Kövess minket!

Marketing

Jól teszik a márkák, ha adakoznak

A Trendwatching.com 2011 várható fogyasztói megatrendjeit vette számba, melyeket év közben is az állandó változás jellemez majd. Az biztosnak tűnik, hogy nagylelkűséggel, közösségi élményekkel és mobil eszközökkel nem lehet nagyot tévedni.

Tizenegy alapvető fogyasztói trendet azonosított az éppen hogy megkezdődött 2011-es évre vonatkozóan a Trendwatching.com. Ezekre nem árt majd figyelniük a márkáknak, ha közel akarnak férkőzni a fogyasztók szívéhez s ezzel pénztárcájához.

1. A fogyasztók ki vannak éhezve az emberi érintkezésre, a márka részéről érkező váratlan és kedves gesztusokra, ajándékokra. Az „adakozásnak” gyors és hatékony eszköze lehet a közösségi média, amely ráadásul a korábbiaknál jóval mélyebb betekintést ad a fogyasztók lelkivilágába.

2. Az urbanizáció nemcsak 2011, hanem az elkövetkező évtized egyik alapvető megatrendje lesz. A városi(as) fogyasztók azért különösen érdekesek a márkáknak, mert merészebbek, toleránsabbak, tapasztaltabbak és nagyobb kedvvel próbálnak ki új termékeket és szolgáltatásokat, mint eltérő hátterű társaik.

3. A mobileszközök lehetővé teszik, hogy a felhasználók folyamatosan célzott ajánlatokat és kedvezményeket kaphassanak a márkáktól, akár a konkurens orra előtt is…

4. A „nyugati” márkák mind nagyobb figyelmet fordítanak a feltörekvő piacok felé, s kifejezetten az ott élő fogyasztókra szabott termékekkel, szolgáltatásokkal jelentkeznek a jövőben. Ezt jól is teszik, mivel a “keleti” piacokon nagyobb ütemben bővül a fogyasztói költés, mint “nyugaton”.

5. A márkák azzal sem fognak mellé, ha lehetővé teszik felhasználóik számára, hogy könnyen, gyorsan megoszthassák a neten társaikkal preferenciáikat, alkotásaikat, a számukra fontos tényeket és gondolatokat. Tehetik ezt például helyalapú játékok révén.

6. Mind több fogyasztó kap rá az egészséghez kapcsolódó termékekre, szolgáltatásokra. Ezek inkább az életminőség javításához járulhatnak hozzá, mintsem pusztán a gyógyításhoz. A mobileszközök e területen is felértékelődnek 2011-ben.

7. A szájreklám és az ajánlások szerepe még jobban kötődik a P2P (peer-to-peer) hálózatok dinamikáihoz, mint korábban.

8. Nemcsak a márkáknak áll jól az adakozás, hanem a fogyasztók is mind nagyobb késztetést éreznek majd a nagylelkűségre. Főképp igaz ez a feltörekvő piacok (elsősorban Kína) tehetős rétegeire.

9. 2011-ben meg kell tanulnunk azt a kifejezést is, hogy tervezett spontaneitás. Ahogy a fogyasztók egyre több alternatíva közül választhatnak, s a mobileszközök még rugalmasabbá teszik az életvitelüket, feloldódik a korábbi tervszerűség, főképp a városi lakosok körében. Persze ez a spontaneitás nem teljesen véletlenszerű, arra a szolgáltatóknak készülniük kell.

10. Ahogy 2010-ben, idén is előtérbe kerülnek a zöld termékek, amelyek mostanra minden elemükben igyekeznek lefőzni „szennyező” társaikat.

11. Sok esetben felértékelődik a használat a birtoklással szemben. Így az autókölcsönzők és a kerékpárbérlő szolgáltatások is sikerre számíthatnak.

Marketing

Nyíregyháza lett a Marketing Fővárosa 2021-ben

Immár hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Városmarketing Gyémánt Díj pályázatot, amelynek díjátadójára 2021. szeptember 16-án, a Marketing Summit Hungary konferencián – a marketing szakma csúcstalálkozóján – került sor.

Közzétéve:

Magyar Marketing Szövetség

Ebben az évben 149 nevezés érkezett 25 várostól, köztük elsőként határon túlról is, a szerbiai Magyarkanizsáról. A pályázó szervezetek 5 kategóriában nevezhettek. Idén is a rendezvény, esemény kategóriában érkezett a legtöbb nevezés, összesen 49.

Az ismert szakemberekből álló zsűri a pályamunkákat a megalapozott tervezés, a kreativitás, a szakszerű megvalósítás, a kitűzött célok elérését jelentő hatásosság és a források célszerű felhasználását jelentő hatékonyság szempontjai alapján értékelte. Minden olyan pályázat, amely megfelelt a zsűri előzetesen meghirdetett kritériumrendszerének, elnyerte a Városmarketing Gyémánt Díj gyémánt elismerését. Idén 101 „gyémánt-oklevelet” adtak át.

Az idei év fődíjasa Nyíregyháza városa lett, így viselheti a Marketing Fővárosa 2021 kitüntető címet. A város 20 elismerésben részesült, azaz a legtöbb Városmarketing Gyémánt díjat nyert el.

A díjakat Prof. Dr. Piskóti István, a program vezetője, a zsűri elnöke és Dr. Papp-Váry Árpád, az MMSZ alelnöke adta át Zagyva Gyulának, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának.

Városmarketing nagykövete különdíjat Budapest II. kerülete kapta a nagyszámú pályázataiért, amellyel bizonyította, hogy komplex marketingtevékenységet folytattak az elmúlt esztendőben. A Marketingaktív Megye díj Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét illeti. A megye 26 marketing gyémántdíjat nyerte el

– Nyíregyháza és Vásárosnamény városa által.

A Kisvárosi első elnevezésű díjat Vásárosnamény városa tudhatja magáénak, hiszen a díj legaktívabb nevezőjének bizonyult kisváros kategóriában, ezzel is mutatva elkötelezettségét a városok és a városmarketing irányába.

A díj megalapítása óta bevezetésre került a Gyémánt Ranglista, hiszen nem elegendő egy adott évben jó marketingtevékenységet folytatni. A gyémánt ranglista mutatja, hogy a települések összesen hány gyémántot szereztek 2015 és 2021 között. A ranglistán az 5. helyen áll Vásárosnamény 31 gyémánttal, őt követi 4. helyen Siófok 33 gyémánttal, a 3. helyen Győr áll 37 gyémánttal, a dobogó 2. fokán Nyíregyháza áll 44 gyémánttal. A ranglistát 2021-ben Miskolc városa vezeti 48 gyémánttal.

A városok mindennapjait is átíró COVID 19 járványra választ adó marketing aktivitásokat idén „covid-marketing különdíjjal” jutalmaztuk. Hat különdíj került kiosztásra a szakmai zsűri döntése alapján: Budapest II. kerület, Miskolc, Gödöllő, Siófok, Budapest VI. kerület valamint Pécs városok marketing megoldásai részesültek külön elismerésben.

Tovább olvasom

Marketing

Zöldebb felfogás, empatikusabb légkör: a pandémia lehetőségei

A környezettudatosság és dolgozói empátia felé tolódás legalább annyira befolyásolja a jövőnket, mint az elmúlt másfél évet – ez derült ki a Summit Play tudásmegosztó felületére feltöltött rövid interjúkból.

Közzétéve:

A Marketing Summit Hungary új, videós felületén, a Lounge Group közreműködésében létrejött Summit Play-en a gazdaság különböző szektorainak legfontosabb szakértői tekintik át az elmúlt időszak tanulságait és a jövő lehetőségeit.

A csak ezen a platformon szeptember 29-től látható, hét exkluzív, zártkörű kerekasztal-beszélgetéseken terítékre kerülnek az FMCG-, a kereskedelmi szektor, a gyógyszer- és egészségipar, a pénzügyi, a közlekedési szektor kihívásai és lehetőségei, de az innováció és a marketing szerepének felértékelődéséről is elsőkézből informálódhatnak az érdeklődők.

A gyorsan mozgó óriások

Szektortól függetlenül a legnagyobb vállalatokat hosszúra nyúló döntéshozási folyamataik miatt sokan egy lassan mozgó óriásnak képzelik el, azonban mostanra kijelenthetjük, hogy ez az analógia tévesnek bizonyult. A marketingszakemberek rámutattak, hogy a járványhelyzetből eredő kihívásokra rendkívül gyorsan és rugalmasan kellett reagálniuk. A lendületes döntéshozás eleinte a túlélést szolgálta, de később a szakemberek ezt a képességet bizonyos értelemben már versenyelőnnyé is tudták kovácsolni.
Környezettudatosabbak lettünk

Arra a kérdésre, miszerint a pandémia alakította-e az emberek energiafogyasztási szokásait Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója meglepő választ adott: szerinte a járványhelyzet az emberekben összekapcsolódott a bolygó és az emberiség jövőjével, ami egy komoly attitűdváltást eredményezett. A kommunikációs igazgató szerint ennek köszönhetően erősödött a környezettudatosság és a fenntarthatóság az emberek fejében, ami kiemelten pozitív hozadéka a COVID-válságnak. Nem csak az energia, de a bankszektor képviselője számára is a klímavédelem növekvő szerepe volt az egyik fő tanulság, amely az iparágban az eddig még kevésbé láttatott zöld bankolás jelenségében képeződött le, sőt időközben a logisztikai üzletág alappillére és fő mozgatórugója is a fenntarthatóság lett.

A személyes kapcsolatok felértékelődtek

A kerekasztal- beszélgetés szereplői az előzetes interjúk során kiemelten fontosra értékelték azokat az alapvető emberi értékeket, amelyek kritikusnak bizonyultak az elmúlt időszakban: nagyfokú bizalomra, empátiára és odafigyelésre volt szükség a dolgozói közösség minden szintjén. A munkatársak az otthoni munkavégzés ellenére is magas szintű szakmaiságot képviseltek a munkájuk során, azonban emberileg a legtöbb kolléga kifejezetten nehezen élte meg, hogy szinte egyik napról a másikra drasztikusan csökkentek a személyes interakciók és mindez nagyban kihatott a csapatkohézióra.

A tematikus kerekasztalok egy-egy megszólalójával az interjúk már megtekinthetőek a Marketing Summit Play Magazin rovatában és mind a hét beszélgetés teljes terjedelmében elérhető lesz a felületen szeptember második felében.

Tovább olvasom

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom