Kövess minket!

Marketing

„Kitárult a világ minden dolgozó előtt”

A Publicis Groupe mesterséges intelligencia alapú platformja, a Marcel egyedülálló módon egyesíti a szaktudást a technológiával. A megoldás lehetővé teszi, hogy a szervezet több mint nyolcvanezer nemzetközi munkatársa egyetlen közös talent-poolként működjön, és minden projektre, az arra legalkalmasabb szakemberekből álló csapat állhasson össze. A marketingkommunikációs cég a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél korábban, április végén indította el új innovációját először az Egyesült Államokban, május végétől pedig a cégcsoport minden országában, így Magyarországon is elkezdődött a bevezetés. De vajon egy ilyen megoldás rövid, illetve hosszú távon hogyan fogja megváltoztatni az ügynökségek életét nemzetközi és magyar szinten? Kiderül Varga Gábor Zoltán, Chief Client Officer Publicis Groupe Hungary a Médiapiacnak adott interjújából.

Egyedülálló módon egyesíti a kreatív, stratégiai és technológiai szaktudást a Publicis Groupe mesterséges intelligencia alapú platformja, a Marcel. Hol, melyik szervezeti egységnél született meg a megoldás ötlete, és miért?

Marcelt a Publicis Groupe munkavállalói között 2017-ben elvégzett Global Talent Survey eredményei inspirálták, ahol azt vizsgálta a cég vezetése, hogy a csoport munkavállalói miként szeretnének dolgozni a jövőben. Már ekkor jól látható volt, hogy a Groupe dolgozói szívesen kipróbálnák magukat más országok projektjeiben is. Így a jövőben akár tengeren túli projekteken tudást szerzett szakembereket is be tudunk vonni magyar ügyfelek projektjeibe, vagy éppen fordítva, hisz jelenleg is van két szövegírónk, akik egy szingapúri márka projektjén dolgoznak az ottani ügynökségi csapattal.

A Marcel a Microsoft AI és a Knowledge Graph technológiáit egyesítve rendszerezi és szűri nyolcvanháromezer munkavállaló több mint ezerkétszáz egységen belül termelt adatait. Milyen adatokról beszélünk, és azokat hogyan használja?

A Knowledge Graph összeköti a szervezeten belüli strukturált és strukturáltalan adatokat, majd leképezi a benne lévő kapcsolatokat. Ez a központosított, integrált forrás adja Marcel igazi erejét. Számos adat megtalálható a platformon, mint például a kollégák személyes profilja, amely a LinkedIn-nel is integrálható. Egy pozícióra történő keresésnél szűrhetünk különböző adatokra: megtudhatjuk, hogy az érintett kolléga milyen ügyfeleken dolgozott vagy szeretne dolgozni, milyen képességekkel, milyen korábbi, releváns tapasztalatokkal rendelkezik. Gyakorlatilag minden információ megszerezhető, ami egy munka szempontjából fontos lehet. Azt pedig mondanom sem kell, hogy Marcel minden szempontból megfelel a vonatkozó adatvédelmi elvárásoknak.

Először az Amerikai Egyesült Államokban tesztelték az AI technológiát, május végére pedig a globális cégcsoport minden tagjánál, így a Publicis Groupe Hungary-nél is elkezdődött a bevezetés. Mit mutatnak az eddigi tapasztalatok?

Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak. Ahogy említettem, már most két kollégánk bekerült egy szingapúri projekt csapatba. Ez óriási lehetőség számukra, hiszen nemcsak, hogy megismernek egy másik kultúrát, de rövid idő alatt jelentősen tágul a látókörük és rengeteg olyan tapasztalatot sajátíthatnak el, amit majd itthon is kamatoztatni tudnak.

Azzal, hogy a Marcel június 12-vel a Publicis Groupe 90%-ának elérhetővé vált, kitárult a világ minden dolgozó előtt. Itthon a vezetőség már most azt vizsgálja, hogy hol, és milyen módon lehet és érdemes bevonni külföldi tehetségeket a hazai, vagy itthonról vezetett nemzetközi projektekbe. Mindenképp szeretnénk kiaknázni a globális talent pool-ban rejlő lehetőségeket és ezzel is erősíteni a hazai ajánlatunkat. Jelenleg nincs a világon és itthon sem olyan ügynökség, ahol ilyen lehetőség létezne, pláne nem ilyen szervezett formában.

Mit gondolnak, mit adhat hozzá egy magyar szakember tudása a nemzetközi piaci gyakorlathoz?

Az ügynökségi szakemberek mindig nagyon nyitottak arra, hogy megismerjék más országok gondolkodásmódját, hasonló problémákra adott eltérő megoldásait. Ez a fajta kíváncsiság a kreatív szakma egyik hajtóereje, és nincs ez másképp a magyar kreatívok esetében sem. Strukturáltan gondolkodunk, és rövid idő alatt is képesek vagyunk hatékony megoldásokat szállítani. Erre a jelenlegi vírushelyzet is jó példa, hisz ügyfeleinkkel alig néhány nap alatt sikeresen reagáltuk le a kialakult helyzetet.

És ahogy a magyar kreatívok is tudnak új megoldást mutatni egy másik piac projektjén, ugyanígy számítunk külföldi kreatívok új meglátásaira a mi projektjeinkben.

Milyen adatokat tartalmaz, és mire használják a felületen elérhető „koronavírus tudás-tartalombázist”?

Ez a mostani válság minden korábbi normát felszámolt, átalakított, éppen ezért hoztuk létre a koronavírus tudás-tartalombázist. Itt megbízható és aktuális információkhoz jutunk hozzá. Vizsgáljuk benne a fogyasztói magatartást, bemutatunk egy lehetséges keretet a jövőről való gondolkodáshoz, és esettanulmányokat osztunk meg egymással, melyek bizonyítják, hogy a márkák nem csak, hogy készen állnak, de elő is tudják segíteni az új keretek megteremtését.

Senki nem tudja még pontosan, hogy hogyan alakul át az életünk, a marketing vagy kommunikáció. Láttunk már erre utaló jeleket, de biztosat még nem tudunk. Ezzel az adatbázissal és tudásmegosztással viszont hozzá tudjuk segíteni ügyfeleinket ahhoz, hogy segítségünkkel olyan döntéseket hozzanak meg, melyek alacsonyabb rizikófaktorral rendelkeznek, mégis hatékony megoldást szállítanak.

Mit gondolnak, egy ilyen megoldás rövid, illetve hosszú távon hogyan fogja megváltoztatni az ügynökségek életét nemzetközi és magyar szinten?

A teljes Publicis Groupe működésére hatással lesz, hiszen sokkal transzparensebbé válik, hogy az egyes országok mit és hogyan csinálnak, hogyan gondolkodnak, és ebből bárki inspirálódhat majd. Könnyebb lesz egymással megosztani a tapasztalatokat, észrevételeket, arról nem is beszélve, hogy olyan projektekben vehetünk részt, vagy olyan embereket, tudást hozhatunk be magyar projektekbe, amire korábban esély sem lett volna. Továbbá arra is számítunk, hogy jelentősen felgyorsulnak az ügynökségen belüli folyamatok, amelyek hatással lesznek a tudásmegosztásra, a talent managementre és ügyfél élményre is.

Marketing

Eddig nem látott mennyiségű reklám került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

A reklámfilmek száma idén már november 1-én elérte a 13 milliót, és még nincs vége az évnek. Az ünnepi hajrával év végéig ez a szám megközelítheti, sőt akár el is érheti a 15 milliót.

Közzétéve:

Pixabay

Bár a Covid továbbra is része a mindennapjainknak, a világ túljutott az első sokkhatásokon, és mint az élet sok más területe, a média és reklám világa is megtanult alkalmazkodni az új helyzet kihívásaihoz.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az idei év újabb rekorddal zárul: eddig nem látott mennyiségű reklámfilm került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

– derül ki a Nielsen Közönségmérés legújabb kutatásából.

2021 első 10 hónapjában az egy főre jutó napi tévénézési idő 4 és fél óra volt a 15 évnél idősebb, tévés háztartásban élő internethasználók körében. Naponta átlagosan a 70%-uk – közel 4,5 millió fő – ült le a képernyők elé legalább 1 perc erejéig, és átlagosan közel 6,5 órát el is töltöttek ott a nézők.

A műsorfogyasztási idő egyharmadát sorozatokkal és szórakoztató műsorokkal töltötték, további 10% hírműsorokkal, és 14% filmekkel telt, a reklámok pedig még ennél is többet, az idő 15%-át vitték el.

A tévéreklámok a 15+ éves internetezők átlagosan kétharmadát érték el nap mint nap: egy néző naponta 134 db reklámfilmmel találkozott, ami 33 percnyi reklámnézési időnek felelt meg.

De a reklámok világa nem csak a tévé képernyőjéből áll, hiszen a média palettája igen sokszínű. A Nielsen szeptemberben végzett, világszerte 56 országra kiterjedő „Trust in Advertising” nevű online kutatása sokféle szempontból körbejárta azt a kérdést, hogy a 15 évnél idősebb internetezők milyen típusú reklámokat kedvelnek, melyek vannak leginkább hatással rájuk, melyek késztetik őket leginkább vásárlásra, illetve mely típusok a legnépszerűbbek a különböző korosztályok és nemek tekintetében. A kutatási eredmények az 56 ország együttesére, Európára, a kelet- és közép-európai régióra, valamint Magyarországra szűkítve is elérhetőek.

Reklámbizalom szempontból a kutatás kiterjed a termék szektorok vizsgálatára is az egyes médiafelületeken: a világ különböző régióiban igen eltérő, hogy mely szektorok reklámjaiban bíznak a legnagyobb mértékben.

Tévéreklámok esetében globális szinten a szórakoztatóipari témájúak állnak az első helyen, de hasonló a helyzet Európában is, ahol az élelmiszer reklámokkal vannak holtversenyben.

A kutatásból többek között az is kiderül, hogy míg globális szinten a valós élethelyzeteket bemutató és egészség témájú reklámok, addig a magyar fogyasztók körében a humoros reklámok a legnépszerűbbek, mely egyébként megfelel a kelet- és közép-európai régióban mért átlagnak.

A kutatás rámutat arra is, hogy a régióban a magyarok bíznak leginkább a tévéreklámokban (a válaszadók 68%-a), de fontosnak tartják az ismerősök ajánlásait, márka weboldalak, illetve szponzorációk hirdetéseit és az online fogyasztói véleményeket is.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Figyelemfelkeltő kisfilmet készített a Pfizer (videó)

A tüdő egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet a Pfizer legutóbbi kisfilmjében, amelyben Dsida Jenő: Édesanyám keze című gyönyörű versét szavalják el – egy levegővel.

Közzétéve:

Pixabay

Ez a mutatvány első olvasatra kivitelezhetetlennek tűnhet, mert a vers kifejezetten hosszú, de nem kell aggódni, a kisfilm szereplői felosztva, láncban mondták el a nekik szánt strófákat, és egymásnak adták a szót. Az egy levegővel való szavalás nem volt egyszerű, hiszen nemcsak arra kellett fókuszálni, hogy ne vegyenek levegőt a sorok között, de arra is, hogy a hangsúlyozás a lehető legkevésbé csorbuljon.

A kisfilm mondanivalója, hogy rávilágítson arra, mennyire fontos vigyáznunk a tüdő egészségére, hiszen az éltető levegőt adja nekünk.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Fél liter víz hétezerért? – így verik át a “csodaszereket” áruló honlapok az embereket

A magyar fogyasztóvédelem határozottan fellép a vásárlók tudatos félrevezetésével szemben. Az ITM most az átverés módszereire figyelmeztet.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT Laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan végzi próbavásárlással egybekötött hatósági ellenőrzéseit az elektronikus kereskedelemben is – közölte az ITM pénteken, kiemelve: a csodaszerekkel házalók a digitális térben egyszerűbben találják meg a hiszékenyeket vagy elkeseredésükben a leghalványabb esélyt is megragadókat.

Tisztességtelen cégek internetes hirdetésekben kecsegtetnek jelentős egészségjavulással, hosszú élettel, szédítik az erre fogékonyakat a gyors fogyás vagy az erőfeszítést nem igénylő nyelvtanulás ígéretével.

A fogyasztóvédelem időnként egy-egy látványos lebukás bemutatásával int arra, hogy ne dőljünk be se az átlátszó, se a körmönfontabb hazugságoknak

– áll a közleményben.

A legutóbb vizsgálat alá vont forgalmazó a természetben nem létező hatóanyaggal dúsított, betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmasként hirdetett folyadékot terít. Az akár a koronavírus elleni védekezésre vagy a fertőzés gyorsabb kiheverésének elősegítésére is ajánlott szert a labor lényegében sózott ioncserélt vízként azonosította be – közölte az ITM, hangsúlyozva, hogy így különösen borsos a fél deciliteres kiszerelés 7500 forintos ára. A fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított a honlapot üzemeltető vállalkozással szemben.

A csodát ígérő termékeket kínáló oldalakat jellemzően a szürkezónában mozgó, fiktív cégek működtetik.

Árucikkeiket csak utánvétellel vagy készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a visszafordítható banki tranzakciókat. A jogszabály alapján járó 14 napos elállási lehetőséget nem biztosítják, elérhetőséget egyértelmű kötelezettségük ellenére sem adnak meg az oldalon.

Így megy az átverés

  • Az ügyfeleket jellemzően felugró hirdetésekkel, spamekkel terelik tévútra.
  • Általában csak egyféle terméket árulnak.
  • Gyakran manipulált előtte-utána képekkel igyekeznek kedvet csinálni a vásárláshoz.
  • Sokszor hírességek netről illegálisan leszedett fotóival keltik fel a figyelmet.
  • A valódi interjúnak, komoly hírnek látszó szövegek a lap alján termékajánlóvá alakulnak.
  • A közvetlen megrendelési lehetőség felkínálásával egyidejűleg a rohamosan fogyó raktárkészletre vagy csak az adott napon, órában érvényes akcióra, kedvezményre hivatkozva adják meg az utolsó lökést.
  • Sokszor fiktív hozzászólók véleményével, kiötölt dicséreteivel próbálják hihetőbbé tenni aztán soha be nem váltott ígéreteiket.

Átgondoltság és tájékozódás

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint kiemelte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT laboratóriuma eddig közel 200 próbavásárlással tett a csodát ígérő termékek kiszűréséért. Úgy vélte, az állandó jelenlét elengedhetetlen, mert a cégek folyton új és még újabb trükköket eszelnek ki.

“E küzdelemben leghasznosabb szövetségeseink a fogyasztók lehetnek, ha átgondoltan válogatnak az online kínálatból. Mielőtt egy fillért is kiadnának a kezükből, mindenképpen érdemes fellapozniuk a jogsértő webáruházak adatbázisát, amelyben külön is kereshetők a csodát ígérő oldalak és termékek”

– fogalmazott a helyettes államtitkár.

Tovább olvasom