Kövess minket!

Marketing

„Kitárult a világ minden dolgozó előtt”

A Publicis Groupe mesterséges intelligencia alapú platformja, a Marcel egyedülálló módon egyesíti a szaktudást a technológiával. A megoldás lehetővé teszi, hogy a szervezet több mint nyolcvanezer nemzetközi munkatársa egyetlen közös talent-poolként működjön, és minden projektre, az arra legalkalmasabb szakemberekből álló csapat állhasson össze. A marketingkommunikációs cég a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél korábban, április végén indította el új innovációját először az Egyesült Államokban, május végétől pedig a cégcsoport minden országában, így Magyarországon is elkezdődött a bevezetés. De vajon egy ilyen megoldás rövid, illetve hosszú távon hogyan fogja megváltoztatni az ügynökségek életét nemzetközi és magyar szinten? Kiderül Varga Gábor Zoltán, Chief Client Officer Publicis Groupe Hungary a Médiapiacnak adott interjújából.

Egyedülálló módon egyesíti a kreatív, stratégiai és technológiai szaktudást a Publicis Groupe mesterséges intelligencia alapú platformja, a Marcel. Hol, melyik szervezeti egységnél született meg a megoldás ötlete, és miért?

Marcelt a Publicis Groupe munkavállalói között 2017-ben elvégzett Global Talent Survey eredményei inspirálták, ahol azt vizsgálta a cég vezetése, hogy a csoport munkavállalói miként szeretnének dolgozni a jövőben. Már ekkor jól látható volt, hogy a Groupe dolgozói szívesen kipróbálnák magukat más országok projektjeiben is. Így a jövőben akár tengeren túli projekteken tudást szerzett szakembereket is be tudunk vonni magyar ügyfelek projektjeibe, vagy éppen fordítva, hisz jelenleg is van két szövegírónk, akik egy szingapúri márka projektjén dolgoznak az ottani ügynökségi csapattal.

A Marcel a Microsoft AI és a Knowledge Graph technológiáit egyesítve rendszerezi és szűri nyolcvanháromezer munkavállaló több mint ezerkétszáz egységen belül termelt adatait. Milyen adatokról beszélünk, és azokat hogyan használja?

A Knowledge Graph összeköti a szervezeten belüli strukturált és strukturáltalan adatokat, majd leképezi a benne lévő kapcsolatokat. Ez a központosított, integrált forrás adja Marcel igazi erejét. Számos adat megtalálható a platformon, mint például a kollégák személyes profilja, amely a LinkedIn-nel is integrálható. Egy pozícióra történő keresésnél szűrhetünk különböző adatokra: megtudhatjuk, hogy az érintett kolléga milyen ügyfeleken dolgozott vagy szeretne dolgozni, milyen képességekkel, milyen korábbi, releváns tapasztalatokkal rendelkezik. Gyakorlatilag minden információ megszerezhető, ami egy munka szempontjából fontos lehet. Azt pedig mondanom sem kell, hogy Marcel minden szempontból megfelel a vonatkozó adatvédelmi elvárásoknak.

Először az Amerikai Egyesült Államokban tesztelték az AI technológiát, május végére pedig a globális cégcsoport minden tagjánál, így a Publicis Groupe Hungary-nél is elkezdődött a bevezetés. Mit mutatnak az eddigi tapasztalatok?

Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak. Ahogy említettem, már most két kollégánk bekerült egy szingapúri projekt csapatba. Ez óriási lehetőség számukra, hiszen nemcsak, hogy megismernek egy másik kultúrát, de rövid idő alatt jelentősen tágul a látókörük és rengeteg olyan tapasztalatot sajátíthatnak el, amit majd itthon is kamatoztatni tudnak.

Azzal, hogy a Marcel június 12-vel a Publicis Groupe 90%-ának elérhetővé vált, kitárult a világ minden dolgozó előtt. Itthon a vezetőség már most azt vizsgálja, hogy hol, és milyen módon lehet és érdemes bevonni külföldi tehetségeket a hazai, vagy itthonról vezetett nemzetközi projektekbe. Mindenképp szeretnénk kiaknázni a globális talent pool-ban rejlő lehetőségeket és ezzel is erősíteni a hazai ajánlatunkat. Jelenleg nincs a világon és itthon sem olyan ügynökség, ahol ilyen lehetőség létezne, pláne nem ilyen szervezett formában.

Mit gondolnak, mit adhat hozzá egy magyar szakember tudása a nemzetközi piaci gyakorlathoz?

Az ügynökségi szakemberek mindig nagyon nyitottak arra, hogy megismerjék más országok gondolkodásmódját, hasonló problémákra adott eltérő megoldásait. Ez a fajta kíváncsiság a kreatív szakma egyik hajtóereje, és nincs ez másképp a magyar kreatívok esetében sem. Strukturáltan gondolkodunk, és rövid idő alatt is képesek vagyunk hatékony megoldásokat szállítani. Erre a jelenlegi vírushelyzet is jó példa, hisz ügyfeleinkkel alig néhány nap alatt sikeresen reagáltuk le a kialakult helyzetet.

És ahogy a magyar kreatívok is tudnak új megoldást mutatni egy másik piac projektjén, ugyanígy számítunk külföldi kreatívok új meglátásaira a mi projektjeinkben.

Milyen adatokat tartalmaz, és mire használják a felületen elérhető „koronavírus tudás-tartalombázist”?

Ez a mostani válság minden korábbi normát felszámolt, átalakított, éppen ezért hoztuk létre a koronavírus tudás-tartalombázist. Itt megbízható és aktuális információkhoz jutunk hozzá. Vizsgáljuk benne a fogyasztói magatartást, bemutatunk egy lehetséges keretet a jövőről való gondolkodáshoz, és esettanulmányokat osztunk meg egymással, melyek bizonyítják, hogy a márkák nem csak, hogy készen állnak, de elő is tudják segíteni az új keretek megteremtését.

Senki nem tudja még pontosan, hogy hogyan alakul át az életünk, a marketing vagy kommunikáció. Láttunk már erre utaló jeleket, de biztosat még nem tudunk. Ezzel az adatbázissal és tudásmegosztással viszont hozzá tudjuk segíteni ügyfeleinket ahhoz, hogy segítségünkkel olyan döntéseket hozzanak meg, melyek alacsonyabb rizikófaktorral rendelkeznek, mégis hatékony megoldást szállítanak.

Mit gondolnak, egy ilyen megoldás rövid, illetve hosszú távon hogyan fogja megváltoztatni az ügynökségek életét nemzetközi és magyar szinten?

A teljes Publicis Groupe működésére hatással lesz, hiszen sokkal transzparensebbé válik, hogy az egyes országok mit és hogyan csinálnak, hogyan gondolkodnak, és ebből bárki inspirálódhat majd. Könnyebb lesz egymással megosztani a tapasztalatokat, észrevételeket, arról nem is beszélve, hogy olyan projektekben vehetünk részt, vagy olyan embereket, tudást hozhatunk be magyar projektekbe, amire korábban esély sem lett volna. Továbbá arra is számítunk, hogy jelentősen felgyorsulnak az ügynökségen belüli folyamatok, amelyek hatással lesznek a tudásmegosztásra, a talent managementre és ügyfél élményre is.

Marketing

Átadták Az utazó magazin turisztikai díjait

A legjobb szolgáltatók kapták az elismeréseket, köztük határon túli magyar vállalkozások is.

Közzétéve:

Borítókép: A díjazottak és az átadó Potápi Árpád János államtitkár a díjak átadóján a Continental Hotel Budapest szállodában, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte: fontos, hogy idén is díjazták a határon túli magyar turisztikai szolgáltatókat. Elismerését fejezte ki azoknak, akik a járvány ellenére fejlesztettek, és éltek a bértámogatással is. Közös erőfeszítések eredménye, hogy a járványt visszaszorították, és megtesznek mindent, hogy a következő hullám esetleges kitörésére is felkészüljenek – jelezte. Az oltás az egyetlen megoldás a sikeres védekezéshez, és mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, ha még nem tette meg.

Potápi Árpád János kitért arra, a közeljövőben a belföldi turizmusra lehet támaszkodni elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy

az idei nyár a hazai turizmus megerősödését hozza majd. Budapestre pedig újra vissza kell csalogatni a vidéki turistákat

– tette hozzá.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról beszélt, hogy az ágazat még egy leállást nem tudna túlélni, így reménykeltő, hogy az ismereteik szerint nem várható ilyen. Évekbe fog telni a kilábalás, ami már elindult.

Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte:

30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján.

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort lett, az év wellnessszállodája a Hotel Silverine Lake Resort, a szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management. Az év üzleti szállodája elismerést a Prestige Hotel Budapest kapta, az év konferenciaszállodája a Duna Relax Hotel. Az év turisztikai városa tavaly Székesfehérvár lett, az év gyógyfürdője pedig a Hévizgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az év wellnessfürdője az Aquaticum Debrecen.

A határon túli szolgáltatók között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi éttermek, szálláshelyek egyaránt kaptak elismeréseket.

Tovább olvasom

Marketing

Emojis kampányt indított a kormány

A köztéri plakátkampány az új nemzeti konzultációt kíséri.

Közzétéve:

Borítókép forrás: mandiner.hu

Vidám, dühös, szomorú és egyéb emojikkal kísért plakátkampányt indít a többek között az illegális bevándorlásra és az LMBTQ-témára rákérdező nemzeti konzultáció támogatására a kormány. A kampány már fut a köztereken – hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

Tovább olvasom

Marketing

200 millió fontos reklámbevétel-kiesést okozhat az új szabályozás

Betiltja az Egyesült Királyság az egészségtelen élelmiszerek reklámozását 2023-tól, ami évente több mint 200 millió font bevételkiesést okozhat a műsorszolgáltatóknak.

Közzétéve:

Flickr

Boris Johnson brit miniszterelnök szeretne leszámolni az Egyesült Királyságon elhatalmasodó elhízási válsággal, ezért új intézkedéseket vezet be a kormány. Egyebek mellett

2023-tól betiltják az egészségtelen élelmiszerek reklámozását online és a televíziókban este kilenc óra előtt

– számol be róla a V4NA Hírügynökség.

A szabályozásról, mint a világ legszigorúbb marketingkorlátozásáról ír a The Guardian. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a szabályozás jelentősen befolyásolja az egyes márkák online és tévés reklámköltéseit, melyek évente több mint 600 millió fontot tesznek ki.

A magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok (HFSS – high fat, salt, sugar) reklámjaiból este 9 óráig nagyjából 200 millió fontos bevétele van évente az olyan műsorszolgáltatóknak, mint az ITV, Channel 4, Channel 5 és a Sky.

Az online hirdetési tilalom digitális marketing minden formáját érintené, mint a Facebook- és Google-hirdetések, a fizetett keresési találatok, SMS-, Instagram- és Twitter-promóciók. Becslések szerint évente 400 millió fontot költenek élelmiszerek online reklámozására az Egyesült Királyságban.

A The Guardian azt írja, hogy a szigorú szabályozás mellett azután döntött Boris Johnson miniszterelnök, hogy tavaly koronavírussal kórházba került. A kormányfő állítólag saját egészségügyi problémáit is felismerte, és úgy gondolja, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy súlyos beteg legyen, hiszen a túlsúlyos embereket nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, és többen is haltak meg közülük a járvány idején.

Egy kutatás szerint Angliában minden harmadik általános iskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott, csakúgy mint a felnőttek kétharmada.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom