Kövess minket!

Marketing

Konferenciával jubilált az ÖRT

Közlésük szerint ez kiváló lehetőséget teremtett az önszabályozás elfogadásának áttekintésére, az eddigiek és a célok áttekintésére.

Az 1997-es reklámtörvény előkészítése jelentős esemény volt a reklámszakma életében, amely a reklám önszabályozásának külföldi mintára, önálló szervezeti formában történő szervezését is eredményezte, így 1996-ban 55 cég megalapította az Önszabályozó Reklám Testületet (ÖRT). A 20 év igazi sikertörténet, amelyet nemcsak az bizonyít, hogy szinte nincsenek botrányos reklámok, hanem az is, hogy az önszabályozás teljes rendszerét alakítottuk ki. Míg korábban a panaszok kezelésén volt a hangsúly, ma már a előzetes véleményezéstől az útmutatók kiadásán át a tréningekig és a monitoringig tart a tevékenységünk, amelynek eredményességét a bővülő és hűséges tagságunk és a felelős kommunikáció elterjedése is igazol – fogalmazott a szervezet beszámolója szerint Megyer Örs, az ÖRT elnöke.

A konferencia első szekciójában a szabályozás-önszabályozás témáját járták körül az előadók. Sarkady Ildikó médiajogász az önszabályozásnak a szabályozási struktúrában betöltött szerepét ismertette. Nagyívű áttekintő előadásában az EU, APEC, az OECD és Caffaggi professzor önszabályozással foglalkozó tanulmányai alapján megállapította, hogy az önszabályozás a jogi szabályozással együtt teremt korszerű szabályozási keretet.

A hatóságok részéről Tóth András, a GVH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a GVH figyelembe veheti a megfelelési erőfeszítést bírságcsökkentőként, ha a vállalkozás tudja bizonyítani, hogy azzal a céllal, hogy megfeleljen az UCP szabályoknak, a vállalkozás konzultált egy független szervezettel (pl. ÖRT) a hirdetési kampány elindítása előtt, és a reklámját a nem nyilvánvalóan alaptalan véleménynek megfelelően alakította ki.

A hazai szabályozási rendszerben teljesen új fejezetet nyitott a médiaszabályozás a társszabályozás bevezetésével. A közigazgatási szerződés tárgyalása során a kezdeti óvatosság végül a kölcsönös bizalom alapján sikeres együttműködést eredményezett. Az AVMS (európai médiaszabályozás) módosítása pedig a társszabályozás további erősítését jelentheti. Az online világ azonban számos kihívást jelent a jövőre nézve– hangsúlyozta Koltay András a Médiatanács tagja.

A konferencia második része „A korosztályok kihívásai az önszabályozásban” kérdését járta körül. Rab Árpád az Óbudai Egyetem jövőkutatójának gondolatébresztő előadása új szemszögből mutatta be a jövő digitális generációját.

Jüttner Ádám, a GFK kutatási igazgatója pedig az idősek reklámban való szerepeltetésének kérdését, kiemelten megjelenítésük emberi méltóság szempontjából történő vizsgálatának eredményeit ismertette. A kutatás az ÖRT társzabályozás keretében végzett monitoring vizsgálatának megalapozásához biztosította az elemzés alapját. A lakosság korösszetétele alapján mind nagyobb az idősek aránya, de a reklámok ezt még nem tükrözik – fogalmazott Jüttner Ádám.

A monitoring során a júliusban megjelent több mint kétezer sajtó és televízió reklámból mindössze 46-ban találtunk időskorú szereplőt. Normasértő reklám nem volt köztük, de figyelni kell arra, hogy egy-egy szereplő rossz tulajdonságát (figyelmetlenség, visszakérdezés, régihez való ragaszkodás) ne az (idős)kornak tulajdonítsák – hívta fel a figyelmet Fazekas Ildikó a monitoring eredményének ismertetése során.

A 20 év ünneplése nemcsak a múltról, hanem a jövőről is szólt. Az emberi méltóság kérdésének megítélése mind nagyobb jelentőségű lesz, amelyben a generációk – legyen az fiatal vagy idős – ismerete elengedhetetlen, csak úgy tudunk objektív döntést hozni. A kutatás és a konferencia ehhez járult hozzá – tette hozzá Megyer Örs.

 

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom