Kövess minket!

Marketing

Kampány a viselkedésalapú reklámozásról

A cél a fogyasztók megismertetése a érdeklődés- és viselkedésalapú reklámozás hátterével és a döntési lehetőségekkel, ezáltal a bizalom erősítése.

A magyar digitális média szereplői közös kampányt indítanak a viselkedésalapú reklámmal kapcsolatos ismeretek átadására. A projekt az EDAA (European Interactive Digital Advertising Alliance) vezette pán-európai tájékoztató kampány lokalizált változata.

A kezdeményezés célja a fogyasztók figyelmének felhívása arra, hogy milyen módon hozhatnak döntéseket az érdeklődés-, illetve viselkedésalapú reklámokkal kapcsolatban.

A magyar kampány április 2-án indul, ahhoz a felületeket a hazai médiatulajdonosok és reklámtechnológiai szolgáltatók ingyenesen biztosították. A cél az internetező népesség 70-80 százalékának elérése és 30 millió megjelenítés, ehhez a tervek szerint öt-hat hétre lesz szükség.

Az akciót magyar részről az IAB Hungary és az Önszabályozó Reklám Testület szervezi, és a következő médiumok és szolgáltatók vesznek részt benne: 444.hu, Adaptive Media, Adverticum, CEMP SH, CM Sales, CTnetwork, Gemius Hungary, Gmedia, Használtautó.hu, Infinety, Jófogás.hu, RTL Klub, Napi.hu, Nosalty, Origo Media Group.

A pán-európai kezdeményezés kigondolója, kifejlesztője és finanszírozója az EDAA. A kreatív anyagokat a Mediacom Beyond Advertising divíziójával együttműködésben fejlesztették, és olyan témákat boncolgatnak, mint „Honnan tudják a weboldalak, hogy milyen reklámok érdekelhetik?” vagy „Tudja meg, mi történik az interneten látott reklámok hátterében!”. A reklámokban megjelenik az a kék háromszög ikon is, amellyel a viselkedésalapú reklámokat jelölték az EU-ban az elmúlt években.

Ha a felhasználó a reklámokra kattint, az érkező oldal elmagyarázza az online hirdetések szerepét a tartalom finanszírozásában, illetve ismerteti, hogyan állíthatja be a felhasználó az online reklámpreferenciáit. A témát egy videó segítségével is feldolgozzák az oldalon:

 

 

A téma iránt mélyebben érdeklődő fogyasztók pedig a részletesebb információkat tartalmazó, a rendszerek működését bemutató http://www.youronlinechoices.com/hu/ weboldalra léphetnek tovább.

Dr. Oliver Gray, az EDAA főigazgatója kiemelte: „Azzal, hogy Magyarország a kelet-közép-európai államok közül elsőként futtatja a fogyasztói tájékoztatási programot, erős jelzést küld a régió országainak arról, hogy az önszabályozás a viselkedésalapú kampányok esetében is működhet. Bízunk abban, hogy a magyar fogyasztókat megérinti a kampány és az átláthatóság növekedése, a választási és ellenőrzési lehetőségek jobb megismerése révén erősödni fog a reklámok iránti bizalmuk.”

Marketing

2,875 milliárd forint a tét ezen a hétvégén a Hatoslottón

Újabb telitalálatmentes hét után immár 2,875 milliárd forint a várható főnyeremény a Hatoslottón. A rekordközeli jackpot néhány tízmillió forintra áll a játék történetének legmagasabb, 2,958 milliárd forintos álomösszegétől, így ha vasárnap nem lesz telitalálatos szelvény, akkor 13 éves csúcsot dönt a Hatoslottó főnyereménye.

Közzétéve:

MTI/Czeglédi Zsolt

Milliárdok várnak ezen a hétvégén is a szerencsésekre, hiszen az Ötöslottó főnyereménye meghaladja a 2,5 milliárd forintot, a Hatoslottó jackpotja pedig már csak hajszálnyira van attól, hogy történelmet írjon

– közölte a Szerencsejáték Zrt.

A rekord összeg lázba hozta a játékosokat is, hiszen nem csak az alapjátékok száma nőtt meg, hanem a feladott szelvények száma is, mind az Ötös-, mind pedig a Hatoslottót többen játszák az átlagos halmozódási időszakhoz viszonyítva. További érdekesség, hogy a Hatoslottó telitalálatmentes időszak alatt Fortuna nagy kedvence volt a 2-es szám, ez már tízszer szerepelt a nyerőszámok között, míg a 26-os szám egyszer sem került kihúzásra.

Az Ötöslottó sorsolási műsora, a SzerencseSzombat szombaton 18:45-től, míg a Hatoslottó élő sorsolása vasárnaponként 16:00-tól látható a Duna TV-n.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Eddig nem látott mennyiségű reklám került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

A reklámfilmek száma idén már november 1-én elérte a 13 milliót, és még nincs vége az évnek. Az ünnepi hajrával év végéig ez a szám megközelítheti, sőt akár el is érheti a 15 milliót.

Közzétéve:

Pixabay

Bár a Covid továbbra is része a mindennapjainknak, a világ túljutott az első sokkhatásokon, és mint az élet sok más területe, a média és reklám világa is megtanult alkalmazkodni az új helyzet kihívásaihoz.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az idei év újabb rekorddal zárul: eddig nem látott mennyiségű reklámfilm került adásba a magyar nyelvű tévécsatornákon

– derül ki a Nielsen Közönségmérés legújabb kutatásából.

2021 első 10 hónapjában az egy főre jutó napi tévénézési idő 4 és fél óra volt a 15 évnél idősebb, tévés háztartásban élő internethasználók körében. Naponta átlagosan a 70%-uk – közel 4,5 millió fő – ült le a képernyők elé legalább 1 perc erejéig, és átlagosan közel 6,5 órát el is töltöttek ott a nézők.

A műsorfogyasztási idő egyharmadát sorozatokkal és szórakoztató műsorokkal töltötték, további 10% hírműsorokkal, és 14% filmekkel telt, a reklámok pedig még ennél is többet, az idő 15%-át vitték el.

A tévéreklámok a 15+ éves internetezők átlagosan kétharmadát érték el nap mint nap: egy néző naponta 134 db reklámfilmmel találkozott, ami 33 percnyi reklámnézési időnek felelt meg.

De a reklámok világa nem csak a tévé képernyőjéből áll, hiszen a média palettája igen sokszínű. A Nielsen szeptemberben végzett, világszerte 56 országra kiterjedő „Trust in Advertising” nevű online kutatása sokféle szempontból körbejárta azt a kérdést, hogy a 15 évnél idősebb internetezők milyen típusú reklámokat kedvelnek, melyek vannak leginkább hatással rájuk, melyek késztetik őket leginkább vásárlásra, illetve mely típusok a legnépszerűbbek a különböző korosztályok és nemek tekintetében. A kutatási eredmények az 56 ország együttesére, Európára, a kelet- és közép-európai régióra, valamint Magyarországra szűkítve is elérhetőek.

Reklámbizalom szempontból a kutatás kiterjed a termék szektorok vizsgálatára is az egyes médiafelületeken: a világ különböző régióiban igen eltérő, hogy mely szektorok reklámjaiban bíznak a legnagyobb mértékben.

Tévéreklámok esetében globális szinten a szórakoztatóipari témájúak állnak az első helyen, de hasonló a helyzet Európában is, ahol az élelmiszer reklámokkal vannak holtversenyben.

A kutatásból többek között az is kiderül, hogy míg globális szinten a valós élethelyzeteket bemutató és egészség témájú reklámok, addig a magyar fogyasztók körében a humoros reklámok a legnépszerűbbek, mely egyébként megfelel a kelet- és közép-európai régióban mért átlagnak.

A kutatás rámutat arra is, hogy a régióban a magyarok bíznak leginkább a tévéreklámokban (a válaszadók 68%-a), de fontosnak tartják az ismerősök ajánlásait, márka weboldalak, illetve szponzorációk hirdetéseit és az online fogyasztói véleményeket is.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Figyelemfelkeltő kisfilmet készített a Pfizer (videó)

A tüdő egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet a Pfizer legutóbbi kisfilmjében, amelyben Dsida Jenő: Édesanyám keze című gyönyörű versét szavalják el – egy levegővel.

Közzétéve:

Pixabay

Ez a mutatvány első olvasatra kivitelezhetetlennek tűnhet, mert a vers kifejezetten hosszú, de nem kell aggódni, a kisfilm szereplői felosztva, láncban mondták el a nekik szánt strófákat, és egymásnak adták a szót. Az egy levegővel való szavalás nem volt egyszerű, hiszen nemcsak arra kellett fókuszálni, hogy ne vegyenek levegőt a sorok között, de arra is, hogy a hangsúlyozás a lehető legkevésbé csorbuljon.

A kisfilm mondanivalója, hogy rávilágítson arra, mennyire fontos vigyáznunk a tüdő egészségére, hiszen az éltető levegőt adja nekünk.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom