Kövess minket!

Marketing

Kalandozás a jó cél érdekében egy ’79-es Škodával

A tavalyi Lada és a tavalyelőtti Trabant után idén egy Škodával vág neki az országnak a RetróVasak.

Idén harmadik alkalommal indul országos roadtripre a RetróVasak. Az ötlet a lap 2015. szeptemberi indulása környékén született meg, a történet pedig szépen szövögette magát a következő hónapokban, amiből végül még 2016-ban megszületett az első túra, a Trabant-kaland, majd egy évvel később a Lada-kaland.

A szervezők elsődleges célja a kezdeményezéssel az volt, hogy közelebb kerüljenek az olvasóikhoz. Szerették volna megmutatni, hogy nem pusztán egy online magazinról van szó, hanem hús-vér emberekről, akik az internetes térből kilépve kalandos sztorikkal próbálják megajándékozni a nagyérdeműt, mindezt úgy, hogy ők maguk is az események részeseivé válnak.

„Azzal, hogy nem csupán írunk a retró járgányokról, talán hitelesebbé is válhatunk, hiszen évről évre megmentünk egy autót, megismerjük azokat, használatukkal pedig minden apró tulajdonságukat megtapasztaljuk” – mondta el Bense Róbert, a retrovasak.hu alapító-főszerkesztője.

Az idei autóra egy olvasó hívta fel a figyelmet, a szervezők pedig egyből le is csaptak rá. Valódi garázslelet volt Nagykanizsáról, nem is lehetett kérdés, hogy megérdemli az új esélyt.

Az 1979-es matuzsálemet még ősszel szétkapták, a kopó-fogyó alkatrészek cseréje mellett a féket, futóművet, kormányművet, váltót, azaz minden fontosabb részletet érintő felújítást következett, beleértve a motort is. Ezután jöhetett a műszaki, majd nyár elején az apróbb finomhangolásokkal is foglalkoztak. Sokan, sok helyről nyújtottak szakmai, vagy épp baráti segítséget a felújítás alatt, igazi csapatmunka volt!

A kalandot idén két fő részre osztották. Az egyik április végén sikeresen lezajlott: Csehországot, azon belül is a Mlada Boleslavi Škoda Múzeumot célozta meg a RetróVasak csapata.

Az országos túra július 2. és 23. között zajlik majd, lesznek találkozási pontok, részt vesznek veterános eseményeken, magángyűjteményeket és kiállításokat is útba ejtenek, találkoznak olvasókkal és itt-ott a határt is átlépik (Szlovákiában és Szlovéniában is lesz 1-1 programpont). Nagyjából 2500 kilométer áll előttük.

„Ha össze kellene foglalnom, ez egy erős és pozitív közösségépítő folyamat. A kezdeményezés mögé pedig évről évre egyre több szponzor is áll. Emellett saját magunknak is keresünk egy-egy követendő célkitűzést a túráink időtartamára, legyen szó Magyarország természeti értékeinek, látnivalóinak bemutatásáról, a hazai autós, motoros múzeumok meglátogatásáról, de tavaly például veterán klubokkal találkoztunk, idén pedig több találkozóra is ellátogatunk a kaland alatt” – fogalmazott.

A RetróVasak támogatói-jótékonysági akciót is hirdetett, melynek résztvevői közül kerül ki a Škoda új gazdája. Ehhez egy rövid, három kérdésből álló kvízt kell kitölteni, továbbá 1046 forinttal támogatni a túrát. Azért ennyivel, mert ennyi köbcentis a Škoda105S.Az idei játékot június 20-án indították, és egészen augusztus 17-ig tart majd. A sorsolásra augusztus 20-án kerül majd sor.

Ehhez kapcsolódóan fontosnak tartottak egy nemes célt is kitűzni, aminek lényege, hogy minden évben közösen az olvasóikkal segíthessenek a rászorulókon, alapítványokon.

„A játékból befolyó támogatói összeg nem öncélú érdekeket szolgál, ezt mindig kihangsúlyozzuk. Az összeget ezúttal ismét több részre osztottuk: az egyik minden évben az őszi találkozónk szervezésére van elkülönítve, a másik része pedig egy szervezet/alapítvány számára, amit még mi is kiegészítünk. Így sikerült tavalyelőtt 50 ezer forintot a Bátor Tábornak, tavaly pedig 100 ezer forintot a budaörsi Örömhír Általános Iskolának gyűjteni. Idén a biatorbágyi Nebuló Alapítványt támogatjuk az olvasóinkkal közösen.”

És hogy miért fontos mindez? A szervezők szerint összesítve a három kalandjukról megjelent cikkeket nagyjából 300 ezren olvasták. Mivel sokakhoz elérnek, fontosnak tartják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen jó dolog kalandozni és jót tenni, és ezt a gondolatukat szerencsére sokan is osztják.

Marketing

Megválasztották az Önszabályozó Reklám Testület elnökét

Továbbra is Molnár Kálmán, az Unilever Jogi- és Vállalati Kapcsolati Igazgatója marad az Önszabályozó Reklám Tesület (ÖRT) elnöke – közölte a testület szerdán az MTI-vel.

Közzétéve:

A közlemény szerint az ÖRT idei közgyűlése megerősítette a szervezet vezetését, így a következő három évben ismét Molnár Kálmán lesz a testület elnöke, Mező László (Medicom) és Galavics András (MTVA) pedig az alelnökök.

Fazekas Ildikó igazgatóként a stratégiai feladatokra koncentrál, Gerendi Zsolt főtitkár a szervezet operatív vezetését látja el.

A testület honlapján elérhető tájékoztatás szerint a reklám önszabályozás érvényesítése érdekében a magyarországi reklámipar európai mintára, 1996-ban hozta létre az Önszabályozó Reklám Testületet. Az ÖRT tagsága három nagy csoportra osztható: reklámozók, reklámszolgáltatók, média. A reklámozói oldalon megtalálhatók mind a nagyvállalatok, mind a kisebb vállalkozások.

A reklámszolgáltatói oldalhoz a reklám és médiaügynökségek mellett ügyvédi irodák vagy akár filmstúdiók is csatlakozhatnak.  A média oldal képviselői között jelen vannak a nyomtatott és digitális, valamint az elektronikus és közterületi média cégek is.

Tovább olvasom

Marketing

Forgalomélénkítő kampánnyal segítik a fürdőket

Forgalomélénkítő kampánnyal segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a fürdőket: “Kikapcsol, gyógyít, feltölt” – ezzel a szlogennel indították el a napokban a legújabb, az ország gyógyfürdőit a középpontba állító belföldi és nemzetközi kampányát.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint az MTÜ marketingkommunikációs eszközeivel az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került turisztikai szolgáltatókat támogatja.

A reklámkampány célja, hogy a forgalomélénkítés által növekedjen a szolgáltatók bevétele, ami hozzájárulhat az energiaköltségek kigazdálkodásához.

A november közepén elindított téli kampány az ország gyógy- és termálvízkincsét, világszínvonalú fürdőit népszerűsíti. A reklámok azonos üzenettel jelentek meg Németországban, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az MTÜ a téli imázskampány keretében olyan globális médiapiaci partnerekkel dolgozik együtt, mint a New York Times, a Le Figaro, a National Geographic, vagy Condé Nast Traveller.

Az online és social media kommunikáció mellett nagy hangsúlyt kapnak a televíziós és print megjelenések, illetve a kampányfilm az online utazási irodák, köztük az Expedia és az eDreams Odigeo felületein is megjelenik. Emellett a légimarketing együttműködésekkel a hirdetések a British Airways, a Jet2 és a KLM légitársaságok oldalain is láthatóak.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte: a kialakult energiaválság által leginkább érintett turisztikai szolgáltatók között nagy számban találhatók fürdők, ezért is kerültek a téli kampány fókuszába. A cél, hogy minél több belföldi és külföldi utazót elérve hívják fel a figyelmet Magyarország világszínvonalú gyógy- és termálvíz kincsére, valamint az erre épülő hazai fürdőkultúrára. Bíznak abban, hogy a kampány jelentősen hozzájárul majd a magyar fürdők forgalmának növekedéséhez.

A közleményben kitértek arra, hogy az MTÜ november végétől tervezi az adventi időszakot meghatározó események, hagyományos karácsonyi vásárok belföldi és nemzetközi népszerűsítését is.

Borítókép: Fürdőzők a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda kültéri medencéjében

Tovább olvasom

Marketing

Többmilliárdos bevételtől esik el a főváros a reklámtenderügy miatt

A fővárosi tömegközlekedés költségvetésében 2022 végéig közel 3,5 milliárd forint bevételkiesést okoz az úgynevezett reklámtenderügy a baloldali fővárosi vezetés miatt. Karácsony Gergely ugyanis három éve megakadályozta a BKV-reklámtender egyik jelentkezőjének győzelmét. A francia hátterű vállalat viszont a koronavírus-járvány idején már nem tartotta az eredeti ajánlatát, később pedig már hiába próbálta meg a városvezetés aláírni a szerződést, a JCDecaux kihátrált az üzletből.

Közzétéve:

Villamoson elhelyezett reklámok és egy villamosmegállóban közterületi plakátok, fotó: MTVA/MTI/Róka László

– Sajnos nem egyszer és nem kétszer hívtuk fel Karácsony Gergely figyelmét az elmúlt években arra, hogy a jogszerűtlenül elkaszált reklámtenderrel súlyos veszteségeket okozott a fővárosnak – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

A Világgazdaság által megismert adatokból ugyanis kiderült: 2022 végéig összesen közel 3,5 milliárd forint kiesést okoz a fővárosi tömegközlekedés költségvetésében az úgynevezett reklámtenderügy.

A főváros baloldali többsége 2019 végén akadályozta meg, hogy a JCDecaux nevű francia cég követelményeknek megfelelő ajánlata nyerjen a BKV hirdetési közbeszerzésén.

Karácsony Gergely kezdeményezésére ezzel elmeszelték a fővárosi közlekedési vállalat reklámfelületeinek négy évre szóló bérbeadását.

Az eset miatt a BKV még 120 millió forintos bírságot is kapott. A főváros ugyan egy év után vissza akart táncolni az üzletbe, vagyis mégis tető alá hozta volna a koncessziót. Az érvényes ajánlatot benyújtó cég a világjárvány okozta válságra hivatkozva azonban visszalépett. A Világgazdaság szerint ennek eredményeként összességében több milliárd forinttól esik el a budapesti tömegközlekedés.

A reklámtendert egyébként még a korábbi,  Tarlós István-féle városvezetés írta alá, az eredményhirdetés azonban az önkormányzati választások utánra csúszott át.

A JCDecaux azonban hiába indult kedvező ajánlattal a tenderen (havi 142 millió forintos bérleti díjat ígérve, ami éves szinten 1,7 milliárd forint), amelyet a BKV járműágazatához, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért írtak ki.

Sajtóhírek akkoriban kiemelték azt is, hogy a francia cég ajánlata nemcsak érvényes volt, hanem a bírálat során kifejezetten magas pontszámot is kapott, de ez is kevésnek bizonyult. Karácsonyék az elutasító döntésükkel azt is megakadályozták, hogy a fővárosi cégek egy évnél hosszabb időre kössenek szerződést a reklámfelületeik hasznosítására.

A BKV ugyanis négy plusz négy évre kötött volna szerződést, de ezek után képtelen volt teljesíteni a koncessziós eljárást.

Wintermantel Zsolt most a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: már nem tud másra gondolni, mint hogy a főpolgármester szándékosan okozott kárt a budapestieknek, hiszen évek teltek el, és nem írt ki újabb eljárást a BKV reklámfelületeinek értékesítésére.

A főpolgármester tehetetlensége mostanra 3,5 milliárd forint veszteséget okozott Budapestnek, ebből a pénzből pedig több mint harminc új, saját buszt is vásárolhatott volna a BKV, vagy négy új CAF-villamost, és nem kellene bezárnia a fogaskerekűt, vagy éppen kivilágíthatná az ünnepekre Budapestet

– emelte ki a frakcióvezető. Hozzátette: arról ne is beszéljünk, hogy esély sem lenne azokra a csődközeli állapotokra, amelyekkel Karácsony folyamatosan fenyegetőzik, hacsak nem éppen az a főpolgármester célja, hogy a jövőre kezdődő önkormányzati választási kampány idejére szándékosan csődbe vigye a fővárost.

Tovább olvasom