Kövess minket!

Marketing

Komplex meseélményt kínálnak

Ha a gyerekek csillogó képernyőt látnak, arra le is fognak csapni, legyen szó tabletről vagy mobilról, a rajongás garantált. A ragaszkodás egészen addig tart, amíg meg nem kaparintjuk tőlük. Emiatt lehetne félni vagy bosszankodni is, ám Horváth Dorka és Karányi Dani, a BOOKR Kids két alapítója máshonnan fogta meg a kérdést: mi lenne, ha a gyerekek szórakoztatóan, mégis okosan töltenék el ezt az időt?

Az ötlet onnan jött, hogy könyvkiadói családba születtem, faltól falig könyvespolcok között nőttem fel, szerintem a könyvek fontos szerepet játszanak egy személyiség kialakulásában. A kutatási területem pedig a Corvinus Egyetem Doktori iskolájában az újmédia kultúrára gyakorolt hatása. Ezt a kettőt próbáltuk összehozni, figyelembe véve, hogy merre megy a világ és az európai könyvkiadás. Az e-könyv Amerikában működő műfaj, kb. 20 százalékos piaci részesedése van. Európában ez az arány kicsit több mint 5 százalék, Kelet-Közép-Európában csak 3 százalék. Viszont az látszik, hogy a szülők fizetnek a gyerektartalmakért, főleg, ha fejlesztő jellegű, akkor is, ha éppen digitálisan érhetők el. A következő lépés az volt, hogy elkezdjük kialakítani a saját világunkat a digitális térben: egy olyan appot, amely tele van mesékkel

– mondja Horváth Dorka a kezdetekről.

Kevésbé a könyvek, mint inkább a digitális termékek és tartalmak oldaláról érkezett Karányi Dani: „Én a reklámügynökségem előtt dolgoztam kiadói oldalon, és a zenei múltamból és jelenemből eredően is van tapasztalatom ezen a területen. A könyves vonal Dorka területe, én a digitális tartalmak értékesítésével foglalkozom.”

Az ötlet 2014 második felére körvonalazódott, már csak azt kellett pontosítani, milyen típusú tartalmakra van igény. „Egyfelől azt figyeltük, hogy mi az a téma és forma, amely még nincs jelen a piacon, másrészt nem volt nehéz észrevenni, hogy a gyerekeket kortól és nemtől függetlenül mágnesként vonzza minden, ami képernyő. Ha már a gyerekektől képtelenség elvenni a mobil eszközöket, arra gondoltunk, hogy töltsük meg ezt az időt értékes, fejlesztő tartalommal” – mondja ennek kapcsán Horváth Dorka.

Így született meg a BOOKR Kids, amely – saját meghatározásuk szerint – mesekönyv, hangoskönyv, animáció és játék egyben. „A szereplők mozognak, érintésre reagálnak, valóban megelevenednek. A könyvekhez hangos, szövegkövető felolvasás tartozik; olyan színészekkel dolgoztunk együtt, mint Básti Juli, Gálvölgyi János, Kálid Artúr vagy Reviczky Gábor. Minden mese végén van egy fejlesztő jellegű ajándékfeladat, ami lehet például puzzle, memóriajáték, öltöztető, párosítás vagy épp szövegfelismerés. Így komplex meseélményt kínálunk. A klasszikusokat részben újragondoljuk, van például saját Piroska és a farkasunk, János vitézünk, Jancsi és Juliskánk. Emellett fejlesztettünk teljesen saját mesét is, mint amilyen a Gondri gazdát keres sorozat, amely bekerült izgalmas módon, de papír formában a Márai-programba is. Sikerült megcsúfolni a digitális evolúciót. Innen látszik, hogy a betű és a tartalom körül forog a világ, nem a forma és platform a központi szereplő” – mondják a meseappról.

Az nem kérdés, hogy az ötlet szerethető, az már inkább az, hogyan lehet fizetős digitális tartalmakból pénzt csinálni, főképp az egyelőre alacsony fizetési hajlandóságú magyar piacon. Az első lépést a már említett családi kiadói háttér jelentette (egyébként ez a Geopen), amiből eredően a BOOKR Kids már az induláskor rendelkezett néhány hazai és nemzetközi digitális joggal. Ezt követően körbejárták a hazai kiadókat, hogy bővítsék a feldolgozható tartalmak körét. Ekkor jelentkezett be a Móra Könyvkiadó, hogy nem csupán a könyvei kiadására nyitott, hanem társulni szeretne, így beszálltak a mesealkalmazást kiadó és működtető cégbe. „Ez azt jelenti, hogy az ötletünk mögé álltak a teljes portfóliójukkal, a könyveik digitális kiadási jogait kizárólagosan mi gondozhatjuk. Olyanok történetek kerültek így hozzánk, mint a Vuk, A kis herceg, a Pöttyös Panni, Janikovszky Éva könyvei vagy Lázár Ervin meséi.”

 

Az erős portfólió azonban nem minden. „A fizetős digitális tartalmakkal még mindig csak ismerkedik a magyar fogyasztó, ezért a piacra lépéskor kitaláltuk, hogy lesz egy saját hardverünk, a Mesetablet, amely egy androidos táblagép. Erre azért volt szükség, mert egyelőre nehéz a magyar felhasználókat a fizetésig átlendíteni; az, hogy ne legyen számukra megfogható, amiért fizetnek, szinte elképzelhetetlen. A táblagép révén lett egy alapbázisunk, sok gyerek és család megismerte az appot”, mondja Horváth Dorka. „A virtuális javak értéke Magyarországon nehezen megfogható. A művészeti alkotásokra pedig főleg úgy tekintünk, mint ami ingyen jár. A Mesetablet tehát a vásárlói edukáció eszköze volt” – tette hozzá Karányi Dani.

 

A Mesetablet mellé féléves előfizetést adtak, és az alapítók szerint bejött a lépés, mert alacsony a lemorzsolódási arány a havi 990 forintos ár mellett, amiért egyébként hétről-hétre több mese érhető el. (A tervezett ütem heti egy új történet.) Most 10 és 15 ezer közötti letöltésnél tartanak. „Ezt azért nehéz pontosabban megmondani, mert 2015 decemberében megállapodást kötöttünk a Samsunggal, és ennek részeként előtelepítve elérhetővé tették a BOOKR Kids alkalmazást a táblagépeiken. Aki letölti, az kap egy ingyen próbahónapot.”

A tervek között egyelőre az itthoni bázis megerősítése szerepel, középtávon már a nemzetközi terjeszkedés is nagyobb hangsúlyt kaphat. Ugyanakkor már ebben a szakaszban is fontosak az erős nemzetközi tartalommárkák is az építkezéshez, így például fontos, hog már megállapodtak a Rovióval, az Angry Birds kitalálójával. És az is lehet, hogy a nemzetközi piacok előbb nyúlnak a BOOKR Kidsért, mint fordítva. „A múlt héten írt nekünk egy svéd kiadó, amely a göteborgi könyvvásáron találkozott velünk, hogy annyira tetszett neki a BOOKR Kids, hogy szeretné, ha készítenénk nekik meséket. Tegnap egy norvég kiadóval tárgyaltam” – mondja Horváth Dorka. Karányi Dani pedig egy másik nemzetközi piacot említ: „Az app nagyon jó eszköz arra is, hogy a külföldi magyarokat is elérjük mesetartalmakkal. Sokan írtak már közülük nekünk, hogy milyen jó zsebben hordani egy egész magyar nyelvű könyvtárat.”

Mostanra tehát beindult a projekt, a kérdés, hogy miként táplálható a fejlődés. A marketing alapját a piacra lépéskor a Mesetablet jelentette, azóta pedig a közösségi médiára és a szakmai, illetve a gyerekes családokat megmozgató fogyasztói eseményekre fókuszálnak. „A stratégia fontos részeként önálló appokat is csinálunk a legkedveltebb mesékből, három már elérhető az áruházakban. Ennek az az oka, hogy az appmarketingben nagyon fontos, hányadiknak sorol be minket az alkalmazás-áruház, milyen széles a portfólió” – említ egy további marketingeszközt Karányi Dani. A Samsung-megállapodás egészen friss lépés, a következő fontos stratégiai lépésnek az tekinthető, hogy 2016-ban már minden Móra könyv egyedi univerzális QR kóddal jelenik meg, ami az alkalmazásra mutat majd az áruházakban. Hiszen ki ne akarna a szereplőkkel játszani, vagy meghallgatni a mesét?

A tavaly novemberi hónap már nyereséges volt, a kis létszámú csapattal működő vállalkozás az alapítók szerint képes eltartani magát. A fejlődéshez ugyanakkor befektetőre van szükség, amelyet részben találtak is már, mivel bekerültek a Digital Factory akcelerátor programjába. A cél 2016. decemberig 10 ezer előfizető.

Közép-hosszútávon pedig 27 nyelven tízezer könyvet szeretnénk kiadni. Ez a nagy álom, ehhez szeretnénk apránként eljutni

– mondja a tervekről Horváth Dorka.

A BOOKR Kids alkalmazás letölthető az App Store-ból és a Google Play-ből.

Marketing

Dr. Fazekas Ildikó kapta a Magyar Marketing Szövetség Életműdíját

Ebben az évben, a sorban hatodikként az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) igazgatója vehette át a szakmai díjat.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) orientációs értékteremtése keretében minden évben elismeri és bemutatja a legsikeresebb marketingvezetőket, az év legkiválóbb marketing és digitális megoldásait, illetve kampányait, valamint a legjobb városmarketing projekteket. Az MMSZ Tonk Emil Életműdíj ugyanakkor a szakmai szervezet egyik legfontosabb díja, hiszen azzal egy kiteljesedett, a marketingszakma egésze érdekében végzett, eredményes szakmai életutat ismerünk el – mondja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke. Az idei díjazott számára a szervezet elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést múlt hét csütörtökön, a Várkert Bazár színpadján.

Alig akad olyan szakember hazánkban, aki ne ismerné Dr. Fazekas Ildikó nevét, hiszen elévülhetetlen érdemeket szerzett a marketing és reklámszakma hazai felsőoktatásában (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Budapesti Corvinus Egyetemen, Budapesti Metropolitan Egyetem), a szakma elismertségének és presztízsének növelésében, illetve az etikus reklámozási gyakorlat meghonosításában. A díjazott a marketingszakmából érkezett, ugyanis eredetileg piacszervező szakközgazdászként (akkor még így hívták a marketinget) végzett, majd mielőtt egyetemi oktató lett, olyan cégek marketingeseként dolgozott, mint a Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat, vagy a Caola-Schwarzkopf. Ezt követően Ildikó – a felsőoktatás világából némileg kilépve – a reklám önszabályozása felé fordult és több mint negyedszázada, egészen pontosan 26 éve az Önszabályozó Reklám Testület vezetője.

Nevéhez fűződik többek között a Reklámetikai Kódex folyamatos frissítése is.

Munkáját nemcsak Magyarországon, de külföldön is elismerik. Az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) korábbi elnökeként, jelenleg a szervezet elnökségi tagjaként is aktívan dolgozik. Sőt, kezdeményezésére az öreg kontinensen túlmutató, globális nyomtatékot is kapott a reklámok önszabályozásának megkerülhetetlen kérdése.

Dr. Fazekas Ildikó azt vallja, hogy a marketing művelőinek szeretniük kell a szakmát, és bármilyen pozícióban, szerepkörben is dolgoznak, túl kell lépniük a napi rutinokon, folyamatosan elemezve, vizsgálva az adott piac szempontjából releváns környezeti, társadalmi és fogyasztói közeget, dinamikát.

A szakember szerint a fő szabály mindig az lehet, hogy ne csapjuk be a fogyasztót, mert az már rövidtávon is árt a márkának és ráadásul a reklámba, illetve a szakmánkba vetett hitet is rombolja.

A szakma csodája pedig éppen az, hogy egy fizikai termékből értékkel felruházott, időtálló és életképes márkákat építhetünk. A marketing azért szép és különleges szakma, mert változatos, kreatív és stabil szakmai alapokon nyugvó, mégis rugalmas megoldások folyamatos alkalmazását igényli – vallja a szakember.

A marketingesek számára mára már káprázatosan széleskörű eszközrendszer áll rendelkezésre annak érdekében, hogy hatást érjenek el, mindez ugyanakkor hatalmas felelősséggel is társul

– figyelmeztet Dr. Fazekas Ildikó.

Borítókép: Dr. Fazekas Ildikó

Tovább olvasom

Marketing

Otthonról is élvezhető – Lounge Live a Marketing Summiton!

Greenmarketingről, márkaépítésről, fenntarthatóságról és hasonló forró témákról fognak beszélgetni a hazai top marketingesek az idei Marketing Summit Hungary online felületén, az eszmecserét pedig a Lounge Group látványstúdiójából streamelik élőben szeptember 15-én.

Közzétéve:

Fotó: Lounge Group

Nem kérdés, hogy a marketingszakma óráról órára, sőt, percről percre folyamatosan változik. Az új trendek felismeréséhez fontos részt venni a szakmai fórumokon, így az ember ezeket akár saját maga is tudja alakítani. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a szakma párbeszédet folytasson, megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek a piac és az iparág jövőjét befolyásolják.

Ennek a párbeszédnek teremt ebben az évben is kiváló platformot a Marketing Summit Hungary konferencia, ahol a hazai marketingszakma legbefolyásosabb és legmeghatározóbb emberei értekeznek a legizgalmasabb témákról.

Azonban, ha valaki személyesen nem tud jelen lenni a konferencián, a Lounge Group és az eseményt szervező Magyar Marketing Szövetség lehetőséget kínálnak arra, hogy online is be lehessen kapcsolódni a beszélgetésekbe, így egy érdeklődő sem marad le a legfrissebb marketingtrendekről.

„Az utóbbi években történt események következtében érezhetően átalakult az emberek élete, a digitális léthez való viszonya. Sokan vannak, akik már a munka területén is a mindennapjaikat online platformokon töltik, ezáltal csökkent a személyes jelenlét. Mindemellett erősödött az emberek multitasking képessége is, egyszerre szeretnek több dologgal foglalkozni.

Ebből kifolyólag és a Magyar Marketing Szövetséggel folytatott sikeres együttműködéseinknek köszönhetően szeretnénk tartalmat és tudást szolgáltatni azoknak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szeptemberi konferencián.

Mindemellett azokat is szeretném megnyugtatni, akik ott lesznek a helyszínen, hiszen a Lounge Group látványstúdiójánál élőben is követhetőek lesznek a beszélgetések, valamint a későbbiekben online felületeinken is elérhetővé tesszük azokat” – mondta el Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója.

Szeptember 15-én 10 órától Juhász Bálint műsorvezető fog online beszélgetni többek között Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójával, Szabó Bélával, a Telekom márka- és kommunikációs igazgatójával, de jelen lesz még Csikesz Erika is a TV2 Csoport részéről.

A részletes programot és a beszélgetéseket az alábbi linken lehet követni: www.marketingsummit.hu/live

Tovább olvasom

Marketing

Megjelent a “Mentés másként” kampány első filmje (videó)

Már látható a televíziós csatornákon az év egyik legnagyobb társadalmi célú kampánya, a “Mentés másként” első filmje, amely az elsősegélynyújtás és az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös újraélesztési bemutatója egy Combino villamoson a budapesti Széll Kálmán téren. MTI Fotó: Marjai János

Azt írták: az elkerülhető halálozások számát nemcsak az egészségügy csökkentheti, hanem “mi is”.

Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak – nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani.

“Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit” – tették hozzá, kiemelve: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg, aki lélekjelenlétével és határozott fellépésével megmentette egy ember életét. Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, ezen emberek kétharmada megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette – írta közleményében az alapítvány.

“Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!”

– hangzik el a filmben, példaként említve a 112-es segélyszám felhívását.

A filmet itt is megnézheti:

A Médiaunió kampányának célja változtatni az emberek hozzáállásán, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni, elhiggyék, ők is képesek rá, valamint az, hogy az emberek ismét fontosnak tekintsék a véradást, és minél többen váljanak rendszeres véradókká – írták.

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy minden évben nyilvánosságot biztosítson valamelyik fontos társadalmi ügynek. Az elmúlt években – többi között – a műanyag palackok szelektív gyűjtésének fontosságára, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hívták fel a figyelmet, tavaly pedig a koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira koncentráltak.

Tovább olvasom