal utazásokat, szolgáltatásokat.

Tovább olvasom

Marketing

A GVH eltávolíttatja egy gyógygombás cég online reklámjait

A hatóság a maximális, 117,8 millió forintos bírságot rótta ki a Max-Immun Kft.-re.

Közzétéve:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eltávolíttatja a Facebookról, a YouTube-ról és a Vimeoról a gyógygomba-készítményeiről ismert Max-Immun Kft. hirdetéseit, miután a cég továbbra sem szüntette be a C-peptid termékek jogsértő reklámozását – közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.

A nemzeti versenyhatóság tavaly májusban megállapította:

a Max-Immun Kft. valótlanul tulajdonított gyógyhatást – többek között koronavírus elleni hatásosságot – a Vargapeptide családba tartozó úgynevezett proinzulin C-peptid kozmetikumoknak.

A GVH megtiltotta az érintett termékek további jogellenes reklámozását és a maximális, 117,8 millió forintos bírságot rótta ki a cégre. A vállalkozás bíróságon támadta meg a versenyhivatal döntését, de a Fővárosi Törvényszék tavaly év végén elutasította ezt, jogerősen is helyben hagyva a versenyhatósági határozatot.

A GVH a döntésében foglaltak ellenőrzésekor arra jutott, hogy a vállalkozás továbbra sem hagyott fel teljesen a jogsértő reklámgyakorlattal – annak ellenére, hogy a hatóság végrehajtási eljárást indított, ennek keretében pedig a cég ügyvezetőjének, Varga Gábornak tavaly december óta napi 50 ezer forintos bírságot kell fizetnie egészen a kötelezettségek teljesítésig.

A versenyhivatal ezért úgy döntött, hogy a hirdetéseket továbbra is közzétevő Facebook, YouTube és Vimeo platformok anyacégeit – a Metát, a Google-t és az IAC-t – kötelezi az érintett jogellenes reklámok elérhetetlenné tételére.

A cégeknek 30 napon belül kell igazolniuk a GVH felé a tartalmak eltávolítását.

A hatóság minden esetben biztosítja a fogyasztókat megtévesztő gyakorlat felszámolását olyan esetekben is, amikor a döntésének kötelezettje nem működik együtt a hatóságokkal. A magyar fogyasztók így a cég együttműködésének hiányától függetlenül is védettek a jogsértőnek minősülő kereskedelmi gyakorlatok folytatásától – írták.

Tovább olvasom

Marketing

Az ügyfelek értékelik a humoros hirdetéseket

Bár az emberek 91 százaléka szereti, ha a márkák viccesek, és 72 százalékuk választana egy humoros márkát a konkurenciával szemben, az üzleti vezetők 95 százaléka tart a humor használatától az ügyfélkapcsolatokban egy felmérés szerint.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Oracle Fusion Cloud Customer Experience (CX) és Gretchen Rubin, az ötszörös New York Times bestseller író és podcaster új kutatása szerint az emberek azt szeretnék, ha a márkák megmosolyogtatnák és megnevettetnék őket, az üzleti vezetők mégis félnek a humor alkalmazásától.

A Happiness Report 14 ország több mint 12 000 fogyasztójának és üzleti vezetőjének meglátásait tartalmazza, és megállapította, hogy az emberek olyan új élményeket keresnek, amelyek mosolyra és nevetésre késztetik őket. A humort alkalmazó márkákat a fogyasztók hűséggel, jó értékelésekkel és ismételt vásárlásokkal jutalmazzák, és elfordulnak azoktól, amelyek nem ilyenek.

A közlemény idézi Gretchen Rubint, aki elmondta, a célközönségük boldogságához hozzájárulni kívánó márkák számára a folyamat az adatokkal és az ügyfelek megismerésével kezdődik.

Csak ezután lehet a humor, a személyiség és a márkaélmény megfelelő keverékét hozni, amely a hűséget és a márka pártolását segíti elő.

Rob Tarkoff, az Oracle Advertising and Customer Experience (CX) ügyvezető alelnöke és vezérigazgatója hozzátette: az eredményekből kiderül, hogy a legtöbb vállalatvezető szeretné, ha a fogyasztók többet nevetnének, és megértik, hogy ez a valódi kapcsolat kialakításának kritikus része. A siker érdekében a márkáknak az adatokat kell az ügyfélélmény-stratégiájuk középpontjába helyezniük.

A felmérés kimutatta, hogy az emberek 88 százaléka olyan új élményeket keres, amelyek mosolyra és nevetésre késztetik őket. Az emberek szerint a boldogsághoz leginkább egészség (80 százalék), jó személyes kapcsolatok (79 százalék) és élmények (53 százalék) kellenek.

A megkérdezettek több mint fele (53 százalék) szeretné, ha pénzért lehetne boldogságot vásárolni, 78 százalékuk pedig hajlandó felárat fizetni az igazi boldogságért. Mindez megmutatkozik abban is, hogy az elmúlt években 89 százalékuk az online vásárlásban próbálta megtalálni a boldogságot: 47 százalékuk azt is mondta, hogy a csomagok kézhezvétele boldoggá teszi, ugyanakkor 12 százalékuk nehezen emlékezett vissza az online vásárolt termékekre.

Közölték, a válaszadók azt szeretnék, ha a márkák mosolyra és nevetésre késztetnék őket, de az üzleti vezetők elismerik, hogy ritkán használják a humort az ügyfelek bevonására. Az emberek 78 százaléka szerint a márkák többet tehetnének azért, hogy boldoggá tegyék ügyfeleiket, 91 százalékuk pedig azt mondta, hogy a márkák inkább viccesek legyenek.

Az adatok szerint a fogyasztók 90 százaléka nagyobb valószínűséggel emlékszik vissza a vicces hirdetésekre, ennek ellenére azonban az üzleti vezetők szerint márkáik offline hirdetéseinek csak 20 százaléka (tv, óriásplakát), az online hirdetéseknek pedig csak 18 százaléka használja aktívan a humort.

Közölték azt is, hogy ha egy márka humort használ, az emberek nagyobb valószínűséggel vásárolnak tőle újra (80 százalék), ajánlják a márkát családtagjaiknak és barátaiknak (80 százalék), választják a márkát a konkurenciával szemben (72 százalék), és többet költenek az adott márkára (63 százalék).

Az üzleti vezetők 95 százaléka tart a humor alkalmazásától az ügyfélkapcsolatokban, miközben 89 százaléka lát lehetőséget a humor felhasználására az ügyfélélmény javítása érdekében. Igaz, 85 százalékuk azt is állítja, hogy nem rendelkezik a humor sikeres megvalósításához szükséges adatfelismerésekkel vagy eszközökkel: az üzleti vezetők bátrabban használnának humort az ügyfelekkel való kapcsolattartás során, ha jobb rálátásuk lenne az ügyfelekre (55 százalék) és ha hozzáférnének az olyan fejlett technológiákhoz, mint a mesterséges intelligencia (32 százalék).

Tovább olvasom